• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście

osa
5 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (92)
Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście. Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście.

Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?




Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem



Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.

Pizza z rybą:

A jak serwują je trójmiejskie pizzerie?

Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).

- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej? Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.

- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
  • Pizza z łososiem od pizzerii Ferrara Cucina Italiana.
  • Pizza z tuńczykiem od Jack's Pizza.
  • Pizzeria z anchois w Pizzerii Orłowskiej.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.

W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


  • Bałtycka pizza z dorszem w restauracji M15 w Sopocie.
  • Pizza z wędzonym dorszem w Pizzerii Orłowskiej.

A może pizza z... dorszem?



Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).

- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.

Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.

- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
osa

Miejsca

Opinie (92) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Pizza z rybą? To jak bigos z cebuli. (1)

    • 22 11

    • Wspaniale wspominam calzone z nutellą i mascarpone. Miejscówa to Giglio pizza we Florencji.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Uwielbiam pizzę! (8)

    Często próbuję nowych smaków. Z chęcią zjem również taką z ananasem a czasem owocami morza. Nigdy nie zrozumiem tego narzekania, że "to nie pizza" i innych takich. Podobnie jak sernikiem- z rodzynkami, czy bez, co kto lubi.
    Ostatnio moją pizzą no1 jest truflowa.
    Smacznego wszystkim :)

    • 42 20

    • mhm, truflowa.

      2,4-Dithiapentane

      • 2 6

    • to nie pizza !!! (4)

      • 5 4

      • Pizza gdy powstawała w starożytności (3)

        była plackiem na winie, czyli tak jak polska zupa na winie - co się nawinie to na placek, więc gadanie, ze z ananasem to nie pizza jest zbrodnią na pizzy, bo ananas też się czasem gdzieś pod ręką nawinie.

        • 7 3

        • Nie każdy kawałek ciasta, na który coś się nałoży, to pizza. (2)

          W przeciwnym wypadku uznać należy, że pizza istnieje od zawsze oraz była jedzona wszędzie i przez wszystkich. Na świecie bowiem jest mnóstwo potraw, które sprowadzają się do takiej koncepcji jedzenia.

          • 3 4

          • PIzza była plackiem z dodatkami i istnieje od czasów starożytności. (1)

            • 2 6

            • Poproszę o źródło informacji, że jakiś starożytny placek z dodatkami był nazywany "pizzą".

              • 3 2

    • No to jedz (1)

      To jedz ale potem się nie zdziw jak będą się na Ciebie krzywo patrzec a Ty zostaniesz sam ze swoimi rybnymi pomysłami. Ja jem salami a więc wszyscy chcą sie ze mną przyjaźnić pozdro i nie załamuj się w samotnosci

      • 5 10

      • I to jest Twój wkład w życie towarzyskie? "Jem salami!". :D

        • 0 1

  • Gorzej tylko może byc... (2)

    Np. piwo bezalkoholowe w weekend;)

    • 23 7

    • O to to to i z Zenkem bądź Sławomirem na głośniku. (1)

      • 4 3

      • Fani Zenka i Slawomira to raczej nie stronia od napitkow alkoholowych.

        • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    (16)

    Pizza to jedzenie biedoty. Robiło się po prostu pszenny placek, nakładało to co akurat było i wkładało całość do pieca. Dlatego pizzę można jeść z dowolnymi składnikami. Cała masa popularnych powszechnych potraw wzięłą się z biedy zwykłego ludu. Tak jest na całym świecie.
    Dlaczego Francuzi jedli ślimaki czy owoce morze leżące między kamieniami na plaży? Bo byli biedni i nie było ich stać na mięso. Taka jest geneza wielu obecnie "eksluzywnych" i wyszukanych potraw :)

    • 96 21

    • Prawda

      • 16 1

    • Tyle że nikt nie twierdzi że to "ekskluzywne" i "wyszukane" potrawy...

      • 27 3

    • Jedzenie biedoty? (6)

      Kolego poczytaj dla kogo powstała pierwsza Margarita.

      • 5 18

      • A teraz sprawdź od kiedy istnieje pizza i kiedy żyła królowa Margeritta (4)

        Pomyśl logicznie i dojdź do wniosku, że etymologia tej nazwy nic nie wnosi do tematu, że pizza powstała jako jedzenie biedoty.

        • 15 4

        • No i nie masz racji (3)

          Pizza powstała jako danie dla rodziny królewskiej i tu powinniśmy doszukiwać genezy. Dopiero w późniejszych wiekach zaczęła ona być kojarzona z jedzeniem biednej warstwy społecznej, ale nie zmienia to faktu że twierdzenie iż było to jedzenie biedoty jest błędne, bo korzenie ma zupełnie gdzie indziej.

          • 2 12

          • Historia pizzy sięga starożytości (2)

            Była jedzeniem niższych warstw społecznych. Dopiero późnej dotarła na dwory królewskie. Doczytaj.

            • 8 2

            • Dokładnie.

              Od czasów starożytnych pizza to był tzw "placek na winie", czyli co się nawinie to na placek. Dlatego z racji prostoty był tak popularny wśród biedoty. Natomiast współczesna pizza włoska związana jest z dodaniem w XVIII wieku do tego "placka na winie" sosu z pomidorów, które dopiero co dotarły do Europy z Ameryki.

              • 4 1

            • Porównywać pizzę do plangutos, to jak porównać pismo do protopisma. Niby podobne, ale jednak to nie to samo. Pierwsza klasyczna pizza czyli ciasto, soso pomidorowy i ser to końcówka XIX wieku.

              • 4 1

      • Tylko że margarita nie była pierwsza pizzą. Wszyscy znają historię z kolorami flagi i królową. To osobny wątek. Pierwsza była Marinara, bardzo popularna była też i jest do dziś, pizza z ziemniakami, albo pizza z cebulą. Jeden, góra dwa składniki, to była pierwsza pizza, często bez sera.

        • 0 0

    • Doucz się człowieku, a nie opowiadaj bzdur

      • 2 2

    • (1)

      Gdzie kto twierdzi, że pizza to ekskluzywna potrawa? Chyba tylko dla tych, co mleczaki nazywają restauracjami.

      • 4 0

      • Albo McDonalda.

        • 0 0

    • ale czy ktoś twierdzi inaczej? Wiekszość takich narodowych potraw powstała z biedy. Tak samo znane nam pierogi.

      • 1 0

    • a teraz mało kogo na nią stać, bo kosztuje wiele PONAD 30 zł za cieńki placek z byleczym,

      • 5 0

    • Podobnie było z fois gras, haggis itp.

      • 2 0

    • I do tego brzuch po niej rośnie .

      Polacy mają swoje fastfoody np. fasolka po bretońsku , flaczki (przygotowane) bigos , pierogi

      • 0 0

  • Łosoś hodowlany? To ja podziękuje. (1)

    Polecam poczytać jak wygląda hodowla tej ryby

    • 22 3

    • Dokładnie łosoś hodowlany

      To trucizna

      • 7 0

  • Pizza, burger, naleśnik, pierogi, pasta (1)

    Tanio, więc przyciąga małolatów paradujących bez skarpetek w za krótkich spodniach, którzy fotki muszą jeden drugiemu wysyłać że żyją na bogato i rozbijają się na mieście (wydając kieszonkowe od starych).

    • 30 2

    • Dokładnie

      Rozwydrzona g*wniażeria

      • 1 0

  • Do new port aby mieli na gaz

    • 3 2

  • Licząc na szybko i z górką składniki na pizze to 7 zł (2)

    W byle jakiej pizzeri sprzedają ją za 40 zł i plączą, że nie ma klientów.

    • 31 6

    • Na gaz muszą zarobić

      • 2 1

    • Serio myślisz, że oni płaczą za tobą i innymi fanami Gdynianki?

      • 2 4

  • (2)

    Mnie nie stać
    Kupię se spody i sam zrobię

    • 25 1

    • Weź se zrób spód!

      Świeże drożdże ocieplić w temp. pokojowej. Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie, wlewać stopniowo rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, jednocześnie mieszając składniki łyżką i zagarniając kolejne partie mąki do środka. Wlać oliwę i powoli złączyć składniki. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
      Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
      Surowe pieczarki, pomidora, szynkę i mozzarellę pokroić na kawałki. Ser parmezan zetrzeć na tarce, oliwki przekroić na połówki.
      Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok. 1 - 2 minuty, podzielić na 3 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.
      Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250. Pizze posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, ułożyć resztę składników, za wyjątkiem parmezanu.
      Piec przez ok. 10 - 12 minut. Posypać tartym parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

      • 5 6

    • Ja sam robię nawet spody.

      • 3 1

  • "Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji" (1)

    Yyy..tak nie za tanio. xD

    • 34 1

    • to nie kupuj :)

      .

      • 1 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane