Wiadomości

stat

Gastrobanda: Kamil Sadkowski odczarowuje ślimaki

felieton w trojmiasto.pl

Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce - zachęca Kamil Sadkowski.
Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce - zachęca Kamil Sadkowski. fot. Piotr Zastrożny

- Zawsze stawiam na proste i uzasadnione połączenia smakowe. Nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi i ta zasada również w kuchni się sprawdza - mówi Kamil Sadkowski, autor cyklu "Gastrobanda", szef kuchni i założyciel akademii kulinarnej K5, który będzie nas oprowadzać po swoich ulubionych smakach i przepisach. Ostatnio polecał tajemniczą okrę, a dziś przygotował... ślimaki.



Czy jadłe(a)ś kiedyś ślimaki?

tak i bardzo je lubię

35%

tak, ale to nie mój smak

17%

nie, ale chętnie spróbuję

19%

nie i nie zamierzam

29%
Leniwe popołudnia sprawiają, że poruszamy się czasami jak pewne mięczaki. To one będę podstawą sałaty, a właściwie ich mięso. Kilka dodatkowych składników, które bez problemu są do zdobycia w sklepach i mamy mieszankę, która urozmaici nasze menu. Potraktujcie to jako danie właściwie, bo to idealne rozwiązanie na upalne dni, ucieszy nawet najbardziej wyszukane gusta.

Nie namawiam do zbierania ślimaków i mozolnego procesu ich przygotowania. Kupcie gotowe mięso, mrożone lub w zalewie, taką solidną garść. Niezbędnych jeszcze będzie kilka plasterków bekonu (cienko pokrojonych), rukiew wodna (idealnie słodko-gorzka, to jest źródło zdrowia, jedna doniczka), ulubione sałaty (kilkanaście listków), nać pietruszki (kilka gałązek), rzodkiewki (w ilości kilku sztuk), czosnek (jeden ząbek), do dresingu potrzebnych będzie kilka płynów o różnych smakach i konsystencji (łyżeczka musztardy gruboziarnistej i taka sama ilość miodu i octu winnego, trzy łyżeczki dobrej oliwy), chleb razowy (kilka poszarpanych kawałków).

Smak mięsa mięczaków w połączeniu z całą resztą to kalejdoskop doznań, który miło was zaskoczy.

Będzie pysznie! Najciekawsze imprezy kulinarne w czerwcu


Bekon wypiekamy w piekarniku, aż wytopi tłuszcz i zrobi się chrupki i rumiany, w sumie powstaną lekko słone bekonowe chipsy. Na pozostałym tłuszczu poukładajcie poszarpane grzanki z chleba razowego, pieczcie w piekarniku, przemieszajcie je co jakiś czas. Nie pozwólcie jednak, aby były zbyt suche, nie ma nic gorszego jak składnik, który rani nasze podniebienie. Sałatę i rukiew delikatnie szarpiemy, rzodkiewki kroimy w plasterki. Z miodu, musztardy, oliwy i octu winnego zrobimy prosty dresing (mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji).

Czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na oliwie i dodajemy mięso ślimaków, przez chwilę pozwalamy jeszcze nabrać temperatury, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane składniki delikatnie mieszamy i stajemy się posiadaczami sałaty, która bez dwóch zdań pozwoli rozkochać się w smaku tych rarytasów. Ślimaki na szczęście pojawiają się na naszych stołach częściej, nie tylko w formie zapakowanych w muszelki i zapiekanych z aromatycznym masłem.

Dobór wina pozostawiam specowi w tej dziedzinie. Piotr ZastrożnyFestusa proponuje Pierre Amadieu Viognier Mediterranee Blanc 2016 w cenie 44 zł lub Louis Jadot Pernard-Vergelesses Les Combottes 2014 w cenie 199 zł, dla każdego coś dobrego. Schłodzone wyjątkowo uzupełnią mieszankę tych różnych smaków.

Najszybsze ślimaki świata mają się dobrze w towarzystwie ciekawej sałaty i idealnie dobranego wina. Zwolnijcie na chwilę i zacznijcie czerpać radość ze wszystkich darów natury, życie zbyt szybko ucieka przez palce.

Opinie (50) 4 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

19

maja

01

czerwca

Street Food & Art Festival Gdańsk, Forum Gdańsk

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Noc Muzeów bez większych tłumów
Noc Muzeów bez większych tłumów
Trójmiejski casting do kolejnej edycji Top Model
Trójmiejski casting do Top Model

Kultura

Nowe lokale

Fresh Gordon

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38

4 Piętro

Restauracje
Gdańsk
al. Grunwaldzka 82

Papuga Bistro

Bary, bistro
Gdańsk
Piekarnicza 6

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: przed nami czas pełen atrakcji
Planuj tydzień: czas pełen atrakcji