Co zrobić z choinką po świętach?
Święta to czas, kiedy tradycyjne potrawy wigilijne pojawiają się na stołach. Nie wszyscy jednak jedzą mięsne dania, które królują w tym czasie, czyli ryby, wędliny i pieczenie. Odpowiedzią jest wegetariańska i wegańska kuchnia, która proponuje bezmięsne alternatywy. Dużo kulinarnych pomysłów znajdziemy w świątecznym cateringu na wynos - nawet najbardziej wybredni smakosze będą zadowoleni.
Zamów świąteczne dania z dostawą do domu
Jakie dania planujesz na wigilię?
Tel Aviv Urban Food
Już niedługo, bo na przełomie grudnia i stycznia, w Gdyni zostanie otwarta restauracja Tel Aviv
Do wyboru mamy cztery warianty rozpoczynające się od małych i kończące na większych zestawach. Znajdziemy w nich m.in. barszcz czerwony, kapustę z grzybami, pierogi, makowiec i wiele innych potraw, których nie może zabraknąć na stole wigilijnym.
Może ci się spodobać: Catering świąteczny: zamawiamy pierogi do domu
Wegańska propozycja wigilijnych dań nowej restauracji z Gdyni - Tel Aviv Urban Food.
Tel Aviv Urban Food
Nie/mięsny
Restauracja Nie/mięsny również przygotowuje cateringi świąteczne, uwzględniające potrzeby wegan i wegetarian. W ich ofercie znajdziemy: uszka z podgrzybkami i prawdziwkami, barszcz na własnym zakwasie, "śledzie" z boczniaka, pasztety i smalce wegańskie i przepyszne masło orzechowe. Menu cateringowe restauracji podzielone zostało na cztery części: wigilijne rarytasy, smarowidła, mrożone i wypieki.
Smakowicie zapowiadają się m.in. pierogi z soczewicą i masłem orzechowym (również do wyboru wegetariańskie i wegańskie), wegańskie cebularze z makiem, bigos z boczniaka i śliwką wędzoną czy sałatka jarzynowa wegańska. Restauracja oferuje również pieczywo na zakwasie, sernik nowojorski, a także słodkie smarowidła.
Jedzenie do domu: testujemy świąteczne cateringi
Nie/mięsny - prócz standardowych dań znajdziemy tu jeszcze wiele "smarowideł", pasztetów, a także ich własny chleb.
mat. pras
Błękitny Pudel
Restauracja Błękitny Pudel nie ogranicza się jedynie do mięsnych dań i w tym roku zaprezentowała ofertę świątecznego cateringu wegetariańskiego. W menu znajdziemy barszcz lub dwie opcje zupy grzybowej, paszteciki z kapustą i grzybami, selerybę na kapuście, pieczone buraki w potrawce z zielonej soczewicy i grzybów, kaszotto z porem i tymiankiem, à la rybę po grecku, boczniaki z cebulą à la ryba oraz wiele innych specjałów wigilijnych.
Faloviec
Faloviec również ruszył ze świąteczną ofertą wigilijnych potraw. Restauracja zapewnia, że odbiorcy znajdą w menu same roślinne odpowiedniki świątecznych dań. Bazując na tradycyjnych smakach, odtwarzają je na swój wegański sposób. W lokalu można zamówić: boczniaki à la śledzik w śmietanie czy tofu à la ryba po grecku, klasyczną sałatkę jarzynową (wege), wigilijny barszcz, bigos lub krokiety. Nas zaintrygowała soja à la ryba w occie oraz różnego rodzaju smarowidła. Restauracja przyjmuje zamówienia do 18 grudnia, a po przekroczeniu sumy 150 zł jedzenie zostanie dowiezione prosto pod nasze drzwi bez dodatkowych opłat.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - zamów do domu
W ofercie restauracji znajdziemy wiele dań "rybnych".
mat. pras.
Catering dla firm
Restauracja Zakwasownia prezentuje dwie oferty cateringowe. Pierwsza to wersja dla firm, w jej skład wchodzi: "Seler ryba po grecku", kiszony barszcz z olejem z majeranku z uszkami, a jako danie główne - kopytka ziemniaczane z borowikami w sosie winnym i na koniec deser financier czekoladowy z konfiturą z pomarańczy - całość za 145 zł. Oferta dostępna jest do 22 grudnia. Druga wersja prezentowana przez Zakwasownię to dania z oferty garmażeryjnej dostępnej w lokalu.
Świąteczny catering deluxe. Znane potrawy w ciekawym wydaniu
Zakwasownia i jej wegańskie specjały świąteczne.
mat.pras.
Zamów za pomocą formularza
A może ułatwić sobie tworzenie zamówienia? Avocado wprowadziło możliwość zamawiania swoich dań za pomocą elektronicznego formularza na ich stronie. Istnieje możliwość dowozu za 20 zł. W ofercie znajdziemy m.in. tofu po grecku, bigos z grzybami, wędzoną śliwką i kostką sojową, sałatkę ziemniaczaną z sojonezem, kiszonym ogórkiem, czerwoną cebulką i koperkiem, kotlety z tofu i glonów wakame, czyli tzw. à la łosoś.
Kolejną restauracją, która wprowadziła prostszą formę zamówień przez formularz na stronie, jest Atelier Smaku. Jak zapewnia restauracja, produkty są wegańskie i bezglutenowe, dlatego są całkowicie bezpieczne np. dla osób uczulonych na gluten lub unikających laktozy. W menu świątecznym restauracji znajdziemy m.in. nie-kaczkę z jabłkami, nie-rybę po grecku, wegańską kutię z brązowym ryżem, nie-paschę sojowo-migdałową i wiele innych tradycyjnych dań.
Wariacje świąteczne restauracji Atelier Smaku - nie kaczka z jabłkami i nie ryba po grecku.
fot. facebook/ atelier smaku
Kutia, czy bigos? Wiele specjałów kuchni roślinnej znajdziemy w restauracji Manna68.
fot.manna68.pl