- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych
Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.
Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.
Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa
Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).
Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach
W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.
Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.
Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny
Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.
Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.
Miejsca
Opinie (273) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-08 14:45
najbardziej stabilnym produktem na rynku to jest lotto,caly czas zaklad tyle samo kosztuje i poprzez ze nie drozeje to na jego stabilnosci widac nasza mocna zlotowke
- 13 0
-
2022-06-08 14:49
A ja rozumiem obie strony (2)
Pizzerija przy obecnych kosztach najmu , energii jak i dostawy ma walkę o przetrwanie. Pomijam to , że jak twierdzi pinokio, pensje rosną jak szalone... Moja jakoś od miesięcy nie chce skubana... - A pracownicy lokalu też mają kredyty , dzieci itd... Artykuł nie porównuje kosztów zrobienia w domu a jedzeniem na mieście, aczkolwiek ceny w lokalach powodują wzburzenie. Ja też wałkuje w domu..kiedyś kupwalem gotowe ciasto w markecie a teraz polecam wszystkim kupić specjalną mąkę do pizzy , trochę pracy i wychodzi wow...o ile pizza może być czymś wow... jest trochę jak bigos.. ogarniamy lodówkę i wszystko sru na placek...
- 18 1
-
2022-06-08 15:20
(1)
No tak,ale nie potrzebujemy 200 pizzerni na mieście.gdzie połowa poprostu nadciąga klientów
- 9 0
-
2022-06-10 15:12
Ani pizzerija ani pizzernia
To jest po polsku (i po włosku) pizzeria.
- 0 2
-
2022-06-08 14:51
Bieda posiłek biedoty z Italii. To niestety zapychacz za wygórowaną cenę.
Buła z pomazanym wierzchem. Gdyby zeskrobać wszystko z powierzchni - zmieściłoby się na dłoni.
Raz na rok można zjeść ale to zaden rarytas.- 16 0
-
2022-06-08 14:53
Czy wiecie dlaczego po pizzy boli was brzuch? Ponieważ ser na pizzy nie jest serem. (3)
To utwardzony , zabarwiony olej zwany serem przemysłowym. Łatwo poznać, na pizzy jest prawie przeźroczysty. Kupują go w workach po 5-10 kg. Smacznego :)
- 33 1
-
2022-06-08 23:07
Niestety, ale tego nie da się jeść.
- 5 0
-
2022-06-10 12:37
Bo tanio i do syta dziadostwo tak lubi
Dziady biedronkowe muszą nażrec sie pod korek i jeszcze na wynos jak zostaną okruszki bo zapłacili. Niech żrą padlinę.
- 0 2
-
2022-06-15 11:57
Jak nie masz o czyms pojecia to nie wypisuj d**ilizmow.
- 0 0
-
2022-06-08 15:01
Pizza z wymienionych miejsc
To najgorszy syf z możliwych.
- 12 0
-
2022-06-08 15:15
(1)
Lubię pizze,nawet bardzo mógłbym jeść nawet raz na tydzień ale nie stać mnie już.czasem kupuje z biedry i ,,ulepszam,,
- 15 0
-
2022-06-08 18:09
Naucz się robić swoją, to będziesz miał raz na tydzień.
- 4 0
-
2022-06-08 15:16
(6)
Głosujcie dalej na PiS
- 10 6
-
2022-06-08 15:28
(3)
Ryży oszust z Brukseli wyprał ci mózg?
- 6 11
-
2022-06-08 15:51
(1)
No tak bo jak widzę jak ten kraj jest ruiną gospodarczą dzięki rządom PiS to na pewno jestem za Tuskiem. Idź się leczyć.
- 10 4
-
2022-06-08 23:14
Zastanów się nad sobą. Może jeszcze da się coś zmienić.
- 2 3
-
2022-06-09 10:35
Przypominam, że Tusk nie rzadu polską od kilku lat i naprawdę to jest śmieszna i zarazem tragiczne, że on cały czas stanowi dla was wymówkę.
- 2 1
-
2022-06-08 23:09
Oczywiście, bo nie chcemy pracować do 67 (miesiący przeżycia coraz mniej) i za głodowe stawki. (1)
- 5 4
-
2022-06-09 10:37
To będziesz pracować do 60, mieć głodowa emeryturę i będziesz siedział i pierdxzial w poduszkę, bo nie będzie cię nawet stać na bilet do kina. Świetlana przyszłość
- 2 2
-
2022-06-08 15:21
Tylko Włoszczyzna
Jak mam jeść pizzę to tylko Włoszczyzna, przesmaczna! Do tego ceny naprawdę umiarkowane.
- 8 2
-
2022-06-08 15:21
Ja tam nigdzie nie chodzę. (2)
Kupuję cztery sery w Biedrze od dr Oetkera. Na to nakładam fileciki anchoise i czarne oliwki. Do tego dobrze schłodzona cola orginal zero cukru też z Biedry i czuję się jak hrabina w Neapolu nieprzymierzając.
- 16 2
-
2022-06-08 15:40
Ja do tej pizzy dokładam trochę tartego sera i plastry pomidora i też jest super
- 5 0
-
2022-06-08 23:11
zero cukru w coli to raczej nieprawda?
- 2 0
-
2022-06-08 15:37
No i dobrze...
Więcej ludzi zacznie robić i jeść w domu i ludzie będą zdrowsi i mądrzejsi...
A lokale będą musiały zrewidować ceny. Bo jak zawsze, tak nawet patrząc na Gesslerowej program - lokal to zawsze jakiś cwaniak z kasą, a pracownicy swoje. Zysk najważniejszy, pracownik mało ważny - klienta mogłoby nie być byle płacił za sikanie chociaż.- 8 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.