• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil luzuje w upały

Kamil Sadkowski
8 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni. Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni.

Lenistwo wakacyjne zawitało do kuchni. Nie ma się co oszukiwać, że w upały niewiele mamy chęci na gotowanie zbyt skomplikowanych potraw. Stąd w cyklu "Gastrobanda" pomysł na posiłek, który jest klasycznym rozwiązaniem prosto z włoskiej ziemi. Rzym to miejsce, gdzie jadłem najbardziej wybitną w swej prostocie wersję tego makaronu. Nie trzeba się za bardzo gimnastykować w sklepie podczas zakupów, jak również podczas krzątaniny w kuchni. Ostatnio zaś proponowałem pyszny przepis ze ślimakami w roli głównej.



Potrzebny będzie makaron 0,4-0,6 kg(najlepiej spaghetti lub bavette), 2 łyżki sera pecorino (otarty na małych oczkach, produkowany z mleka owczego, a zatem jest lekko ostry w smaku), ser parmezan 3 łyżki (otarty na małych oczkach, delikatniejszy, bo jest z mleka krowiego), masło z oliwą extra virgin (po jednej łyżce oliwy i masła), tłuczony czarny pieprz (2-3 łyżeczki wystarczą) oraz sól.

Prawda, że niewiele? Co ciekawsze, ten makaron powinien być po ugotowaniu twardy jak na nasze kulinarne przyzwyczajenia. Zatem czas przygotowania jeszcze się skróci. Rzymianie gotują tak makaron, że al dente traktowany jest już jak rozgotowany.

  • Pieprz w ziarnach rozbijamy w moździerzu lub mielimy na grubo w młynku.
  • Sery trzemy na drobnych oczkach na tarce.
  • W trakcie gotowania makaronu rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz i 3-4 łyżki wody, w której gotuję się makaron. Dodajemy pecorino i mieszamy.
  • Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Posypcie parmezanem i danie gotowe.
  • Prawdziwi ortodoksi kulinarni stwierdzą, że masło tam nie pasuje. Gwarantuję jednak, że smak tego szybkiego w wykonaniu posiłku zrekompensuje małe złamanie zasad.
Pieprz w ziarnach rozbijamy w moździerzu lub mielimy na grubo w młynku. Sery trzemy na drobnych oczkach na tarce. Gotujemy wodę i solimy (woda powinna być mocno słona), wrzucamy makaron i gotujemy tak, aby trafić przed momentem al dente (dla większości z was będzie naprawdę twardy). W trakcie gotowania makaronu rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz i 3-4 łyżki wody, w której gotuje się makaron. Dodajemy pecorino i mieszamy. Pamiętajcie, aby płyn nie był zbyt gorący, ponieważ białko się wytrąci i zrobią się serowe kluchy. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Posypcie parmezanem i danie gotowe.

Prawdziwi ortodoksi kulinarni stwierdzą, że masło tam nie pasuje. Gwarantuję jednak, że smak tego szybkiego w wykonaniu posiłku zrekompensuje małe złamanie zasad. Jeśli wybieracie się na odpoczynek do Włoch, to poszukajcie tego dania w kartach dań zwłaszcza rzymskich trattorii.

Piotr, mój dobry kumpel z Festusa, jak zwykle przygotował wina na każdą kieszeń. Jedno jest pewne: idealnie uzupełnią wam włoski luz na talerzu. Bąble, czyli prosecco (pasuje do wszystkiego), a te są naprawdę godne polecenia, mowa o Ca di Rajo Prosecco Brut Treviso (49 zł).

Piotr proponuje jeszcze inne wina, ale nie z Włoch. Idealne będzie to z Galicji, czyli Terra de Asorei de Albarino (49 zł) oraz z Francji - Baba Savignon Blanc/Gros Manseng (34 zł).

Bez zbędnych ceregieli macie prosty i smaczny posiłek z kieliszkiem dobrego wina. Rozkoszujcie się na całego w te upalne dni prostotą i luzem.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (119) 5 zablokowanych

  • (5)

    Nie lepiej zrobić chłodnik na te upały, zamiast wsuwać gorący makaron z serem ?

    • 13 1

    • Chłodnik (1)

      jest...... małomiasteczkowy,żeby nie rzec wiejski.
      Trzeba być światowcem,a nie zajadać się tym co smaczne ?-)
      Pozdrawiam

      • 3 2

      • ehhh .. chyba że tak ....
        w takim razie wracam do jedzenia kluch popijanych prosecco ...

        • 5 0

    • Do chlodnika nie sprzedaz wina w artykule sponsorowanym

      • 6 1

    • (1)

      Chłodnik jest pyszny i doskonały na upały, ale zrobienie go w klasycznej wersji (z botwinką) trwa zdecydowanie dłużej niż przygotowanie prostego dania z makaronu, zwłaszcza jeśli musimy nakarmić kilka dorosłych osób. No i musi trochę postać w lodówce, żeby się przegryzł.

      • 0 4

      • Za to można go jeść przez trzy dni. Pyszny jest!

        • 3 0

  • (1)

    tłuczony czarny pieprz (2-3 łyżeczki wystarczą)

    wystarcza aby uczynić danie niejadalnym

    • 9 0

    • Dokładnie tak.

      • 0 0

  • (1)

    To, że jest szybki do zdrobienie nie jest jednoznaczne z tym, że nadaje się na upały. makaron z serem to raczej ciężkie danie.

    • 9 0

    • Oj durni ci Włosi

      • 0 0

  • Klasyczne cacio e pepe

    Zakochałam się w cacio e pepe w Toskanii parę lat temu i regularnie robię- coś tak prostego i tak przepysznego- makaron z pieprzem i serem, u mnie oryginalnie- bez masła;)

    • 3 2

  • Otarty

    ser się ściera,czy ociera..?.,to raz,a dwa...... na wpół surowy makaron z pieprzem(otartym) i serem tematem artykułu na lokalnym portalu - żenada.
    PS: a już zrozumiałem - wszak to włoskie danie.

    • 5 0

  • Veramente delizioso!

    Ale oryginalna rcepta nie ma ! tyle pieprzu

    • 2 1

  • Przepis na upalne dni

    Bierzemy bochenek świeżego chleba. Kroimy grubą pajdę i smarujemy ją masłem. Zajadamy ze smakiem.
    Za odpowiednią opłatą mogę odsprzedać przepis Panu od gotowania makaronu z pieprzem i serem żeby napisał o tym nowy artykuł.

    • 8 0

  • Ale jestescie marudni

    • 0 1

  • Dwojka pseudo znawców (5)

    Pseudo kucharz & pseudo winiarz

    • 7 1

    • (3)

      lubisz hejcik :)

      • 1 1

      • Lukrecja (2)

        nazywa "rzeczy po imieniu"

        • 3 0

        • (1)

          Po czym wnosisz? Rozwin temat, bo autorow w miare znamy, a ty anonim...

          • 0 2

          • opinia

            Czytam z ciekawości co ludzie mają do powiedzenia. Jeżeli twierdzisz, że autorzy komentarzy są znani, niestety nie dla mnie, to proszę o podpis z imienia i nazwiska każdej z osób. Lubię dyskytować, tylko chciałbym wiedzieć z kim? Internet nie powinien być anonimowy, dla zasady. Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do kontaktu, z chęcią podzielimy się naszą radością do gotowania.

            • 0 0

    • "Eunuch i krytyk z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi."

      • 0 0

  • Pecorino

    może autor nie wie, ale pecorino ma mnóstwo wariantów, z fotki myślę że chodziło mu o pecorino romano

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane