• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

  • najbardziej stabilnym produktem na rynku to jest lotto,caly czas zaklad tyle samo kosztuje i poprzez ze nie drozeje to na jego stabilnosci widac nasza mocna zlotowke

    • 13 0

  • A ja rozumiem obie strony (2)

    Pizzerija przy obecnych kosztach najmu , energii jak i dostawy ma walkę o przetrwanie. Pomijam to , że jak twierdzi pinokio, pensje rosną jak szalone... Moja jakoś od miesięcy nie chce skubana... - A pracownicy lokalu też mają kredyty , dzieci itd... Artykuł nie porównuje kosztów zrobienia w domu a jedzeniem na mieście, aczkolwiek ceny w lokalach powodują wzburzenie. Ja też wałkuje w domu..kiedyś kupwalem gotowe ciasto w markecie a teraz polecam wszystkim kupić specjalną mąkę do pizzy , trochę pracy i wychodzi wow...o ile pizza może być czymś wow... jest trochę jak bigos.. ogarniamy lodówkę i wszystko sru na placek...

    • 18 1

    • (1)

      No tak,ale nie potrzebujemy 200 pizzerni na mieście.gdzie połowa poprostu nadciąga klientów

      • 9 0

      • Ani pizzerija ani pizzernia

        To jest po polsku (i po włosku) pizzeria.

        • 0 2

  • Bieda posiłek biedoty z Italii. To niestety zapychacz za wygórowaną cenę.

    Buła z pomazanym wierzchem. Gdyby zeskrobać wszystko z powierzchni - zmieściłoby się na dłoni.
    Raz na rok można zjeść ale to zaden rarytas.

    • 16 0

  • Czy wiecie dlaczego po pizzy boli was brzuch? Ponieważ ser na pizzy nie jest serem. (3)

    To utwardzony , zabarwiony olej zwany serem przemysłowym. Łatwo poznać, na pizzy jest prawie przeźroczysty. Kupują go w workach po 5-10 kg. Smacznego :)

    • 33 1

    • Niestety, ale tego nie da się jeść.

      • 5 0

    • Bo tanio i do syta dziadostwo tak lubi

      Dziady biedronkowe muszą nażrec sie pod korek i jeszcze na wynos jak zostaną okruszki bo zapłacili. Niech żrą padlinę.

      • 0 2

    • Jak nie masz o czyms pojecia to nie wypisuj d**ilizmow.

      • 0 0

  • Pizza z wymienionych miejsc

    To najgorszy syf z możliwych.

    • 12 0

  • (1)

    Lubię pizze,nawet bardzo mógłbym jeść nawet raz na tydzień ale nie stać mnie już.czasem kupuje z biedry i ,,ulepszam,,

    • 15 0

    • Naucz się robić swoją, to będziesz miał raz na tydzień.

      • 4 0

  • (6)

    Głosujcie dalej na PiS

    • 10 6

    • (3)

      Ryży oszust z Brukseli wyprał ci mózg?

      • 6 11

      • (1)

        No tak bo jak widzę jak ten kraj jest ruiną gospodarczą dzięki rządom PiS to na pewno jestem za Tuskiem. Idź się leczyć.

        • 10 4

        • Zastanów się nad sobą. Może jeszcze da się coś zmienić.

          • 2 3

      • Przypominam, że Tusk nie rzadu polską od kilku lat i naprawdę to jest śmieszna i zarazem tragiczne, że on cały czas stanowi dla was wymówkę.

        • 2 1

    • Oczywiście, bo nie chcemy pracować do 67 (miesiący przeżycia coraz mniej) i za głodowe stawki. (1)

      • 5 4

      • To będziesz pracować do 60, mieć głodowa emeryturę i będziesz siedział i pierdxzial w poduszkę, bo nie będzie cię nawet stać na bilet do kina. Świetlana przyszłość

        • 2 2

  • Tylko Włoszczyzna

    Jak mam jeść pizzę to tylko Włoszczyzna, przesmaczna! Do tego ceny naprawdę umiarkowane.

    • 8 2

  • Ja tam nigdzie nie chodzę. (2)

    Kupuję cztery sery w Biedrze od dr Oetkera. Na to nakładam fileciki anchoise i czarne oliwki. Do tego dobrze schłodzona cola orginal zero cukru też z Biedry i czuję się jak hrabina w Neapolu nieprzymierzając.

    • 16 2

    • Ja do tej pizzy dokładam trochę tartego sera i plastry pomidora i też jest super

      • 5 0

    • zero cukru w coli to raczej nieprawda?

      • 2 0

  • No i dobrze...

    Więcej ludzi zacznie robić i jeść w domu i ludzie będą zdrowsi i mądrzejsi...
    A lokale będą musiały zrewidować ceny. Bo jak zawsze, tak nawet patrząc na Gesslerowej program - lokal to zawsze jakiś cwaniak z kasą, a pracownicy swoje. Zysk najważniejszy, pracownik mało ważny - klienta mogłoby nie być byle płacił za sikanie chociaż.

    • 8 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane