• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad

Łukasz Stafiej
2 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Są w Trójmieście pizzerie, gdzie smak serwowanych dań i atmosfera miejsca nie zmieniły się od lat. Odwiedziliśmy pięć takich lokali.




  • Margherita to pierwsza w Trójmieście pizzeria z piecem opalanym drewnem.
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita
  •  Pizzeria Margherita

Margherita


Oliwska Margherita mieszcząca się w należącym do kurii domku przy Cystersów 11 zobacz na mapie Gdańska to pierwsza w Trójmieście pizzeria, w której pracował Włoch. Zaproszony w 1993 roku przez właścicieli Federico Lorieli pomógł zbudować tutaj piec opalany drewnem (wtedy rewolucyjny wynalazek w trójmiejskiej gastronomii, moda na taki sposób pieczenie pizzy miała przyjść ponad 20 lat później), przywiózł ze sobą oryginalne receptury i przekazał niezbędną wiedzę do prowadzenia pizzerii i włoskiej restauracji. Szkolił też pizzermana pana Krzysia, który pracuje tutaj nieprzerwanie od samego początku. Smak pizzy i atmosfera w lokalu to powrót do lat 90. ubiegłego wieku. Placek na średnio grubym cieście jemy w rustykalnym wnętrzu pełnym drewna i bibelotów. Niektórzy mówią, że "smakuje, jak niedzielny spacer do ZOO". To wszystko jest celowe - właściciele nie chcą podążać za modnymi trendami, wolą pielęgnować rodzinną tradycję. Zresztą, klientom to pasuje - większość to bywalcy, którzy nawet nie muszą składać zamówienia, bo obsługa dobrze zna ich przyzwyczajenia. Pizzę zamówimy od 16 zł. Warto spróbować calzone z jajkiem albo pizzy o nazwie Polacca - z szynką i czosnkiem. Czynne codziennie w godz. 11-21.



  • Anker słynie z niekończących się tłumów oraz pizzy z legendarnym "białym sosem".
  •  Anker
  •  Anker
  •  Anker
  •  Anker
  •  Anker

Anker


Pizzeria połączona z jadłodajnią przy gdyńskim urzędzie miasta przy Piłsudskiego 50 zobacz na mapie Gdyni, której znakiem rozpoznawczym jest przeszklony, kopulasty taras. Można powiedzieć, że istniejący od 1994 roku Anker wręcz wychował gastronomicznie całe pokolenie obecnych trzydziestolatków. Najpierw chodzili tutaj na obiad z rodzicami, gdy jedzenie na mieście praktykowano od święta, jako nastolatkowie wpadali na tanią pizzę ze znajomymi, obecnie nie zapomnieli o Ankerze i nadal przychodzą od czasu do czasu (albo i regularnie) - teraz już ze swoimi rodzinami. W środku jest tłoczno i gwarno, ale czuć domową atmosferę - być może dlatego, że trzon obsługi pracuje tutaj od kilkunastu lat. Pizza w Ankerze to klasyka w wersji spolszczonej - bywalcy śmieją się, że również ich nazwy spolszczono (np. Margarita, Vesuwio, Pascatore - pisownia oryginalna). To jednak bez znaczenia, bo pizze są tutaj zawsze solidnie wypieczone i nigdy nie brakuje na nich składników. I zawsze można liczyć na dokładkę robionego na miejscu od zera (jak zresztą wszystko w Ankerze) legendarnego "białego sosu" majonezowego, którego smak (przywieziony z praktyk gastronomicznych w Szwecji, które właścicielka odbyła ćwierć wieku temu) jest nie do podrobienia - szczególnie z pizzą z tuńczykiem i oliwkami czy z polędwicą i pieczarkami. Kto nie był nigdy, spróbować musi Ufo - ankerowskiej wariacji na temat calzone. Ceny: od około 10 zł. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-22, w weekendy w godz. 9-22.



  • Romina to jedna z pierwszych pizzerii w Gdańsku.
  •  Romina
  •  Romina
  •  Romina
  •  Romina

Romina


Można śmiało powiedzieć, że Romina (wraz z nieistniejącą już Robertino) przecierała pizzowe szlaki w tej części Gdańska. Lokal założono w 1992 roku w starym hangarze na Zaspie, ale kilkanaście lat temu pizzeria przeprowadziła się do pawilonu przy Hynka 8 zobacz na mapie Gdańska (co ciekawe, to również polotniskowy budynek). Romina to miejsce, gdzie czas się zatrzymał - pizza przygotowywana jest według tej samej receptury, co ćwierć wieku temu (która notabebe powstała metodą prób i błędów oraz na podstawie opowieści szczęściarzy, którzy na początku lat 90. ubiegłego wieku byli we Włoszech), ciasto wciąż jest wyrabiane ręcznie, a placki wypiekane są na płytach szamotowych. Z modną obecnie, supercienką neapolitańską pizzą ta z Rominy niewiele ma wspólnego, ale swoich stałych fanów wciąż posiada - szczególnie w wersji firmowej z jajkiem sadzonym czy w postaci klasycznej capricciosy. Ceny od 13 zł. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 11-21, w poniedziałki zamknięte.



  • Napoli istnieje przy Długim Targu od 1992 roku.
  •  Napoli
  •  Napoli
  •  Napoli
  •  Napoli
  •  Napoli

Napoli


Pomysł na pizzerię właściciel Napoli przywiózł do Polski z Niemiec, gdzie mieszkał przez kilka lat. W 1992 roku była to u nas absolutna nowość, więc ówczesny szef kuchni został wysłany na specjalny staż do Austrii, aby przywieźć stamtąd wszelkie know-how. Niemal od początku jest to jedna z największych i najprężniej działających pizzerii w mieście. Decyduje o tym m.in. świetna lokalizacji w turystycznym centrum Gdańska przy Długiej 62/63 zobacz na mapie Gdańska - lokal zajmuje trzy poziomy kamienicy, a jesienią zostanie rozbudowany o kolejną przestrzeń i łącznie pomieści 250 osób. Ciasto do pizzy w Napoli przygotowuje się w niestandardowy sposób - do mąki i drożdży dodawane jest m.in. mleko i jajka, a całość fermentuje dwie doby. Najpopularniejsza jest oczywiście capricciosa, ale bardzo często zamawiane jest również calzone. Wszystkie placki robione są według tej samej receptury od początku, a pieczę nad tym trzymają zatrudnieni od lat pracownicy - m.in. jeden z kucharzy pracuje w Napoli od 26 lat. Ceny: od 19 zł. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-23, a w piątki i soboty w godz. 11-24.



  • Gdynianka to najstarsza pizzeria w Trójmieście - działa nieprzerwanie od 30 lat.

Gdynianka


W ubiegłym roku Gdynianka przy Świętojańskiej 65 zobacz na mapie Gdyni skończyła 30 lat, co czyni ją nie tylko najstarszą pizzerią w Trójmieście, ale i jednym z najdłużej działających lokali gastronomicznych na tutejszym rynku. To miejsce znane kilku pokoleniom gdynian i - choć zatrzymało się w czasie kilkanaście dobrych lat temu - to wciąż zyskuje nowych fanów. Bo do Gdynianki nie chodzi się przypadkiem - ich pizzę albo się kocha, albo nienawidzi. Gruby placek drożdżowy zapiekany jest z serem z kilkoma prostymi składnikami (np. z cebulą), a przed podaniem na papierowej tacce obsługa obficie smaruje go niezmiennym od lat sosem keczupowym (na koniec wszystko można doprawić sobie pieprzem ziołowym i majerankiem). Wyjątkowe doświadczenie kulinarne. I wcale nie drogie - legendarną cebulową zjemy za 10 zł. Uwaga, w lokaliku jest tylko kilka miejsc siedzących, należy spodziewać się tłoku. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 11-19, w soboty w godz. 11-15:30, w niedziele zamknięte.

Miejsca

Opinie (286) ponad 10 zablokowanych

  • z tej całej listy jedynie Margherita z Oliwy zasługuje na miano pizzy... (1)

    Zawsze jak jestem w Oliwie to wpadam tam na piccusię albo jakieś fajne danko i od wielu lat jest tam ten sam wysoki poziom i miła obsługa. Polecam z pełnym przekonaniem, niesamowity smak pizzy z tego pieca:)

    • 11 2

    • Ta , super . To chyba nie jadło się ostatnio . Totalny syf . Spalona , brak sosu na spodzie pizzy i ubogo urozmaicona =brak składników. Chyba że uczyli kogoś przez 3 miesiące . Kilka razy dawałem im szansę i za każdym razem ten sam suchy kapeć. Chyba że tylko na dowóz takie biedaki robią .

      Nie polecam , a kiedyś była na prawdę super pyszna .

      Poprawcie się

      • 2 1

  • Anker? O nie, może i spore porcje, ale wolę dopłacić i nie mieć rewolucji w żołądku...

    • 20 0

  • APEL - do pizzerii Gdynianka!

    Zróbcie dostawę na telefon!

    • 9 2

  • (3)

    Znam dwie z wymiennych:
    Gdynianka to mogę powiedzieć - rewelacja w każdej postaci, unikalny smak, rewelacyjne ciasto, nie wiem czy pizza jest w tym przypadku właściwą nazwą ale to nieważne...
    Druga mi znana to Anker (nie wiem skąd tu "klasyka") i to dla mnie jest katastrofa, nie wiem czemu są ludzie którzy ten ich placek uważają za smaczny, płaskie, mało składników, marny smak, szczerze powiedziawszy to dziwię się że jeszcze istnieje... No ale to moje prywatne odczucia.
    Inną mi znaną pizzerią która może nie jest klasyczna ale którą mogę polecić jest Tino, teraz jakoś mało ich lokali ale pizze robią świetne. Ciekawe czy tych samych lokalach które są teraz pod innymi nazwami kontynuują te same przepisy?
    pozdrawiam

    • 17 1

    • Co do Ankera - zgadzam się z Tobą w 100% !!

      • 3 0

    • z Tino byl taki problem, ze nie trzymali poziomu (1)

      jak raz zasmakuje ci pizza gdzies, to chcesz ja jeszcze raz. Dwa, na dowoz robili znacznie gorsze niz w lokalu. Raz udalo im sie zrobic krawedzie na 1/3 powierzchni pizzy, to jest sztuka. Wiecej nie zamawialem, to bylo lata temu

      • 1 0

      • tego nie wiedziałem znałem trzy palcówki jedną w Sopocie jedną na Karwinach i jedną na Zaspie. W Sopocie było później Omaggio (? nie wiem czy dobrze kojarzę) ale robili zdaje się te same pizze, teraz nie wiem, na Zaspie punkt chyba okazał się jakiś pechowy albo z za wysokim czynszem bo teraz tam chyba nic się nie dzieje a na Karwinach chyba jest dalej Tino
        i w tych trzech punktach mieli pizze dobrej jakości i takie same
        z dowozem nie zamawiałem to nie wiem

        • 0 0

  • Pizza rogata

    I tylko rogata na przymorzu. Pewnie nie zaplacili to nie piszą o nich...

    • 4 3

  • tylko Margherita

    uciekalem tam na wagary z ogolniaka, zapraszalem wszystkie swoje dziewczyny, teraz regularnie zabieram ... corke. Margheria jest super.

    • 7 1

  • Tylko Czerwony Piec!

    Brooklin i Ogniem i Piecem też jest ok, najgorsze jedzenie w Ankerze, trzeba tam uważać, by się nie struć.
    Mąka i Kawa jest super, ale tą pizzą nie mozna sie najeść, jest za mała :(

    Gdynianka to 20 lat była super, sos wtedy był nie do przebicia, daleko jej dziś do dawnego smaku.

    • 5 1

  • widziałem legendarny sos z Ankera...

    w wiadrach an stercie śmieci...

    • 14 0

  • PIZZA

    Gdynianka najlepsza!

    Co do pizzerii Anker - nie powiedziałabym tego

    • 13 2

  • pizza to tylko w Italii

    .

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane