• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście

osa
5 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (92)
Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście. Pizza z wędzonym łososiem w pizzerii Oliwa do ognia Śródmieście.

Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?




Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem



Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.

Pizza z rybą:

A jak serwują je trójmiejskie pizzerie?

Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).

- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej? Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.

- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
  • Pizza z łososiem od pizzerii Ferrara Cucina Italiana.
  • Pizza z tuńczykiem od Jack's Pizza.
  • Pizzeria z anchois w Pizzerii Orłowskiej.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.

W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


  • Bałtycka pizza z dorszem w restauracji M15 w Sopocie.
  • Pizza z wędzonym dorszem w Pizzerii Orłowskiej.

A może pizza z... dorszem?



Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).

- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.

Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.

- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
osa

Miejsca

Opinie (92) 8 zablokowanych

  • Jeżeli można w tym kraju dzisiaj sprzedawać 1 szt. pizzy za 40 zł i więcej... (1)

    ... To z dumą uważam, że w portfelach moich rodaków dzieje się bardzo dobrze :)

    • 10 2

    • Dzieje się dobrze będzie się działo. Żeby pokazać paragon grozy w Internecie trzeba mieć tyle kasi i zaakceptować takie ceny żeby to kupić.

      • 2 1

  • Tylko z ananasem.

    Najlepiej z włoskiej pizzerii w Gdańsku, która sie chwali, że robi oryginalne włoskie pizze i składniki sprowadza z Włoch

    • 2 6

  • Tą z wędzonym

    dorszem to bym zjadł...

    • 6 2

  • Ostatnio (1)

    podano mi pizzę w stanie płynnym. To znaczy - spód był tak twardy, że rozwieruchtał mi się ząb, a w środku była ponoć jakaś ryba w jakiejś chlapie. Zapłaciłem za ten rarytas krocie i powiedziałem sobie - finito. Na pizzę do jedzenia zaprasza mnie od czasu do czasu znajoma w Neapolu.

    • 5 3

    • Chyba z Nowolipek

      • 3 0

  • Jakoś nie szkoda mi tych upadajacych restauracji

    Nie potrafią zarządzać firmami.

    • 8 1

  • (1)

    Neapol. Pizzeria Da Michele. Trzy rodzaje pizzy do wyboru, każda po 5,50 euro. Bardzo dobra. Jedyny minus to 1,5 godziny czekania w tłumie pod pizzerią.

    • 2 2

    • W życiu bym 1,5 h nie czekał na pizzę

      • 6 0

  • Devolaja z sardynkami - jadłem.

    w atolu w sopocie , wiele lat temu - to był szał :). dobre , inne ale dobre.

    • 1 2

  • Dziękuje (1)

    Dziękuje za materiał o pizzy
    Nikomu to nie potrzebne ale bardzo dziękuje

    • 6 3

    • Jestem zdania, że słownik ortograficzny jest dużo będziej użyteczny niż artykuł o pizzy...

      Pozdrawiam :)

      • 0 0

  • Z anchois

    Super jest w Oliwie do Ognia z anchois. Mniam mniam!

    • 4 4

  • tylko hawajska

    • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane