• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę

Łukasz Stafiej
27 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze. Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze.

Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.



Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.

Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie. Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.

Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie. Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.

Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu. Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.

Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • (10)

    Jak robicie kaszankę na grillu? Bo mi zawsze wyłazi z flaka, a chciałbym ją dobrze upiec.

    • 11 6

    • Smaczna (1)

      W folię aluminiową podwójną kładziesz kaszankę we flaku a obok ćwiartkę gruszki i szczypik (ilość wyciągnięta trzema palcami) kiszonej kapusty - nie płukanej i nie krojonej. Posypujesz ostrą papryką zawijasz szczelnie i na grill 20 minut. Po otwarciu foli kaszaneczka jest pięknie otwarta z flaczka. Do tego sos bbq.... Niebo w gębie. Kapustka kwaśnia nadaje posmaku a słodka gruszka to tonuje. Polecam.....

      • 0 0

      • sos bbq? porażka. reszta ok.

        • 1 0

    • no za długo grillujesz

      kaszankę trzeba piec na grillu max. 10-12 minut. Wtedy nie wyłazi z flaka.

      • 1 0

    • Przed grillowaniem musisz jej powiedzieć bu nie wyłaziła. Ot i tajemnica.

      • 11 1

    • folia - na spód kaszanki kawałek chleba - kaszanka we flaku - cebula/majeranek - zawinąć i piec (2)

      • 5 1

      • pyt. jak wyżej (1)

        smacznego wielbiciele folii (wszystkich)

        • 2 5

        • Jajka kiedyś tez były szkodliwe...

          • 7 1

    • (1)

      ja obieram z flaka dodaje szczypiorek i zawijam w folie

      • 3 1

      • a folia jaka? plastik czy alu?

        obie są rakotwórcze. Smacznego

        • 3 8

    • Mnie nie prEszkadza ze wyłazi. To co wyjdzie dodatkowo się przypieka i traktuje to jako ta sama potrawę w innej formie, bardziej przypieczonej.

      • 14 1

  • Nie wiem o co tyle krzyku

    Smak to kwestia gustu, nie każdemu musi wszystko smakować, kaszanka z Gvary mi smakowała, podanie faktycznie inne i nieco zaskakujące, ale nie widzę potrzeby hejtowania

    • 8 0

  • (2)

    Prawda jest smutna, w żadnej restauracji nie podają normalnej kaszanki, takiej wg domowej receptury albo tej z lat 60-80 !
    Czasami w małej masarni prywatnej i takich podobnych małych sklepach mięsnych, najlepiej w małych miasteczkach, wsiach.
    Na pewno nie te z taśmy Kani, Morliny, Gzele itp.

    • 18 0

    • kaszanka

      Nie ma dobrej kaszanki w knajpach

      • 0 0

    • Nawet potrafili s*******ć recepture na kaszanke a to wszystko we sztucznym "flaku" jak dawna dętka rowerowa.

      • 2 0

  • :)

    Bardzo lubię kaszankę z cebulką,ale tylko w domu :)

    • 0 0

  • Kaszanka zawinięta w sreberko (6)

    a w środku łyżka masełka, pieczarki, cebulka, boczek. Wszystko to grilujemy dobre 10 minut, podajemy z pieczywem z grila posmarowanym masłem czosnkowym.
    Potrafię wciągnąć takie 3 sztuki i śmiem twierdzić, że lepszej nie ma!
    Koszt mojej porcji to 3,45 zł

    • 79 3

    • (2)

      Nie można napisać masło i cebula?

      • 14 4

      • To jest takie pyszne jedzonko (1)

        że trzeba użyć zdrobnienia bo inaczej nie pasuje!

        • 6 9

        • R**gi

          • 0 0

    • gratis otrzymujesz starego niemca (1)

      o imieniu alzheimer. Więcej "sreberka" dawajcie.....

      • 7 10

      • popieram...

        ...to sreberko to folia aluminiowa - a wg najnowszych badań aluminium jest dużo gorsze, czyli bardziej niebezpiecznie zdrowotnie niż rtęć. Przemyśl to Facetko

        • 5 5

    • wypieczona kaszanka z grilla z piwem - dobra rzecz

      • 6 1

  • W gvarze mistrzostwo

    Jadłam jako przystawke w gvarze, była idealna. Drożdżowa bułka świeża i wyśmienita! Smak całości extra!

    • 11 1

  • Kaszanka

    W domu.

    • 0 0

  • Czytam nazwy tych knajp i jest mi słabo (4)

    Motlava. Gvara.

    Może Vartboork albo Dwooga?

    • 40 5

    • Czytam nazwy tych knajp i jest mi słabo (1)

      np. Motlava to staropolska nazwa Motławy - dalej Ci słabo?

      • 0 0

      • litwo ojczyzno moja

        Motlava staropolską nazwą?? :D litosci.... pojecia nie masz o języku polskim

        • 0 0

    • hipsterski bełkot...

      ... a raczej bełkot dla hipsterów

      • 6 0

    • ja jehstem z hamburś

      i mnie tho odphowiada, bardzo odphowiada! odh rhazu czhuje she barhdziej u shebe!

      • 2 0

  • (1)

    Eh, ohyda - tak jak wszystkie potrawy z krwi... Wiadomo, że był to "przysmak" naszych dziadków, ale to z powodu biedy, gdy nic nie mogło się zmarnować...
    Czy nie lepiej zjeść mniej fabrycznego pseudo-mięsa czy innej padliny a więcej warzyw i ryb, uzupełniając jedynie dietę dobrym mięsem?
    Czy nie lepiej zjeść raz w tygodniu jajko od wolno biegającej kury (która żywi się naturalnie, dając dobre jajka) niż od uwięzionej całe życie w małej klatce "nioski produkcyjnej" (produkującej sztuczne jaja na podstawie sztucznego zapychacza żołądka)? Wybierajcie sami drodzy konsumenci...

    • 13 16

    • Kura w klatce "wie co je", kura wolnobiegajaca dziobie co popadnie, bardziej jest podatna na różne choroby (w przypadku poważniejszych całe stado idzie na przemiał), ponieważ ma kontakt np z dzikim ptactwem itd. Wybór należy do ciebie.

      • 0 0

  • Najlepsza kaszanka i krupnioki są od Nowaka

    Najlepszą kaszankę można kupić u Nowaka! Z dużą ilością boczku, idealnie przyprawiona, w wygodnej foremce prosto na grilla lub do piekarnika. Mogę polecić również tradycyjne krupnioki Nowaka, moje ulubione są z cebulką i majerankiem. Pyszne i w przystępnej cenie! Palce lizać :)

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane