• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: pomysły na śniadanie bez chleba

Viola Urban
28 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla śniadaniowej kanapki. Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla śniadaniowej kanapki.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu podpowiada pomysły na zdrowe śniadanie bez chleba. Dwa tygodnie temu radziła, jak prawidłowo parzyć kawę i herbatę, za dwa poleci kilka przepisów na zdrowy i szybki posiłek do pracy.



Wielu z nas praktycznie nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba. Oczywiście, jeśli wybierzemy dobrej jakości pieczywo, nie ma w tym niczego złego. Dzisiaj chciałabym jednak podrzucić wam kilka pomysłów na pierwszy posiłek bez dodatku klasycznego pieczywa. W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona. Co zatem wrzucić na talerz rano, aby zastąpić chleb i jednocześnie odżywić swoje ciało i nasycić na długi czas?

Okiem dietetyka: Pomysły na śniadania bez chleba Okiem dietetyka: Pomysły na śniadania bez chleba

Owsianka

Owsianka to tanie, proste i bardzo odżywcze danie, które możemy przygotować w dosłownie pięć minut. Z dietetycznego punktu widzenia najlepszym wyborem będą płatki owsiane górskie połączone z mlekiem (krowim lub roślinnym), jogurtem, świeżymi owocami i orzechami. Taki zbilansowany posiłek to dobra opcja dla osób, które dobrze tolerują węglowodany i preferują słodkie poranki. To również świetne rozwiązanie dla osób mających problemy z podwyższonym cholesterolem. Naturalnie występujące w owsie betaglukany mają udowodnione działanie redukujące poziom "złego cholesterolu" we krwi.

Owsianka z owocami i siemieniem lnianym. Owsianka z owocami i siemieniem lnianym.
Jaglanka, gryczanka i inne

Niedalekimi kuzynkami owsianki są jej wariacje oparte na innych zbożach. W zależności od tego, jaki smak preferujemy, możemy wybrać delikatną kaszę jaglaną lub nieco bardziej aromatyczną kaszę gryczaną. Osobom, które nie mają czasu na gotowanie kaszy, polecam wykorzystanie płatków jaglanych lub gryczanych - ich przygotowanie trwa o wiele krócej, a wartości odżywcze są praktycznie takie same. Analogicznie można także przygotować płatki z brązowego ryżu albo nasiona amarantusa. Wystarczy dodać źródło białka (nabiał, mleko sojowe, orzechy, odżywkę z serwatki) oraz niewielką ilość zdrowych tłuszczów (np. w postaci pestek, awokado, nasion chia, siemienia lnianego czy nierafinowanego oleju kokosowego), a powstanie pełnowartościowy posiłek. Do każdego posiłku zbożowego warto też dodać świeże owoce lub warzywa. W przypadku diety o normalnej lub podwyższonej kaloryczności w zasadzie nie ma tutaj ograniczeń. W przypadku diety redukcyjnej najbezpieczniej dodać świeże lub mrożone owoce jagodowe albo cytrusy.

Kasza manna lub mamałyga

Z dietetycznego punktu widzenia drobno zmielone, oczyszczone ziarno pszenicy lub kukurydzy nie jest niczym, o czym mogłabym wygłaszać pochwalne elaboraty. Nie dajmy się jednak zwariować. Są na świecie dzieci, które preferują bardziej delikatne smaki i osoby, które z różnych przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną. Kaszka manna i mamałyga, czyli ugotowana na mleku lub wodzie kaszka kukurydziana mogą stanowić element dobrze zbilansowanej diety, o ile nie dodamy do nich dwóch łyżek cukru i dżemu, lecz mus ze świeżych owoców albo surowe kakao i naturalny miód. Lekkostrawne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Warto spróbować. Polecam także poszperanie na półkach sklepów ze zdrową żywnością w poszukiwaniu pełnoziarnistej kaszki orkiszowej. Smakuje jak manna, a ma o niebo więcej składników odżywczych oraz błonnika.

Gryczanka z orzechami i miodem. Gryczanka z orzechami i miodem.
Pudding chia

Bardzo popularnym ostatnio śniadaniem stał się pudding na bazie nasion szałwii hiszpańskiej. Te małe, niepozornie wyglądające kuleczki pełne są dobroczynnych kwasów omega-3, błonnika oraz wapnia. Warto więc na stałe włączyć je do swojej diety. Jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych dań zawierających ten składnik jest pudding chia, czyli coś na kształt kleiku, który przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, mleka (zazwyczaj kokosowego) lub soku owocowego. Pudding podaje się z owocami lub musami ze świeżych owoców. Często wzbogaca się o inne tzw. "superfoods", takie jak np. sproszkowaną spirulinę, surowe kakao czy też morwę białą. Co bardzo ważne, taki pudding przygotowuje się dzień wcześniej, dlatego rano wystarczy tylko otworzyć lodówkę. Danie z uwagi na sporą zawartość błonnika oraz zdrowego tłuszczu ma niski indeks glikemiczny i syci na długi czas.

Placuszki, gofry, wytrawne muffiny

Popularne w Stanach Zjednoczonych naleśniki typu pancake zdecydowanie do zdrowych posiłków nie należą. Podgrzane masło, pszenna biała mąka i sporo cukru to nie najlepsze rozwiązanie nawet na diecie o podwyższonej kaloryczności. Są jednak ciekawe alternatywy dla słodkich gofrów, naleśników i muffinek. Wystarczy chwilę poszperać w Internecie, aby odkryć bogactwo przepisów na wytrawne wersje ich przesłodzonych kuzynów. Wystarczą jajka, ulubiona pełnoziarnista mąka (polecam gryczaną), garść świeżych ziół, trochę wody, ulubione dodatki i możemy smażyć, opiekać lub piec. Kto powiedział, że gofry muszą być z bitą śmietaną i frużeliną? Ja zdecydowanie bardziej lubię moje popisowe słone gofry z hummusem, warzywami i jajkiem sadzonym. Warto eksperymentować ze zdrowymi produktami tworząc zdrowsze odpowiedniki dań.

Szakszuka - sycąca i zdrowa potrawa z jajek i pomidorów. Szakszuka - sycąca i zdrowa potrawa z jajek i pomidorów.
Jajecznica, omlet i inne śniadania na bazie jajek

Moda na śniadania białkowo-tłuszczowe i najnowsze badania na temat braku wpływu spożycia jaj na poziom cholesterolu we krwi sprawiły, że jajecznica, omlety, jajka na miękko i inne frittaty wróciły do łask na dobre. Dla osób, które mają problemy z metabolizmem węglowodanów i cierpią z powodu insulinooporności, takie śniadanie może okazać się zbawienne. Przede wszystkim dlatego, że syci na bardzo długo i nie powoduje dużych wyrzutów insuliny. Jako dietetyk najbardziej lubię jajka gotowane, w koszulkach lub sadzone na wodzie. Najzdrowsze są ugotowane na miękko lub półmiękko. Wysuszone na wiór żółtko i spalone białka to nie najlepszy pomysł - tego nie jemy. Potrawy z jaj najlepiej łączyć z dużą ilością warzyw. Ciekawym połączeniem jajka z warzywami jest szakszuka, czyli jajka sadzone na pomidorach.

Recykling wczorajszego obiadu

Kto powiedział, że śniadanie musi być standardowe? Że kasza z gulaszem nie może stanowić dobrego śniadania? Może! Nie powinniśmy popadać w stereotypowe myślenie i jeść na śniadanie tylko to, co "śniadaniowe". Lepiej zjeść to samo, co na wczorajszy obiad niż nic. Warzywna sałatka zamieni się w wartościowe śniadanie, jeśli dodamy do niej kurczaka z rosołu albo kawałek upieczonego łososia. Niewykorzystana kasza jaglana lub ryż? Z łatwością zamienisz je w szybką jaglankę lub pudding ryżowy. A ziemniaki? Pokrój je na plasterki, dodaj cebulę, paprykę i ulubione przyprawy oraz jajka i chwilę podsmaż pod przykryciem, a uzyskasz jedno z moich ulubionych śniadań, czyli hiszpańską tortillę. Warto kombinować - w końcu dietetyczne odżywianie nie oznacza marnowania.

Budyń jaglany z marakują. Budyń jaglany z marakują.
Mam nadzieję, że ta garść pomysłów na śniadanie bez chleba przypadnie wam do gustu i spróbujecie niedługo czegoś nowego - zamiast swojej ulubionej kanapki.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (165) 2 zablokowane

  • Wiolka! (czemu Violka?) (7)

    Spróbuj dać taką owsiankę facetowi który wychodzi na minimum 8 godzin do ciężkiej pracy np na polu. Na drugi dzień wylatujesz do mamusi a na twoje miejsce jest już inna!

    • 25 29

    • Jest dokładnie na odwrót (6)

      micha owsianki plus wkrojone dwa banany to daje mega energię - mój odkąd je owsiankę, bierze tylko jedną podwójną kromkę razowego do pracy, którą zjada dopiero ok. 13. 00-tej, a haruje od 7.00-tej ( fizycznie).

      • 8 13

      • micha owsianki i jedna kanapka, ciekawe, ciekawe - a ile twój stary waży? 45 kg? (1)

        • 19 2

        • 45 kg to ważył jak go poznała

          • 4 0

      • nie kłam tylko napisz ile to ma kalorii (1)

        i zaraz się wszystko wyjaśni zmyślaczu internetowy

        • 3 0

        • mi wychodzi maks 500kcal i to jest sam cukier (węglowodany), marna jakość posiłku

          a człowiek musi mieć paliwo w postaci tłuszczu,
          inaczej się przewróci umrze,
          do tego potrzebuje 3 razy więcej kalorii w zależności od zapotrzebowania
          i to tylko do czasu obiadu,

          500 to może jeść osoba leżąca w szpitalu, unieruchomiona

          • 1 0

      • Przepraszam, ale zagładzasz męża (czy tam konkubenta sądząc po określeniu "mój") (1)

        • 7 0

        • dostałaby w mordę i kopa za drzwi za tą owsiankę z bananem

          • 2 2

  • (3)

    Właśnie konsumuję kanapeczkę z pasztetową i ogórkiem kiszonym. Mmmm,pycha.

    • 37 3

    • kiszonym czy kwaszonym? (1)

      kiszę sama, bo nawet w warzywniakach mają kwaszone

      • 6 0

      • Kiszonym. Swojskim od...teściowej! Pycha.

        • 11 0

    • Też taką lubię

      Od czasu do czasu kupię pasztetową w sklepie. Szlag mnie trafia jak czytam skład, więc jem ją raczej rzadko. Nie wiem niestety, gdzie kupić taką o prostym i normalnym składzie, bez dopychaczy sojowych, bo konserwanty ujdą, czasem trzeba, nie jem ich w dużych ilościach. W domu nie umiem zrobić takiej jak ze sklepu... jak z dzieciństwa (wczesne lata 90'). To było coś. Nawet parówki były cielęce... Już nigdy ich nie znalazłam...

      • 6 1

  • chleb z kaszy gryczanej niepalonej (2)

    Ja wszystkim polecam ten chleb! jedyny zdrowy i w pełni odżywczy chleb.
    poszukajcie przepisu!

    • 3 6

    • z palonej też jest git (1)

      • 1 0

      • Można zmieszać paloną z niepaloną?

        • 0 0

  • I włosy cuchną po smażeniu....

    • 7 4

  • Dietetyk

    niech sie puknie w czolo

    • 6 6

  • Chleb to podstawa żywieniowa od jakiś 11 tys. lat (4)

    Tak tylko chciałem zwrócić uwagę, żeby nie popadać w przesadyzm. Ogólnie to natura jest jakaś dziwna: dlaczego ewolucja wyposażyła nas w takie kubki smakowe, że smaczne jest głównie to, co niezdrowe, a to co zdrowe z reguły nie ma w ogóle smaku?

    • 24 2

    • I pani Filola powiedziała dość tego.

      Teraz będziecie śniadać jak wymyśli jakaś hipisterka znczy nowocześnie.

      • 5 1

    • od jakiCHś 11 tys. lat... (2)

      co za zanik poczucia języka ostatnio. Same jakieś "jestę prawnikię", "widzę jakiś ludzi"... załamka

      • 4 5

      • ok, zapamiętam

        A ty się nie wymądrzaj: sam mógłbyś poprawić np. interpunkcje. I zdanie rozpocząć wielką literą.

        • 6 2

      • Też mi słabo, jak widzę te mądrości.... Jestę kobietom!

        • 1 1

  • Takie śniadanie to musiałbym zacząć robić o drugiej w nocy

    aby wyjść o 6:00 z domu.
    A tak na marginesie to te wszystkie dania wyglądają jak skutki bolesnej obstrukcji.

    • 21 5

  • dziekuję za wspaniałe pomysly

    Teraz zamiast o 4.30 będę wstawać o 3.00 rano i będę przygotowywać sobie odżywcze śniadania.

    • 24 5

  • (7)

    Biere czerstwego chleba kromkę. Rozbełtam ci ja jajko czy dwa. Sól, pieprz i prowancji w zieleninie trochę dodam. Namaczam w tym chleb i ciach na patelnie z masłem. Lewa, prawa do zrumienienia, zupełnie jak T-bone stek. Do tego parówa z wody + pomidorro mit cebulkos mit rzepako oil. W kubku paruje świeżo zaparzony anatol. Kto był w szpitalu ten wie. Bon appetit!

    • 20 3

    • klasyk :P

      • 4 0

    • Wiesz z czego jest ta parówka....? (5)

      • 2 5

      • Ludzie nie powinni wiedzieć dwóch rzeczy. Jak robi się politykę i parówki.

        • 8 2

      • (2)

        Każda jest z tego samego, decydują głównie proporcje i nierzetelni producenci.
        Gratuluję dobrego samopoczucia wyżywając się na parówkach a nie dostrzegając, iż wiele tzw "zdrowego jedzenia" ma z zdrowiem niewiele wspólnego.

        • 5 3

        • Lecz się, jeśli nie potrafisz normalnie rozmawiac. (1)

          Ani nie wyżywam (??) się na parówkach, ani nie mówię nic o "zdrowym jedzeniu".

          Nie zmienia to faktu, że twoje parówy to czysta ohyda i żadne super śniadanko, jak próbujesz zareklamować.

          • 2 4

          • czysty głąb i mitoman

            parówki są zdrowe i pyszne,
            może nie w waszym kraju, gdzie wszystko fałszujecie wy genetyczni oszuści,
            wyściub nos poza granicę tego klechistanu
            to się zdziwisz jak dobrej jakości jest żywność

            • 1 1

      • wiem z czego są parowki

        bo nie mieszkam w Polsce :),
        my tu się szanujemy wzajemnie,
        niw to co wy, sowieci i katolickie wafle

        • 3 2

  • (3)

    Przestańcie z tymi kaloriami. Wartość energetyczna to nie wszystko, ważniejsza jest wartość odżywcza czyli ilość składników takich jak białko, tłuszcze, witaminy i minerały....a węglowodany to węglowodany czy to cukier, mąka, czy kasza. (szczęście, że trzustka nie umie mówić). Gluten w zbożach GMO jest szkodliwy. Tłuszcze roślinne nienasycone są nie zdrowe, szczególnie oleje i margaryny (amerykanie wycofują). Mleko jest dla cieląt a to w sklepach to biała woda. Od Omega-3 ważniejsze jest omega-6... no i długo można by wymieniać. Ja zostaję przy jajecznicy na maśle lub smalcu.

    • 13 4

    • Omega 6 zjadamy nawet w nadmiarze. Są zdecydowanie mniej zdrowe niz omega 3 ;)

      • 2 2

    • "Gluten w zbożach GMO jest szkodliwy." - brak na to dowodów

      • 5 0

    • Dziekujemy ze nam objawiłes swoja głupotę!!

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane