• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

  • Firmy upadaj i beda upadac (1)

    czemu .....kazdy wie.
    A mialo byc lepiej ...dzieki !

    • 12 1

    • Nie wszyscy potrafią prowadzić firmę.

      • 3 0

  • Włosi wymyślili pizzę jak byli głodni. (5)

    Piekli placek drożdżowy, nakładali na niego resztki pozostałe z poprzedniego dnia...

    • 14 2

    • Pizzę wymyślili włoscy emigranci (2)

      w USA.

      • 0 8

      • Nieprawda pizza powstała we Włoszech (1)

        A włoscy emigranci w Nowym Jorku ja rozpowszechnili. A Amerykanie- udoskonalili. Choć prawdziwa włoska pizza różni się od tego co dostajemy w lokalach. W lokalach jest raczej styl Amerykanów czyli pizza z sosem( we Włoszech nie ma sosów do pizzy).

        • 8 0

        • Popros o ketchup w It

          Od razu zadyma...

          • 5 0

    • Nie prawda... bo Polacy.

      Potem nawet uczyli jak jak jeśc nożem i widelcem
      Typowe danie podawana podczas szkolen demokracji przez Polskich wysłanników PiSu, w Europie. Setki lat temu

      • 1 2

    • A Polacy wymyślili schabowego z ziemniakami jak byli najedzeni

      I jeszcze kompocik

      • 1 0

  • Pizza (2)

    Czy ktoś ma przepis na naprawdę dobre ciasto do pizzy? Za każdym razem wychodzi mi puchata buła, a nie pyszny, cieniusieńki, lekko ciàgnący placek. Dodaję mąkę sól drożdże i trochę oleju. Co robię nie tak?

    • 0 0

    • Kup na alleg

      Są włoskie i nasze mieszanki mąki tylko do pizzy

      • 0 1

    • Może za dużo drożdży?

      • 1 0

  • W domu (1)

    Fajnie, cena włoskiej maki do pizzy na popularnym portalu aukcyjnym wzrosła przez rok z 70 na 140 pln (12kg) wiec 30% to nie tak dużo.

    • 5 0

    • Czyli 10 i trochę za 1 kg. Czyli 3 zł/ pizzę.

      • 0 0

  • W domku się godziło (3)

    Siedzieć, a teraz pizza droga, kredyt drogi, chlebek drogi.
    Trzeba było myśleć i nie godzić na zakladanie kajdanów, ja się nie godziłem i mnie nie dziwią wzrosty cen.

    • 10 2

    • przecież drożyzna jest głownie przez sankcje na Polskę przez Polskę nałożoną

      gaz, ropa, węgiel czy filtry do oczyszczalni ścieków

      • 1 6

    • A mama

      W pokoju obok już śpi, czy dalej marudzisz, że siedzisz jej na garbie od 40 lat?

      • 2 2

    • Ceny rosną i spadają, jak zawsze.

      • 1 1

  • Chyba bym musiał upaść na głowę, żeby za placek zapłacić 50 zł.

    • 11 1

  • Fajne 40 cm w Brooklynie w Gdyni

    Kosztuje średnio 40-42 zł
    Ilość składników całkiem uczciwa, jak na 1 osobę wystarcza aż nadto, tak wiem spora porcja

    Do liczących zyski restauracji, doliczcie prąd, najniższą umowę 2-3-4 pracowników, wynajem lokalu, to nagle z pizzy za 5 zł zrobi się 12-15 zł + podatek, i wypada coś zarobić

    • 0 1

  • Najlepsze pizze są z ciasta długo dojrzewającego, wypiekane w piecu opalanym drewnem. Mąka najlepiej orkiszowa, czyli stary typ mąki pszennej niezmutowanej. Sól kamienna różowa, woda szungitowo, miedziana bez chloru, melasa z trzciny cukrowej, miód lub ksylitol. Narzędzia w kuchni ze szkła, ceramiki, drewna, emalii, żeliwa, jak najmniej stali niklowanej

    • 1 1

  • Jesli pizza (1)

    To kiedys tylko bar bis we wrzeszczu na dworcu

    • 5 1

    • Pizza trójkąt

      Gimby nie znajo

      • 1 1

  • Dziwna sprawa... Pizza w podobnych cenach w lewackiej UE. Tak samo Kebab.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane