- 1 Dziś Dzień Jagodzianki (60 opinii)
- 2 Lodziarnia pani Kingi uratowana! (76 opinii)
- 3 Wspólna kolacja 6 szefów kuchni Michelina (58 opinii)
- 4 Sezonowe warzywa i owoce. Co warto teraz jeść? (20 opinii)
- 5 Kulinarna Świętojańska po raz siódmy (127 opinii)
- 6 Po ile jagodzianki w tym roku? (186 opinii)
Chcą pomóc, a tylko przeszkadzają. Tego nie rób w restauracji
Przyszło lato, a wraz z nim coraz częstsze spacery, wyjazdy i wycieczki. Podczas wakacyjnych wojaży częściej niż zazwyczaj stołujemy się w barach i restauracjach. Wielu z nas, odwiedzając takie miejsca, stara się być uprzejmym i pomocnym, mając na względzie to, że w szczycie sezonu obsługa restauracji ma pełne ręce roboty. Jednym z gestów, który może wydawać się miły, jest składanie naczyń po skończonym posiłku. Jednak, choć intencje są dobre, takie działanie może bardziej zaszkodzić, niż pomóc kelnerom wykonującym swoją pracę.
- Chciałabym zapytać, czy w restauracji po skończonym posiłku powinno się złożyć talerze na jedną kupkę, odłożyć brudne serwetki na jeden talerz i złożyć razem sztućce i szklanki? Zazwyczaj tak robię, ale spotykam się z różnymi reakcjami. Na przykład, że nie muszę tego robić, ale powiedziane takim tonem, jakby sugerowano, że pierwszy raz jestem w restauracji. Wiem, że nie muszę, ale wydaje mi się, że zaoszczędzam pracy kelnerom. Z drugiej strony znam kilka osób, które robią tak ja ja. Chciałabym się dowiedzieć, czy postępuję właściwie - zapytała Sandra.
![Kelner z prawdziwego zdarzenia: zawód, który się zdewaluował?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3709/150x100/3709283__c_143_0_5315_3720__kr.webp)
Okazało się, że ta z pozoru błaha kwestia potrafi wzbudzić wśród pracowników gastronomii wiele emocji.
- Nie powinno się sprzątać po sobie w restauracji - odpisał jeden z internatów. - Zjadłaś? Poczekaj na kelnera. Jeśli sama zaczynasz sprzątać, kelner odbiera to jako poganianie go. To tak jakbyś zawołała: "Już zjadłam, służba, posprzątać!". To po prostu nie jest w dobrym tonie. Sygnałem dla kelnera jest odłożenie sztućców na talerz.
- Nie znoszę, gdy klienci to robią - odpowiedział jeden z kelnerów. - Każdy kelner ma swój sposób na ogarnięcie stolika. Najczęściej i tak musimy wszystko rozłożyć i ułożyć ponownie, wkładając palce w niedojedzone sosy i wyciągając ze szklanek brudne serwetki. Położenie na talerz z resztkami jedzenia i sztućcami kolejnego talerza to krok od katastrofy. Tak samo jak odkładanie koszyka na sztućce na otłuszczone talerze. Proszę, nie róbcie tak.
![Dajemy mniej napiwków, bo ceny są wysokie?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3493/150x100/3493185__c_0_0_86075_60254__kr.webp)
Warto pamiętać, że kelnerzy są szkoleni z określonego sposobu składania naczyń, który pozwala im na szybkie i bezpieczne sprzątanie stołów. Gdy goście układają talerze na własną rękę, często robią to w sposób nieodpowiedni. Ustawiane przez gości talerze mogą się przesunąć i spowodować rozlanie resztek jedzenia czy napojów. Ponadto naczynia ułożone w stos mogą nadmiernie obciążyć kelnera. Talerze, widelce, noże i szklanki układane w wysokie stosy stają się ciężkie i trudne do przenoszenia. Wreszcie składanie naczyń po sobie może być postrzegane jako brak zaufania wobec pracowników restauracji. O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy kelnera pracującego w jednej z trójmiejskich restauracji.
- Nigdy nie daję odczuć klientom, że coś zrobili nie tak, ale rzeczywiście składanie naczyń to czynność, która częściej utrudnia, niż ułatwia mi pracę - mówi Maciej, kelner w jednej z nadmorskich restauracji. - Rozumiem to, że klienci chcą być pomocni, ale w tym przypadku lepiej pozwolić mi wykonać moją pracę. Większą przyjemność niż złożone naczynia sprawi mi nawet drobny napiwek.
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2024-06-26 18:49
Fajnie by było gdyby kelnerzy w Polsce interesowali się klientem - zapraszam do Hiszpanii czy Grecji gdzie
można się wiele nauczyć od niby 'leniwych' nacji jak powinna wyglądać obsługa kelnerska -tempo, jakość etc...
- 9 0
-
2024-06-26 19:25
Przeciez 99% dzieciarni zatrudnionej w knajpach nawet nie wie co oznacza konkretne ulozenie sztucow na talerzu.
- 10 1
-
2024-06-26 20:03
Mój ojciec kiedyś powiedział, synu możesz kopać rowy, ale kelnerem nigdy nie będziesz (1)
- 6 2
-
2024-06-27 09:30
Niewysoko Cię cenił, skoro uważał, że tylko kopanie rowów.
- 2 2
-
2024-06-26 20:39
90% tych ludzi
to podawacze, nie kelnerzy.
- 10 1
-
2024-06-26 20:59
Odechciewa się chodzić do restauracji :)
- 6 0
-
2024-06-26 22:07
dej, dej, dej napiwek
- 6 2
-
2024-06-26 22:15
Kelner jest po to by służyć. Nie podoba się zmien zawód. A jak nie to służ wiernie.
- 2 1
-
2024-06-26 22:21
Taaa
Czekałam na to magiczne słowo napiwek
- 4 1
-
2024-06-26 22:53
Nie chodzę po restauracjach, wolę samemu ugotować i zjeść w domu. Smaczniej, czyściej, bardziej zdrowo i taniej! (1)
No i nie obchodzą mnie fochy kelnerów, składanie na kupę talerzy, zastanawianie się czy kelner w końcu podejdzie i inne. Jestem przez to szczęśliwszy, bardziej najedzony i jednocześnie mniej nerwowy. Oraz jadam w wyłącznie miłym towarzystwie :)
- 9 0
-
2024-06-27 13:09
W miłym towarzystwie - chyba, że przyjedzie teściowa
- 0 1
-
2024-06-26 23:27
Hhh
Mam to gdzież składam aby nie siedzieć przy brudnych talerzach .- a czasem trochę trawa zanim podejdzie kelner czy kelnerka
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.