Wiadomości

Wielkanoc: restauracje stawiają na świąteczny catering

Najnowszy artukuł na ten temat

Wielkanoc online. Psycholog: musimy korzystać z dobrych stron internetu

Wielkanoc 2020 będzie inna niż wszystkie, ale to nie znaczy, że nie będzie to ważny czas spędzony tak jak lubimy. Miłośnicy świątecznych dań znajdą coś dla siebie w specjalnej, wielkanocnej ofercie na wynos od trójmiejskich restauracji.
Wielkanoc 2020 będzie inna niż wszystkie, ale to nie znaczy, że nie będzie to ważny czas spędzony tak jak lubimy. Miłośnicy świątecznych dań znajdą coś dla siebie w specjalnej, wielkanocnej ofercie na wynos od trójmiejskich restauracji. fot. 123rf.com/Jacek Sopotnicki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku musimy się pogodzić z myślą, że nie będą to święta do jakich przywykliśmy. Nie oznacza to jednak, że wielkanocne smaki, które mają tylu miłośników, będą poza naszym zasięgiem. Z pomocą nadchodzą trójmiejskie restauracje, które przygotowały specjalne świąteczne menu na telefon/online. Wybraliśmy kilka z nich i pokrótce opisaliśmy. Warto się spieszyć ze złożeniem zamówienia, bo zainteresowanie jest duże, a czasu coraz mniej.



Jedzenie na telefon/online w Trójmieście - dużo restauracji


Z wielkanocnych potraw najbardziej lubię:

zupy: biały barszcz, żurek 32%
białą kiełbasę z dodatkami 19%
faszerowane jajka 14%
pieczone mięsa: schab, kaczka, itp. 8%
pasztety 4%
sałatki jarzynowe 11%
słodkości: mazurki, babki piaskowe, serniki, itp. 12%
zakończona Łącznie głosów: 1082

Restauracja Brovarnia



- Brovarnia Gdańsk proponuje catering wielkanocny złożony z tradycyjnych dań i nie tylko. Oferujemy dwie zupy, kilka przekąsek z ryb, klasyczne pierogi oraz różnego rodzaju mięsa i dodatki, a także ciasta. W naszym menu znajduje się m.in. tradycyjny barszcz biały, bałtycki śledź, klasyczna sałatka jarzynowa, biała kiełbasa, pyszna kaczka, wyśmienite udko z królika, znakomita golonka oraz słodkości jak np. typowa świąteczna pascha. Do zamówień powyżej 250 zł nasz zajączek dokłada butelkę piwa jasnego w prezencie - mówi Aleksandra Bruchwalska z Restauracji Brovarnia.
Zamówienia przyjmowane są do 8 kwietnia, należy składać je na adres email: informacja@brovarnia.pl. Dostarczone będą w dniu 11 kwietnia w godzinach 11-14.

Sopocki Młyn



Sopocki Młyn, oprócz dowozu dań w standardowych restauracyjnych opakowaniach, proponuje własną zastawę (obowiązkowa kaucja). Zamówienia można składać do 6 kwietnia. A co w menu? M.in. pieczona kaczka z owocami, pasztet wieprzowy, golonka, pasty jajeczne i chleby. Pamiętajmy, że Sopocki Młyn słynie również ze smacznych wypieków i słodkości.

Moje Miasto



- Święta już niebawem, w związku z tym przygotowaliśmy ofertę wielkanocną (i nie tylko). Zamówienia przyjmujemy telefonicznie do środy, 8 kwietnia włącznie. Odbiór osobisty w restauracji. Jeśli macie ochotę na coś z wielkanocnego menu przed samą Wielkanocą, to zamówcie dziś, a my za dwa dni będziemy mieli wszystko gotowe - czytamy na stronie restauracji Moje Miasto.
Restauracja postawiła w tym roku na klasyczne polskie smaki, m.in. pieczeń z karkówki, pasztet wieprzowy, schab ze śliwką i pierogi ruskie.

Familia Bistro



Gdańska restauracja słynąca z kuchni wileńskiej, również dołączyła do wielkanocnego cateringu. Zamówienia można składać do 9 kwietnia. W menu Familia Bistro królują polskie świąteczne dania, ale nas zainteresowały przede wszystkie te ze "szczyptą Wilna", jak np. wypełnione farszem kibiny (pierogi z kruchego ciasta, uznawane za narodową potrawę na Litwie) w opcji mięsnej, rybnej, a nawet na słodko. W karcie jest też bogata sekcja z pieczonymi mięsami oraz pierogami.

Osteria Fino



Osteria Fino w Gdańsku proponuje nie tylko wielkanocny catering, ale również kartę win dopasowaną do potraw (w cenie od 49 do 84 zł za butelkę). Oprócz dań, które tradycyjnie kojarzą się ze świętami, szef kuchni przygotował nietypowe kulinarne wariacje, takie jak troć fiordowa w buraczanej galarecie czy pierogi z ogonami wołowymi. Zamówienia można przesyłać na adres osteriafino@gmail.com do 9 kwietnia.

Faloviec



Ci, którzy stronią od mięsa, zawsze mogą wybrać opcję wegetariańską lub wegańską. Z pomocą przychodzi w tym temacie Falovec, który wciąż działa na pełnych obrotach. Przygotował też specjalną świąteczną ofertę, a znajdziemy w niej boczniaki a'la śledzik w śmietanie, kotleciki "mielone" z fasoli, bigos ze śliwką, tofu po grecku, smalczyk z białej fasoli i inne. Zamówienia przyjmowane są do 8 kwietnia do godz. 20.

Secretariat



Secretariat na Hipodromie zaprasza do zamówienia garmażu wielkanocnego, w którym dominują mięsne, treściwe potrawy. Nie zabrakło takich "klasyków" jak kaczka pieczona w całości czy bitki wołowe w sosie własnym. Znajdą tu coś dla siebie też fani dziczyzny, bo w menu widzimy udka królika duszone w białym winie i zrazy z dzika z wędzonym boczkiem. Zamówienia można składać mailowo (pytania@secretariat.pl) do 7 kwietnia. Wszystkie zamówienia będą wydawane 10 kwietnia.

Oberża 86



- Święta wielkanocne zbliżają się coraz większymi krokami. Czy przemyśleliście już, co znajdzie się na waszych stołach? (...) Cały zespół Oberży 86 przygotuje najlepsze potrawy kuchni polskiej, których z całą pewnością nie może zabraknąć podczas radosnego świętowania. Zamówienia prosimy składać do dnia 7 kwietnia na adres mailowy oberza86@gmail.com lub telefonicznie pod numerem 505 972 849 - widzimy na stronie gdyńskiej restauracji Oberża 86.
Oprócz klasycznych dań wielkanocnych, naszą uwagę zwróciły takie potrawy jak pyzy z gęsiną, łosoś ze szpinakiem i omletem jajecznym w cieście francuskim oraz jaja faszerowane białym serem z nowalijkami.

Restauracja Zacisze



W Restauracji Zacisze zamówimy dania na zimno i ciepło, a ich smak docenią wielbiciele tradycyjnych wielkanocnych dań, a więc białej kiełbasy pieczonej z cebulą, kaczki z jabłkiem i żurawiną, domowego pasztetu czy staropolskiego sernika.

Zamówienia przyjmowane są do 7 kwietnia do godz. 18. Odbiory realizowane będą w sobotę 11 kwietnia od godz. 13 do 20 lub dzień szybciej.

Petit Paris



- Szanowni goście, jak każdego roku przygotowaliśmy dla was specjalną ofertę menu świątecznego. (...) Zamówienia prosimy przesyłać do czwartku, 9 kwietnia drogą mailową pod adresem restauracja@petitparis.pl. Będziemy je dostarczać w sobotę 11 kwietnia w godzinach 12-19 - czytamy na stronie sopockiej restauracji.
Petit Paris stawia nie tylko na klasyczne polskie smaki, takie jak żurek staropolski czy kaczka pieczona po staropolsku z duszonymi jabłkami, ale także na dania w niebanalnym wydaniu i francuskim twistem, stąd w świątecznym menu takie propozycje jak jajka faszerowane wędzonym łososiem i szyjkami rakowymi; łopatka z jagnięciny nowozelandzkiej confitowana z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem czy ratatouille.

Restauracja Filharmonia



Restauracja Filharmonia postanowiła nie tylko w wielkanocnym menu stworzyć sekcję z dużym wyborem mięs i dań z jaj, ale też poszła krok dalej, by zaspokoić wymagania osób, które lubią kuchnię mniej tradycjonalną. To z myślą o nich szef kuchni przygotuje babeczki z kremem z leśnych grzybów, krewetki z koktajlu z wakame, chili i limonki czy goleń jagnięcą w sosie z porzeczek. A na deser pięć ciast do wyboru.

Kucharia



Kucharia we Wrzeszczu przyjmuje zamówienia do 8 kwietnia do godz. 16. Dostawa 10 lub 11 kwietnia. Tutaj szef kuchni proponuje m.in. opcję obfitego śniadania dla jednej osoby, w skład której wchodzi aż dziewięć wielkanocnych dań w cenie 69 zł lub wielkanocnego obiadu w czterema daniami (w tym deser) w cenie 79 zł. Oprócz tego cała lista innych potraw, które można zamawiać osobno.

Winne Grono



Winne Grono postawiło na krótkie, ale sprawdzone menu, czyli żurek domowy na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem; kiełbasę z dzika w słoiku, filet z indyka w sosie śmietanowo-grzybowym. Ucztę zwieńczyć można paschą wielkanocną. Zamówienia można składać do wtorku, gotowe będą w sobotę po południu.

Browar Vrest w Starym Maneżu



Browar Vrest także dołączył do wielkanocnego cateringu. Tutaj, oprócz świątecznego menu, zamówimy również tradycyjną paschę.

- Wszyscy znamy tradycyjnie przygotowywaną na Wielkanoc paschę. Teraz, kiedy wielu z nas tęskni za wspólnym spędzaniem czasu, ten deser przywoła rodzinną atmosferę do waszych domów. Pamiętajcie - ciasta i potrawy zamawiamy pod numerem 730 704 731 tylko do 9 kwietnia - nie zwlekajcie i zamówcie już teraz - czytamy na stronie.
W karcie dań znajdziemy potrawy typowo wielkanocne mięsne i wegetariańskie, a także ciekawostki, m.in. quiche z porem, serem brie i orzechami włoskimi czy rostbef z rozmarynem i czosnkiem.

Restauracja Canis



Po menu wielkanocne zaprasza również restauracja Canis w Gdańsku. W ofercie także karta win, które uzupełnią świąteczne potrawy. W menu tradycyjne zupy, dania na zimno, pieczone mięsa oraz dania na ciepło. Zamówienia przyjmowane są do 9 kwietnia, odbiór w sobotę.

Jeśli szukamy samych produktów, takich jak warzywa, owoce, mięsa czy wędliny, z których samodzielnie chcemy przygotować wielkanocne dania, ale wolimy uniknąć wyjścia do sklepu, sprawdźmy ofertę sklepów ze zdrową żywnością, które dowożą zakupy do domu. Jest ich sporo w Trójmieście (m.in. Owoce do biura, ekoAleja, Owoce do domu by Gastro Food czy Oficyna). Zakupy dowożą również Gdyńskie Hale TargoweGdański Bazar Natury.

Zdrowa żywność w Trójmieście z dowozem do domu


Lokali gastronomicznych, w których zamówimy catering wielkanocny, jest w Trójmieście naprawdę dużo i wciąż ich przybywa. Jeśli jesteście zainteresowani taką ofertą, zajrzyjcie do naszej bazy restauracji z opcją zamówienia na telefon/online. Na pewno znajdziecie coś smacznego.

Opinie (97) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Moja Magda ze swoim mężem mi coś przygotuje (1)

    • 15 19

    • Super !

      • 2 1

  • Trochę sama ugotuję, ale też coś zamówię (7)

    Ceny są dość wysokie, więc nie ma mowy, abym kupiła cały stół wielkanocny, ale coś wybiorę. W tym roku nie mam ochoty na gotowanie, to będą zupełnie inne święta :(

    • 41 23

    • Widmo utraty pracy (1)

      I ceny z kosmosu , ja podziękuje , ale jak ktoś ma kasę żeby zrobić święta z restauracji to niech robi. Tak w ogóle to prawie każdego dnia na tym portalu zachęta do kupowania dań na wynos ... rozumiem że można wyznawać idee wspierania , ale to podchodzi już pod natrętną reklamę .. tak mi się wydaje

      • 28 3

      • święta z restauracji tylko dla bogatych

        • 14 0

    • W tym roku święta tylko z mężem (4)

      Zamówiłam najbardziej pracochłonne dania - pierogi, pasztet i po krokiecie.
      Restauracje walczą o przetrwanie wołając 30 złotych za niecały litr żurku albo 90 złotych za ciasto... Paranoja.

      • 21 0

      • Przestań , średnia cena litrowego słoika żurku to 18-20zl. Cała blacha sernika faktycznie 60-90zl ale tego jest tam ze 2,5- 3kg czyli wychodzi 20/30zl kg - całkiem rozsądna cena. z drugiej strony jak się siedzi we dwie osoby w domu to na 2 dni świat wystarczy 2l zupy 4 porcje drugie Dania, 1 kg ciasta, pasztet sałatka i trochę jaj i jakaś rybka. Max 200zl zapłacisz za gotowca. Ile można jeść! Tym bardziej jak się siedzi na tyłku cały dzień w zamknięciu.

        • 1 13

      • (2)

        Że wam sie ludzie w ogole swietowac chce? Ja sie nie moge doczekac czasu, kiedy bedzie mozna pobiec do lasu albo na plaze, wsiasc w samolot i poleciec daleko, pojsc do filharmonii, zaprosic przyjaciol do domu nad jeziorem...Wielkanoc w domu mnie przygnebia.

        • 6 9

        • A po co się spotykać z przyjaciółmi? (1)

          Przecież jest messenger

          • 9 2

          • Ja sie spotykam na zoomie. Niemniej milo by bylo zywego czlowieka zobaczyc, bo dzis to nawet przez okno trudno ;)

            • 3 0

  • Obok w bloku otworzyła się smaczna pizzeria moi drodzy i kochani (2)

    Więc żeby przetrwali chyba święta będą po włosku. Uśmiechu Wam życzę.

    • 29 21

    • to fajnie ale konia to obchodzi że mieszkasz w blokach i obok otwarli pizzerię która to zniknie za tydzień lub dwa bo nie wydoli

      • 5 7

    • Po srosku

      • 0 0

  • A my z racji tego, że spędzamy cały tydzień w domu. (4)

    To z dzieciakami robimy wszystko samemu. Zarówno ciasta (sernik, mazurek, i tak dalej) jak i wszystkie inne rzeczy.

    Żona zrobiła sernik w domu i nie wiedziałem, że może być taki dobry. Pycha. Nigdy więcej kupnego.

    • 65 11

    • (1)

      to sie musi Wam nudzić, że nawet mazurka zrobicie :)

      • 15 5

      • my to nawet mazurka zatańczyliśmy

        • 0 0

    • Sporo tego

      • 9 0

    • A ty co zrobiłeś???

      Co żona zajadała???

      • 5 1

  • Czy ceny dalej z kosmosu,czy wreszcie je urealnili?

    • 77 9

  • A nie lepiej spędzić ten czas z rodziną w kuchni? (1)

    Nie ma dnia aby nie było artykułu o jedzeniu na wynos.

    • 49 8

    • Kasa kasa

      Reklama

      • 17 1

  • Catering na święta. . . Wolałbym zjeść same jajko i białej kiełbasy bo chyba każdy potrafi to przygotować niż ośmieszać się cateringiem. Dajcie spokój. Za dziesięć lat nie będą potrafili odróżnić suchej krakowskiej od polędwica sopockiej. .

    • 56 27

  • (6)

    Jakby było zainteresowanie duże to niepisaliby , artykuł napisany aby wspierać i kupować drogie jedzenie ! I jeszcze może 3x droższy alkohol ! śmieszni są !

    • 48 12

    • No tak. Powinni sprzedawać poniżej cen Biedronki.

      To na pewno postawiłoby ich na nogi. Chociaż taki marudy jak Ty i tak wynalazłyby coś do czego można się przyczepić.

      • 7 12

    • Nie wiem to się wypowiem. (4)

      Widzę, że posiada Pan/Pani dużą wiedzę na temat zainteresowania w miejscach, które nie są przez Pana/Panią zarządzane. Redakcja nie ma pojęcia jakie jest zainteresowanie, przynajmniej większość z tych miejsc wybrali bo te lokale po prostu wystawiły ofertę.
      Wiec tak, artykuł napisany by wspierać. Tanio to się gotuje w domu albo zamawia z baru mlecznego. Nikt nikomu nie narzuca ile pieniędzy i gdzie ma wydawać na jedzenie. Nie chcesz nie kupuj, proste.
      Przy tym co się dzieje aż mnie odrzuca widząc te wszystkie komentarze ociekające jadem.... nie tylko dotyczące gastronomii, ale i wielu innych branży i spraw związanych z obecną sytuacją.
      Ciężkie zadanie dla wielu ludzi- myślcie Państwo co piszecie zanim gdzieś to udostępnicie.

      • 5 10

      • Szanowny Panie Manager i Panu podobni (3)

        Jeśli chcecie przetrwać przy obecnej sytuacji, to nie możecie kasować za jedzenie na wynos jak za posiłek w lokalu podany pod nos - z obsługą, sprzątaniem po gościach itp. I albo zadowolicie się mniejszym zyskiem ale przetrwacie albo splajtujecie, bo w kryzysie, który nadejdzie po epidemii, wielu dotychczasowych klientów będzie musiało znacząco ograniczyć wydatki na przyjemności - w tym i na konsumpcję w lokalach. Ekonomia jest nieubłagana.

        • 20 1

        • Nie ma zysku. (2)

          Nikt z rozsądnych ludzi nie myśli teraz o zysku, a o przetrwaniu. Każdy pracodawca szanujący swoich pracowników (i rozsądny) będzie ich opłacał chociaż minimalnymi pensjami z dwóch powodów- jeden czysto ludzki żeby Ci ludzie też mogli przeżyć i zdroworozsądkowy- z perspektywą na lepsze jutro trzeba mieć z kim otwierać swój interes. Często zarówno my jak i wiele innych branży (szczególnie usługi) jesteśmy zdani na wyrozumiałość innych ludzi,. Koszta produktów, mediów, pracownicy- to wszystko dalej pozostaje mniej czy bardziej zredukowane.

          Staram się zawsze rozumieć też mojego rozmówcę- szczególnie w internecie, gdzie bezkarność i głupota ludzka nie zna granic. Wypowiada się Pan/Pani rozsądnie, więc miło że nie ma do czynienia z 'trolem internetowym' :)
          Natomiast (powtórzę się) proszę mi wierzyć.... nikomu (zapewne są wyjątki) nie marzą się zyski.... Różne są profile lokali gastronomicznych- od barów, przez kebaby bistra do wykwintnych restauracji- nie jest prostym znaleźć złoty środek między redukcją kosztów a tym, żeby wciąż zachować swój poziom.
          Oczywiście sytuacje są różne, tak jak i ludzie więc za wszystkich się nie wypowiem. Jeden pracodawca będzie uczciwy inny nie... Ale apeluję o to, by nie wrzucać wszystkich do jednego worka.

          Szczerze życzę dużo zdrowia!

          • 4 2

          • Z Panem również przyjemnie się dyskutuje (1)

            mimo, iż nasze interesy z natury rzeczy są sprzeczne - czyli ja jako klient chcę zapłacić jak najmniej a Pan jako restaurator sprzedać jak najdrożej. I żeby mogła zaistnieć transakcja trzeba wypracować kompromis - czyli spotkać się gdzieś po środku naszych oczekiwań.

            Doskonale rozumiem ,że aktualnie nie ma ma mowy o zyskach. Bardziej miałem na myśli ten zysk jednostkowy - jako różnicę między całkowitym kosztem wytworzenia danego dania a ceną jego sprzedaży. Myślę, że ta nieszczęsna pandemia wymusi zmiany w wielu branżach. Przetrwają Ci, którzy zgromadzili duże oszczędności oraz ci elastyczni, którzy się jakoś dostosują do niesprzyjających warunków. Nie namawiam Pana, żeby zamiast serwowania bardziej wykwintnych dań przerzucił się Pan na burgery czy pizzę ale proszę wziąć pod uwagę takie powiedzenie "małą łyżką też się można najeść". I wydaje mi się, że receptą na przetrwanie dla Pańskiej branży może być właśnie ograniczenie zysku jednostkowego do minimum, aby pobudzić popyt i zainteresowanie klientów zamawianiem na tel. bardziej wyszukanych niż pizza dań. Jeśli nie przyniesie to zysku jako takiego, to z pewnością pozwoli znacząco ograniczyć straty. I co równie ważne - pandemia kiedyś się skończy a klient, który zasmakuje w danej kuchni, będzie bardziej skłonny pójść po tym wszystkim do lokalu i zapłacić w nim za posiłek już więcej. A należy się spodziewać, że ludzie (którzy nie popadną w tym czasie w biedę oczywiście) będą chcieli jakoś odreagować czas przymusowej izolacji (jeśli stan finansów im na to pozwoli). Niestety (dla Pana), po pandemii bezrobocie z pewnością znacząco wzrośnie, a zmniejszony popyt tak czy siak wymusi obniżkę cen - tak więc na "wyrozumiałość" klientów za bardzo bym jednak nie liczył.. To również czysta ekonomia.

            Pozdrawiam serdecznie i życzę przetrwania tego niespokojnego czasu.

            • 9 0

            • Miło

              O matko bosko, żeby każda dyskusja w internecie tak wyglądała jak Panów! Jest nadzieja w narodzie !!

              • 0 0

  • (3)

    Na świąteczne śniadanie starczą mi dwa jajka, chlebek i babeczka. Plus jakaś rzodkiewka czy inne warzywo.

    • 69 1

    • A mi płatki owsiane :)

      • 12 2

    • Dokładnie ile można o tym jedzeniu aż fuj!

      • 4 1

    • Rxerzucha

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Planszówki, konsole i Virtual Reality. Graj w gry w Trójmieście
Graj w gry w Trójmieście
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście Ewenement. "Skandal" wkrótce w kinach
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście

Kultura

Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Jasmeno: elektroniczne brzmienia "trójmiejskiego Depeche Mode"
Zespół z elektronicznym "pazurem" lat 70.