- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
- 5 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 6 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
Veganmania i Gdański Targ Roślinny w stoczni
Moda na kuchnię roślinną nie mija, wręcz przeciwnie. Świadczy o tym m.in. duże zainteresowanie imprezami, na których rządzą wegańskie przysmaki, warsztaty z bezmięsnego gotowania i wykłady. Jedną z nich jest Veganmania 2020, która ponownie zawitała do Gdańska - tym razem odbywa się na terenie SCG Park. Tuż obok na ul. Elektryków w niedzielę rozstawił się także Gdański Targ Roślinny. Na obydwie imprezy, które trwają w niedzielę do godz. 19, obowiązuje wstęp wolny.
Choć dania z mięsem i nabiałem wciąż rządzą w restauracyjnych kartach menu, to szefowie kuchni coraz częściej znajdują w nich miejsce na potrawy wegetariańskie i wegańskie. Nie tylko dlatego, że kuchnia bezmięsna zdobywa nowych fanów, ale też umiejętnie przygotowana zwyczajnie jest smaczna i sycąca. Takie dania wybierają także te osoby, które na co dzień nie pogardzą konkretnym schaboszczakiem czy burgerem z wołowiną, jednak potrafią docenić ich roślinną alternatywę.
W weekend można przekonać się, jak smakuje nowoczesna kuchnia roślinna. Na postoczniowym terenie SCG Park (czyli Plener 33) rozstawiono stoiska serwujące bezmięsne dania na ciepło i zimno. Dostać można m.in. burgery oraz potrawy kuchni polskiej w wegańskim wydaniu od Chwast Food z Warszawy czy burrito, nachosy i tacosy od Momencik Vegan Burritos & Tacos - tutaj ciekawie smakuje pozycja z azjatyckim owocem jackfruit, uchodzącym za największy na świecie. To przysmak, który ze względu na charakterystyczny zapach albo się lubi, albo nienawidzi.
Kuchnia wegetariańska i wegańska w Trójmieście - restauracje
Na wynos można kupić wegańskie "mięso", które smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina oryginał (do wyboru pieczenie, "karkówka", "kebab" czy "boczek") oraz majonez bez jaj, roślinne sery i masła, a także przetwory, w tym sosy, pasty roślinne i masła orzechowe w słoikach. Ze słodkości naszą uwagę zwróciła ręcznie robiona baklava ze świeżego ciasta filo od Ottomańskiej Pokusy, orientalne ciastka syryjskie, wegańska oraz bezcukrowa czekolada z manufaktury Gang czekoladożerców.
Dla tych, którzy chcą posilić się na miejscu, przygotowano strefę gastronomiczną z ławami i leżaki. Zaś ci, którzy wolą zjeść pod dachem, mogą wejść do oddalonego kilka kroków dalej w4 Food Squat. Dostępna jest również strefa relaksu z hamakami.
Niedziela w stoczni to także Gdański Targ Roślinny, który tym razem poświęcono ziołom. W programie m.in. całodzienna roślinna wymiana nasion i sadzonek, spacer w poszukiwaniu dzikich roślin na terenach miejskich i warsztaty. Czynne są też stoiska, na których można kupić piękne zielone okazy (ponownie ogromna kolejka do kwiaciarni Flora Muzyka) oraz ekologiczne kosmetyki.
Michał Konkel: moja praprababka była szeptuchą
Miejsca
Zobacz także
Opinie (72)
-
2020-09-06 15:51
Kuchnia roślinna - świetne określenie
W dzisiejszych czasach bez mody i geografii ani rusz...
- 41 7
-
2020-09-06 16:10
Hipster alert :)
- 74 17
-
2020-09-06 17:08
Brzmi smakowicie!
Może następnym razem się wybiorę.
- 18 28
-
2020-09-06 17:09
Nie dziękuję, nie chcę by moje jedzenie wyglądało i smakowało jak mięso. Ma smakować i wyglądać na to czym jest.
- 55 26
-
2020-09-06 17:16
od black metal do roślinek (2)
zeby zarobic 34k za najem ;) smutne
- 37 14
-
2020-09-07 08:21
takie czasy że nawet Porsche zdecydowało sie na zwykłe auta osobowe
- 1 2
-
2020-09-08 09:49
to i tak upadnie na stoczni wszystko
z założenia jest czasowe, nie wypełnia pewnych funkcji, które poszerzyłyby to miejsce stale, ale nie ma co doradzać hipsterom, oni zatrzymali się w rozwoju gdzięs na gimbazie
- 1 4
-
2020-09-06 17:25
Mam pytanie (8)
Dlaczego jarosze czepiają się mnie, że jem mięso? Przecież ja się ich nie czepiam, że oni jedzą rośliny!
- 72 22
-
2020-09-06 18:39
(3)
Kto się czepia konkretnie?
- 16 9
-
2020-09-06 20:46
No jarosze
- 8 6
-
2020-09-06 21:03
nikt, tak próbuje tylko napuścić jednych na drugich
- 10 4
-
2020-09-06 23:11
nie chodzi o "kto"
chodzi o "dlaczego"!
- 2 2
-
2020-09-07 06:31
(2)
Bo jedząc mieso przyczyniasz sie to zabijania zwierząt a żyjemy w takich czasach że nie ma już takiej potrzeby .
- 9 14
-
2020-09-07 11:35
powiedz to drapieżnikom - może zamiast mięskiem mają żywić sie pietruszką? (1)
a jeśli już na poważnie - wiesz ile zwierząt pozabijali ci, którzy przekształcają lasy na pola uprawne, żebyś mógł zjeść swoje tofu? Powiem ci. 15% gatunków żyjących na Ziemi w 1980 r.!
I kto tu wybija zwierzęta?!- 9 9
-
2020-09-07 15:15
Po pierwsze - czy porównujesz się do drapieznikow? Jeśli tak to zapraszam na powtórkę szkoły podstawowej.
Po drugie - 90% światowej produkcji soi przeznaczona jest dla pasze dla zwierząt. Z tych 10% zaledwie 1% jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia w postaci ziaren, tofu, napojów i innych wyrobów. Pozostałe 9% używane jest jako wypełniacze i surowce w żywności i lekach.
Więc przestań wypisywać głupoty i przyjmij do wiadomości że to przemysłowa hodowla zwierząt i nadmierne spożycie mięsa jest przyczyną dewastacji planety. Czas stanąć w prawdzie i przestać szukać wymówek.- 9 6
-
2020-09-09 13:55
1. Zmyślasz bo nikt się ciebie tak naprawdę nie czepia
2. To ty się czepiasz jaroszy pisząc komentarze ze zmyślonymi problemami- 4 2
-
2020-09-06 17:37
brak rosllin (2)
targ roślinny bez roślin...
masakra i niepolecam!- 31 1
-
2020-09-06 21:48
Będziesz na następnej edycji ? (1)
- 0 0
-
2020-09-07 22:24
szczerze? Pewie tak
- 0 0
-
2020-09-06 17:47
tylko czemu te "wyroby" mają udawać w smaku mięso? (15)
Przecież można zjeść normalne mięso. Jak ktoś chce niech je marchewki i selery, po co to udawanie?
- 76 32
-
2020-09-06 20:03
Dokladnie cos w tym jest (1)
Bo nie ma barow z warzywami zrobionymi z mięsa...
- 10 6
-
2020-09-06 20:28
Może dlatego ze w te stronę to nie działa.
- 8 2
-
2020-09-06 20:27
(5)
A czemu mamy piwo bezalkoholowe i kawę bezkofeinowa?
- 12 5
-
2020-09-06 20:47
(4)
Dołączam do pytania, po co???
- 4 0
-
2020-09-06 21:04
żeby wypić i się nie upić (3)
- 6 4
-
2020-09-06 21:18
przeciez to sie mija z celem (2)
- 4 7
-
2020-09-07 08:21
jakim celem? (1)
- 4 3
-
2020-11-18 18:17
za glupi jestes zeby zrozumiec
- 0 0
-
2020-09-06 20:44
bo niektórzy lubią smak mięsa (1)
część z wegetarian / wegan lubi smak mięsa i pewnie z chęcią dalej by je jadło, ale rezygnują z nich, żeby nie krzywdzić zwierząt, żeby nie przyczyniać się do ich masowej hodowli w ciężkich warunkach i zabijania
- 29 10
-
2020-09-06 20:52
Dokładnie o to idzie.
- 13 5
-
2020-09-06 22:16
Takie produkty mogą być pomocne...
dla osób, ktore zaczynają drogę wegetarianizmu i są jeszcze przyzwyczajone do pewnych kombinacji typu: mięcho, ziemniak + surówka. Jest jeszcze grupa osób, które z różnych przyczyn muszą ograniczyć lub wykluczyć mięso - np. choroby serca, choroby związane z otyłością itd. dlatego dobrze, że mają różnorodne zamienniki. Ja osobiście nie przyrządam sobie zamienników, ale jesli idziemy do restauracji to bywa, że zjem.
- 8 3
-
2020-09-07 00:14
Z podobnych powodów dla któregych rzucający palenie naklejają plastry nikotynowe na ciało
- 4 3
-
2020-09-07 11:43
Nie udają smaku mięsa tylko przyjmują smak przypraw. Jadasz surowe i nieprzyprawione mięso?
- 4 1
-
2020-09-07 22:11
Vegan
To, że powinnismy jeść mniej mięsa już chyba tłumaczyć nie trzeba. Powody to zdrowie, ekologia, etyka. Wegańskie wyroby imitujące mięso mają ułatwić mięsożerców ograniczenie jego spożycia. Ot tyle
- 8 3
-
2020-09-09 09:50
Widać, że ograniczony jesteś
Smaków masz bardzo dużo, są też przyprawy podobne do mięsa. Dlaczego? Ponieważ się da. Po prostu.
- 1 1
-
2020-09-06 18:33
Wspaniała impreza
Do zobaczenia na kolejnej veganmanii :)
- 24 39
-
2020-09-06 21:47
nawet niektóre ładne
- 4 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.