- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (39 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście
Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?
Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem
Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.
Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).
- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.
- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.
W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
A może pizza z... dorszem?
Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).
- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.
- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
Miejsca
Opinie (92) 8 zablokowanych
-
2023-01-05 13:22
Haha woda z maka za 40 złotych.
Kto bogatemu zabroni, wiadomo, ale to chyba jest tajemnica do sukcesu - pizzerie utrzymują się na rynku, bo za te sama cene, za która ktoś serwuje pełne danie w restauracji, pizzeria serwuje placek z maki i wody.
- 8 0
-
2023-01-05 15:17
W wykwintnej kuchni nie ma miejsca na połączenie ryby i smażonego sera.
- 2 2
-
2023-01-05 16:02
Pizza
Z ziemniakami krojone w taralki ,, wlochy codziennosc wszedzie ,,, u nas brak glupie mniny tylko margerita
- 1 1
-
2023-01-05 16:32
Wykwintna kuchnia?
W Polsce?
- 1 0
-
2023-01-05 17:06
Ja o owocach morza. Większość pizzerii nadal nie kuma, że owoce morza to nie jest krewetka koktajlowa, albo małże z puszki. (1)
- 4 0
-
2023-01-05 20:08
Pewnie,że nie.
Owocami morza są np śliwki bałtyckie,albo gruszki czarnomorskie.Tylko muszą w morzu popływać przynajmniej pół roku.Pychota.
- 0 0
-
2023-01-05 20:05
Zjadłbym pizzę z bigosem.
Ewentualnie z kaszanka.
- 4 0
-
2023-01-05 20:54
Ja lubie ze sledziem i smietanom
- 3 0
-
2023-01-06 01:20
Pewna laryngolożka pisała, że ryby powinno się jeść osobno
by uniknąć problemów z połknięciem ości - u niej w domu jeśli podawano np. rybę z ziemniakami i surówką, to rybę spożywano osobno. Ja też tak jem ryby. I dlatego nie wiem, czy bym się zdecydował na taką pizzę - nawet w dorszu czy łososiu czasami ość się trafi. No chyba że to ryba z puszki, z rozmiękczonymi ościami.
- 0 1
-
2023-01-06 09:58
Uwielbiam ten włoski zachwyt.
Ohhhh kuczina italiana ristorante bunga bunga.
A skąd się wzięła pizza? Z Grecji !!!!!!!! Warto się douczyć.- 1 0
-
2023-01-06 10:01
Pytanie do społeczności.
Czy jeśli zamawiamy z żoną pizzę, nieważne skąd, potem spożywamy, a potem jest cunilingus to można powiedzieć ze zjadłem z rybą? Proszę o odpowiedz bo nie jestem pewien.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.