• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście na: śledzia

Łukasz Stafiej
6 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Śledź według Krystiana Szidla w Polskich Smakach w Sheratonie. Śledź według Krystiana Szidla w Polskich Smakach w Sheratonie.

Śledź - najpopularniejsza polska przekąska. Niekoniecznie do wódki i niekoniecznie z cebulką i śmietaną. W Trójmieście zjemy go w niemalże każdej restauracji. Ja sprawdziłem ofertę czterech lokali. "Gdzie w Trójmieście najlepiej zjeść" to cykl, w którym opisuję wybrane danie w kilku restauracjach. Ostatnio testowałem ramen, za dwa tygodnie odwiedzę lokale, które w karcie mają risotto.



Gdynia śledziem stoi i ze śledzia słynie - w kartach tutejszych lokali to pozycja niemalże obowiązkowa. Na pierwszy ogień odwiedzam restauracyjkę Dwa w Jednym przy ul. Armii Krajowej 21 zobacz na mapie Gdyni. To miejsce, które funkcjonuje już od kilku miesięcy, ale wciąż nie zyskało dużej popularności. Trochę niesłusznie, bo na owoce morza oraz ryby pomysłów im tutaj nie brakuje i zazwyczaj są to pomysły trafione (koniecznie spróbujcie krewetek w cieście). Śledzia zjemy tutaj na kilka sposób - z frytkami jako danie główne, smażonego w postaci przekąski do piwa oraz jako przystawkę na zimno w trzech odsłonach. Zamawiam tę ostatnią pozycję. Na niewielkim półmisku dostaję trzy wcielenia śledzia. Są malutkie, nie sposób się nimi najeść, ale trzeba przyznać, że każda z nich jest ciekawa. Tatar z marynowanego (w cytrynie?) śledzia podany jest na krążku z pumpernikla, dominują kwaskowate smaki marynat: papryki i kaparów. Odświeżający i zbalansowany smak. Spokojnie mógłby być osobną, większą potrawą w lokalu. Kawałek fileta na sałatce z selera naciowego i jabłek w śmietanie to obowiązkowa klasyka. Na koniec: śledź po wileńsku, czyli kawałek fileta w oleju podany na bagietce. Pikantno-korzenna marynata mogłaby być wyraźniejsza, nie wiem też, po co towarzyszą mu oliwki, ale zjadam ze smakiem. Cena całości: 16 zł. Było dobrze, a mogłoby być jeszcze lepiej, gdyby w zestawie rybce towarzyszyła choćby odrobina pieczywa.

  • Śledź w trzech odsłonach w Dwa w Jednym.

Kolejny gdyński lokal na mojej liście to Trafik, bistro o kilkuletniej już historii i wciąż niesłabnącym zainteresowaniu ze strony gości. Lokal przy skwerze Kościuszki 10 zobacz na mapie Gdyni podchodzi do tematu śledzia bezpiecznie i stawia na klasykę. Za 16 zł (tyle samo, co w poprzednim miejscu) zjemy filet z holenderskiego matiasa podany na pieczonym ziemniaku z typową sałatką z jabłkiem, cebulką i śmietaną. Proste, smaczne i całkiem sycące, ale fajerwerków się nie należy spodziewać. Dziwi mnie natomiast, że zamiast świeżego, marynowanego w domowej marynacie śledzia bałtyckiego, nadmorski lokal serwuje matiasa z paczki (no chyba, że jest to jakimś trafem jednak ryba od rybaka zamarynowana przez szefa kuchni - w takim wypadku zwracam mu honor).

  • Klasyczny matias na pieczonym ziemniaku w Trafiku.

W Polskich Smakach w sopockim Sheratonie zobacz na mapie Sopotu spodziewam się zjeść najlepszego śledzia. W końcu lokal prowadzi jeden z lepszych w Trójmieście szefów kuchni, Krystian Szidel. Tutejsza propozycja to śledź w wersji fine-dining. Szef kuchni na talerzu stara się łączyć wyłącznie lokalne smaki, a zarazem nadać im niecodzienny charakter. Dlatego nie zdziwcie się, że biały kleks na talerzu to nie tylko śmietana, a jej miks z kozim serem, a śledź marynowany jest w occie jabłkowym z koprem. Spektrum smaków dopełnia piklowany ogórek, marynowana czerwona cebula i kilka ziarenek kawioru, a tekstury dania przełamują czipsy z ziemniaka. Całość jest na pewno niebanalna i oryginalna, ale bardziej zjawiskowa pod względem estetycznym niż wyjątkowa w smaku - pianki i żele jako ozdobniki sprawdzają się świetnie, ale wiele smaku do kompozycji nie wnoszą. Za to marynowana ryba jest wyśmienita. Wypiekane na miejscu pieczywo także. Cena to 21 zł i wcale nie jest to bardzo dużo biorąc pod uwagę klasę tej restauracji.

  • Śledź marynowany w occie jabłkowym i koprze w Polskich Smakach.
  • Śledź według Krystiana Szidla w Polskich Smakach w Sheratonie.

Najlepszego śledzia zjadłem w Bazarze przy ul. Szafarnia 6 zobacz na mapie Gdańska. To kameralny lokalik, otoczony knajpami o ugruntowanej pozycji na gdańskiej gastroscenie, wciąż pozostaje w ich cieniu. Niesłusznie, bo zjeść można tutaj dobrze: po polsku, ale nowocześnie, domowo, ale z kreatywnym akcentem. Dobrym przykładem takiego podejścia do kuchni jest właśnie tutejszy śledź. Ryba jest marynowana w cydrze, a słodko-kwaśny smak marynaty podkreślają korzenne przyprawy - m.in. anyż i cynamon. Dodatek limonki przywodzi na myśl wręcz azjatyckie akcenty. Zaskakującej chrupkości kawałkom śledzia nadaje niecodzienna panierka orzechowo-migdałowa, a całość przełamuje delikatna sałatka z buraków i cebuli z dodatkiem kiełków słonecznika. Śledź podawany jest z koszykiem pieczywa. Bardzo pomysłowa i świetnie wykonana przystawka warta swojej ceny - 18 zł.

  • Świetny śledź w cydrze i panierce z orzechów i migdałów.

A wy gdzie jedliście najlepszego śledzia w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (142) 2 zablokowane

  • sorry , ale ten matias z Trafika wygląda jak wywalony jęzor

    • 10 0

  • przystawka śledziowa

    Najlepszą przystawkę śledziową jadałem w willi Krystyna pod Krakowem. Prosta bez cudów restauracyjnych, które to nie mają smaku a służą tylko udziwnieniu i ukryciu prawdziwego smaku śledzia. Był to śledż po prostu w śmietanie z jabłkiem i cebulką drobno pokrojoną, troszkę wcześniej zamarynowaną w odrobinie octu i soli. Pycha! A cena 5 zł! I tak trzymać!

    • 1 0

  • Nie kupujcie łososi norweskich z hodowli!!!!

    sa bardzo szkodliwe dla zdrowia,polecam tylko bałtyckiego

    • 7 1

  • :) (2)

    Proponuje MZKs ul. Olimpijska 5, 81-538 Gdynia .tel.: 58 785 30 70

    • 2 4

    • A co to?

      Lekcje skończyłeś wcześniej?

      • 3 2

    • właściciel czy kierownik?

      • 0 0

  • Restauratorzy i szefowie kuchni... (1)

    Po czym poznać pierś kurczaka przerośniętą tłuszczem i chemią?
    Ano po tym, ze ma paski, tak, tak- paski, a z bliska widać przerost, który wygląda jak galareta. Przyjrzyjcie się im dobrze.

    Zdrowe społeczeństwo? po czym? po tej chorej żywności?
    Nikt już nie dba o przyszłość, o zdrowie następnego pokolenia.
    Wszyscy maja oczy szeroko zamknięte.

    Czy w restauracji jest zdrowiej bo drożej?
    Czy w dobrej restauracji, przy zachowaniu norm i procedur zjesz zdrowiej...?
    Tylko w nowootwartej restauracji masz szansę zjeść lepiej, pod warunkiem, ze istnieje miesiac, potem mozesz o niej zapomnieć.

    • 7 1

    • Co ma piernik do wiatraka??

      Czytałeś/ aś chociaż ten artykuł czy bredzisz z nudów?

      • 1 0

  • Marco

    Co to jest na tym zdjeciu? Juz nawet sledz music byc podany w taki sposob?

    • 6 2

  • Zagroda Rybacka Brzeźno

    zawsze zamawiamy śledzia po kaszubsku ---- obłędny, mniam
    inne ryby tez smakowaliśmy - bardzo dobra kuchnia.

    • 4 2

  • Kasztanowy Gościniec w Strzebielinku

    Przepysznego śledzia jadłam w Kasztanowym Gościńcu w Strzebielinku. Smak obłędny, sos śmietanowo-musztardowy rozpływał się w ustach, cebulka i jabłuszko idealnie komponowało się ze śledziem.
    Takie danie otrzymuje się w tej restauracji jako gratisową przystawkę.
    Naprawdę, jeżeli ktoś z Państwa zapuści się w okolice Gniewina - Strzebielinka, to radzę odwiedzić Kasztanowy Gościniec. Kuchnia wspaniała!!!

    • 3 2

  • Śledzik Sobieszewski

    Najlepsze śledziki są na Wyspie Sobieszewskiej proponuje np: Orle Hotel

    • 1 3

  • W kwestii śledzia sprawa jest prosta

    Najlepszy w oleju z cebulką produkowany w Gdańsku.
    Niestety opakowania tylko po 1,5 kg, trochę za duże na raz czy dwa.
    Są obłędne. Każdy, kto je posmakuje ma takie samo zdanie.
    Nie napiszę nazwy firmy, bo byłaby to nielegalna reklama.
    Polecam poszukać.

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane