- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (96 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Okiem dietetyka: jak zdrowo jeść lody?
Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku opowiada o zdrowych lodach. Ostatnio pisała o stosowaniu przypraw, a za dwa tygodnie doradzi, co pić na diecie.
- Lody bez cukru? - lody skład
- Zdrowe lody - na co zwrócić uwagę podczas zakupu lodów?
- Domowe lody - z czego można zrobić domowe lody?
- Czy lody odchudzają?
Lody to zdecydowanie letni deser. Ich sprzedaż i spożycie w miesiącach letnich gwałtownie wzrasta. Czy lody mogą stanowić element zbilansowanej diety? Na co zwracać uwagę podczas zakupu? I czy panujący w sieci pogląd, że lody odchudzają, jest prawdziwy? Na te i inne pytania postaram się dzisiaj odpowiedzieć.
Lody bez cukru? - lody skład
Lody zasadniczo dzielimy na dwie kategorie: na bazie mleka (mleczne) i owoców (sorbety). Tradycyjne lody mleczne wytwarzane są z podstawowych składników, czyli śmietanki i/lub pełnotłustego mleka oraz cukru. Opcjonalnie stosuje się także żółtka i dodatki smakowe. Sorbety zaś zasadniczo wytwarza się z owoców, soków owocowych lub pulpy, cukru oraz wody. Chociaż cukier i śmietaną mogą wyglądać jak wielki czerwony znak stop w oczach dietetyka, to taki skład lodów jest spełnionym marzeniem. Kiedy kupujemy lody z budki, zazwyczaj nie mamy dostępu do ich składu. Należy nam się lista alergenów, ale pełny skład w większości przypadków będzie dla nas niedostępny.
Aktualny trend na lody naturalne czy rzemieślnicze z założenia powinien dawać nam gwarancję dobrego składu, ale nie jest to w żaden sposób uregulowane prawnie. Lody rzemieślnicze mogą być po prostu robione w małych ilościach, ale wzbogacane np. mlekiem w proszku czy lecytyną sojową dla uzyskania lepszej konsystencji. Zasadniczo możemy jednak założyć, że lody określane jako naturalne, to najlepszy wybór z aktualnie obecnych na rynku możliwości. Pomimo obecności tłuszczu mlecznego i cukru, mamy do czynienia z produktem stosunkowo niskoprzetworzonym.
Lody dostępne w sklepach zapakowane w duże opakowania lub tzw. lody impulsowe (na patyku, rożki, mleczne kanapki lodowe itp.) często mają bardzo dyskusyjny skład. Jest on skrzętnie ukryty pod zgrzewem opakowania lub napisany bardzo małą czcionką, dlatego niewiele osób zwraca na niego uwagę. W lodach impulsowych znajdziemy zazwyczaj wodę wymieszaną z syropem glukozowo-fruktozowym, mlekiem w proszku, lecytyną i aromatami. I nie jest to domena tylko i wyłącznie najtańszych lodów.
Droższe marki mają zazwyczaj tylko odrobinę lepszy skład (np. dodają prawdziwą śmietankę). Nadal w znaczący sposób odbiega on jednak od jakości lodów naturalnych. Podobnie sprawa ma się ze sklepowymi sorbetami. Wiele z nich zawiera nie tylko owoce, ale przede wszystkim wodę, aromaty, cukry lub słodziki, barwniki oraz regulatory kwasowości.
Ostatnio coraz bardziej popularne stają się wegańskie alternatywy lodów mlecznych, które wytwarzane są z napojów sojowych, ryżowych, migdałowych lub mleczka kokosowego. Lody tego typu to świetne rozwiązanie dla osób na diecie roślinnej oraz tych, które nie tolerują laktozy lub białek mleka krowiego. Coraz częściej na rynku można spotkać lody dla cukrzyków (słodzone stewią lub ksylitolem) oraz lody wysokobiałkowe popularne wśród sportowców i osób dbających o sylwetkę.
Zdrowe lody - na co zwrócić uwagę podczas zakupu lodów?
Niezależnie czy wybieramy lody z budki czy ze sklepu - zwracajmy uwagę na jakość. Większość z nas sięgając po lody, godzi się na dodatkowe kalorie, cukier i tłuszcze. Powinniśmy ich unikać, ale to nie oznacza, że lody nie mogą stanowić elementu zdrowej diety. Mogą - wystarczy zachować umiar w ilości i częstotliwości ich spożywania i stawiać na w miarę naturalny skład.
Jeśli mamy możliwość kupujmy lody naturalne, a nie z dużych koncernów. Te drugie zasadniczo mają gorszy skład, nawet jeśli porcja kosztuje tyle samo. Polecam też unikanie lodów w polewach, ponieważ większość z nich obok czekolady nawet nie stała, a jeśli to zazwyczaj jest to czekolada mleczna stanowiąca dodatkowe źródło kalorii. W przypadku osób na diecie redukcyjnej, które mimo wszystko postanowiły włączyć do menu porcję lodów, lepiej wybrać te na patyku lub w kubeczku, ponieważ wafelek to źródło sporej ilości dodatkowych pustych węglowodanów.
Smak lodów tak naprawdę nie ma większego znaczenia. Jeśli produkty, z których lody powstały, były dobrej jakości, to lody będą wartościowe. Oczywiście lody orzechowe i czekoladowe będą bardziej kaloryczne niż owocowe, ale wcale nie oznacza to, że te pierwsze są gorsze. Jeśli szukamy źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych lub magnezu, śmiało możemy sięgnąć po gorzką czekoladę lub lody na bazie orzechów.
Jeśli jesteśmy alergikami lub z innej przyczyny eliminujemy z diety pewne składniki, musimy dokładnie czytać składy. Chociaż zgodnie z zasadami logiki sorbet nie powinien zawierać laktozy, bo nie należy do lodów mlecznych, wielu producentów ją dodaje. Laktoza bardzo korzystanie działa na konsystencję sorbetów, ale niestety wówczas takie lody nie nadają się dla osób, które cierpią na nietolerancję tego składnika. Lody, które nie są orzechowe, i tak mogą zawierać śladowe ilości orzechów. Wiele lodów może zawierać śladowe ilości glutenu z uwagi na wspólną linię produkcyjną z produktami zawierającymi pszenicę i inne zboża glutenowe. Nie będzie to stanowiło problemu dla większości z nas, ale jest szalenie istotne dla osób chorujących na celiakię bądź alergię na gluten czy inne białka pszenicy.
Domowe lody - z czego można zrobić domowe lody?
Produkcja lodów nie jest oczywiście fizyką kwantową i możemy je sobie przygotować samodzielnie. Wbrew pozorom nie potrzeba do tego ani ciekłego azotu ani urządzenia o egzotycznej nazwie frezer. Wystarczy blender i foremki. Lody w domu można przygotować na wiele sposobów.
Najłatwiej zacząć od sorbetów. Miksujemy owoce, dosładzamy miodem lub dowolnym naturalnym syropem, wlewamy do foremek i zamrażamy. Jeśli chcemy uzyskać lody serwowane w postaci gałek, najlepiej najpierw zamrozić owoce, silnym blenderem zmiksować je na gładką masę wraz z dodatkowym sokiem lub syropem i ponownie włożyć do zamrażalnika.
Banalne domowe lody możemy przygotować na bazie bananów i masła orzechowego. W związku z tym, że banany nie mają dużo wody, uzyskamy gładką, kremową konsystencję imitującą lody jakie znamy ze sklepu. Na rynku znajdziemy też sporo książek opowiadających o tym, jak przygotować zdrowe, niskokaloryczne domowe lody.
Czy lody odchudzają?
Teoria odchudzających lodów powstała przez nieporozumienia. Wykiełkowała na słusznej informacji, że organizm ludzki wykorzystuje zasoby energetyczne, aby doprowadzić organizm do stanu termicznej równowagi, czyli temperatury 36,6 stopni C. W świetle teorii o odchudzających lodach, jeśli spożywamy coś bardzo zimnego, to wymuszamy zużywanie zgromadzonej w ciele energii na podgrzanie tego produktu w organizmie. Do tego momentu jest to słuszne rozumowanie.
Problem w tym, że autorzy tej rewolucyjnej metody odchudzania przespali co najmniej jedną lekcję fizyki lub matematyki. Zasięgnęli co prawda tajemnej wiedzy i dowiedzieli się, że kaloria to jednostka ciepła określana jako ilość energii potrzebna do podgrzania 1 g wody o 1 stopień C, ale nie dostrzegli innej ważnej kwestii. Obliczyli, że skoro lody mają temperaturę około -18 stopni C i trzeba je ogrzać aż o ponad 54˚ C podczas zjedzenia 100 g lodów uzyskamy ponad 5000 kalorii deficytu. Biorąc pod uwagę, że 100 g lodów waniliowych dostarcza ponad 200 kcal wychodzi nam duży minus. Ale uwaga, nie tak łatwo. Kaloria to nie to samo co kilokaloria, dlatego 5000 "ujemnych kalorii", to nie recepta na spalenie niemal kilograma tkanki tłuszczowej. 5000 kalorii to całe 5 kcal. Tak samo jak 1000 gramów to 1 kilogram tak samo 5000 kalorii to 5 kilokalorii.
Sprawę niestety komplikuje fakt, że w języku potocznym, a nawet w wielu dyskusjach na poziomie naukowym używa się skrótu myślowego, że kcal to kaloria. Na tym nieporozumieniu powstała dająca nadzieję łakomczuchom dieta oparta na jedzeniu zimnych posiłków. Niestety teoria jest nieprawdziwa i rozbiła się o zasady fizyki, dlatego lody (nawet te o prostym składzie) powinniśmy dozować sobie bardzo rozważnie. Na zdrowie i gorącego lata! Ujemne kalorie znajdziecie na basenie.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (40) ponad 10 zablokowanych
-
2017-07-18 06:06
tylko grycan i najlepiej w galerii handlowej. (6)
Ewentualnie pyszne lody nestle które serwują w mount Blanc :)!
- 6 59
-
2017-07-18 10:15
Za słodkie,raz jadłem,mdliło mnie cały dzień.
- 6 3
-
2017-07-18 10:21
Są strasznie słodkie!
Nie da się jeść lodów Grycan.
- 6 4
-
2017-07-18 10:26
mount blanc i chemiczne lody z nestle, sam słodzik, nie da się jeść!!!
dla ludzi bez smaku!!!
- 3 1
-
2017-07-18 10:43
nestle to nie są lody
- 9 1
-
2017-07-19 10:41
Siostry Grycan najlepiej reklamują jakie lody produkują:) Wystarczy zobaczyc jak wygladaja :)
- 0 0
-
2017-07-25 03:02
ZNANE
- 0 0
-
2017-07-18 07:18
(1)
Tylko w dużych ilościach!
- 16 2
-
2017-07-18 18:35
w rękawiczkach
- 0 1
-
2017-07-18 07:29
(1)
Kubeczek z "Miło Mi" niby z przysłonionym napisem ale wiadomo o co chodzi i wiadomo, kto sponsorował tekst. W tym tekście chodzi tylko o to zdjęcie o nic innego :D Przecież można było wyeksponować do zdjęcia ( zachowując obiektywizm dziennikarski) stronę kubeczka pozbawioną logo marki.
- 43 11
-
2017-07-18 13:46
Niebywała przenikliwość! Odkryłeś srogi spisek.
Tylko co z tego? Kogo to obchodzi, bo cały artykuł jest niezły.
- 8 2
-
2017-07-18 08:23
Najzdrowiej jeść lody to przez...szybę lodziarni.
- 16 2
-
2017-07-18 08:28
"wegańskie alternatywy lodów mlecznych, które wytwarzane są z napojów sojowych" (1)
Jakże się cieszę się że dożyłem takich ciekawych czasów kiedy można kupić i zjeść takie wynalazki po wizycie u osobistego barbera i nałożeniu odpowiedniej pomadki na brodę.
- 37 0
-
2017-07-19 00:40
spokojnie, zaraz twardo zderzysz się z rzczywistością
nasi kochani wybrańcy narodu sprowadzają nas na ziemię
- 2 2
-
2017-07-18 08:42
Lody zdrowe, fit, bio, eko (4)
i oczywiście bezglutenowe no i wege...
Ludzie ogarnijcie pupy - lody to deser, coś słodkiego, coś dobrego, a nie element diety. Jak jesteś na diecie to nie jesz lodów, chipsów, frytek i innych wysokokalorycznych rzeczy. Powoli dochodzi do absurdów.
Czekam teraz na wege fit eko fryty i czipsy odchudzające...- 48 5
-
2017-07-18 09:21
(1)
A czemu nie mam sobie zjeść odchudzających lodów? Zazdrościsz, czy co???? Jak dieta ma być jedynie umartwianiem, to nie wróżę jej dobrych efektów.
- 3 9
-
2017-07-18 10:42
Proponuję lizać kostki lodu
Zero kalorii, więc idealne przy diecie
- 17 0
-
2017-07-18 10:14
Wystarczy (1)
że są już lody i chipsy proteinowe, które kosztują 3-4 razy więcej.
Równie dobrze można do zwykłych lodów dodać etykietę "Bio" i już cena jest wyższa.- 5 1
-
2017-07-18 12:42
Można sobie samemu zrobić też. Ale jak ktoś ma lewe rączki...
- 0 1
-
2017-07-18 08:46
(3)
Często robię lody sama - kupiłam foremki w Ikei. Najczęściej robię lody wodne lub na bazie mleczka kokosowego czy mleka roślinnego. To bardzo proste i smaczne.
- 8 11
-
2017-07-18 15:18
Nie ma czegoś takiego jak mleko roślinne (1)
- 4 2
-
2017-07-19 09:12
Vege pewnie już i z tym sobie poradzili.
- 0 0
-
2017-07-18 21:05
Są wege?
- 1 1
-
2017-07-18 09:21
Jak zdrowo jeść lody?
Nie zjadać z patykiem.
- 30 1
-
2017-07-18 10:39
najzdrowiej - dać sobie spokój...
- 3 3
-
2017-07-18 11:03
W końcu jakiś mądry artykuł
Tekst przemyślany i fachowy. Taki ewenement na tym portalu.
- 6 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.