- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (41 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Pizza z dorszem czy łososiem? Smaczne pizze z rybą w Trójmieście
Dla jednych największym kulinarnym szaleństwem jest pizza z ananasem, dla innych ta z... rybą. Okazuje się jednak, że smakoszy, którzy lubią takie połączenie, jest całkiem sporo: jedni wybierają je, bo szukają czegoś nowego, inni po prostu cenią morskie smaki. A jakie pizze z rybą znajdziemy w Trójmieście i za ile?
Najczęściej w menu: pizza z tuńczykiem lub łososiem
Przeglądając karty dań trójmiejskich pizzerii pod kątem ryb, najczęściej można natrafić placki z tuńczykiem lub łososiem. Raczej to nie dziwi, wszak te dwie ryby Polacy chętnie konsumują pod różną postacią. Zwłaszcza łososia, którego serwuje większość restauracji. Natomiast tuńczyk, zazwyczaj z puszki, często wybierany jest jako dodatek do makaronu albo stanowi podstawę rybnych sałatek. Te dwie ryby świetnie też współgrają z różnymi warzywami i sosami, więc możliwości ich podania jest sporo.
Ferrara Cucina Italiana ma swojej ofercie dwie rybne pizze: Tonno (sos pomidorowy, mozzarella, tuńczyk, kapary, czerwona cebula za 39 zł) oraz Salmone (biały sos na bazie śmietany, łosoś, koperek za 42 zł).
- Królową wśród pizz u nas jest pizza z owocami morza lub tuńczykiem. Goście pizzę z łososiem zamawiają z lekką rezerwą, ale potem zawsze słyszymy jedno: to był bardzo dobry wybór! Nasza kompozycja jest na lekkim białym sosie z dużymi płatami łososia, koperkiem i pieprzem. Choć wciąż nie tak często zamawiana, coraz więcej osób się do niej przekonuje - mówi Romina Kucharska z Ferrara Cucina Italiana.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizza z tuńczykiem w Jack's Pizza ma już wielu stałych wielbicieli.
- Po statystykach widzimy, że najczęściej zamawiana jest w piątek i niedzielę - mówi pracownik Jack's Pizza.
Oliwa Do Ognia Śródmieście proponuje za 38 zł pizzę Salmone. Znajdziemy na niej sos pomidorowy, wędzonego łososia, mascarpone i koperek. W podobnym kierunku poszła pizzeria Monte Verdi - tu pizza z łososiem za 44 zł bazuje na mozzareli, śmietanie i natce pietruszki. Natomiast Tonno e rucola za 39 zł to ciekawe połączenie sosu pomidorowego, tuńczyka, koziego sera, czerwonej cebuli i rukoli.
W Mące i kawie w Gdyni również rządzi tuńczyk. Pizza Mare to sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, tuńczyk włoski, oliwki toskańskie, czerwona cebula i oregano. Zapłacimy za nią 28 zł.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
A może pizza z... dorszem?
Ci, którzy szukają naprawdę unikalnych smaków, mogą wybrać się do Pizzerii Orłowskiej, która chyba jako jedyna w Trójmieście oferuje pizzę z... wędzonym dorszem (36 zł).
- Dla turystów ta pizza jest sporym zaskoczeniem i zagadką, ale dla lokalnych klientów nie jest czymś aż tak "egzotycznym". W sezonie letnim jest jednym z hitów sprzedażowych - mówi Kacper Maślanka z Pizzerii Orłowskiej. - Skąd pomysł na taką pizzę? To proste! Posiadamy wędzarnię ryb, więc taki rybny składnik po prostu musiał się znaleźć w menu (śmiech).
W tej samej pizzerii znajdziemy również pizzę z anchois, czyli sardelą, niedużą i bardzo tłustą rybą o wyrazistym zapachu i smaku za 38,5 zł.
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
W sopockim M15 szef kuchni Adrian Gabryszak stworzył pizzę, jakiej nie zjemy nigdzie indziej. To kulinarna wizytówka lokalu oraz Pomorza. Kosztuje 47 zł i uchodzi za specjalność restauracji.
- Stworzyłem pizzę bałtycką, a więc pizzę z dorszem, ponieważ jest to nasza rodzima ryba z Bałtyku. Jest drobno pokrojona, dzięki czemu po dość krótkiej obróbce w piecu w wysokiej temperaturze mięso ryby jest bardzo soczyste i smaczne - opowiada szef kuchni. - Dorszowi towarzyszą takie dodatki, jak czerwona cebula, rozmaryn, który nadaje świetnego aromatu, marynowana cytryna, którą karmelizujemy na patelni z cukrem i późnej marynujemy z oliwie. W ten sposób cytryna nabiera rewelacyjnego aromatu, a pizza świeżości. Placek posypujemy chrupiącymi płatkami prażonych migdałów i serem cheddar, który ma wspaniały smak. Goście, którzy próbują pizzy bałtyckiej, są zachwyceni jej różnorodnością smaków i aromatów. Jestem dumny, że cieszy się dużą popularnością w naszej restauracji.
Miejsca
Opinie (92) 8 zablokowanych
-
2023-01-05 10:31
Jeżeli można w tym kraju dzisiaj sprzedawać 1 szt. pizzy za 40 zł i więcej... (1)
... To z dumą uważam, że w portfelach moich rodaków dzieje się bardzo dobrze :)
- 10 2
-
2023-01-05 13:22
Dzieje się dobrze będzie się działo. Żeby pokazać paragon grozy w Internecie trzeba mieć tyle kasi i zaakceptować takie ceny żeby to kupić.
- 2 1
-
2023-01-05 10:38
Tylko z ananasem.
Najlepiej z włoskiej pizzerii w Gdańsku, która sie chwali, że robi oryginalne włoskie pizze i składniki sprowadza z Włoch
- 2 6
-
2023-01-05 10:56
Tą z wędzonym
dorszem to bym zjadł...
- 6 2
-
2023-01-05 11:15
Ostatnio (1)
podano mi pizzę w stanie płynnym. To znaczy - spód był tak twardy, że rozwieruchtał mi się ząb, a w środku była ponoć jakaś ryba w jakiejś chlapie. Zapłaciłem za ten rarytas krocie i powiedziałem sobie - finito. Na pizzę do jedzenia zaprasza mnie od czasu do czasu znajoma w Neapolu.
- 5 3
-
2023-01-05 13:16
Chyba z Nowolipek
- 3 0
-
2023-01-05 11:41
Jakoś nie szkoda mi tych upadajacych restauracji
Nie potrafią zarządzać firmami.
- 8 1
-
2023-01-05 11:57
(1)
Neapol. Pizzeria Da Michele. Trzy rodzaje pizzy do wyboru, każda po 5,50 euro. Bardzo dobra. Jedyny minus to 1,5 godziny czekania w tłumie pod pizzerią.
- 2 2
-
2023-01-05 13:16
W życiu bym 1,5 h nie czekał na pizzę
- 6 0
-
2023-01-05 12:16
Devolaja z sardynkami - jadłem.
w atolu w sopocie , wiele lat temu - to był szał :). dobre , inne ale dobre.
- 1 2
-
2023-01-05 12:16
Dziękuje (1)
Dziękuje za materiał o pizzy
Nikomu to nie potrzebne ale bardzo dziękuje- 6 3
-
2023-01-05 20:38
Jestem zdania, że słownik ortograficzny jest dużo będziej użyteczny niż artykuł o pizzy...
Pozdrawiam :)
- 0 0
-
2023-01-05 12:26
Z anchois
Super jest w Oliwie do Ognia z anchois. Mniam mniam!
- 4 4
-
2023-01-05 12:43
tylko hawajska
- 1 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.