• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile za rybkę? Sprawdziliśmy ceny w gdyńskich smażalniach i barach

Magda Mielke
21 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza. Ile zapłacimy za rybę w Gdyni? Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Sprawdziliśmy ceny ryb w gdyńskich smażalniach. Być nad morzem i nie zjeść ryby z frytkami w smażalni - to się nie godzi. Wątroba da radę, ale czy portfel to wytrzyma? Wkrótce pokażemy, ile zapłacimy za rybę w smażalniach w Sopocie i Gdańsku.



Gdzie na rybkę? Smażalnie ryb w Gdyni, Sopocie i Gdańsku



Czy będąc nad morzem, jadasz w nadmorskich barach i smażalniach?

Barów, smażalni i restauracji nadmorskich sprzedających ryby nie brakuje. W Gdyni przy skwerze KościuszkiMapka znajduje się ich kilkanaście. Zjemy w nich wiele różnych dań, ale przede wszystkim serwowane są tu znane, smażone ryby, takie jak: dorsz, flądra czy halibut.

Ile kosztuje ryba w Gdyni? Ceny w gdyńskich smażalniach i barach



Zdecydowana większość gdyńskich lokali podaje cenę za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Warto więc zachować czujność podczas zamawiania. Klienci zwykle nie zastanawiają się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła. Ba! Zazwyczaj nie mają na to żadnego wpływu. Nie są więc w stanie przewidzieć, ile ostatecznie zapłacą.

Sprawdź także: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Gzie zjemy i ile zapłacimy za rybę w Gdyni?



  • Gruba Ryba
  • Gruba Ryba
  • Tawerna


Gruba Ryba - gdyńska karczma, gdzie zjemy rybę



Spacer po smażalniach w Gdyni rozpoczynamy od karczmy Gruba Ryba, która znajduje się przy al. Jana Pawła IIMapka, zaraz za parkiem Rady Europykawiarnią Skwerek. Porcje ryb smażonych zaczynają się powyżej 200 gramów.

W menu Grubej Ryby znajdziemy:

  • złocicę - 13 zł/100 g,
  • dorsza - 14 zł/100 g,
  • halibuta, pstrąga bądź karmazyna z masłem czosnkowym - 15 zł/100 g,
  • miętusa - 15 zł/100 g 
  • grillowanego łososia - 18 zł/100 g.

Tawerna w Gdyni - ryby w zestawach ze stałą ceną



Tuż obok karczmy Gruba Ryba usytuowana jest gdyńska Tawerna. Tutaj - wyjątek potwierdzający regułę - ryby zamówimy w zestawach, za które zapłacimy stałą cenę.

W lokalu Tawerna zamówimy takie ryby, jak:
  • łosoś z pieca z ziemniakami opiekanymi w ziołach i gotowanymi warzywami - 42 zł,
  • łosoś gotowany z ziemniakami puree oraz warzywami gotowanymi - 40 zł,
  • makrela pieczona w pergaminie z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 39 zł,
  • stek z halibuta z masłem czosnkowym z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z białej kapusty - 44 zł,
  • smażony filet z flądry z frytkami i surówką z kiszonej kapusty - 35 zł,
  • filet z dorsza w panierce/w cieście z ziemniakami opiekanymi w ziołach i surówką z kiszonej kapusty - 38 zł,
  • dorada grillowana z surówką z kiszonej kapusty - 44 zł.

Waga ryb w tych daniach wynosi ok. 250 gramów.


  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Smażalnia Nemo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Ogopogo
  • Bar Sternik
  • Bar Sternik

Gdyńska Smażalnia Ryb Nemo - ryby w menu i morski wystrój



Następnie udajemy się do Smażalni Ryb Nemo z charakterystycznym, morskim wystrojem, biało-niebieskimi meblami i tapetą w rybki. Serwowane są tutaj dania obiadowe, fast food i oczywiście ryby. Podobnie jak w Grubej Rybie ryby podawane są w porcjach od 200 gramów.

W Smażalni Ryb Nemo za 100 gramów ryby zapłacimy:

  • filet z tilapii - 10 zł,
  • tuszka flądry - 11 zł
  • filet z flądry - 12 zł,
  • filet z dorsza - 12,90 zł,
  • filet z sandacza i pstrąga oraz tuszka halibuta - 14 zł
  • filet z łososia i z halibuta - 16 zł,
  • tuszka kerguleny - 18 zł

Do każdej ryby polecane są frytki i zestaw surówek.

Bistro Ogopogo w Gdyni - tu nakręcono teledysk zespołu Piekni i Młodzi



Po tej samej stronie skweru Kościuszki znajduje się stylizowane na amerykański bar bistro Ogopogo, w którym został nakręcony teledysk do utworu "Ona jest taka cudowna" zespołu Piękni i Młodzi. Oferta i ceny są tu identyczne jak w Smażalni Nemo.

Bar Sternik w Gdyni - ceny ryb



Idąc dalej w kierunku Akwarium Gdyńskiego, napotkać można na Bar Sternik. Tu również oferta i ceny są takie same jak w dwóch poprzednich barach.

  • Bar Przystań
  • Bar Przystań
  • Smażalnia "U Kaszuba"

Przystań Smaków w Gdyni - smażone ryby, ceny



Kolejnym miejscem, które odwiedzamy, jest bar Przystań Smaków.

W Przystani Smaków za smażone ryby zapłacimy:
  • dorsz filet - 12 zł/100 g,
  • okoń filet - 13 zł/100 g,
  • sandacz filet - 13,50 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14,50 zł/100 g,
  • flądra tuszka - 11 zł/100 g,
  • pstrąg tuszka - 10,50 zł/100 g,
  • halibut dzwonko - 13 zł/100 g.

Przy czym porcja ryby wynosi co najmniej 200 gramów.

Zobacz także: Sushi. Ile kosztuje ten przysmak?

Ryby w menu w gdyńskim barze "U Kaszuba"



Idąc dalej w głąb skweru, natrafimy na bar "U Kaszuba". Smażalnia deklaruje codzienną dostawę świeżych ryb. Te zjemy tu z pieca lub patelni. Porcje, podobnie jak w pozostałych barach, zaczynają się od 200 gramów, a ceny podawane są za 100 g.

"U Kaszuba" zamówimy takie ryby, jak:

  • flądra i dorsz - najtańsze serwowane ryby - 10 zł/100 g,
  • filet z flądry - 11 zł/100 g,
  • filet z dorsza - 12 zł/100 g,
  • filet z dorsza z pieca - 14 zł/100 g,
  • filet z łososia - 14,50/100 g,
  • filet z łososia z pieca - 16,50/100 g,
  • tuszka halibuta - 13 zł/100 g,
  • tuszka halibuta z pieca - 15 zł/100 g,
  • turbot - 15 zł/100 g,
  • kergulena - 17 zł/100 g,
  • filet z sandacza - 13,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga - 10,50 zł/100 g,
  • tuszka pstrąga z pieca - 12 zł/100 g
  • danie fish&chips - 29 zł - porcja wynosi 130 g

Do każdej ryby można zaś dobrać ziemniaki lub frytki i zestaw surówek w cenie 17 zł.

  • Marina Bar
  • Marina Bar
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra
  • Bar Ikra

Marina w Gdyni - ceny ryb



Tuż obok znajduje się smażalnia "Marina".

W Marinie za rybę zapłacimy:

  • filet z dorsza - 12,90 zł/100 g,
  • flądra - 12 zł/100 g,
  • sandacz - 14 zł/100 g,
  • sola - 11 zł/100 g,
  • tilapii - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 15 zł/100 g,
  • pstrąg - 14 zł/100 g 
  • halibut - 16 zł/100 g 
  • tuszka flądry - 11 zł/100 g,
  • halibut - 14 zł/100 g
  • kergulena - 18 zł/100 g.




gdyńska smażalnia "Ikra" - ceny ryb w smażalni



Na końcu tego pasa barów usytuowana jest smażalnia "Ikra". Tutejsze menu jest bogate - zawiera zarówno ryby smażone, jak i z grilla oraz pieca.

Ceny smażonych ryb w smażalni "Ikra" za 100 gramów:
  • dorsz filet - 12 zł,
  • flądra - 10 zł,
  • halibut - 13 zł,
  • łosoś filet - 13,90 zł,
  • sandacz filet - 13,90 zł,
  • pstrąg - 10,50 zł,
  • sola filet - 11,90 zł,
  • okoń filet - 11,90 zł,
  • antar filet - 11,90 zł,
  • turbot - 15 zł,
  • kergulena - 12,90 zł,
  • morszczuk kapski - 13,90 zł.

Z grilla zamówić można łososia i pstrąga.

Z kolei ryby z pieca zapiekane są z sosami i dodatkami:
.

  • dorsz po kaszubsku lub staropolsku - 13,90 zł/100 g,
  • dorsz ze szpinakiem - 12,90 zł/100 g,
  • dorsz z borowikami - 14,90 zł/100 g,
  • łosoś ze szpinakiem - 13,90 zł/100 g,
  • łosoś z borowikami - 15,90 zł/100 g,
  • łosoś po kaszubsku - 13,90 zł/100 g,
  • halibut z borowikami - 14,90 zł/100 g.


  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Laguna smaków"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"
  • Smażalnia "Ika"

Laguna smaków w Gdyni - tu zjemy rybę



Rybkę zjemy też po drugiej stronie al. Jana Pawła IIMapka. Obok restauracji Róża Wiatrów znajduje się Laguna smaków.

Laguna smaków serwuje z pieca i patelni takie ryby, jak:

  • flądra - cała i filet - 9 zł/100 g,
  • dorsz - cały - 9 zł, filet - 11 zł/100 g,
  • tilapia - 9 zł/100 g,
  • sola - 10 zł/100 g,
  • łosoś - 14 zł/100 g,
  • halibut - 12 zł/100 g,
  • pstrąg - 10 zł/100 g,
  • kergulena - 16 zł/100 g,
  • sandacz - 12 zł/100 g.

Smażalnia ma w swojej ofercie również zestawy rybne zawierające 170 gramów ryby. Poza rybą znajdują się w nich do wyboru: frytki lub ziemniaki i surówka. Zestaw zawierający filet z flądry kosztuje 38 zł. Za dorsza w sosie francuskim zapłacimy 45 zł, zaś za łososia na szpinaku z ryżem i sandacza z sosem do wyboru 48 zł.

Zobacz także: Gofry w cenie burgera. Sprawdziliśmy ceny w budkach przy szlakach spacerowych

Bar "Ika" w Gdyni - ceny ryb



W znajdującym się obok barze "Ika" oferta ryb smażonych wygląda podobnie.

W barze Ika zamówimy takie ryby, jak:

  • dorsz - filet - 11 zł/100 g, filet panierowany - 12 zł/100 g,
  • flądra - tuszka - 9 zł/100 g, filet - 10 zł/100 g,
  • pstrąg w całości - 9 zł/100 g,
  • stek z halibuta - 12 zł/100 g,
  • turbot tusza - 11 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g,
  • do piwa polecane są szprotki w cenie 16 zł/150 g.

Dobierając do ryby frytki i surówki, musimy liczyć się z dodatkowym kosztem 18 zł.

Smażalnia "Fregata" Smażalnia "Fregata"

gdyńska smażalnia Fregata - cennik ryb



Dalej znajduje się smażalnia Fregata, która również serwuje ryby smażone i pieczone - ważone po usmażeniu - jak i zestawy rybne w stałej cenie.

Cennik ryb w smażalni Fregata:
  • dorsz filet - 11 zł/100 g,
  • flądra tusza - 9 zł/100 g,
  • flądra filet - 10 zł/100 g,
  • halibut tusza - 12 zł/100 g,
  • łosoś filet - 14 zł/100 g,
  • sandacz filet - 12 zł/100 g,
  • pstrąg tusza - 10 zł/100 g,
  • turbot tusza - 12 zł/100 g,
  • kergulena tusza - 15 zł/100 g.

Z pieca zaś zjemy tu filet z dorsza, łososia i sandacza oraz tuszkę halibuta i pstrąga. Ceny są takie same jak w przypadku ryb smażonych. Do ryb można dobrać frytki - 9 zł za małą porcję (100 g) i 17 zł za dużą (200 g), a porcja surówki kosztuje 9 zł.

Zestawy rybne zawierają rybę i frytki/ziemniaki oraz surówkę. W tej opcji zamówić można:

  • filet z flądry (200 g) - 38 zł,
  • filet z sandacza (200 g) - 42 zł,
  • fish&chips (150 g/150 g) - 32 zł.

Ponadto w ofercie jest też:

  • dorsz z pieca z warzywami - 44 zł,
  • dorsz w sosie szpinakowym lub kurkowym - 48 zł,
  • łosoś z pieca z warzywami - 48 zł,
  • sandacz w sosie pieczarkowym - 48 zł.

  • Ryba Bar
  • Ryba Bar

Ryba Bar w Gdyni - cennik ryb w smażalni



W Orłowie zaś, przy ul. Króla Jana III 9Mapka, znajduje się Ryba Bar. Tutaj ceny serwowanych ryb są stałe, a smażoną rybę zamówimy od razu w zestawie z frytkami i surówkami.

W menu Ryba Bar znajdziemy:

  • dorsz (200 g) - 36 zł,
  • sandacz (200-300 g) - 39 zł,
  • halibut (200 g) - 39 zł,
  • flądra tuszka (200 g) - 30 zł,
  • pstrąg łososiowy filet (300 g) - 36 zł,
  • paluszki rybne (4 szt.) - 21 zł.

Miejsca

Opinie (209) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Kiedyś te smarzalnie takie żółte budy były tu gdzie jest teraz parking wojskowy przed Błyskawica gdzie było Gemini, ale ryby wszystkie swierze z Półwyspu i prosto z Dalmoru

    • 8 1

    • Pamiętam ale to były lata 80-te i początek 90-tych

      • 0 0

  • Zostan w domu

    Tak trzeba robic jak w covid zostac w domu. Jak nic nie pasuje .A jak sie gdzies jedzie to kazdy sam wydaje tyle ile chce albo na co go stac. I mozna wydac malo i byc zadowolonym i duzo i narzekac. Wazne zeby sie dobrze bawic i spedzic fajnie wakacje. Jak sie bedzie patrzyc tylko na ceny i narzekac nic dobrego nie bedzie:) wakacje to ma byc odpoczynek/zwiedzanie a nie wydawanie kasy. A jesc czlowiek musi czy w domu czy na urlopie. To niech narzekajacy janusz policzy w domu prad/gaz/wode czas na zakupy/gotowanie. Paliwo na dojazdy i czas. A potem ze je cos na urlopie nic nie robiac placi nie wiele wiecej niz by wydal w domu. Jesli mowimy o maks 2 osobach. A i dzieci w sklepie jak sa to kup to tamto. Jak na urlopie to samo. Jest drozej ale jak sie to wszystko sumuje juz nie jest to majatek czy drozyzna. Tylko problem ze nikt o tym nie mysli. W domu wszystko samo sie kupuje i robi za darmo widac:) zamiast narzekac trzeba pracowac a nie liczyc na 500+ i inne dodatki. To bedzie stac.

    • 3 1

  • Ludzie z calej Polski wstawiaja w Internecie paragony z knajp ,barów restauracji w trójmieście i piszą Taniej jest w Hiszpani (3)

    W Grecji i wszędzie !!Rachunki za 40 zł za 2 piwa w barze nad morzem!!

    • 6 1

    • (1)

      Pomijam interpunkcję bo to znak obecnego zidiocenia, ale dwa miesiące temu byłem w Pradze i było drożej.
      Nie wierzę, że tam gdzie piszesz jest taniej (przeciez tam nawet nie byłeś).

      • 0 2

      • Gimbusie poco co ci przecinki jak ty nie rozumiesz co czytasz .Gdy ty w pampersa robiłes ja juz połowe swiata zwidziłem

        i nie turystycznie dzieciaku

        • 0 1

    • Jestem właśnie w Grecji na urlopie. Jedno piwo od 4 do 6 euro średnio....no cóż ale oni przyjęli euro.

      • 0 0

  • Xxx

    A skąd ryby świeże jak sami rybacy mówią ich po prostu nie ma to wszystko mrożonki
    a te surówki z pojemnika one nawet jak mają termin ważności to w samym pojemniku widać jakie to już mętne i ma ostatnie podrygi. Pangi mrożone w sklepach dawno powinien być zakaz ich sprzedaży to tak jakby łowić ryby na obiad w kanalizie bo takie to są ryby.

    • 8 0

  • Rybe to wole zrobic w domu

    Przynajmniej mam kontrole nad surowcami, a smaze tez lepiej niz studenci z lapanki. Wole pojsc na dobra pizze, jakiej sama nie zrobie bez pieca.

    • 7 0

  • (2)

    A ja kupiłem nad morzem makrele wędzona 7.99 z biedronki do tego puszka pepsi i surówkę i ziemniaczki wyszło 21.55

    • 8 0

    • (1)

      No! I każdy ma to, na co sobie w życiu zasłużył. I aby każdy był zadowolony :-) Loooooool!

      • 0 2

      • Wracaj na Podlasie, słoju.

        • 0 0

  • Wyłowione z głębin zamrażarki :)

    • 8 0

  • przed lub po sezonie ogórkowym

    rybki nad morzem najświeższe to tylko przed szalonym sezonem lub po, bo w sezonie pełnym już nie liczy się jakość, a ilość...tak to wygląda...

    • 2 0

  • Nie sądziłem, że dożyję czasów, w których porcja fish & chips o wielkości 130 gramów, będzie kosztować prawie 30 złotych (3)

    • 4 0

    • Były czasy, że trzeba było zapłacić za to 30 tysięcy. No, to jeszcze przed nami, pierwszy sort musi mocniej uderzyć mordą w glebę :-))))

      • 0 2

    • (1)

      W white marlin w Sopocie za fish and chips z frytek z taniej mrożonki i 3 naparstki ryby w cieście gdzie ryby jest na oko 10% a reszta to tłuste ciasto trzeba zapłacić koło 60zl. Raz się nabrałam i nigdy więcej

      • 0 0

      • Tak samo nigdy więcej. Za dwie osoby ryba i frytki 290 zl

        • 0 0

  • Co mają to się je

    Ludzie tak kłamią że nie jedzą w nadmorskich smażalniach i barach!!
    , że to się w głowie nie mieści
    ..
    rok w rok jestem nad morzem i widzę jak ludzie oblezają nadmorskie smażalnie i bary i niech przestaną kłamać
    bo to po prostu jest śmieszne!!
    Takie są fakty i taka prawda ..
    Pozdrawiam ludzi którzy robią z siebie
    Panów nad morzem a w rzeczywistości są normalnymi ludźmi ..
    Ale jak to mówi przysłowie:
    ,, pokaż dziadzie !!
    że jesteś panem" i to jest prawda ..

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane