• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce

Magdalena Raczek
20 marca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Trójmiasto znalazło się na 5. miejscu wśród najbardziej wegetariańskich miast w Polsce, plasując się tuż za Wrocławiem, Warszawą, Krakowem i Poznaniem. Trójmiasto znalazło się na 5. miejscu wśród najbardziej wegetariańskich miast w Polsce, plasując się tuż za Wrocławiem, Warszawą, Krakowem i Poznaniem.

20 marca obchodzimy "Międzynarodowy Dzień bez Mięsa" (Meatout Day). To dobra okazja, by zastanowić się nad swoim odżywianiem. W artykule Kulinarne trendy na 2021 rok pisaliśmy, że kuchnia roślinna przybiera na sile i trend ten wzmacnia się od lat. Powstaje coraz więcej lokali serwujących wyłącznie dania roślinne, a te dla mięsożerców w menu również starają się mieć coś smacznego dla wegetarian i wegan. To, że jemy coraz mniej mięsa, potwierdzają też kolejne raporty i statystyki.



Restauracje wegetariańskie w Trójmieście. Sprawdź, co oferują


Lubisz kuchnię wegetariańską?

Wegetarianizm od lat cieszy się coraz większą popularnością w naszym społeczeństwie. Nie jest to tylko dieta eliminująca mięso, lecz często także styl życia wyrosły z filozofii związanej z szacunkiem do przyrody i działaniem na rzecz obrony praw zwierząt czy wspieraniem organizacji ekologicznych. Odkąd m.in. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne potwierdziło, że prawidłowo zbilansowaną dietę wegetariańską i wegańską mogą stosować zarówno dorośli, jak i dzieci, zwolenników takiego odżywiania przybywa.

- Dla mnie wegetarianizm to coś więcej niż tylko dieta, w ogóle nie patrzę na to w tym kontekście. Wykluczenie mięsa z jadłospisu to tylko pierwszy krok do dalszych zmian i postrzegania świata. Jako wegetarianka z bardzo długim stażem, bo nie jem mięsa od 25 lat, mogę powiedzieć, że dziś mamy się naprawdę nieźle w porównaniu z tym, co było jeszcze nawet kilka czy kilkanaście lat temu. Wtedy zjedzenie posiłku na mieście graniczyło z cudem. W latach 90. to było dziwactwo, na początku lat dwutysięcznych w Trójmieście działała już sieć Green Way, gdzie można było tanio i smacznie zjeść. Dopiero później zaczęły pojawiać się pierwsze niesieciowe wege knajpki. Teraz jest w czym wybierać, aczkolwiek do wegetariańskiego Eldorado nam jeszcze daleko - twierdzi Ania, wegetarianka z Gdańska.

Jemy coraz mniej mięsa



W ostatnich latach wzrasta ponadto świadomość społeczna w kwestiach, takich jak: zmiany klimatyczne, dobrostan zwierząt, zdrowie osobiste, które skłaniają do zmian nawyków żywieniowych i przechodzenia na diety wegetariańskie. Wegetarianizm kiedyś stanowił odsetek marginalny, dziś jest mocno znaczący i znajduje się w trendzie wzrostowym, co można również zaobserwować po rosnących liczbach restauracji oraz produktów wege w supermarketach. Potwierdzają to kolejne badania statystyczne i rankingi. O tym, że jemy coraz mniej mięsa pisaliśmy również w artykule: Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa.
Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce. Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.

Najbardziej wegetariańskie miasta w Polsce



Według niedawno opublikowanego Rankingu najbardziej wegetariańskich miast Trójmiasto jest na 5. miejscu wśród tych najbardziej wege. Zespół analityczny Maczfit przeprowadził badanie nawyków żywieniowych mieszkańców Polski, tworząc przy tym ranking najbardziej wegetariańskich miast oraz porównując profil i nawyki wegetarian w stosunku do osób spożywających dania mięsne. Badanie odbyło się w listopadzie oraz grudniu 2020 roku, udział w nim wzięło 1415 respondentów w 10 największych miastach Polski, tj.: Warszawa, Kraków, Poznań, Lublin, Szczecin, Trójmiasto (Gdynia, Gdańsk, Sopot), Bydgoszcz, Łódź, Wrocław i Białystok.

Badanie pokazuje, że już co 5 respondent to wegetarianin. Na 1415 ankietowanych, 295 potwierdziło, że nie je mięsa. To daje procentowy wynik na poziomie prawie 21 proc.. Z przeprowadzonego badania wynika, że miastem skupiającym najwięcej wegetarian jest Wrocław. Na drugim miejscu uplasowała się Warszawa z wynikiem 23,11 proc. wegetarian, a czołówkę zamyka Kraków, gdzie mieszka 21,60 proc. respondentów niejedzących mięsa. Czwartą pozycję zajmuje Poznań, który osiągnął niewiele niższy wynik w porównaniu do Krakowa (21,14 proc.). Zaraz za stolicą Wielkopolski, na piątym miejscu, znalazło się Trójmiasto, gdzie mieszka 20,98 proc. wegetarian, którzy wzięli udział w badaniu.

Kupuj zdrową żywność. Zobacz, gdzie w Trójmieście możesz ją dostać


- Nie dziwi mnie wynik tego rankingu. Jako osoba, która trochę jeździ po Polsce, obserwuję ten trend od lat. Przede wszystkim jako wegetarianka dawniej zawsze miałam ze swoją rodziną (też wegetariańsko-wegańską) problem, gdzie zjeść. Jedynym wyjątkiem był zawsze Wrocław. Już w pierwszej dekadzie dwutysięcznego roku było tam całe mnóstwo barów i restauracji wegetariańskich, co przyprawiało o zawrót głowy. Gorzej w tym temacie było wtedy w Warszawie, ale to od kilku lat się mocno zmieniło. Podobnie w Trójmieście - obecnie istnieje sporo miejsc nawet dla wegan, co bardzo się chwali - mówi Kasia z Sopotu.

Kim jest statystyczny wegetarianin?



Z opublikowanego raportu możemy się również dowiedzieć, kim jest statystyczny wegetarianin. Okazuje się, że najwięcej respondentów, którzy zadeklarowali wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat. Ta grupa to aż 70,71 proc. z wszystkich osób ankietowanych niejedzących mięsa. Można więc wnioskować, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiej przychodzi decyzja o zmianie diety na bezmięsną. Jeśli chodzi o wykształcenie, to ankietowani, którzy zadeklarowali wegetarianizm, to głównie osoby z wyższym i średnim wykształceniem, zatem wykształcenie i wiedza mogą mieć istotny wpływ na styl życia, w tym decyzje związane z dietą.

Przeczytaj także: Kuchnia wegetariańska z dowozem do domu

Pod względem demograficznym to kobiety są bardziej skłonne do rezygnacji z mięsa - ponad 86,10 proc. spośród ankietowanych wegetarian to właśnie płeć piękna. Z ankiet wynika ponadto, że mięsożercy częściej rezygnują z aktywności fizycznej niż osoby odmawiające sobie mięsa w diecie. Co czwarty wegetarianin uprawia sport regularnie, a największy odsetek wśród wegetarian stanowią osoby, które sport uprawiają okazyjnie. Sprawdzono również, jak wielu badanych cierpi z powodu nietolerancji laktozy (wegetarian: 27,46 proc.; niewege: 18,04 proc.) oraz zmaga się z nietolerancją glutenu (wege: 12,20 proc.; niewege: 17,95 proc.).

  • Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
  • Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
  • Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
  • Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
  • Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.

Wegetariańskie Trójmiasto



O wyniki raportu oraz o to, czy większa popularność wegetarianizmu jest przez nich odczuwalna, zapytaliśmy przedstawicieli kuchni roślinnej w Trójmieście.

- Gdańsk jest jednym z większych miast w Polsce i ta pozycja w ogóle mnie nie dziwi, nad morzem żyje się spokojniej, wolniej, dlatego w łatwy i prosty sposób można być wegetarianinem i weganinem. Jest kilka knajp wegetariańskich i wegańskich, w kilku knajpach mięsnych można dostać dania wegańskie, mamy też kilka dobrych sklepów z produktami wegańskimi. My również z roku na rok mamy coraz więcej klientów, rozwijamy się. Polecam każdemu spróbować diety wegetariańskiej lub wegańskiej chociaż na 30 dni i poczuć, jak to jest być roślinożercą - zachęca Daniel JaroćFalovca Kuchnia Roślinna.
Szef Falovca zwraca też uwagę na to, że wegetarianizm dla społeczeństwa stał się czymś normalnym, akceptowalnym oraz przede wszystkim dość łatwym, dlatego odżywianie wegetariańskie obecnie jest bardzo proste. Wiele marketów ma bardzo dużo gotowych dań obiadowych, przekąsek itd., które są dostępne na wyciągnięcie ręki.

Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?



Jak zauważa z kolei szefowa Manny - Anna Orzech, przez epidemię wiele osób zaczęło bardziej dbać o swoją dietę i być może dlatego w jej odczuciu lokale wegetariańskie mają się całkiem dobrze w porównaniu do problemów innych restauratorów.

- To bardzo miłe, że tyle osób decyduje się na dietę roślinną. Myślę, że świetna oferta wegańska w Gdańsku sprzyja takiej tendencji. Nie tylko chodzi mi o Mannę, ale także inne lokale wegetariańskie. Znam wielu gości, którzy zainspirowani naszym jedzeniem, postanowili zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jakoś wcześniej tego nie zauważałam, niemniej rzeczywiście częściej odwiedzają nas kobiety lub kobiety w towarzystwie panów. Panie wydają się bardziej dbać o swoją dietę. Ale sądzę, że zmiana nawyków żywieniowych wśród mężczyzn również będzie zmierzać w stronę zbilansowanej kuchni roślinnej. To kwestia czasu - przekonuje Anna Orzech z restauracji manna 68.

Pozytywy z bycia wege



Wegetarianizm pozytywnie wpływa na nasz stan zdrowia i długość życia, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób. Wegetarianizm pozytywnie wpływa na nasz stan zdrowia i długość życia, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Nasi rozmówcy dodają również, że mimo iż większość gości stanowią kobiety w różnym wieku (od 10 lat do 90 lat, bo i takie klientki się zdarzają), to jednak najbardziej cieszy widok całych rodzin z dziećmi, co również jest często obserwowane. Wszyscy, również sami wegetarianie, podkreślają, że poza rosnącą liczbą lokali, tj. np.: Avocado czy Nie/mięsny, cieszy także wzrost liczby ekosklepów. Najlepsze z nich wg naszego rankingu to: EkoSpichlerz.pl, Owoce do domu by Gastro Food oraz Przystań Natury. Wszystkie znajdziecie TUTAJ.

- Życie wegan w Trójmieście jest coraz łatwiejsze. Nie tylko przybywa restauracji oferujących dania wyłącznie wegetariańskie i wegańskie, ale nawet w innych lokalach osoby odpowiedzialne za menu najczęściej uwzględniają takie potrzeby. Chyba jedyna słabsza strona tego rozwoju to dziwna nierównowaga geograficzna - w niektórych częściach Trójmiasta, jak np. gdański Wrzeszcz, do wyboru jest nawet kilka "zielonych" lokali, a w innych oferta jest mocno ograniczona. Ale, biorąc pod uwagę obecne warunki, trudno na to narzekać, bo wszystkie restauracje i bistra przerzuciły się na dowóz, a niektóre - które dowoziły już wcześniej - zrezygnowały z ograniczeń co do stref dowozu, także zamawiać można jedzenie niemal z całego Trójmiasta - mówi Paweł, weganin od 2 lat, wcześniej wegetarianin przez 10 lat.
Warto na koniec powiedzieć, że według wielu przeprowadzonych na całym świecie badań wegetarianizm pozytywnie wpływa na nasz stan zdrowia i długość życia, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób. Naukowcy potwierdzili, że osoby, które nie spożywają dań mięsnych, cierpią na mniejszą liczbę dolegliwości. Wegetarianie są w grupie niskiego ryzyka jeśli chodzi o: choroby serca (poziom cholesterolu we krwi), cukrzycę, otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nowotwory, kamicę nerkową, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zaparcia i hemoroidy, próchnicę zębów. Być może to jest jeden z wielu czynników, który ma wpływ na rosnący trend wegetarian w Polsce i na świecie. Cały omawiany raport dostępny jest TUTAJ.

20 marca obchodzimy Dzień bez Mięsa. W Trójmieście można włączyć się do akcji na rzecz Stowarzyszenia Otwarte Klatki. 20 marca obchodzimy Dzień bez Mięsa. W Trójmieście można włączyć się do akcji na rzecz Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Dzień bez mięsa



20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (Meatout Day). Święto zostało zapoczątkowane w 1985 roku w Ameryce Północnej przez Farm Animal Rights Movement (FARM) i z każdym rokiem zyskuje coraz większe zainteresowanie na całym świecie. Hasło tegorocznych obchodów to "Change Your Diet - Change the World!", czyli "Zmień swoją dietę - zmień świat!". Organizowane są z tej okazji różne inicjatywy, takie jak rozdawanie zdrowej żywności i ulotek informacyjnych, prezentacje wegetariańskich dań, odczyty na temat praw zwierząt.

Również w Trójmieście odbędzie się tego dnia impreza Dzień bez mięsa - Trójmiasto, w trakcie której lokale biorące udział w akcji przekazują na rzecz Stowarzyszenia Otwarte Klatki 10 procent ze sprzedaży bezmięsnych dań. Lokale biorące udział w akcji to: Warzywina, Patison, Pierogarnia Mandu, Hot Doggie, Pizza&Pasta Napoli oraz Oficyna z Gdyni. Celem organizacji jest efektywne działanie na rzecz zwierząt hodowanych na fermach przemysłowych. Do współpracy włączyli się producenci i dystrybutorzy roślinnej żywności, a także aż 58 restauracji w 9 miastach w całej Polsce.

Wydarzenia

Dzień bez mięsa!

imprezy i akcje charytatywne

Miejsca

Opinie (266) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Przyślijcie tych wegetarian do mnie jak trawa zacznie rosnąć wysoka to sobie pojedzą za darmo a ja nie będę musiał kosić trawnika.

    • 25 11

    • Wiedza ludzi

      Na temat wegetarianizmu powala. Szokujące ilu jest prostaków wśród mięsojadów. W sumie to nawet zabawne, mają reakcje jak dzieci - "nie rozumiem, to się pośmieję/ podokuczam/ zrobię na przekór". Dojrzałe zachowanie, nie ma co! ;)

      • 6 11

    • Które to już okrążenie tego żarciku w internecie? Mamy 2021r.

      • 7 6

  • Tylko wege! (5)

    Kuchnia roślinna może uratować Świat!
    Produkcja mięsa (czyli hodowanie zwierząt w skandalicznych warunkach, a potem ich rzeź) to największy truciciel. 60% zwierząt to zwierzęta hodowlane. Mięsożercy przyczyniają się do degradacji środowiska i cierpienia niewinnych istot!

    • 17 34

    • (4)

      Powiedz to tygrysom które polują na zwierzęta i innym drapieżnikom.

      • 6 5

      • Drapieżnictwo to co innego (3)

        To proces naturalny. Hodowla zwierząt - nie. Czy jakiś drapieżnik ma fermy??

        • 3 2

        • (2)

          Acha czyli zwierzęta mogą na siebie polować to jest naturalne a jak ludzie jedzą mięso to złe. Brzmi jak hipokryzja? Hodowla zwierząt nie jest procesem naturalnym? A czytałeś o ochronie niektórych gatunków zakładania rezerwatów? Zwierzęta w niewoli mogą żyć dłużej niż na wolności bo człowiek potrafi o nie zadbać.

          • 1 4

          • (1)

            Ale głupoty gadasz i nie na temat w dodatku

            • 3 0

            • Hodowla zwierząt to proces naturalny stosowany od wieków. Przy okazji wiele gatunków zostało udomowionych. Tak na marginesie

              • 1 0

  • Badania

    Na 1415 głosów w całej Polsce to ranking Nie ośmieszajcie się ! Pomorskie przoduje w spożyciu mięsa i żadne rankingi tego nie zmienią ! Kto chce jeść trawę lub sojowego kotleta zamiast pysznego schabowego jego wybór !

    • 19 7

  • Zachęciliście mnie! (5)

    Dziś tradycyjny schabowy z ziemniaczkami i surówką!

    • 31 8

    • Tyle jest pięknych mięsnych dań

      A ty tutaj ze schabowym wyjeżdżasz...

      • 5 2

    • Typowa reakcja (2)

      prostych intelektualnie ludzi :) tylko usłyszy, że ktoś nie je mięsa, to od razu przekornie demonstruje, że on je mięsko za trzech. Nie wiadomo, czy płakać, czy się śmiać. Prymitywy

      • 6 13

      • Kotlet z trawy to dobre dla krowy. (1)

        Dla ciebie też.

        • 14 6

        • Szkoda, że w.w. częściej bardziej przypominają mięsożercy :)

          • 1 2

    • no jak nic innego się przygotować nie potrafi...

      • 1 3

  • Trójmiasto jest miastem.... (1)

    Od kiedy trójmiasto jest miastem?

    • 21 3

    • Idź się zajmij swoją miejscowością.

      • 2 8

  • W du.....

    Sie przewraca. Mieso jest potrzebne!

    • 19 8

  • No to wypada coś na wieczór podszykować (3)

    Co ja tam mam w zapasie? O, żebro wołowe Limousine. Zrobię wolno pieczone, będzie uczta. Ale trochę mięsa na nim jest, to oddzielę na jutro, zaś dziś possam samo żebro. Czy to się zaliczy jako dzień bez mięsa?

    • 16 5

    • (1)

      Wolnopieczone? Ile godzin trzeba trzymać w piekarniku? Pytam serio.

      • 3 0

      • Już radzę:

        Lubię tak przyrządzoną wołowinę. Piekarnik nastawić na 100 st. C. Mięso (w temp. pokojowej) osmażyć ze wszystkich stron na patelni, najlepiej bez żadnego tłuszczu, tylko by się ścięło na jasny brąz. Następnie przełożyć do naczynia (ja akurat stosuję pakiet z folii i papieru do pieczenia, żeby zachować szczelność), do tego dodaję przyprawy - np. Cebulę, czosnek, rozmaryn, pieprz i trochę nie zmielonej soli. Wstawiam pakiet do pieca (100 st.) na 6 godzin, potem wyłączam grzanie i trzymam jeszcze godzinę. Po wyjęciu mięsa z pieca, Patelnię (głęboką) pozostałą po obsmażeniu mięsa podgrzewam i przelewam do niej wszystko to co puściło mięso i ew. warzywa. Zwykle jest tego sporo, mięso zawsze odda wodę. Zależnie od ilości tłuszczu w sztuce mięsa, ta woda (wywar) jest odpowiednio tłusta. Redukuję nieco ten wywar i przekładam do niego mięso, po przełożeniu stale polewam je wywarem, ciągle redukując i nasączając zarazem mięso. Wołowina powinna z łatwością rozchodzić się na włókna, ale ich kolor powinien być jasno różowy, dzięki temu mięso jest bardzo delikatne, upieczone lecz soczyste. Jeszcze na patelni nieco je rozgrzebuję i doprawiam dobrą solą (polecam delikatny fleur de sel).
        W ten sposób przyrządzałem: Żebro, szponder (kawałek musi być mięsny), goleń z kością szpikową (goleń to tzw. pręga), a także ogony wołowe (z grubej części) i policzki. Do policzków zrobiłem dodatkowo redukcję z ciemnego piwa i miodu. Ogony wychodzą rewelacyjne, świetnie kleiste danie, dają dużo żelatyny. Robiłem także antrykot. Każdy kawałek, który ma w sobie trochę tłuszczu sprawdzi się najlepiej.
        Danie praktycznie samo się robi. Trzeba poeksperymentować z czasem i wprowadzić własne korekty. Zwykle mój wsad to od 1 do 1.5 kg. Etap finalny na patelni jest ważny, żeby zredukować ten sos i polewać nim mięso - danie będzie smaczniejsze. Miłego!

        • 9 0

    • No i smacznego, jedz to, z czym czujesz się dobrze. Ja zjem wegetariańsko :)

      • 2 7

  • Ooooo super że napisaliście

    właśnie wychodzę na rynek i zastanawiałem się co potrzebuje. Teraz już wiem!!!!
    Idę po wołowinę taką na steki i na befsztyki

    • 24 6

  • Cóż... (1)

    Bywają różne upodobania i dziwactwa. Jedni nie jedzą mięsa, inni lubią dłubać w nosie itd. itd. ...

    • 17 7

    • Inne do piSSu przynależą .

      • 5 5

  • Żart

    • 9 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane