- 1 Dziś Dzień Jagodzianki (60 opinii)
- 2 Lodziarnia pani Kingi uratowana! (76 opinii)
- 3 Wspólna kolacja 6 szefów kuchni Michelina (58 opinii)
- 4 Sezonowe warzywa i owoce. Co warto teraz jeść? (20 opinii)
- 5 Kulinarna Świętojańska po raz siódmy (127 opinii)
- 6 Po ile jagodzianki w tym roku? (186 opinii)
Chcą pomóc, a tylko przeszkadzają. Tego nie rób w restauracji
Przyszło lato, a wraz z nim coraz częstsze spacery, wyjazdy i wycieczki. Podczas wakacyjnych wojaży częściej niż zazwyczaj stołujemy się w barach i restauracjach. Wielu z nas, odwiedzając takie miejsca, stara się być uprzejmym i pomocnym, mając na względzie to, że w szczycie sezonu obsługa restauracji ma pełne ręce roboty. Jednym z gestów, który może wydawać się miły, jest składanie naczyń po skończonym posiłku. Jednak, choć intencje są dobre, takie działanie może bardziej zaszkodzić, niż pomóc kelnerom wykonującym swoją pracę.
- Chciałabym zapytać, czy w restauracji po skończonym posiłku powinno się złożyć talerze na jedną kupkę, odłożyć brudne serwetki na jeden talerz i złożyć razem sztućce i szklanki? Zazwyczaj tak robię, ale spotykam się z różnymi reakcjami. Na przykład, że nie muszę tego robić, ale powiedziane takim tonem, jakby sugerowano, że pierwszy raz jestem w restauracji. Wiem, że nie muszę, ale wydaje mi się, że zaoszczędzam pracy kelnerom. Z drugiej strony znam kilka osób, które robią tak ja ja. Chciałabym się dowiedzieć, czy postępuję właściwie - zapytała Sandra.
![Kelner z prawdziwego zdarzenia: zawód, który się zdewaluował?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3709/150x100/3709283__c_143_0_5315_3720__kr.webp)
Okazało się, że ta z pozoru błaha kwestia potrafi wzbudzić wśród pracowników gastronomii wiele emocji.
- Nie powinno się sprzątać po sobie w restauracji - odpisał jeden z internatów. - Zjadłaś? Poczekaj na kelnera. Jeśli sama zaczynasz sprzątać, kelner odbiera to jako poganianie go. To tak jakbyś zawołała: "Już zjadłam, służba, posprzątać!". To po prostu nie jest w dobrym tonie. Sygnałem dla kelnera jest odłożenie sztućców na talerz.
- Nie znoszę, gdy klienci to robią - odpowiedział jeden z kelnerów. - Każdy kelner ma swój sposób na ogarnięcie stolika. Najczęściej i tak musimy wszystko rozłożyć i ułożyć ponownie, wkładając palce w niedojedzone sosy i wyciągając ze szklanek brudne serwetki. Położenie na talerz z resztkami jedzenia i sztućcami kolejnego talerza to krok od katastrofy. Tak samo jak odkładanie koszyka na sztućce na otłuszczone talerze. Proszę, nie róbcie tak.
![Dajemy mniej napiwków, bo ceny są wysokie?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3493/150x100/3493185__c_0_0_86075_60254__kr.webp)
Warto pamiętać, że kelnerzy są szkoleni z określonego sposobu składania naczyń, który pozwala im na szybkie i bezpieczne sprzątanie stołów. Gdy goście układają talerze na własną rękę, często robią to w sposób nieodpowiedni. Ustawiane przez gości talerze mogą się przesunąć i spowodować rozlanie resztek jedzenia czy napojów. Ponadto naczynia ułożone w stos mogą nadmiernie obciążyć kelnera. Talerze, widelce, noże i szklanki układane w wysokie stosy stają się ciężkie i trudne do przenoszenia. Wreszcie składanie naczyń po sobie może być postrzegane jako brak zaufania wobec pracowników restauracji. O komentarz w tej sprawie poprosiliśmy kelnera pracującego w jednej z trójmiejskich restauracji.
- Nigdy nie daję odczuć klientom, że coś zrobili nie tak, ale rzeczywiście składanie naczyń to czynność, która częściej utrudnia, niż ułatwia mi pracę - mówi Maciej, kelner w jednej z nadmorskich restauracji. - Rozumiem to, że klienci chcą być pomocni, ale w tym przypadku lepiej pozwolić mi wykonać moją pracę. Większą przyjemność niż złożone naczynia sprawi mi nawet drobny napiwek.
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2024-06-27 00:02
Ostatnio wszystko wszystkim przeszkadza
Klient jest be, ale jak trzeba podejść z rachunkiem po napiwek, lub co gorsza napiwek jest odgórnie doliczony to nie widzicie problemu.. idźcie sobie dalej używać do gastronautów i innych psioczących na tych, którzy robią wam obrót
- 7 0
-
2024-06-27 02:40
Ogolnie
....sa leniwi i roszczeniowi. Czekam kilkanascie minut aby ktos zabral brudne talerze. Ale podac rachyne to zajmyje sekunde.....przestac dawac napiwki. Ceny z kosmisu, a i na aplikacjach podaja 15% 20%
- 6 1
-
2024-06-27 02:51
Jak zjem to
Kelner musi poczekać bo mój pies lubi na stoliku się wytrzepać.
- 0 2
-
2024-06-27 06:12
Restauracje to rak... Nie rób tego, tamtego, dania z niskiej jakości składników, za to ceny wystrzelone, no i idaj napiwek... Zrobice, teraz serię artykułów o patologiach restauracji. Z racji pracy, bywam w nie których od zaplecza. Nie jadam już w knajpach ;)
- 6 0
-
2024-06-27 06:47
A mnie irytuje: podchodzenie kelnera i pytanie czy smakowało. Niektórzy po kilka razy. Przydałyby się przyciski na każdym stoliku "Chcę zapłacić", tak jak mają wszędzie w Japonii. Wołanie kelnera i proszenie o rachunek jest i**otyczne.
- 6 2
-
2024-06-27 09:27
Pozdrawiam pewną sieć restauracji w której kelnerzy do wszystkich gości mówią na Ty. (1)
Korpoludek sobie wymyślił, że będą tacy "fajni".
- 6 2
-
2024-06-28 10:18
"Sieć restauracji"?
Chyba mówisz o fast foodzie jakimś? Zresztą mi to nie robi. Jak ci przeszkadza zmień restauracje- jest ich mnóstwo. To są jakieś wydumane problemy.
- 0 3
-
2024-06-30 18:19
A mnie irytują kelnerzy
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.