- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście
Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?
Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem
Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.
Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).
- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.
- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.
W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
A może pizza z... dorszem?
Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).
- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.
- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
Miejsca
Opinie (92) 8 zablokowanych
-
2023-01-05 08:01
Znajomy
zaprosił mnie na pizzę z łososiem z Atlantyku. Na pudełku pisało - Producent in Tajwan.
- 6 1
-
2023-01-05 08:12
Opinia wyróżniona
Ryba to fajny akcent (3)
Ale zawsze powtarzam ze pizze ocenia się przede wszystkim po cieście i sosie a nie po tym co na nią położono.
- 87 8
-
2023-01-05 13:28
(1)
Podobnie jest z kobietami
- 4 5
-
2023-01-05 17:08
Co za genialny dialog, normalnie Woody Allen by się nie powstydził
- 3 1
-
2023-01-05 17:10
Zwłaszcza, że zamiast krewetki tygrysiej albo królewskiej kładzie się "koktajlówki" i małże z puszki.
- 1 0
-
2023-01-05 08:13
Te tzw. spody (3)
kupowane w sklepie mają nawet po kilka lat. Do tego bałtycki łosoś z Morza Północnego Made in China i jedzonko ja ta lala. I jeszcze jedno. Kupiłem ponoć oryginalny płyn Zeissa do okularów, przeciwko zaparowywaniu. Sporo zapłaciłem, a na pudełku stoi jaj byk - Producet in Tajwan. Dlaczego wszystko jest chińskie albo z Tajwanu?!
- 8 1
-
2023-01-05 08:47
Co to znaczy "Producet in Taiwan", albo "Producent in Taiwan"?
Bo piszesz raz tak, a raz tak, a nijak nie wiem w jakim to narzeczu.
- 5 1
-
2023-01-05 09:19
bo tańsze?
bo na składnikach europejskich kosztowałaby dwa razy drożej i znowu byś szumiał że za drogo
- 4 0
-
2023-01-05 11:32
Twój vokswagen,też był produkowany w chinach.
W Europie, go tylko skałdali
- 2 1
-
2023-01-05 08:14
Picca z czekolado.
- 8 2
-
2023-01-05 08:22
to juz wole z ananasem
- 2 7
-
2023-01-05 08:28
Pizza
Krewetki i ananas to doskonałe połączenie na pizzy. Było w Królewskiej, ale już nie ma.
Za to świetna kompozycja z krewetkami i karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi jest w (moim zdaniem) najlepszej pizzeri w Trójmieście - Tutti Santi we Wrzeszczu.- 1 10
-
2023-01-05 08:30
Ja najbadziej lubi pizze z majonezem kieleckim i kaszanką
- 19 1
-
2023-01-05 09:47
Cytując klasyka:
"Trójkącik jak łono a jak z rybą zamówisz to lepsze niż seks"- 11 3
-
2023-01-05 10:06
żeby ocenić pizzę zawsze biorę Margheritę (4)
mam bekę jak ktoś pójdzie do mojej ulubionej pizzerii, weźmie pizzę z milionem składników, a potem "no dobre, ale bez szału". no jak zrobiłeś z tego jakiś miks wszystkiego, zamiast delektować się samą pizzą, to co się dziwisz xD
- 7 12
-
2023-01-05 10:24
Jeżeli jesteś takim smakoszem...
... Ale w Twojej ulubionej pizzerii serwują "pizzę z milionem składników", to znaczy że cała Twoja wypowiedź się zupełnie nie klei :)
- 5 4
-
2023-01-05 11:05
To fajnie, że coś cię bawi w życiu.
LOL xd- 4 1
-
2023-01-05 11:35
Tyle, ze prawdziwa pizza, to jest placek na winie (1)
czyli co się nawinie to na placek. Tak robiło się pizze przez tysiaclecia. Dopiero w XVIII gdy przywieziono pomidory do Europy powstała Margerita.
- 2 6
-
2023-01-05 13:31
Jesteś zaburzony?
Już któryś raz wstawiasz wypowiedź, że pizza to starożytny placek na winie. To jakaś fiksacja?
- 7 2
-
2023-01-05 10:14
gorsza jest tylko hawajska (1)
- 5 7
-
2023-01-05 18:27
Hawajska jest nawet ok o ile jest z podwójnym czosnkiem.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.