- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (39 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych
Ile obecnie zapłacimy za pizzę w popularnych pizzeriach w Trójmieście? Często dziwimy się wysokości cen jedzenia na mieście. Na podstawie archiwalnych tekstów z naszego portalu postawiliśmy porównać ceny pizzy z popularnych sieciówek - teraz i sprzed pięciu lat. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kilka lat temu życie i jedzenie było tańsze. Czy dzisiaj wydajemy na mieście dużo więcej niż kiedyś i czy jest to różnica odczuwalna?
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Ceny pizzy wzrosły nawet o 33 proc.
Pierwszą pizzerią, którą wzięliśmy "na warsztat" jest Telepizza. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych zagranicznych sieciówek w Polsce. Często są tutaj promocje, zarówno w lokalu, jak i na dowóz. Pięć lat temu skusiliśmy się na pizzę "Nadzianą" w wersji "Serowe Love", która według autora była "naprawdę spora i dwie osoby nakarmi". Wówczas cena wynosiła 27,40 zł". Pizzy "Nadzianej" nie znajdziemy już w klasycznym menu, niemniej bardzo podobną alternatywą do niej jest pizza "Królewska gouda", w skład której wchodzi: ciasto finetta, boczek, pomidor, gouda wędzona, mix sosów śmietanowy oraz pikantny barbecue. Za placek o średniej wielkości obecnie musimy zapłacić 38,90 zł.
Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa
Obecnie najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł, zaś najdroższymi pizzami o średniej wielkości są tzw. pizze premium, za które zapłacić musimy 44,99 zł. Wśród nich: "Królowa 6 serów" z mozzarellą w plastrach, serem śródziemnomorskim, serem pleśniowym lazur, serem dojrzewającym Grangusto, goudą wędzoną, "Ekskluzywna" z szynką, pieczarkami, papryką kolorową, kukurydzą, sosem pomidorowym, "Jalapeño" z mięsem wołowo-drobiowym (kebab), boczkiem, papryką kolorową, cebulą i sosem jalapeño.
Wielu fanów ma pizzeria Da Grasso, jedna z najpopularniejszych sieciówek. Pięć lat temu zainteresowała nas firmowa pizza "Da Grasso" z salami pepperoni, oliwkami i rukolą. Za pizzę wtedy zapłaciliśmy 25,10 zł - był to średni, 32-centymetrowy placek. Obecnie za tę samą pizzę w tym samym miejscu musimy zapłacić już 37,50 zł. W dostępnym menu klasycznie najtańszą pizzą jest "Margherita" dostępna za 25,60 zł, a najdroższymi: "Camareo" z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, szynką dojrzewającą, rukolą świeżą i oregano i "Scampi Tuna" z śmietanką, serem, krewetkami, tuńczykiem, ananasem i oregano. Obie pizze dostępne są za 47,90 zł (32 cm).
Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach
W Pizza Hut pięć lat temu testowaliśmy pizzę "Super Supreme" z wołowiną, pepperoni, cebulą, zieloną papryką, pieczarkami, mozzarellą i ziołowym sosem pomidorowym za 32,95 zł. Obecnie za pizzę o tej samej wielkości i składzie zapłacić musimy 42,99 zł. Najdroższą pozycją w aktualnym menu jest pizza "Vege mania" z sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, papryką, cebulą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i mozzarellą, - jej cena wynosi 44,99 zł. Najtańszą pizzą o tych samych wymiarach jest klasyczna "Margherita", którą dostaniemy za 29,99 zł.
Pepe Pizza to jedyna pizzeria w naszym zestawieniu, w której, by podać faktyczną różnicę cenową, musimy porównać opcję 45-centymetrową, ponieważ właśnie ona była brana pod uwagę pięć lat temu. Wtedy zamówiliśmy "Bacon Supreme" za 27 zł. Pizza ta nadal jest w ofercie i dzisiaj kosztuje 6 zł więcej, czyli 33 zł. Za wersję 32 cm zapłacimy 27 zł, czyli tyle, ile niegdyś płaciliśmy za wersję dużą. Najtańszą pizzą w lokalu jest "Queen Margaritha" dostępna za 19,50 zł. To jednocześnie najtańsza Margherita w naszym zestawieniu. Zaś najdroższą jest "Pizza Chorizo" z suszonymi pomidorami, cukinią, świeżym czosnkiem, plastrami kiełbasy chorizo, czerwoną cebulą za 30,50 zł.
Nowe sieci pizzerii w Trójmieście i ich ceny
Prócz wymienionych przez nas wcześniej pizzerii sieciowych na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiły się nowe popularne lokale. Od kilku dobrych lat mamy okazję jeść m.in. w pizzeriach sieci 105. Lokal pod tą nazwą ma ponad 80 placówek franczyzowych w całej Polsce, w tym 8 w Trójmieście. Najtańszą pizzą średnią o wielkości 32 centymetrów jest "Margherita", którą kupimy za 25 zł, zaś najdroższą pizzą tej samej wielkości jest "Cenzura" na bazie sera mozzarella, krewetek, owoców morza, oliwek zielonych, cebuli białej i oregano za 38 zł.
W Trójmieście prężnie rozwija się też sieć pizzerii Domino's Pizza. Najtańszą pizzą w lokalu jest klasyczna "Margherita", której cena zaczyna się od 24,98 zł, a najdroższymi, za które zapłacić trzeba 44,98 zł, są m.in.: "Texas BBQ" z sosem BBQ, mozzarellą, boczkiem, pieczonym kurczakiem, cebulą, papryką oraz "Quattro Cheese" z serami: mozzarella, cheddar, ementaler, lazur.
Pamiętacie dawne ceny w waszych ulubionych pizzeriach? Jak mocno wzrosły ceny waszej ulubionej pizzy? Podzielcie się przemyśleniami w komentarzach.
Miejsca
Opinie (273) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-08 15:53
To są śmieciówki a nie pizza
- 8 0
-
2022-06-08 16:24
Co jest niesamowite - praktycznie znikają większe wielkości (w sensie pizze XXL za np. 38-45zł) (3)
i te średnie wchodzą w te ceny!!! Co jeszcze - jeśli pizza kosztuje 33zł to to jest 7 euro, to jest cena jak w europejskich dużych miastach! Te same ceny, co na Zachodzie! Polacy! Kiedy wyjdziecie na ulice i powiecie dość!!!???
- 19 2
-
2022-06-08 18:53
Wyjdą na ulicę jak banki zajmą im mieszkania. (1)
a i tak zagłosują na tych samych
- 7 0
-
2022-06-09 00:27
Nie zawsze możemy mieć wszystko za każdą cenę.
- 0 2
-
2022-06-08 23:17
Wystarczy nie kupować. To proste.
- 0 1
-
2022-06-08 16:37
Realna cana pizzy ... (7)
...tej najprostrzej zwanej Margeritta 33cm, to ...5zł ...cała górka to marża.
- 12 7
-
2022-06-08 16:40
(3)
Zapłać zusy pensje podatki prąd gaz który zdrożał . Płacisz za to że płacisz i jesz a nie stoisz w kuchni. Płacisz za produkt usługę miejsce konsumpcji . W całym świecie firmy robia spotkania w knajpach zmniejsza to dystans między ludźmi a w Polsce ? Liczą że kosztuje 5 zł . Okey otwórz pizzerie sprzedawaj po nawet 10 zł daje Tobie miesiąc i zamykasz
- 6 5
-
2022-06-08 17:02
Przeciez ten dziad borowy pizzy na oczy nie widzial
On zre chleb ze smalcem i ogórkiem. Jemu wszystko drogi i kazdy chce go oszukac.
- 5 5
-
2022-06-08 23:18
Przy tych cenach też będą zamykać.
- 3 0
-
2022-06-09 15:01
Przecież napisał, że reszta to marża!
Czytaj ze zrozumieniem. W marży mieszczą się oplaty plus zysk. Takie to trudne do pojęcia.
- 3 0
-
2022-06-08 17:00
Chyba zartujesz ja za 5 zl mam 7kg ciasta.
Drozdze po 1.25 i za 7zl mam 4 blachy upieczonego pysznego ciasta. Wystarczy troche pomidora i pizza jak prawdziwa nie oszukana jak z pizzerii
- 4 5
-
2022-06-09 09:51
Realnie
Jesteś na poziomie umysłowym szrotówka kasztanowcowiaczka.
- 0 2
-
2022-06-15 11:58
jakis ty madry, szok.
- 0 0
-
2022-06-08 16:58
Dziadostwo komentujące artykuły (3)
Nie pakieta jak smakuje pizza. Po drugie nie je pizzy bo żre tanie kurczaki przeterminowane z promocji z biedry albo mielone. Ziemniaków tez mlodych nie je bo woli stare tanie i do syta. I jeszcze stękają o ceny pizzy ile w domu a ile w lokalu porównanie kompletnie bez sensu.
- 5 17
-
2022-06-08 17:08
A ty tolko (1)
Szampańskoje i kawior.
- 7 2
-
2022-06-09 15:04
Szampanskoie sovietskoye ...
...i rodzimy kawior czyt. kaszanka.
- 3 1
-
2022-06-08 23:20
Czujesz się zwykle lepszy? Tak już masz?
- 5 1
-
2022-06-08 17:01
50 PLN na 3 osoby za byle jakie ciasto i posypane byle czym, żenada
- 8 1
-
2022-06-08 17:10
Pizza to (2)
jest szkodliwy zaklejacz jelit!
- 6 9
-
2022-06-08 22:05
Niensesraj sie z tym zatykaczem. Zjedz danie z biedry
To ci sie zwieracz otworzy na pare godzin sam. Takie dobre tanie jedzonko mmm pycha
- 7 0
-
2022-06-09 11:54
I bomba histaminowa
- 0 3
-
2022-06-08 17:16
Teraz nie jadam pizzy na mieście. To co podają nie jest prawdziwą pizzą. (3)
Lata siedemdziesiąte XX wieku.
Pamiętam pierwszą pizzerię w Gdańsku. Była na ul. Piwnej. Prowadził ją Włoch. Pizza była tylko w jednym rozmiarze. Była tylko w jednym niesamowitym smaku. Wtedy pizzę jadało się nożem i widelcem. W tej pizzerii podawano także zupę cebulową i makaron spaghetti.- 11 3
-
2022-06-08 18:37
Trzeba było postać w kolejce.
- 3 0
-
2022-06-08 22:07
Kolejny cebulak z lat 70 co pamieta 3 smaki
Bo były tylko 3.wypad do peerelu dziadu borowy
- 1 7
-
2022-06-08 22:41
To były smaki, też pamiętam
- 4 0
-
2022-06-08 17:22
Lepsza pizza Oether mrożona niż w lokalu gastronomicznym zamówiona. (3)
- 8 3
-
2022-06-08 18:13
Z deszczu pod rynnę, ot co.
- 1 2
-
2022-06-08 22:10
Dramat. Pizza etkera porównuje do pizzeri. Co za cebulak (1)
Ty na miescie jadles w 1970 roku co ty mozesz wiedziec o smakach, menu i asortymencie w 21 wieku??? Pizza etkera rozkosz dziadostwa z portalu
- 3 5
-
2022-06-09 00:34
Zaliczasz się do elity? Czy tylko tak się wydaje?
- 3 1
-
2022-06-08 17:32
na Kowalach Pizzeria Saporito .... (3)
tylko tutaj najlepsza pizza w mieście. prowadzi oryginalny Włoch Federico
- 2 4
-
2022-06-09 13:13
To na Kowalach czy w mieście? (1)
Also, "na Kowalach" zdradza przybysza z Warmii, pozdrawiamy całe Bartoszyce.
- 1 2
-
2022-06-10 12:25
Bartoszyce
To nie warmia, doucz się historii
- 1 0
-
2022-06-09 15:07
Inaczej smakuje pizza w pn Włoszech ...
...a inaczej w Kalabrii, czy Sycylii ...inne są dodatki, dwa z wyjątkiem miejac pelnych turystów, nie kupi się pizzy przed godziną 17:00.
- 0 0
-
2022-06-08 17:50
Zamawiasz mąkę do pizzy typ 00 firmy Caputo. (6)
Sklad ciasta:
1 kg maki
600 gr wody
40 gr drożdży
25 gr soli
2 łyżeczki miodu
Mieszasz zaczyn: drożdże z odrobina wody, miodem i łyżka stołowa maki.
Zaczyn musi pracować ca 30 minut.
Potem działasz:
wsypujesz sol do wody i wlewasz ta mieszankę do zaczynu, potem dodajesz prawie cala make, mieszasz łyżką, a jak już nie idzie to wykładasz na stolnice i obrabiasz szybkimi ru***ami to ciasto. Ja robię to max. 5 minut. Wkładasz do wyrośnięcia na 1 godzinę do miski. Po tym czasie dzielisz na 3 części i tworzysz kule, które jeszcze 20 minut wyrastają.
Ciasto gotowe, co na nie dasz, twoja sprawa, smacznego!
Pieczemy w 250 stopniach.
Proste, proste.- 11 3
-
2022-06-08 18:14
(1)
Ale czemu aż tyle tego ciasta?
- 2 1
-
2022-06-08 18:32
Bo mam dużo przyjaciół
- 5 1
-
2022-06-08 18:42
Dlaczego tylko 1 kg mąki. (1)
Daj 3 kilogramy.
- 1 4
-
2022-06-08 18:44
Bo mąka jest droga, ta Caputo, ale dobra, najlepsza
- 0 0
-
2022-06-08 20:50
Nr drożdżówka
Z taka ilością drożdży to chyba drożdżówki robisz,
- 1 1
-
2022-06-09 15:08
Po co drożdże?
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.