• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Burgery inne niż wszystkie. Gdzie zjemy coś nietypowego?

Alicja Olkowska
7 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (105)
Burger z mięsem z dzika od burgerowni La Kabana. Burger z mięsem z dzika od burgerowni La Kabana.

Burgery to wciąż jedno z najchętniej zamawianych dań przez Polaków. Choć nadal prym wiodą klasyczne burgery z wołowiną, to lubimy też sięgnąć po kulinarne nowinki. Poniżej propozycje dla tych, którzy lubią zjeść "coś innego". Skusicie się na burgera ze śledziem albo baraniną? Ciekawych opcji jest więcej!




Burger ze śledziem w oleju - Bistro Cisowa


Jesteśmy nad morzem, w Gdyni, więc burger z bałtycką rybą nie powinien tu nikogo dziwić. Ba! Takie zestawienie dodatków mogłoby stać się naszym lokalnym znakiem rozpoznawczym i kulinarną ciekawostką dla turystów.

Najchętniej zamawiam burgery:

- Pomysł na tego burgera wywodzi się się częściowo z kuchni niemieckiej, gdzie śledź podawany jest w sosie "pani domu", w którego skład wchodzą m.in. jabłka, cebula i korniszony. Z ciekawości przerzuciliśmy całość do wypiekanej przez lokalnego dostawcę maślanej bułki, dodaliśmy czerwoną cebulę oraz kiszonego buraka. Był to zdecydowanie strzał w 10 - mówi Przemek KaizerBistro CisowaMapka.
Zanim jednak danie trafiło do menu, zostało przetestowane przez okolicznych mieszkańców. Ekipa bistro na ulicy częstowała nim przechodniów i pytała o opinię. Odbiór był na tyle pozytywny, że buła ze śledziem w oleju na dobre zagościła w karcie.

- Niewątpliwie jest to danie, które wzbudza sporo emocji wśród zwolenników typowego burgera z mięsem, ale tych których uda się przekonać do "podjęcia ryzyka", zazwyczaj gościmy ponownie z początkowym pytaniem "czy macie śledzia?" - dodaje Kaizer.
Burger ze śledziem kosztuje 27 zł.

Burger ze śledziem - Bistro Cisowa. Burger ze śledziem - Bistro Cisowa.

Burger z golonką - Nowy Browar Gdański



Oto idealna propozycja dla fanów konkretnych porcji i tradycyjnych polskich smaków. To również pozycja, której smak dopełni jedno z wielu dostępnych w lokalu piw - w końcu nazwa lokalu zobowiązuje.

Nowe lokale w Trójmieście - zobacz, co się otwiera


- Po sporym sukcesie naszej autorskiej golonki i burgera klasycznego, postanowiliśmy pójść o krok dalej i stworzyliśmy burgera z golonką. Wyróżnia go oryginalny smak: po procesie długiego peklowania mięsa, golonka jest duszona w autorskiej mieszance przypraw - mówi Małgorzata Pieczychlebek, manager restauracji Nowy Browar GdańskiMapka.
Żeby było jeszcze ciekawiej, między bułkami, oprócz wspomnianej golonki, znajdziemy również kapustę zasmażaną, lekko pikantny sos z mascarpone i jalapeno, anchois oraz podkręcający smak chrzan. Co istotne, bułki są wypiekane na miejscu.

Burger z golonką kosztuje 32 zł.

Burger z golonką - Nowy Browar Gdański. Burger z golonką - Nowy Browar Gdański.

Burger z kaktusem - No. 5



Pikantny burger, który ponoć doczekał się wielu wiernych fanów, mimo że do najpiękniejszych nie należy. Nie wygląd jest tu wszak najważniejszy, a unikalny smak i kulinarne zaskoczenie. To danie, dla którego też warto się nieco... ubrudzić.

Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie
- Ten pikantny i serowy burger jest przepełniony warstwami smaków, które wzajemnie się uzupełniają i tworzą wyjątkowe doświadczenie burgerowe - mówi nam Bartłomiej Wojewoda, manager restauracji No. 5Mapka w Sopocie. I dodaje:

- Dodajemy meksykańskie przyprawy chorizo do naszej świeżej mielonej wołowiny, która jest następnie grillowana w stylu smash burger na płycie grillowej. Mięso jest pokryte grillowanymi kawałkami kaktusa nopales i szalotkami, które dodają tekstury i wyrazistości, a domowej roboty majonez chipotle-ananasowy i piklowane jalapeno są dodane, aby zapewnić dodatkowy poziom dymu i kremowości. Wszystko to jest następnie oblane naszym domowym sosem serowym cheddar, aż kapie z każdego miejsca. I nie zapominajmy o świeżo opiekanej bułce brioche! Burger Queso Fundido zadowala na każdym poziomie. Dodatkowe serwetki są wymagane.

Burger z wołowiną z Kaszub i kaktusem nopales (zielony kaktus z gatunku opuncji) kosztuje 52 zł.

Burger Queso Fundido w restauracji No. 5 z kaktusem. Burger Queso Fundido w restauracji No. 5 z kaktusem.

Burger z mięsem z dzika - La Kabana



Gdyńska La KabanaMapka przede wszystkim specjalizuje się w kuchni myśliwskiej, polskiej i ukraińskiej. W karcie rządzi dziczyzna. Są tradycyjne zupy (np. solanka i rosół z bażanta), pierogi (m.in. pielmieni i chinkali) oraz steki z sarniny. Są też trzy burgery, w tym jeden z mięsem z dzika.

- Nazwa La Kabana wzięła się od ukraińskiego słowa "kaban", co w tłumaczeniu oznacza dzik. Stąd więc pomysł, żeby podawać właśnie mięso dzika w różnych odsłonach, także w postaci burgera. Aby zachować w tym wszystkim klimat lasu, postanowiliśmy go trochę podrasować: podajemy go w czarnej, barwionej węglem jadalnym, bułeczce, jednak nie tylko jego wygląd robi wrażenie - mówi nam przedstawiciel lokalu. - Po wielu próbach opracowaliśmy przepis idealny. Oczywiście nie możemy zdradzić całego sekretu jego niezwykłego smaku (śmiech), ale jedną z najważniejszych rzeczy w przygotowaniu jest świeże i dobrze doprawione mięso dzika, które własnoręcznie mielimy i lepimy w kotlety.

Mięsu towarzyszą podkreślające jego smak dodatki: ser, prażona cebulka, liście sałaty, pomidor, kiszony ogórek oraz sos tatarski.

- Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków. Gotowego burgera podajemy w zestawie wraz z sosem i chrupiącymi frytkami. Goście nam mówią, że jego smak zwala z nóg.
Burger z dziczyzną kosztuje 45 zł.

Burger z mięsem z dzika - La Kabana. Burger z mięsem z dzika - La Kabana.

Burger z baraniną - Kobo Burger



Nietypowe danie, które nie tylko oryginalnie smakuje, ale też... wygląda. Nie ma tu tradycyjnego kotleta - są za to trzy rolki z baraniny.

- W skład burgera wchodzi baranina od polskiej masarni, ser kozi, papryczki w occie winnym, cebulki w occie balsamicznym, rukola oraz musztarda Dijon - opowiada Michał Bokun, szef Kobo BurgerMapka. - Baranina jest bardzo wyraźna w smaku i zapachu. Dodatki jakie wybrałem do tego burgera, miały uwydatnić, ale nie stłumić baraniny. Ser kozi uwydatnił jej zapach, a cebulki w occie balsamicznym celowo podbiły jej smak swoją wytrawnością. Papryczki, co było ważne, nie ostre i w occie winnym - ten dodatek podsunął mi kucharz z Turcji. Finiszem tego dania jest rukola - pieprzna oraz najlepsza musztarda Dijon, która jeszcze "podkręca" jego smak.
Burger z baraniną kosztuje 41 zł.

Burger z baraniną - Kobo Burger. Burger z baraniną - Kobo Burger.

Burger z mięsem konopnym w Las Vegan


W gdańskim lub gdyńskim Las VaganMapka możemy skosztować roślinnego "mięsa", o którym mówi się coraz więcej. Nie we wszystkim lokalach z wegańskim menu można je jednak dostać. Czemu to taka ciekawostka? Otóż roślinne "mięso" na bazie konopi w smaku do złudzenia przypomina kurczaka. Uchodzi też za jego zdrową alternatywę, m.in. zawiera znacznie więcej białka.

Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata? Philly Cheesesteak, Croque Madame, bao. Gdzie zjemy słynne kanapki świata?
- Burger Wikinga to jedyny w swoim rodzaju burger. Swoją wyjątkowość zawdzięcza chrupiącej bułce, wegańskiej wersji sera, świeżym warzywom, ale przede wszystkim innowacyjnemu burgerowi konopnemu od Hempeat. Pomimo tego, że stworzony jest z ziaren konopi, ma idealną soczystość i włóknistość, dzięki czemu nasi klienci często nie orientują się, ze jest to wegański burger. Jest to jeden z najczęściej zamawianych u nas burgerów - zapewnia właścicielka Majka Młynarczyk.
Burger Wikinga kosztuje 45 zł.

Burger z mięsem konopnym - Las Vegan. Burger z mięsem konopnym - Las Vegan.

Miejsca

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Burger z dzika to cos dla tych z raportu :))))

    • 38 3

  • A za gaz zapłacą?

    • 3 1

  • Mi się juz to znudziło podobnie jak crafty

    • 4 1

  • Opinia wyróżniona

    Szczerze wierzę w burgery za 100 zł w ciągu 2 lat. (7)

    Jednym tchem życzę wszystkim czytelnikom podwojenia zarobków w analogicznym czasie :)

    • 92 2

    • (5)

      doszliśmy do czasó że jajecznica na boczku to dobro luksusowe , nie wspomnę o leczo bo to szczyt ekstrawagancji

      • 15 0

      • (4)

        Jajecznica jest dobra tylko wtedy kiedy użyjesz dobrych jajek. A doszliśmy do czasów, że ich nie ma.

        • 10 2

        • (1)

          Sa za to jaja w proszku

          • 4 0

          • niezłe jaja ;-)

            • 4 0

        • (1)

          U ciebie w lidlo-biedrze jasne, że nie ma. To nie jest jedyne miejsce, gdzie sprzedają jaja.

          • 1 0

          • akurat w biedrze czy lidlu też możesz nabyć jaja z wolnego wybiegu

            • 1 0

    • Burgery za 100zl (w przeliczeniu) jadłam w Norwegii ok.10 lat temu i pamiętam do dziś ten ból serduszka podczas płacenia rachunku xd

      • 1 0

  • Wszędzie burgery... (11)

    nawet restauratorzy na profilowych fotkach swoich knajp (które zresztą wcale nie są burgerowniami) bardzo często je umieszczają. Wściekli się wszyscy czy co?

    • 30 1

    • (4)

      Jak każda inwestycja deweloperska musi mieć mityczne "v" w nazwie(dla dodania prestiżu), tak każda knajpaobecnie musi na siłę być burgerownia...

      • 13 0

      • Jedzeniologizm. Stylizacja. Kto na to leci, omg :)

        • 2 0

      • Antyprestiz (1)

        To fakt, jakies kuriozum. Niektore firmy tego nie stosuja (choc inny deweloper zamiast Nowe Orlowo dalby Nove Orlovo albo Nove or-love ale sa na szczescie tacy, co nie musza sobie dodawac prestizu. Hitem natomiast jest Nove Matemblevvo - nawet gdyby mi sie podobalo i mial kase to zastanowilbym sie ze wzgledu na nazwe

        • 6 0

        • Ale nie masz miedzi, więc...

          • 0 0

      • wiem o co ci chodzi mimo że tego mitu nie znałem

        • 0 0

    • Bo to najtańsze badziewie ! Burgery gotowe kupione w fabryce lęborskiej , bułki hurtowo tez , trochę cebuli i cena 60 zł !

      • 14 0

    • Ludzie tego oczekują. Proste. (4)

      • 8 0

      • (3)

        Haha, jak można pobudzić w ludziach takie cechy by sami doprowadzili się do takiego upadku. :O

        • 1 2

        • Trojmiejskie jedzenie (2)

          Miedzy innymi niektorzy redaktorzy tego portalu, co kawalek przypalonego kalafiora z majonezem na giga talerzu opisuja jako dzielo sztuki warte setek zlotych. Mile zaskoczenie przezylem ostatnio na podhalu- goralom mozna wiele zarzucac, ale jedzenie, nawet w zwyklych podrzednych barach jest zwykle fenomenalne w smaku, porcje duze a ceny. Nawet w restauracji w Kuznicach zjadlem taniej niz w Trojmiescie, a bardzo czesto zamawiam lub jem na miescie - trudno u nas znalezc uczciwa kuchnie codzienną za normalne pieniadze, bo albo wyzej wspomnisne udziwnienia i dziela sztuki, albo same pizzerie i burgerownie, bo najprosciej. To, jaki wplyw ma reklama dziennikarska na mode pokazuje popularnosc tzw foodtruckow- jakis niezrozumialy fetysz na punkcie bud z fastfoodami przygotowywanymi w niehigienicznych warunkach- tlumy ktore jada tam specjalnie zeby sie nazrec z budy. Co innego na jakims koncercie, jak by sie zjadlo nawet papier toaletowy do piwa.

          • 9 1

          • (1)

            Ja w ostatnich kilku latach trafiłem na może trzy dobre posiłki. Najlepszy był w Ustrzykach Górnych bodajże. Ale było wyważone 80% na jakość i max 20% na fancy. A w 3m jest odwrotnie i mówią, że dobre. W dodatku się tym interesują, lol.

            • 4 0

            • z palcem w d..e znajdę dobrą jakościowo restaurację. Inna sprawa że nie będzie tanio.

              • 3 0

  • Jakie trzeba mieć szczęki żeby takiego burgera ugryźć??? (2)

    Mój zgryz ogarnie te małe bułeczki z maca, ale to co widzę w artykule jest ze trzy razy większe.
    Jak się to je?

    • 9 4

    • Wywala się to na talerz.

      • 5 0

    • W Macu jedzą tylko leszcze !

      • 2 6

  • Burger

    Tłusty ociekający burger ! Cena 60 zł ! Za to mam pyszny obiad ze schabowego , ziemniaków surówki i kompotu ! Zdrowo i czysto !

    • 6 5

  • burger wegański (4)

    jak to słysze to mam skojarzenie z memem gdy kelnerka proponuje klientowi burgera wegańskiego, a klient pyta czy może zapłacić pieniędzmi z Monopoly

    • 16 7

    • (1)

      A ja jak widzę kolejny komentarz z bólem tyłka o wegańskiego burgera to się zastanawiam jak batdzo trzeba mieć nudne i smutne życie, żeby ciągle się tego czepiać. Nie ma artykułu z choćby wzmianką o weganizmie, pod którym ktoś nie wyrazi swojego zdumienia, oburzenia lub niezadowolenia z powodu wegańskich odpowiedników. Czas dorosnąć.

      • 8 5

      • jak widać wszelkie dziwactwa promowane na siłę tak działają na społeczeństwo.

        • 3 2

    • Ja nie lubię mięsa

      Ale burgerów także, nawet wegańskich

      • 1 2

    • Ok boomer

      • 0 0

  • Dorzucamy również papryczkę jalapeno, która jest zwięczeniem całej kompozycji smaków.

    raczej zabija pozostałe smaki

    • 8 3

  • Ble... (1)

    A ja nie lubię burgerów ,czemu brak takiej odpowiedzi?
    Nie wiesz co Ci tam ładują, mielą wszystko jak leci a do tego sosy na bazie majonezu aż cieknie i złej jakości ser...gratuluje takiego odżywiania....

    • 4 7

    • Nie przyszło Ci do głowy nie czytać, nie oglądać, nie komentować? Skoro nie lubisz :/

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane