• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

Mateusz Groen
8 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat. Zmiany cen pizzy na przestrzeni pięciu lat.

Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Czy uważasz, że obecne ceny w restauracjach bardziej "odczuwa" twój budżet?

Blisko pięć lat temu zrobiliśmy przegląd czterech najpopularniejszych pizzerii sieciowych z Trójmiasta. W artykule skupiliśmy się na pizzach o średniej wielkości. Do porównania wybraliśmy Pizzę Hut, Telepizzę, Da Grasso i Pepe Pizza. Dzisiaj ponownie przyglądamy się cenom w tych lokalach, porównując je do obecnych czasów.

Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.



Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.

Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa



Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.

Da Grasso Da Grasso
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.

Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.

Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny



Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.

W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe. W ofercie Pizzerii 105 znajdziemy aż 40 pozycji oraz pizze sezonowe.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.

Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (273) ponad 10 zablokowanych

  • To są śmieciówki a nie pizza

    • 8 0

  • Co jest niesamowite - praktycznie znikają większe wielkości (w sensie pizze XXL za np. 38-45zł) (3)

    i te średnie wchodzą w te ceny!!! Co jeszcze - jeśli pizza kosztuje 33zł to to jest 7 euro, to jest cena jak w europejskich dużych miastach! Te same ceny, co na Zachodzie! Polacy! Kiedy wyjdziecie na ulice i powiecie dość!!!???

    • 19 2

    • Wyjdą na ulicę jak banki zajmą im mieszkania. (1)

      a i tak zagłosują na tych samych

      • 7 0

      • Nie zawsze możemy mieć wszystko za każdą cenę.

        • 0 2

    • Wystarczy nie kupować. To proste.

      • 0 1

  • Realna cana pizzy ... (7)

    ...tej najprostrzej zwanej Margeritta 33cm, to ...5zł ...cała górka to marża.

    • 12 7

    • (3)

      Zapłać zusy pensje podatki prąd gaz który zdrożał . Płacisz za to że płacisz i jesz a nie stoisz w kuchni. Płacisz za produkt usługę miejsce konsumpcji . W całym świecie firmy robia spotkania w knajpach zmniejsza to dystans między ludźmi a w Polsce ? Liczą że kosztuje 5 zł . Okey otwórz pizzerie sprzedawaj po nawet 10 zł daje Tobie miesiąc i zamykasz

      • 6 5

      • Przeciez ten dziad borowy pizzy na oczy nie widzial

        On zre chleb ze smalcem i ogórkiem. Jemu wszystko drogi i kazdy chce go oszukac.

        • 5 5

      • Przy tych cenach też będą zamykać.

        • 3 0

      • Przecież napisał, że reszta to marża!

        Czytaj ze zrozumieniem. W marży mieszczą się oplaty plus zysk. Takie to trudne do pojęcia.

        • 3 0

    • Chyba zartujesz ja za 5 zl mam 7kg ciasta.

      Drozdze po 1.25 i za 7zl mam 4 blachy upieczonego pysznego ciasta. Wystarczy troche pomidora i pizza jak prawdziwa nie oszukana jak z pizzerii

      • 4 5

    • Realnie

      Jesteś na poziomie umysłowym szrotówka kasztanowcowiaczka.

      • 0 2

    • jakis ty madry, szok.

      • 0 0

  • Dziadostwo komentujące artykuły (3)

    Nie pakieta jak smakuje pizza. Po drugie nie je pizzy bo żre tanie kurczaki przeterminowane z promocji z biedry albo mielone. Ziemniaków tez mlodych nie je bo woli stare tanie i do syta. I jeszcze stękają o ceny pizzy ile w domu a ile w lokalu porównanie kompletnie bez sensu.

    • 5 17

    • A ty tolko (1)

      Szampańskoje i kawior.

      • 7 2

      • Szampanskoie sovietskoye ...

        ...i rodzimy kawior czyt. kaszanka.

        • 3 1

    • Czujesz się zwykle lepszy? Tak już masz?

      • 5 1

  • 50 PLN na 3 osoby za byle jakie ciasto i posypane byle czym, żenada

    • 8 1

  • Pizza to (2)

    jest szkodliwy zaklejacz jelit!

    • 6 9

    • Niensesraj sie z tym zatykaczem. Zjedz danie z biedry

      To ci sie zwieracz otworzy na pare godzin sam. Takie dobre tanie jedzonko mmm pycha

      • 7 0

    • I bomba histaminowa

      • 0 3

  • Teraz nie jadam pizzy na mieście. To co podają nie jest prawdziwą pizzą. (3)

    Lata siedemdziesiąte XX wieku.
    Pamiętam pierwszą pizzerię w Gdańsku. Była na ul. Piwnej. Prowadził ją Włoch. Pizza była tylko w jednym rozmiarze. Była tylko w jednym niesamowitym smaku. Wtedy pizzę jadało się nożem i widelcem. W tej pizzerii podawano także zupę cebulową i makaron spaghetti.

    • 11 3

    • Trzeba było postać w kolejce.

      • 3 0

    • Kolejny cebulak z lat 70 co pamieta 3 smaki

      Bo były tylko 3.wypad do peerelu dziadu borowy

      • 1 7

    • To były smaki, też pamiętam

      • 4 0

  • Lepsza pizza Oether mrożona niż w lokalu gastronomicznym zamówiona. (3)

    • 8 3

    • Z deszczu pod rynnę, ot co.

      • 1 2

    • Dramat. Pizza etkera porównuje do pizzeri. Co za cebulak (1)

      Ty na miescie jadles w 1970 roku co ty mozesz wiedziec o smakach, menu i asortymencie w 21 wieku??? Pizza etkera rozkosz dziadostwa z portalu

      • 3 5

      • Zaliczasz się do elity? Czy tylko tak się wydaje?

        • 3 1

  • na Kowalach Pizzeria Saporito .... (3)

    tylko tutaj najlepsza pizza w mieście. prowadzi oryginalny Włoch Federico

    • 2 4

    • To na Kowalach czy w mieście? (1)

      Also, "na Kowalach" zdradza przybysza z Warmii, pozdrawiamy całe Bartoszyce.

      • 1 2

      • Bartoszyce

        To nie warmia, doucz się historii

        • 1 0

    • Inaczej smakuje pizza w pn Włoszech ...

      ...a inaczej w Kalabrii, czy Sycylii ...inne są dodatki, dwa z wyjątkiem miejac pelnych turystów, nie kupi się pizzy przed godziną 17:00.

      • 0 0

  • Zamawiasz mąkę do pizzy typ 00 firmy Caputo. (6)

    Sklad ciasta:
    1 kg maki
    600 gr wody
    40 gr drożdży
    25 gr soli
    2 łyżeczki miodu

    Mieszasz zaczyn: drożdże z odrobina wody, miodem i łyżka stołowa maki.
    Zaczyn musi pracować ca 30 minut.
    Potem działasz:
    wsypujesz sol do wody i wlewasz ta mieszankę do zaczynu, potem dodajesz prawie cala make, mieszasz łyżką, a jak już nie idzie to wykładasz na stolnice i obrabiasz szybkimi ru***ami to ciasto. Ja robię to max. 5 minut. Wkładasz do wyrośnięcia na 1 godzinę do miski. Po tym czasie dzielisz na 3 części i tworzysz kule, które jeszcze 20 minut wyrastają.
    Ciasto gotowe, co na nie dasz, twoja sprawa, smacznego!
    Pieczemy w 250 stopniach.
    Proste, proste.

    • 11 3

    • (1)

      Ale czemu aż tyle tego ciasta?

      • 2 1

      • Bo mam dużo przyjaciół

        • 5 1

    • Dlaczego tylko 1 kg mąki. (1)

      Daj 3 kilogramy.

      • 1 4

      • Bo mąka jest droga, ta Caputo, ale dobra, najlepsza

        • 0 0

    • Nr drożdżówka

      Z taka ilością drożdży to chyba drożdżówki robisz,

      • 1 1

    • Po co drożdże?

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane