- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (7 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Burgery inne niż wszystkie. Gdzie zjemy coś nietypowego?
Burgery to wciąż jedno z najchętniej zamawianych dań przez Polaków. Choć nadal prym wiodą klasyczne burgery z wołowiną, to lubimy też sięgnąć po kulinarne nowinki. Poniżej propozycje dla tych, którzy lubią zjeść "coś innego". Skusicie się na burgera ze śledziem albo baraniną? Ciekawych opcji jest więcej!
Burger ze śledziem w oleju - Bistro Cisowa
Jesteśmy nad morzem, w Gdyni, więc burger z bałtycką rybą nie powinien tu nikogo dziwić. Ba! Takie zestawienie dodatków mogłoby stać się naszym lokalnym znakiem rozpoznawczym i kulinarną ciekawostką dla turystów.
Zanim jednak danie trafiło do menu, zostało przetestowane przez okolicznych mieszkańców. Ekipa bistro na ulicy częstowała nim przechodniów i pytała o opinię. Odbiór był na tyle pozytywny, że buła ze śledziem w oleju na dobre zagościła w karcie.
- Niewątpliwie jest to danie, które wzbudza sporo emocji wśród zwolenników typowego burgera z mięsem, ale tych których uda się przekonać do "podjęcia ryzyka", zazwyczaj gościmy ponownie z początkowym pytaniem "czy macie śledzia?" - dodaje Kaizer.
Burger ze śledziem kosztuje 27 zł.
Burger z golonką - Nowy Browar Gdański
Oto idealna propozycja dla fanów konkretnych porcji i tradycyjnych polskich smaków. To również pozycja, której smak dopełni jedno z wielu dostępnych w lokalu piw - w końcu nazwa lokalu zobowiązuje.
Nowe lokale w Trójmieście - zobacz, co się otwiera
- Po sporym sukcesie naszej autorskiej golonki i burgera klasycznego, postanowiliśmy pójść o krok dalej i stworzyliśmy burgera z golonką. Wyróżnia go oryginalny smak: po procesie długiego peklowania mięsa, golonka jest duszona w autorskiej mieszance przypraw - mówi Małgorzata Pieczychlebek, manager restauracji Nowy Browar Gdański.
Żeby było jeszcze ciekawiej, między bułkami, oprócz wspomnianej golonki, znajdziemy również kapustę zasmażaną, lekko pikantny sos z mascarpone i jalapeno, anchois oraz podkręcający smak chrzan. Co istotne, bułki są wypiekane na miejscu.
Burger z golonką kosztuje 32 zł.
Burger z kaktusem - No. 5
Pikantny burger, który ponoć doczekał się wielu wiernych fanów, mimo że do najpiękniejszych nie należy. Nie wygląd jest tu wszak najważniejszy, a unikalny smak i kulinarne zaskoczenie. To danie, dla którego też warto się nieco... ubrudzić.
Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie
- Ten pikantny i serowy burger jest przepełniony warstwami smaków, które wzajemnie się uzupełniają i tworzą wyjątkowe doświadczenie burgerowe - mówi nam Bartłomiej Wojewoda, manager restauracji No. 5 w Sopocie. I dodaje:
- Dodajemy meksykańskie przyprawy chorizo do naszej świeżej mielonej wołowiny, która jest następnie grillowana w stylu smash burger na płycie grillowej. Mięso jest pokryte grillowanymi kawałkami kaktusa nopales i szalotkami, które dodają tekstury i wyrazistości, a domowej roboty majonez chipotle-ananasowy i piklowane jalapeno są dodane, aby zapewnić dodatkowy poziom dymu i kremowości. Wszystko to jest następnie oblane naszym domowym sosem serowym cheddar, aż kapie z każdego miejsca. I nie zapominajmy o świeżo opiekanej bułce brioche! Burger Queso Fundido zadowala na każdym poziomie. Dodatkowe serwetki są wymagane.
Burger z wołowiną z Kaszub i kaktusem nopales (zielony kaktus z gatunku opuncji) kosztuje 52 zł.
Burger z mięsem z dzika - La Kabana
Gdyńska La Kabana przede wszystkim specjalizuje się w kuchni myśliwskiej, polskiej i ukraińskiej. W karcie rządzi dziczyzna. Są tradycyjne zupy (np. solanka i rosół z bażanta), pierogi (m.in. pielmieni i chinkali) oraz steki z sarniny. Są też trzy burgery, w tym jeden z mięsem z dzika.
- Nazwa La Kabana wzięła się od ukraińskiego słowa "kaban", co w tłumaczeniu oznacza dzik. Stąd więc pomysł, żeby podawać właśnie mięso dzika w różnych odsłonach, także w postaci burgera. Aby zachować w tym wszystkim klimat lasu, postanowiliśmy go trochę podrasować: podajemy go w czarnej, barwionej węglem jadalnym, bułeczce, jednak nie tylko jego wygląd robi wrażenie - mówi nam przedstawiciel lokalu. - Po wielu próbach opracowaliśmy przepis idealny. Oczywiście nie możemy zdradzić całego sekretu jego niezwykłego smaku (śmiech), ale jedną z najważniejszych rzeczy w przygotowaniu jest świeże i dobrze doprawione mięso dzika, które własnoręcznie mielimy i lepimy w kotlety.
Mięsu towarzyszą podkreślające jego smak dodatki: ser, prażona cebulka, liście sałaty, pomidor, kiszony ogórek oraz sos tatarski.
- Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków. Gotowego burgera podajemy w zestawie wraz z sosem i chrupiącymi frytkami. Goście nam mówią, że jego smak zwala z nóg.
Burger z dziczyzną kosztuje 45 zł.
Burger z baraniną - Kobo Burger
Nietypowe danie, które nie tylko oryginalnie smakuje, ale też... wygląda. Nie ma tu tradycyjnego kotleta - są za to trzy rolki z baraniny.
- W skład burgera wchodzi baranina od polskiej masarni, ser kozi, papryczki w occie winnym, cebulki w occie balsamicznym, rukola oraz musztarda Dijon - opowiada Michał Bokun, szef Kobo Burger. - Baranina jest bardzo wyraźna w smaku i zapachu. Dodatki jakie wybrałem do tego burgera, miały uwydatnić, ale nie stłumić baraniny. Ser kozi uwydatnił jej zapach, a cebulki w occie balsamicznym celowo podbiły jej smak swoją wytrawnością. Papryczki, co było ważne, nie ostre i w occie winnym - ten dodatek podsunął mi kucharz z Turcji. Finiszem tego dania jest rukola - pieprzna oraz najlepsza musztarda Dijon, która jeszcze "podkręca" jego smak.
Burger z baraniną kosztuje 41 zł.
Burger z mięsem konopnym w Las Vegan
W gdańskim lub gdyńskim Las Vagan możemy skosztować roślinnego "mięsa", o którym mówi się coraz więcej. Nie we wszystkim lokalach z wegańskim menu można je jednak dostać. Czemu to taka ciekawostka? Otóż roślinne "mięso" na bazie konopi w smaku do złudzenia przypomina kurczaka. Uchodzi też za jego zdrową alternatywę, m.in. zawiera znacznie więcej białka.
Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata?
- Burger Wikinga to jedyny w swoim rodzaju burger. Swoją wyjątkowość zawdzięcza chrupiącej bułce, wegańskiej wersji sera, świeżym warzywom, ale przede wszystkim innowacyjnemu burgerowi konopnemu od Hempeat. Pomimo tego, że stworzony jest z ziaren konopi, ma idealną soczystość i włóknistość, dzięki czemu nasi klienci często nie orientują się, ze jest to wegański burger. Jest to jeden z najczęściej zamawianych u nas burgerów - zapewnia właścicielka Majka Młynarczyk.
Burger Wikinga kosztuje 45 zł.
Miejsca
Opinie (105) ponad 10 zablokowanych
-
2023-03-07 18:07
Opinia wyróżniona
Burger z dzika to cos dla tych z raportu :))))
- 38 3
-
2023-03-07 18:28
A za gaz zapłacą?
- 3 1
-
2023-03-07 18:35
Mi się juz to znudziło podobnie jak crafty
- 4 1
-
2023-03-07 19:29
Opinia wyróżniona
Szczerze wierzę w burgery za 100 zł w ciągu 2 lat. (7)
Jednym tchem życzę wszystkim czytelnikom podwojenia zarobków w analogicznym czasie :)
- 92 2
-
2023-03-08 08:30
(5)
doszliśmy do czasó że jajecznica na boczku to dobro luksusowe , nie wspomnę o leczo bo to szczyt ekstrawagancji
- 15 0
-
2023-03-08 08:56
(4)
Jajecznica jest dobra tylko wtedy kiedy użyjesz dobrych jajek. A doszliśmy do czasów, że ich nie ma.
- 10 2
-
2023-03-08 09:19
(1)
Sa za to jaja w proszku
- 4 0
-
2023-03-08 09:54
niezłe jaja ;-)
- 4 0
-
2023-03-08 15:16
(1)
U ciebie w lidlo-biedrze jasne, że nie ma. To nie jest jedyne miejsce, gdzie sprzedają jaja.
- 1 0
-
2023-03-08 15:33
akurat w biedrze czy lidlu też możesz nabyć jaja z wolnego wybiegu
- 1 0
-
2023-03-09 09:41
Burgery za 100zl (w przeliczeniu) jadłam w Norwegii ok.10 lat temu i pamiętam do dziś ten ból serduszka podczas płacenia rachunku xd
- 1 0
-
2023-03-07 20:00
Wszędzie burgery... (11)
nawet restauratorzy na profilowych fotkach swoich knajp (które zresztą wcale nie są burgerowniami) bardzo często je umieszczają. Wściekli się wszyscy czy co?
- 30 1
-
2023-03-07 20:40
(4)
Jak każda inwestycja deweloperska musi mieć mityczne "v" w nazwie(dla dodania prestiżu), tak każda knajpaobecnie musi na siłę być burgerownia...
- 13 0
-
2023-03-08 08:58
Jedzeniologizm. Stylizacja. Kto na to leci, omg :)
- 2 0
-
2023-03-08 09:25
Antyprestiz (1)
To fakt, jakies kuriozum. Niektore firmy tego nie stosuja (choc inny deweloper zamiast Nowe Orlowo dalby Nove Orlovo albo Nove or-love ale sa na szczescie tacy, co nie musza sobie dodawac prestizu. Hitem natomiast jest Nove Matemblevvo - nawet gdyby mi sie podobalo i mial kase to zastanowilbym sie ze wzgledu na nazwe
- 6 0
-
2023-03-08 15:10
Ale nie masz miedzi, więc...
- 0 0
-
2023-03-08 12:50
wiem o co ci chodzi mimo że tego mitu nie znałem
- 0 0
-
2023-03-07 20:54
Bo to najtańsze badziewie ! Burgery gotowe kupione w fabryce lęborskiej , bułki hurtowo tez , trochę cebuli i cena 60 zł !
- 14 0
-
2023-03-07 21:39
Ludzie tego oczekują. Proste. (4)
- 8 0
-
2023-03-08 08:59
(3)
Haha, jak można pobudzić w ludziach takie cechy by sami doprowadzili się do takiego upadku. :O
- 1 2
-
2023-03-08 09:38
Trojmiejskie jedzenie (2)
Miedzy innymi niektorzy redaktorzy tego portalu, co kawalek przypalonego kalafiora z majonezem na giga talerzu opisuja jako dzielo sztuki warte setek zlotych. Mile zaskoczenie przezylem ostatnio na podhalu- goralom mozna wiele zarzucac, ale jedzenie, nawet w zwyklych podrzednych barach jest zwykle fenomenalne w smaku, porcje duze a ceny. Nawet w restauracji w Kuznicach zjadlem taniej niz w Trojmiescie, a bardzo czesto zamawiam lub jem na miescie - trudno u nas znalezc uczciwa kuchnie codzienną za normalne pieniadze, bo albo wyzej wspomnisne udziwnienia i dziela sztuki, albo same pizzerie i burgerownie, bo najprosciej. To, jaki wplyw ma reklama dziennikarska na mode pokazuje popularnosc tzw foodtruckow- jakis niezrozumialy fetysz na punkcie bud z fastfoodami przygotowywanymi w niehigienicznych warunkach- tlumy ktore jada tam specjalnie zeby sie nazrec z budy. Co innego na jakims koncercie, jak by sie zjadlo nawet papier toaletowy do piwa.
- 9 1
-
2023-03-08 11:18
(1)
Ja w ostatnich kilku latach trafiłem na może trzy dobre posiłki. Najlepszy był w Ustrzykach Górnych bodajże. Ale było wyważone 80% na jakość i max 20% na fancy. A w 3m jest odwrotnie i mówią, że dobre. W dodatku się tym interesują, lol.
- 4 0
-
2023-03-08 15:41
z palcem w d..e znajdę dobrą jakościowo restaurację. Inna sprawa że nie będzie tanio.
- 3 0
-
2023-03-07 20:17
Jakie trzeba mieć szczęki żeby takiego burgera ugryźć??? (2)
Mój zgryz ogarnie te małe bułeczki z maca, ale to co widzę w artykule jest ze trzy razy większe.
Jak się to je?- 9 4
-
2023-03-07 20:29
Wywala się to na talerz.
- 5 0
-
2023-03-07 20:55
W Macu jedzą tylko leszcze !
- 2 6
-
2023-03-07 20:57
Burger
Tłusty ociekający burger ! Cena 60 zł ! Za to mam pyszny obiad ze schabowego , ziemniaków surówki i kompotu ! Zdrowo i czysto !
- 6 5
-
2023-03-07 21:16
burger wegański (4)
jak to słysze to mam skojarzenie z memem gdy kelnerka proponuje klientowi burgera wegańskiego, a klient pyta czy może zapłacić pieniędzmi z Monopoly
- 16 7
-
2023-03-07 23:16
(1)
A ja jak widzę kolejny komentarz z bólem tyłka o wegańskiego burgera to się zastanawiam jak batdzo trzeba mieć nudne i smutne życie, żeby ciągle się tego czepiać. Nie ma artykułu z choćby wzmianką o weganizmie, pod którym ktoś nie wyrazi swojego zdumienia, oburzenia lub niezadowolenia z powodu wegańskich odpowiedników. Czas dorosnąć.
- 8 5
-
2023-03-08 09:40
jak widać wszelkie dziwactwa promowane na siłę tak działają na społeczeństwo.
- 3 2
-
2023-03-08 09:41
Ja nie lubię mięsa
Ale burgerów także, nawet wegańskich
- 1 2
-
2023-03-09 16:31
Ok boomer
- 0 0
-
2023-03-07 21:31
Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków.
raczej zabija pozostałe smaki- 8 3
-
2023-03-07 22:01
Ble... (1)
A ja nie lubię burgerów ,czemu brak takiej odpowiedzi?
Nie wiesz co Ci tam ładują, mielą wszystko jak leci a do tego sosy na bazie majonezu aż cieknie i złej jakości ser...gratuluje takiego odżywiania....- 4 7
-
2023-03-08 08:43
Nie przyszło Ci do głowy nie czytać, nie oglądać, nie komentować? Skoro nie lubisz :/
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.