• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście

osa
5 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (92)
Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście. Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście.

Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?




Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem



Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.

Pizza z rybą:

A jak serwują je trójmiejskie pizzerie?

Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).

- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej? Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.

- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
  • Pizza z łososiem od pizzerii Ferrara Cucina Italiana.
  • Pizza z tuńczykiem od Jack's Pizza.
  • Pizzeria z anchois w Pizzerii Orłowskiej.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.

W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


  • Bałtycka pizza z dorszem w restauracji M15 w Sopocie.
  • Pizza z wędzonym dorszem w Pizzerii Orłowskiej.

A może pizza z... dorszem?



Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).

- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.

Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.

- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
osa

Miejsca

Opinie (92) 8 zablokowanych

  • Znajomy

    zaprosił mnie na pizzę z łososiem z Atlantyku. Na pudełku pisało - Producent in Tajwan.

    • 6 1

  • Opinia wyróżniona

    Ryba to fajny akcent (3)

    Ale zawsze powtarzam ze pizze ocenia się przede wszystkim po cieście i sosie a nie po tym co na nią położono.

    • 87 8

    • (1)

      Podobnie jest z kobietami

      • 4 5

      • Co za genialny dialog, normalnie Woody Allen by się nie powstydził

        • 3 1

    • Zwłaszcza, że zamiast krewetki tygrysiej albo królewskiej kładzie się "koktajlówki" i małże z puszki.

      • 1 0

  • Te tzw. spody (3)

    kupowane w sklepie mają nawet po kilka lat. Do tego bałtycki łosoś z Morza Północnego Made in China i jedzonko ja ta lala. I jeszcze jedno. Kupiłem ponoć oryginalny płyn Zeissa do okularów, przeciwko zaparowywaniu. Sporo zapłaciłem, a na pudełku stoi jaj byk - Producet in Tajwan. Dlaczego wszystko jest chińskie albo z Tajwanu?!

    • 8 1

    • Co to znaczy "Producet in Taiwan", albo "Producent in Taiwan"?

      Bo piszesz raz tak, a raz tak, a nijak nie wiem w jakim to narzeczu.

      • 5 1

    • bo tańsze?

      bo na składnikach europejskich kosztowałaby dwa razy drożej i znowu byś szumiał że za drogo

      • 4 0

    • Twój vokswagen,też był produkowany w chinach.

      W Europie, go tylko skałdali

      • 2 1

  • Picca z czekolado.

    • 8 2

  • to juz wole z ananasem

    • 2 7

  • Pizza

    Krewetki i ananas to doskonałe połączenie na pizzy. Było w Królewskiej, ale już nie ma.
    Za to świetna kompozycja z krewetkami i karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi jest w (moim zdaniem) najlepszej pizzeri w Trójmieście - Tutti Santi we Wrzeszczu.

    • 1 10

  • Ja najbadziej lubi pizze z majonezem kieleckim i kaszanką

    • 19 1

  • Cytując klasyka:

    "Trójkącik jak łono a jak z rybą zamówisz to lepsze niż seks"

    • 11 3

  • żeby ocenić pizzę zawsze biorę Margheritę (4)

    mam bekę jak ktoś pójdzie do mojej ulubionej pizzerii, weźmie pizzę z milionem składników, a potem "no dobre, ale bez szału". no jak zrobiłeś z tego jakiś miks wszystkiego, zamiast delektować się samą pizzą, to co się dziwisz xD

    • 7 12

    • Jeżeli jesteś takim smakoszem...

      ... Ale w Twojej ulubionej pizzerii serwują "pizzę z milionem składników", to znaczy że cała Twoja wypowiedź się zupełnie nie klei :)

      • 5 4

    • To fajnie, że coś cię bawi w życiu.
      LOL xd

      • 4 1

    • Tyle, ze prawdziwa pizza, to jest placek na winie (1)

      czyli co się nawinie to na placek. Tak robiło się pizze przez tysiaclecia. Dopiero w XVIII gdy przywieziono pomidory do Europy powstała Margerita.

      • 2 6

      • Jesteś zaburzony?

        Już któryś raz wstawiasz wypowiedź, że pizza to starożytny placek na winie. To jakaś fiksacja?

        • 7 2

  • gorsza jest tylko hawajska (1)

    • 5 7

    • Hawajska jest nawet ok o ile jest z podwójnym czosnkiem.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane