Wiadomości

Veganmania i Gdański Targ Roślinny w stoczni

Moda na kuchnię roślinną nie mija, wręcz przeciwnie. Świadczy o tym m.in. duże zainteresowanie imprezami, na których rządzą wegańskie przysmaki, warsztaty z bezmięsnego gotowania i wykłady. Jedną z nich jest Veganmania 2020, która ponownie zawitała do Gdańska - tym razem odbywa się na terenie SCG ParkMapka. Tuż obok na ul. Elektryków w niedzielę rozstawił się także Gdański Targ Roślinny. Na obydwie imprezy, które trwają w niedzielę do godz. 19, obowiązuje wstęp wolny.



Wydarzenia zapowiadaliśmy w Kalendarzu imprez oraz cyklu Planuj tydzień - czytaj zawsze w czwartek o 10

Choć dania z mięsem i nabiałem wciąż rządzą w restauracyjnych kartach menu, to szefowie kuchni coraz częściej znajdują w nich miejsce na potrawy wegetariańskie i wegańskie. Nie tylko dlatego, że kuchnia bezmięsna zdobywa nowych fanów, ale też umiejętnie przygotowana zwyczajnie jest smaczna i sycąca. Takie dania wybierają także te osoby, które na co dzień nie pogardzą konkretnym schaboszczakiem czy burgerem z wołowiną, jednak potrafią docenić ich roślinną alternatywę.

W weekend można przekonać się, jak smakuje nowoczesna kuchnia roślinna. Na postoczniowym terenie SCG Park (czyli Plener 33) rozstawiono stoiska serwujące bezmięsne dania na ciepło i zimno. Dostać można m.in. burgery oraz potrawy kuchni polskiej w wegańskim wydaniu od Chwast Food z Warszawy czy burrito, nachosy i tacosy od Momencik Vegan Burritos & Tacos - tutaj ciekawie smakuje pozycja z azjatyckim owocem jackfruit, uchodzącym za największy na świecie. To przysmak, który ze względu na charakterystyczny zapach albo się lubi, albo nienawidzi.

Kuchnia wegetariańska i wegańska w Trójmieście - restauracje


Na wynos można kupić wegańskie "mięso", które smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina oryginał (do wyboru pieczenie, "karkówka", "kebab" czy "boczek") oraz majonez bez jaj, roślinne sery i masła, a także przetwory, w tym sosy, pasty roślinne i masła orzechowe w słoikach. Ze słodkości naszą uwagę zwróciła ręcznie robiona baklava ze świeżego ciasta filo od Ottomańskiej Pokusy, orientalne ciastka syryjskie, wegańska oraz bezcukrowa czekolada z manufaktury Gang czekoladożerców.

Dla tych, którzy chcą posilić się na miejscu, przygotowano strefę gastronomiczną z ławami i leżaki. Zaś ci, którzy wolą zjeść pod dachem, mogą wejść do oddalonego kilka kroków dalej w4 Food Squat. Dostępna jest również strefa relaksu z hamakami.

Niedziela w stoczni to także Gdański Targ Roślinny, który tym razem poświęcono ziołom. W programie m.in. całodzienna roślinna wymiana nasion i sadzonek, spacer w poszukiwaniu dzikich roślin na terenach miejskich i warsztaty. Czynne są też stoiska, na których można kupić piękne zielone okazy (ponownie ogromna kolejka do kwiaciarni Flora Muzyka) oraz ekologiczne kosmetyki.

Michał Konkel: moja praprababka była szeptuchą



Veganmania i Gdański Targ Roślinny w niedzielę potrwają do godz. 19 - macie więc szansę jeszcze się na nie załapać. Wstęp wolny.

Opinie (72)

  • Kuchnia roślinna - świetne określenie

    W dzisiejszych czasach bez mody i geografii ani rusz...

    • 41 7

  • Hipster alert :)

    • 74 17

  • Brzmi smakowicie!

    Może następnym razem się wybiorę.

    • 18 28

  • Nie dziękuję, nie chcę by moje jedzenie wyglądało i smakowało jak mięso. Ma smakować i wyglądać na to czym jest.

    • 55 26

  • od black metal do roślinek (2)

    zeby zarobic 34k za najem ;) smutne

    • 36 14

    • takie czasy że nawet Porsche zdecydowało sie na zwykłe auta osobowe

      • 0 2

    • to i tak upadnie na stoczni wszystko

      z założenia jest czasowe, nie wypełnia pewnych funkcji, które poszerzyłyby to miejsce stale, ale nie ma co doradzać hipsterom, oni zatrzymali się w rozwoju gdzięs na gimbazie

      • 0 4

  • Mam pytanie (8)

    Dlaczego jarosze czepiają się mnie, że jem mięso? Przecież ja się ich nie czepiam, że oni jedzą rośliny!

    • 71 22

    • (3)

      Kto się czepia konkretnie?

      • 16 8

      • No jarosze

        • 7 6

      • nikt, tak próbuje tylko napuścić jednych na drugich

        • 9 3

      • nie chodzi o "kto"

        chodzi o "dlaczego"!

        • 1 2

    • (2)

      Bo jedząc mieso przyczyniasz sie to zabijania zwierząt a żyjemy w takich czasach że nie ma już takiej potrzeby .

      • 9 12

      • powiedz to drapieżnikom - może zamiast mięskiem mają żywić sie pietruszką? (1)

        a jeśli już na poważnie - wiesz ile zwierząt pozabijali ci, którzy przekształcają lasy na pola uprawne, żebyś mógł zjeść swoje tofu? Powiem ci. 15% gatunków żyjących na Ziemi w 1980 r.!
        I kto tu wybija zwierzęta?!

        • 7 9

        • Po pierwsze - czy porównujesz się do drapieznikow? Jeśli tak to zapraszam na powtórkę szkoły podstawowej.

          Po drugie - 90% światowej produkcji soi przeznaczona jest dla pasze dla zwierząt. Z tych 10% zaledwie 1% jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia w postaci ziaren, tofu, napojów i innych wyrobów. Pozostałe 9% używane jest jako wypełniacze i surowce w żywności i lekach.

          Więc przestań wypisywać głupoty i przyjmij do wiadomości że to przemysłowa hodowla zwierząt i nadmierne spożycie mięsa jest przyczyną dewastacji planety. Czas stanąć w prawdzie i przestać szukać wymówek.

          • 9 4

    • 1. Zmyślasz bo nikt się ciebie tak naprawdę nie czepia
      2. To ty się czepiasz jaroszy pisząc komentarze ze zmyślonymi problemami

      • 4 1

  • brak rosllin (2)

    targ roślinny bez roślin...
    masakra i niepolecam!

    • 31 1

    • Będziesz na następnej edycji ? (1)

      • 0 0

      • szczerze? Pewie tak

        • 0 0

  • tylko czemu te "wyroby" mają udawać w smaku mięso? (15)

    Przecież można zjeść normalne mięso. Jak ktoś chce niech je marchewki i selery, po co to udawanie?

    • 74 32

    • Dokladnie cos w tym jest (1)

      Bo nie ma barow z warzywami zrobionymi z mięsa...

      • 10 6

      • Może dlatego ze w te stronę to nie działa.

        • 8 2

    • (5)

      A czemu mamy piwo bezalkoholowe i kawę bezkofeinowa?

      • 12 5

      • (4)

        Dołączam do pytania, po co???

        • 4 0

        • żeby wypić i się nie upić (3)

          • 6 4

          • przeciez to sie mija z celem (2)

            • 4 7

            • jakim celem? (1)

              • 4 1

              • za glupi jestes zeby zrozumiec

                • 0 0

    • bo niektórzy lubią smak mięsa (1)

      część z wegetarian / wegan lubi smak mięsa i pewnie z chęcią dalej by je jadło, ale rezygnują z nich, żeby nie krzywdzić zwierząt, żeby nie przyczyniać się do ich masowej hodowli w ciężkich warunkach i zabijania

      • 28 10

      • Dokładnie o to idzie.

        • 13 5

    • Takie produkty mogą być pomocne...

      dla osób, ktore zaczynają drogę wegetarianizmu i są jeszcze przyzwyczajone do pewnych kombinacji typu: mięcho, ziemniak + surówka. Jest jeszcze grupa osób, które z różnych przyczyn muszą ograniczyć lub wykluczyć mięso - np. choroby serca, choroby związane z otyłością itd. dlatego dobrze, że mają różnorodne zamienniki. Ja osobiście nie przyrządam sobie zamienników, ale jesli idziemy do restauracji to bywa, że zjem.

      • 8 3

    • Z podobnych powodów dla któregych rzucający palenie naklejają plastry nikotynowe na ciało

      • 4 3

    • Nie udają smaku mięsa tylko przyjmują smak przypraw. Jadasz surowe i nieprzyprawione mięso?

      • 4 1

    • Vegan

      To, że powinnismy jeść mniej mięsa już chyba tłumaczyć nie trzeba. Powody to zdrowie, ekologia, etyka. Wegańskie wyroby imitujące mięso mają ułatwić mięsożerców ograniczenie jego spożycia. Ot tyle

      • 8 3

    • Widać, że ograniczony jesteś

      Smaków masz bardzo dużo, są też przyprawy podobne do mięsa. Dlaczego? Ponieważ się da. Po prostu.

      • 1 0

  • Wspaniała impreza

    Do zobaczenia na kolejnej veganmanii :)

    • 23 38

  • nawet niektóre ładne

    • 4 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2