• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Upadają kolejne restauracje w Trójmieście

Mateusz Groen
19 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku. Zamyka się dużo mniej lokali niż w ubiegłym roku.

Sytuacja w branży gastronomicznej jest zmienna i niestabilna. Z trójmiejskiej mapy gastronomicznej znika wiele lokali, a w ich miejsce powstają nowe restauracje. Niektóre z nich się utrzymują, inne upadają szybciej, niż się otwierały. Regularnie informujemy was o zmianach w lokalnej branży gastronomicznej, dlatego też dzisiaj przedstawimy restauracje, w których już nie zjemy naszych ulubionych dań.



Wydarzenia kulinarne


Przyszło się pożegnać



Co twoim zdaniem jest najczęstszą przyczyną zamykania lokali?

Wprawdzie przed wakacjami otwiera się sporo nowych lokali, co na bieżąco staramy się relacjonować w ramach cyklu "Nowe lokale", to jednak są też takie, które nie dźwignęły zderzenia z rzeczywistością i nie dotrwały do wakacyjnego sezonu. Tym razem najbardziej turystyczny Gdańsk obył się bez większych strat gastronomicznych, a najwięcej lokali pożegnaliśmy z Gdyni oraz Sopotu.

Jednym z pierwszych miejsc, z którym niedawno musieliśmy się pożegnać, jest Głuchy telefon. To pub, który cieszył się sporą popularnością wśród mieszkańców Gdyni. 30 czerwca lokal powiadomił o niechybnym zakończeniu swojej działalności.

- Kochani! Przykro nam poinformować o zakończeniu naszej działalności w Głuchym.
Decyzja nie była łatwa, lecz sytuacja nie sprzyja - napisali właściciele Głuchego Telefonu.

  • Głuchy Telefon w Gdyni
  • Głuchy Telefon w Gdyni
Z Gdynią pożegnała się też restauracja Happywok. Lokal serwował kuchnię azjatycką przy ul. Piotrkowskiej. Przyczyną zamknięcia była sytuacja finansowa, o której poinformowali właściciele na sam koniec.

- Kochani, nie była to łatwa decyzja, każdy kolejny dzień generował duże straty. Z troski o rodzinę i pracowników zmuszeni byliśmy podjąć decyzję o zamknięciu już od dziś. Pozdrawiamy serdecznie - poinformowali właściciele Happywok na łamach mediów społecznościowych.
Z mapy miasta zniknęło również Uprzejmie Donoszę, czyli miejsce spotkań przy skwerze Kościuszki.

- W związku z decyzją miasta Gdynia o sprzedaży terenu, na którym się znajdujemy, dostaliśmy nakaz rozbiórki lokalu. Nie jesteśmy w stanie wyrazić w słowach, jak jest nam przykro, szczególnie widząc, jak dobrze się u nas bawiliście. Czy wrócimy i w jakiej formie - jeszcze nie wiemy, ale będziemy Was informować. Tymczasem zapraszamy Was na ostatnie 2 dni imprezy pożegnalnej - poinformowali właściciele lokalu Uprzejmie Donoszę w mediach społecznościowych.
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność

Na przełomie kwietnia i maja z Gdyni po blisko 10 latach zniknęła również restauracja Sztuczka, czyli jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście. W Gdańsku zaś żywot zakończyła Skrzydlarnia mieszcząca się do niedawna w Stacji Food Hall w Galerii Metropolia.

O swoim zamknięciu na początku czerwca poinformowała również restauracja Buffalo. Lokal mieścił się w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino w budynku, w którym niegdyś mieściła się restauracja KFC. Restauracja Buffalo była miejscem, w którym serwowane były dania z kuchni amerykańskiej oraz steki wołowe przygotowywane z polskiej wołowiny. Mimo że w Sopocie nie spotkamy już Buffalo, tak miłośnicy ich kuchni podczas wizyty w Krakowie w dalszym ciągu mają okazję odwiedzić siostrzany lokal właścicieli o tej samej nazwie.

Niestety z sopockiej mapy gastronomicznych punktów zniknął również lokal Fisheria, który mieścił się przy samym Stadionie Leśnym w Sopocie. Restaurację odwiedziliśmy w lipcu ubiegłego roku i daniami oraz wystrojem dawała wrażenie dobrze rokującego na przyszłość miejsca. Jak widać, zamykają się również lokale, które cechowała dobra kuchnia i wspaniała atmosfera.

Sprzedam lokal



Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce. Ziemia odda swoje miejsce w dobre ręce.
Niedawno na swoich social mediach klub Ziemia we Wrzeszczu poinformował, że będzie funkcjonował jeszcze tylko przez siedem miesięcy. Po pięciu latach działalności właściciele postanowili oddać bar w obce ręce. Oddanie lokalu planowane jest na kolejny kwartał roku, dlatego jesteśmy ciekawi, czy klub Ziemia w dalszym ciągu po zmianach będzie tym samym miejscem.

- Wszystko ma swój kres i koniec. Tym mottem na miarę Paulo Coelho chcielibyśmy poinformować Was, że nasza przygoda pt. "Klub Ziemia" powoli dobiega końca. Nie od razu, spokojnie. Czeka nas jeszcze siedem miesięcy działalności ukoronowanej, mamy nadzieję, najgrubszą bibą z okazji piątych i prawdopodobnie ostatnich urodzin. Prawdopodobnie, bo może znajdzie się ktoś, kto sprzedał w odpowiednim czasie bitcoiny i zechce przejąć pałeczkę, by godnie kontynuować historię miejsca. Powodów naszej decyzji jest wiele, ale skupmy się na jednym - my jako twórcy klubu wypaliliśmy się. Każdy z nas chciałby pójść albo poszedł już w innym kierunku. Ziemia potrzebuje nowej krwi i nowej energii - poinformowali właściciele Ziemi.
Znasz inne lokale, które zamknęły się w ostatnim czasie? Których lokali najbardziej wam brakuje? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (362) ponad 10 zablokowanych

  • Zamykają, zamykają... wielki artykuł!
    Pytanie brzmi - dlaczego zamykają?
    Bo nie ma klientów?
    A dlaczego ich nie ma?
    Bo straszycie drożyzną!
    Mało paragonów grozy widać w sieci?
    Uświadomcie sobie wreszcie, że nie można zdzierać z ludzi tylko dlatego, że chcecie się odbić, bo czynsz drogi, bo podatki wysokie, etc...
    Idźcie do Oli zbiorowo z prośbą o obniżkę nałożonych danin.

    • 8 4

  • Jak możn awypalić się przy prowadzeniu restauracji? (1)

    Przecież chyba każdy wiedział, że to żadne "wyzwanie", "naprawianie Świata", "zmiana obyczajów" tylko zwykła garkuchnia, gdzie ludzie przychodzą coś zjeść za kasę.

    A może to już nie to, może faktycznie gotowanie w PL lewica nobilitowała do co najmniej filozofii?

    • 9 7

    • Może prawicowym biedakom zaczyna brakować, przecież wasz Glapa mówił że podwyżek nie będzie.

      • 2 0

  • Nie żal mi

    Strasznie wysokie ceny, mierna obsługa, bardzo długo się czeka.

    • 6 2

  • La parma kartuska nie ma

    • 0 1

  • (13)

    Chcieliście lockdownów, wierzyliście w epidemię przeziębienia i kataru, daliście sie pozamykać w domach i złapać za twarz, cieszyliście sie z tzw. tarcz covidowych, to teraz macie bankrutujące biznesy i inflację.

    • 126 108

    • (5)

      Biznesy bankrutują przez nieudolność tego rządu, która doprowadziła do takiej inflacji.

      • 35 25

      • (4)

        Inflacja jest od covida bo głupi rząd w to uwierzył

        • 25 30

        • Bzdura do kwadratu. W Niemczech

          Inflacja jest dwa razy niższa nie w PL pomimo tego że aktualnie maski w komunikacji trzeba nosić.

          • 2 0

        • (2)

          tak, tak a w szpitalach umierali aktorzy i manekiny.
          Pozdrów Edytkę

          • 32 26

          • ludzie i tak by umarli, tyle samo, a teraz umrze jeszcze więcej z biedy i głodu

            • 16 8

          • A gdzie te czipy?

            Litości z waszymi tekstami. Skurczybyka covida Putin ubił a jesli restauracja wytrzymała długi czas to na lato mogła zebrac jakies zyski. Jesli się nie daje to znaczy że coś zaszło. I zachodzi. Otwierają sie nowe lokale w innych miejscach a i moda sie zmienia. W Gdańsku otwarto Forum a w nim sporo miejsc do zjedzenia. Sklepy zamkniete ale w Forum tłumy. To jeden z przykładów. Oczywiście że zapotrzebowanie spadło bo i ceny wzrosły ale i konkurencja powstała. Część lokali zawsze padała i bez covida i wojny.

            • 9 4

    • Locdown (2)

      Co to za treści,macie to czego chcieliście.
      Do kogo te zarzuty? Cały świat reagował tak samo. W Polsce akurat przedsiębiorcy otrzymali pomoc (tarcze),
      jednak jak zwykle dookoła narzekanie (przypadłość Polaków-wieczne niezadowolenie) . Gadki że restauracje poupadały,dziwne? chodzę po Gdańsku i wiedzę te same restauracje które działały przed covidem?

      • 11 13

      • Tarcza, cale 5k :)

        Normalnie starczy na 0,5 wyplaty jednegop pracownika. A przy okazji wygeneruje inflacje. Nic to nie da przedsiebiorcy, a tylko zaszkodzi w postaci inflacji.

        • 5 0

      • Tak samo? Tarcze u nas to głównie odroczenie (nie zwolnienie) płatności ZUS i pożyczka pod warunkiem utrzymania działalności przez zadany czas. Chyba było też jakieś zwolnienie z części kosztów pracownika. Na Zachodzie przedsiębiorcy otrzymywali konkretne pieniądze.

        • 6 2

    • (2)

      A pod respiratorami kto niby leżał? Chorzy na katar i przeziębienie?

      • 15 12

      • (1)

        skoro leżeli tam przy lockdownie to bez lockdownu tez by się tam znaleźli, jak pomógł im lockdown powied?

        • 9 14

        • Było ich mniej i dzięki temu mieli gdzie leżeć mózgu

          • 13 7

    • Weź popraw folie

      • 45 52

  • Pobrali tarcze antycovidowe i dowidzenia

    • 5 3

  • Krezus

    Pracuję na etacie i zarabiam 140dniówki. Ta suma nie starczy mi na obiad w restauracji dla rodziny 2+2.

    • 5 1

  • W covidzie knajpy/kluby (1)

    byly pozamykane a dostawaly z tarczy po 100-200-300tys zl doplaty z tarczy. Byly tez takie, ktore mialy 3mln zl :)

    Swego czasu slyszalem, ze przez weekend pizzeria ma obrotu grubo ponad 100tys zl. Marza 100%...

    • 7 7

    • Przy marży 100% zamykasz biznes.. znafco

      • 4 1

  • co tu dużo wymyślać ? Ceny i jeszcze raz ceny!

    Teraz pieniądz jest strasznie drogi, wiec coraz więcej ludzi szanuje pieniądze.

    • 5 0

  • Ludzie wolą jeść poza Trójmiastem, niż snuć się po mieście w poszukiwaniu miejsca parkingowego

    • 11 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane