• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusty czwartek: usmaż sobie tradycyjnego pączka

Justyna Spychalska
16 lutego 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Tłusty czwartek obchodzono na Pomorzu od stuleci. Poszukując smaku tradycyjnych pączków i faworków, postanowiliśmy odwiedzić i przepytać prawdziwe ekspertki od tradycyjnej kuchni: gospodynie z kół wiejskich.



Tradycyjne pączki kociewskie Tradycyjne pączki kociewskie
Pączki rogate Pączki rogate
Grochowinki kociewskie Grochowinki kociewskie
Pączki kocha prawie każdy, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jedząc je, kontynuujemy kilkusetletnią tradycję.

- W Gdańsku pączki jadano już w XVII wieku - opowiada prof. Andrzej Januszajtis, historyk, prezes Stowarzyszenia Nasz Gdańsk - Prawdopodobnie nie smakowały jednak tak, jak dzisiejsze. Jędrzej Kitowicz, XVIII-wieczny historyk, nie był nimi zachwycony. Pisał, że ich konsystencja jest zbita, kleista i że można nimi podbić oko.

Albo Kitowiczowi trafiły się naprawdę parszywe pączki, albo te, na które przepis można znaleźć w XIX-wiecznej Gdańskiej Książce Kucharskiej, przeszły prawdziwą ewolucję. Skład brzmi smakowicie: jaja, mąka, masło, śmietanka, skórka cytrynowa.

- Tradycyjne kaszubskie pączki robi się z mąki, drożdży, mleka, masła, cukru i kilkunastu żółtek, często dodaje się też jeden lub dwa kieliszki wódki - wylicza Maria Birr ze Stowarzyszenia "Kaszubianki" - Nadziewa się je dżemem lub konfiturą, na przykład truskawkową albo różaną.

- Na Kociewiu bardzo popularne są pączki z twarogu wymieszanego z mąką i jajami - opowiada Krystyna Gierszewska, autorka książek o tradycyjnej kuchni Kociewia - Smaży się je bez nadzienia. Regionalną wersją tradycyjnych pączków dla leniwych są "pączki rogate", które rosną tylko raz i nie wymagają lepienia, po prostu nakłada je się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Nazwa "rogate" wzięła się z tego, że podczas smażenia na pączkach powstają charakterystyczne, nieregularne różki.

Oczywiście, tłusty czwartek to nie tylko pączki. Są wśród nas tacy, którym ten dzień kojarzy się przede wszystkim z faworkami.

- W naszym regionie często przyrządza się tak zwane grochowinki kociewskie - opowiada Krystyna Gierszewska, dzięki której ten przysmak znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych - To takie nasze faworki, chociaż różnią się od tych znanych w całej Polsce. Robi się je z ciasta babkowego, są chrupiące, grubsze od klasycznych. Dawniej smażyło się je wyłącznie na smalcu, dziś smalec miesza się z olejem.

Jak świętujesz tłusty czwartek?

Tłusty czwartek nie kojarzy się dziś z rodzinnym świętem, ale w niektórych regionach była to okazja do wspólnego ucztowania.

- Dawniej w sobotę przed tłustym czwartkiem zabijało się świniaka, by potem w czwartek gromadzić się i ucztować przy zastawionym mięsem i słodkościami stole - wspomina Dorota Czerwińska, sołtys, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy (Żuławy Gdańskie) - Spotykały się całe rodziny, ludzi było całe mnóstwo, a pączki jadło się do upadłego.

Obżarstwo, jedzenie bez umiaru słodkich, kalorycznych pączków czy faworków... Tłusty czwartek musi być dniem przeklinanym przez wszystkich dietetyków.

- Jeden mały pączek zjedzony w tłusty czwartek nie powinien nam zaszkodzić - uspokaja dietetyczka Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety - Gorzej, jeśli nie potrafimy na tym poprzestać. Wtedy warto przygotować sobie alternatywę, na przykład pieczone rogaliki albo parzaczki, zwane też pampuchami, czyli ciasto drożdżowe z owocem, ugotowane na parze. Jeden parzaczek z sosem waniliowym na jogurcie to około 210 kcal, a klasyczny pączek - 480.

Zjedzenie pączka zajmuje niecałą minutę, a ile czasu i energii trzeba poświęcić na spalenie zbędnych kalorii? Tego i kilku innych ciekawych informacji na temat tradycyjnego tłustego czwartku dowiesz się z naszego materiału filmowego. A poniżej przepisy: dwa tradycyjne, jedna dietetyczna alternatywa. Smacznego!

Pączki twarożkowe
Przepis Krystyna Gierszewskiej
Składniki:
25 dag twarogu
1 ½ szklanki maki
3 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
½ litra oleju do smażenia
Cukier puder do posypania

Przygotowanie: Twaróg zmielić, wymieszać z jajami i mąką z proszkiem. Otrzymane ciasto kłaść łyżeczką od herbaty na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron i zaraz po wyjęciu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.


Pączki według 40-letniego przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy:

1 kg mąki tortowej lub krupczatki
1/2 dkg drożdży
15 dkg cukru pudru
1/2 l mleka lub śmietany
od 7 do 10 żółtek, 1 całe jajko
sól, 12 dkg masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżki spirytusu
1,5 kg tłuszczu do smażenia
40 dkg marmolady do nadziewania

Przygotowanie: Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i mąką. Gęstość drożdży jak gęsta śmietana, pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy i wlać do rozczynu, a także dosypać resztę mąki. Ciasto wyrabiać aż samo będzie odchodziło od ręki. Dodać tłuszcz, wyrabiać jeszcze 10 minut i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować pączki, nadziewać marmoladą i smażyć na gorącym tłuszczu.

Parzaczki pani Ewy
Przepis Magdaleny Olszówki
Składniki:
50 g drożdży
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru, sól
Mrożone owoce (wg. upodobania: maliny, truskawki, jeżyny itp.)

Przygotowanie: Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, rozmieszaj je z rozmąconymi jajkami, solą, cukrem i mąką pszenną. Dodaj oliwę. Ciasto powinno być troszkę lżejsze niż ciasto na drożdżówkę. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi, objętość możesz zacząć formować parzaczki. Wybieraj porcje ciasta wielkości małej bułeczki. Do środka każdej wciskaj po jednej truskawce i zaklejaj. Szeroki garnek napełnij do połowy ciepłą wodą, a na jego wierzchu umieść kilkakrotnie złożoną gazę. Gazę należy dokładnie obwiązać sznurkiem dookoła garnka (powinno powstać coś w rodzaju sitka nad garnkiem z wodą). Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia. Na tak przygotowanym garnku układamy nasze parzaczki. Przykrywamy całość wysoką pokrywką (lub miską) i "parujemy" ok 5 - 7 min (w zależności od wielkości parzaczków). Można podać z sosem wykonanym jogurtowo-waniliowym (szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka cukru pudru, wanilia do smaku).

Miejsca

Opinie (265) ponad 10 zablokowanych

  • Tłusty czwartek to najwazniejsze święto państwowe i powinno byc wolne od pracy. (14)

    • 230 18

    • i tak nikt nie pracuje (1)

      Do standardowych plotek dochodzą 2h żarcia pączków, więc z 8 godzin robią się 3h, a kto przecież będzie pracował 3h przed końcem pracy - w końcu prawie weekend.

      • 54 1

      • to jest nieuczciwe co piszesz

        zastanów się.. to będą czytać dzieci

        • 8 16

    • (8)

      u mnie w pracy szef kupuje całej firmie pączki i jest ich do oporu więc nie wyobraża sobie by ten dzień był wolny od pracy;)
      Do końca dnia pewnie z 10 pęknie. Raz w roku można, a co!

      • 17 2

      • :))) (7)

        ja juz zmagam sie z 12-tym ;)

        • 13 1

        • widmo

          nieźle :)

          • 3 2

        • Mhm, a ja z 50-tym... (1)

          • 9 1

          • To nie chciałbym cię zobaczyć na żywo

            • 10 2

        • ja tez 12sty, ale kilka juz dolem wyszlo wiec nie wiem w sumie jak to teraz liczyc... ? (1)

          • 11 1

          • Ilość okrążeń trasy liczyć.

            • 5 3

        • gratuluje (1)

          twojej wątrobie, niech Ci zgaga snu z oczu nie spędzi.
          A poza tym szacun, nigdy bym tyle nie wrąbała :)

          • 2 6

          • to się mlekiem ciepłym popija to idą jak burza

            ale drugą stroną

            • 3 0

    • Na prezydenta!

      • 4 0

    • SUPER DZIEŃ

      NAJLEPSZE PĄCZKI TYLKO Z CUKIERNI CZERNIS

      • 2 0

    • [you are my favourite :)] jesteś moim faworkiem

      to tak w wolnym tłumaczeniu a może w wolnym tłuczeniu co to go w Wolnym Mieście gdańsku na drogi do dziur wsypują co miesiąc. Faworkuję taką robotę!

      Idzie biedna dziewczynka przez las, spotyka starszego pana.
      Panu się szkoda zrobiło dziwczynki i zapytał: "" Dzień Dobry dziewczynko, może chcesz na pączka?" A ona na to "plosę pana, a jak to jest na pącka?".

      • 4 1

  • POlecam wszystkim Pączka z Budyniem (8)

    POdobno smakują najlepiej : )

    • 132 21

    • Z którym budyniem? (2)

      • 9 3

      • pawłowskim :P (1)

        • 8 5

        • o wypraszam sobie, po nazwsku jak po pysku!

          • 2 1

    • a ja ci polecam (2)

      diete, spaślaku! Wiesz co to choroba wieńcowa?!

      • 3 14

      • pamiętajmy, że kradzione nie tuczy (1)

        • 17 2

        • to pewnie dlatego pan Budyń tak zmizerniał :)

          • 5 0

    • POnczki z Budyniem są PO prostu najlepsze (1)

      • 8 2

      • ty też jesteś moim faworkiem, lubię to!

        • 1 2

  • (2)

    najlepsze od zawsze kolo maxa we wrzeszczu!!!

    • 14 38

    • Nie

      polecam tych pączków , bezsmakowe !!

      • 4 0

    • pyyychota

      raaaaaacja szczególnie z raffaello albo z serem;) mniaaaam

      • 0 0

  • Pączek (5)

    Witam wczesną porą.
    Ja akurat dzisiaj nie zjem żadnego pączka, bo nie będę stał w kolejce jak baran po to, żeby kupić pączka/faworka. Przekonałem się, że tego dnia "lud" kupi wszystko i wszystko zje...
    Bardziej odpowiadają mi Rogale Marcińskie 11 listopada z migdałami, orzechami i chrupiącym ciastem.

    Ale co ja tam facet może o tym wiedzieć.
    Dobra lecę na wytrzymałość materiałów

    • 31 74

    • (2)

      No toś nam zadał bobu! "Lemingi bezmyślnie stojące po pączki, gardzę wami ja - leming bezmyślnie stojący po poznańskie kluchy z trocinami" :)

      "Halo? Cukiernia? Poproszę dwanaście pączków z budyniem.. JAK TO NIE MA Z BUDYNIEM?! OSTATNIM RAZEM TEŻ DOSTAŁEM Z DŻEMEM! CZY TY WIESZ KIM JA JESTEM? -- S...J!"

      • 18 5

      • Dziecko te poznańskie kluchy są 100 razy lepsze od pączków a Poznań przynajmniej ma potrawe z której jest znane bo te wasze (1)

        poniemieckie miasto nic takiego nie ma nie licząc budyniu

        • 7 6

        • to prawda

          muszę przyznać

          • 1 0

    • Szkoda że rogale Marcińskie nie sa sprzedawane przez cały rok.

      Jestem od nich uzależniony :p

      • 5 7

    • no to rzeczywiście, Ty nie jesteś "lud",

      bo zamiast tradycyjnego, polskiego święta, wolisz świętować sztuczne święto, ustanowione przez cukierników!

      • 5 1

  • kupione zjem 2 a zrobione samemu 22 (12)

    dlatego nie robię

    • 61 3

    • a ile ważysz? (10)

      pewnie też 122, co? Łakomstwo to grzech! Społeczeństwo nie będzie płacić podatków na twoje leczenie, przez własną głupotę i obżarstwo! Grubych ludzi powinno się izolować od społeczeństwa, może wtedy byście się opamiętali! Pączkożercy!

      • 2 23

      • Izolowac od spoleczenstwa powinno sie... (9)

        takich malkontentow jak ty, zeby nikomu na dzien dobry humoru nie psuli.

        PS. Waze 106 kilo i najem sie dzisiaj tych paczkow do granic mozliwosci:)
        A ty schrup sobie 'styropianowy' chlebek i pien sie dalej patyczaku.

        • 14 4

        • ja 108 i tez laduje do pieca ;) (8)

          wieczorem z zona bedziemy spalac

          • 10 2

          • (7)

            To ważne, dbać o mięśnie rąk przy takiej wadze. Nawet jeśli to tylko prawa ręka. No, chyba że jak Herodowi, idzie ci równie dobrze jedną jak i drugą.

            • 5 9

            • zalosny trollku, niektorzy maja rodziny, nie musza spedzac kazdej chwili na forum i katowac reki (6)

              zazdrosc zzera od srodka widze

              • 8 4

              • (5)

                Złóż proszę wyrazy współczucia małżonce, zatem. Także w wypadku jeśli jest to jedynie twoja prawica.

                • 5 7

              • (4)

                w wypadku to można zginąć, chyba miało być: w przypadku

                • 3 2

              • (3)

                wypadek
                1. «to, co się zdarzyło»

                To, że u ciebie w Pępowie tak się nie mówi, nie oznacza jeszcze, że wszędzie tak samo jest.

                • 3 2

              • Nie jesteś anonimowy, tak tylko przypominam. (2)

                ...i pozdrawiam.

                • 0 5

              • (1)

                Tak, wiesz gdzie mieszkam i już nie mam życia :) A po drodze spuścisz wp***dol paru dzieciom, żeby nie wyjść z wprawy. Koszmar każdego trolla internetowego nareszcie stanie się moją rzeczywistością :)

                • 6 0

              • Tylko przypominam

                • 0 2

    • DOBRE:)

      • 2 1

  • DZIĘKUJĘ PANIOM Z CUKIERNI RÓŻNANEJ NA NIEDŹWIEDNIKU... (5)

    ..za miłe słowa po nocce, przyjęcie mnie jeszcze przez otwarciem i ekstra pączka, o którym się "dowiedziałem" po powrocie do domku.

    • 48 8

    • Cukiernia prima sort, pyszne pączki i to za jaką cenę! 50% tańsze niż w innych tego typu przybytkach :)

      • 12 1

    • A teraz niech pani wróci do pracy zamiast robić sobie reklamę.:-)

      • 6 8

    • po co to napisałeś?

      te panie, w przeciwieństwie do ciebie, właśnie ciężko pracują! Na bank po pracy sprawdzą komenty na trojmiasto.pl, czy ktoś przypadkiem nie podziękował za darmowego pączka (80gr?). Nie bądź śmieszny!

      • 5 10

    • zawsze jest milo!!!! (1)

      W Rozanej jest przyjemnie,milo a chlebek PALCE LIZAĆ!!!

      • 9 1

      • Dodałbym, że obsługa jest świetna

        bo i przed 7 rano widać czasami uśmiech na twarzach Pani ekspedientki. Starają się a klienci to doceniają. Pieczywo świetne.

        • 7 1

  • nie słuchajcie dietetyków!!! (2)

    od zjedzenia nawet 5 pączków - o ile się nie wyrzygacie - nic nie będzie. Dietetyk przedstawia sprawę jakby po każdym pączku od razu pojawiać się miały kolejne fałdy tłuszczu - NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ TO TYLKO RAZ W ROKU !!!!!!

    • 71 5

    • zgadza sie (1)

      człowiek nie jest w stanie przyswoić jednorazowo takiej dawki kalorii, więc nie ma szansy przytyć, pod warunkiem, że takie obżarstwo nie jest fundowane raz w tygodniu.

      • 9 3

      • Kalorii się nie przyswaja.... przyswaja się związki które później spalone mogą zostać celem uzyskania energii. Którą mierzymy (a przynajmniej kiedyś mierzyliśmy) w kaloriach.

        Skąd wziął ci się pomysł o "maksymalnej ilości jednorazowo przyswajalnych kalorii?!" -- to nie witamina C....

        • 9 1

  • Fajne przepisy... (4)

    ...a ludzie i tak pójda po mrożone pączki z biedry, lidla czy Tesco, które czekają na "swój dzień" już parę tygodni i w Tłusty Czwartek zostaną wsadzone do pieca na 1min i polukrowane lukrem z worka, żeby były "świeżutkie i ociekające lukrem".
    Smacznego!

    • 41 5

    • lukr

      polukrowane moze czekolada?

      • 2 8

    • wole 3 z lidla niz 1 od zlodziei za 3zl (1)

      • 9 5

      • Także

        wolę lidlowskie pączki , smaczne i za ludzką cenę , polecam !!

        • 5 3

    • oni nawet do pieca ich nie wsadzaja.przyjezdzaja zamrozone i czekaja az sie rozmroza.rano sprzedaja jeszcze nierozmrozone.termin takiego paczka to kilka tygodni

      • 6 1

  • Zjadłem już 2 (5)

    6.30 - 2 pączki już poszły

    • 37 5

    • żrej,żrej będziesz łazić jak tucznik(ale antyperspirantem). (1)

      • 4 15

      • Autopsja?

        • 5 1

    • Dumny jesteś z siebie?! (2)

      Grubasie jeden! Potem z moich podatków cie leczą! Zawał, choroby serca pomyśl o tym jedząc kolejne 10 !

      • 2 15

      • Jesli juz, to z podatkow twoich rodzicow...

        guaniarzu. To, ze rodzice zabraniaja ci jesc paczki, to nie znaczy, ze inni nie moga sobie raz w roku urzadzic dzien obzarstwa. Wez sie ogarnij, zapodaj krople walerianowe, wydlub ze skarbonki linijka zlotowke i skus sie na jednego paczka, moze zniknie ci ten kij wbity w...:)

        • 13 3

      • nie marudz tylko płać

        tak cie wydoimy ze po dachach zamiast w czarnym kostiumie bedziesz latal w samych skarpetach

        • 7 2

  • Nie smaczne paczki Pellowskiego, jakgluty!!! (3)

    Idzie na iliość a nie na jakość, te pączki w tunelu jak gluty, ochyda!!!!

    • 72 7

    • Twoja ortografia tak samo jak te pączki: OHYDA (2)

      na dodatek bardzo NIESMACZNIE czyta się takie słowa nafaszerowane błędami

      • 11 15

      • Gdzie jest kropka kończąca zdanie?

        Jestem oburzony. A ta przerwa między OHYDA a na dodatek...och!
        Weź się ogarnij Pellowski, każdy ma prawo do własnej opinii.

        • 9 2

      • Kolejny trol ortograficzny!!mamy takich ostatnio wysypnigdy nie piszą na temat

        Tylko te swoje wypociny i nadodatek z błedami!!Innych pouczają ale sami nie lepsi bo to taki typowy trol o niskiej samo ocenie sie tak własnie dowartosciowuję!!Kazdy bedzie pisał jak musie podoba ajak komussie niepodoba to niech nie czyta!!

        • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane