• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: sałatkę

Łukasz Stafiej
3 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Klasyczny, dobrze przygotowany Cezar w Mariaszku. Klasyczny, dobrze przygotowany Cezar w Mariaszku.

Sałatki czy też - jak coraz częściej chcą tego restauratorzy - sałaty znajdziemy w karcie każdego lokalu. Nie ma chyba innego, równie prostego dania, które byłoby lepszym sprawdzianem z kreatywności dla szefa kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Gdzie w Trójmieście" smakuję sałatki klasyczne i nietypowe. Poprzednio testowałem risotto, za dwa tygodnie przyjrzę się meksykańskiemu specjałowi - quesadilli.



Gdyby zrobić statystyki dotyczące najczęściej zamawianych sałatek w restauracjach, prawdopodobnie pierwsze miejsce zająłby Cezar. Jadł ją, w tej czy innej postaci, niemal każdy z nas. Często pewnie nawet nie wiedząc, że danie to nazwane zostało imieniem jego włoskiego autora, który na pomysł wpadł - jak to często w kuchni bywa - przez przypadek. Dzięki temu od prawie stu lat w lokalach na całym świecie zamówić można różne wariacje na temat połączenia sałaty z kurczakiem i parmezanem. W orłowskim Mariaszku do tematu podchodzi się dość klasycznie. Brakuje co prawda jajka, ale pierś z kurczaka zgrillowana jest bezbłędnie, parmezanu nie brakuje, grzanki chrupią, sałaty są świeże, a koktajlowe pomidorki i majonezowy sos odświeżają całość. Za 27 zł dostajemy prosty i lekki, ale sycący posiłek zjedzony w przyjemnym, zacisznym lokalu z profesjonalną obsługą. Powodów do narzekań po wizycie na Cezarze w Mariaszku nie mogę mieć żadnych.

Jesienna, sycąca sałatka z warzywami i owocami w Śwince w trawce pod jabłonką. Jesienna, sycąca sałatka z warzywami i owocami w Śwince w trawce pod jabłonką.
Daleki od klasyki pomysł na kompozycję sałatkową znajduję w karcie sopockiej restauracji Świnka w trawce pod jabłonką. Lokal specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej i nie inaczej jest z ich jesienną sałatką. To ogromny talerz z mieszanką różnych sałat skropionych ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Główną rolę odgrywają tutaj jednak pieczone warzywa i owoce. Jest marchew, seler, gruszka i aromatyczna marynowana dynia. Razem z gruszką to właśnie ona tworzy korzenne nuty tej słodko-wytrawnej kompozycji. Do tego chrupiąca posypka z prażonego słonecznika i kilka kromek upieczonej na miejscu brioszki. Bardzo ciekawy pomysł nie tylko dla wegan i wegetarian. Cena 23 zł jak na sopockie standardy (i tak dużą i sycącą porcję) jest atrakcyjna.

Sałatka z melonem w A la francaise tak naprawdę towarzyszy pysznym grzankom z camembertem i suszoną piersią z kaczki. Sałatka z melonem w A la francaise tak naprawdę towarzyszy pysznym grzankom z camembertem i suszoną piersią z kaczki.
W A la francaise zamawiam na wskroś francuską pozycję z suszoną piersią z kaczki. Okazuje się jednak, że mięso nie znajduje się w sałatce, a jest położone na grzankach z zapiekanym serem camembert. Pysznych grzankach. I to one tak naprawdę stanowią bazę tego dania. Sałata z winogronami i migdałami przełamuje wytrawny smak pieczywa słodkością. Ale chyba najlepszy w tej kompozycji jest melon skropiony sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Francuskie smaki w domowym wydaniu - suszona pierś z kaczki (podobnie jak foie gras w innych daniach) to specjał, który szef lokalu przygotowuje według własnego przepisu. Wpływa to niestety na cenę, ale 30 zł za tej jakości produkty warto zapłacić. Szkoda, że grzanki w zestawie są tylko trzy. Po ich przegryzieniu chcę więcej. Warto przejść się do tej małej restauracyjki na uboczu gdańskich śródmiejskich szlaków nie tylko dla potraw, ale również niezobowiązującej, przyjemnej atmosfery rodzinnego bistro.

Pyszna feta panierowana na ciepło w orzechach w Czarnej Owcy. Pyszna feta panierowana na ciepło w orzechach w Czarnej Owcy.
Najsmaczniejszą sałatkę jem w Czarnej Owcy w centrum Gdańska. Lokal działa od niedawna, ale prowadzą go te same osoby, które wyrobiły renomę wrzeszczańskiej Luli. W nowym miejscu karmią równie dobrze, choć przygotować się trzeba na wyższe ceny. Z menu sałatkowego wybieram tę z owczym serem. To tak naprawdę wariacja na temat greckiej. Z każdą inną wygrywa jednak serem. Co najważniejsze, jest to prawdziwa feta o świetnym, intensywnym smaku i aromacie. A do tego panierowana na ciepło w pokruszonych orzechach włoskich. Petarda. Jej kawałki spoczywają na mieszance sałat z oliwkami, czerwoną cebulą i pomidorkami polanymi lekko słodkim winegretem. Trafiona w dziesiątkę, dobrze zrównoważona smakowo kompozycja. Choć 34 zł to niemało jak na sałatkę.

A wy gdzie jedliście najlepszą sałatkę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (86) 1 zablokowana

  • baracuda Gdynia (1)

    Sałatka z kurczakiem, ok.25 zł, wszystko idealnie przyprawione, ogromna porvjs, pyszne!

    • 0 21

    • o patrzcie go, wziął 500+ i marzą mu sie sałatki po 25 zł, ludzie no kabaret normalnie!

      • 9 2

  • sponsoring

    Przedział sałatkowy nie powinien kosztować więcej niż 17 zl to się je przed posiłkiem głównym no chyba ze traktujemy to jako obiad to podział na małą i dużą porcje

    • 14 2

  • Dobre jedzenie i salatki są... (2)

    W Marmolada Chleb i Kawa na garnizonie

    • 2 18

    • Tam jest paskudnie.

      • 7 2

    • Chyba najgorsza..

      ..knajpa w jakiej byłem. Ceny straszne, porcję trasie, że mogę dziecko się nie najadło normalnym daniem, bandą metroseksualnych i gejowatych ludzi.. nigdy więcej..

      • 9 1

  • Najlepsze sałaty tylko w Stacji Sopot (4)

    Jeśli na sałate to tylko do Stacji Sopot. Wyszukane kompozycje, oryginalne smaki i spore porcje. Dla mnie najlepsza to ta z łososiem i sosem teryaki. Mniami :)

    • 0 22

    • (1)

      Paskudna. Najgorsza, jaką jadłem. Zwłaszcza stary łosoś, który był niejadalny.

      • 9 1

      • Ale to nie był łosoś

        • 4 0

    • serio tak wlasciciele nisko upadacie, ze sie na forum reklamujecie? (1)

      przeciez widac od razu, jak sztuczny jest to post. To swiadczy, jak slabo ta buda w Soipocie musi prząśc, ze do takiej niskiej reklamy sie uciekacie

      • 9 1

      • Buda!

        Bo gumą

        • 2 2

  • Świnka w trawce pod jabłonką? Byłem świadkiem jak jakaś małolata chyba kierowniczka wydzierała się na kucharzy. Zamiast zjeść ze smakiem, ludzie siedzą w stresie. Nie dziękuję nie polecam

    • 19 1

  • (3)

    Pasjonujące. Szczególnie w dziale "kultura i rozrywka".

    • 4 2

    • "Kultura,rozrywka,kulinaria" (2)

      Taka jest pełna nazwa tego działu. W dzienniku telewizyjnym pracujesz?

      • 1 2

      • (1)

        Mam napisane w aplikacji "kultura i rozrywka". Poza tym to nie Pana bądź Pani sprawa gdzie pracuję.

        • 0 1

        • kulinaria i rozrywka :P nie kultura. kulinaria

          • 1 0

  • smakosz (1)

    gorąco polecam sałatki w pizzeri MANIANA na Morenie. ogrom składników mnie powalił pozatym porcja porządnych rozmiarów,ja osobiście nie daje rady całej.....

    • 1 10

    • a stolec był twardy czy rzadki gdy już powalił Cie ten ogrom składników?

      • 9 0

  • Najlepsze sa jak sie samemu zrobi

    • 5 0

  • U mamy w domu! (1)

    Bo mama nie robi sałatek z produktów z lidla czy innej biedronki tak jak mega kucharze z ekskluzywnych kanjp

    • 9 1

    • Moja mama codziennie o 3 rano wyjezdza juz na kaszuby do rolnika po świeze warzywa i mieso, w przeciwnym razie bezlitośnie odcinam radio maryja i pozostałe media!

      • 2 1

  • McDonald (1)

    100% sałatki.

    • 4 6

    • Przynajmniej pewność że s..czki nie dostaniesz

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane