- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (30 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę
Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.
Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.
Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2017-07-27 07:55
(10)
Jak robicie kaszankę na grillu? Bo mi zawsze wyłazi z flaka, a chciałbym ją dobrze upiec.
- 11 6
-
2017-07-28 15:28
Smaczna (1)
W folię aluminiową podwójną kładziesz kaszankę we flaku a obok ćwiartkę gruszki i szczypik (ilość wyciągnięta trzema palcami) kiszonej kapusty - nie płukanej i nie krojonej. Posypujesz ostrą papryką zawijasz szczelnie i na grill 20 minut. Po otwarciu foli kaszaneczka jest pięknie otwarta z flaczka. Do tego sos bbq.... Niebo w gębie. Kapustka kwaśnia nadaje posmaku a słodka gruszka to tonuje. Polecam.....
- 0 0
-
2017-08-04 21:36
sos bbq? porażka. reszta ok.
- 1 0
-
2017-07-27 23:14
no za długo grillujesz
kaszankę trzeba piec na grillu max. 10-12 minut. Wtedy nie wyłazi z flaka.
- 1 0
-
2017-07-27 15:01
Przed grillowaniem musisz jej powiedzieć bu nie wyłaziła. Ot i tajemnica.
- 11 1
-
2017-07-27 08:02
folia - na spód kaszanki kawałek chleba - kaszanka we flaku - cebula/majeranek - zawinąć i piec (2)
- 5 1
-
2017-07-27 12:36
pyt. jak wyżej (1)
smacznego wielbiciele folii (wszystkich)
- 2 5
-
2017-07-27 14:11
Jajka kiedyś tez były szkodliwe...
- 7 1
-
2017-07-27 07:58
(1)
ja obieram z flaka dodaje szczypiorek i zawijam w folie
- 3 1
-
2017-07-27 12:35
a folia jaka? plastik czy alu?
obie są rakotwórcze. Smacznego
- 3 8
-
2017-07-27 08:08
Mnie nie prEszkadza ze wyłazi. To co wyjdzie dodatkowo się przypieka i traktuje to jako ta sama potrawę w innej formie, bardziej przypieczonej.
- 14 1
-
2017-08-02 12:47
Nie wiem o co tyle krzyku
Smak to kwestia gustu, nie każdemu musi wszystko smakować, kaszanka z Gvary mi smakowała, podanie faktycznie inne i nieco zaskakujące, ale nie widzę potrzeby hejtowania
- 8 0
-
2017-07-27 08:24
(2)
Prawda jest smutna, w żadnej restauracji nie podają normalnej kaszanki, takiej wg domowej receptury albo tej z lat 60-80 !
Czasami w małej masarni prywatnej i takich podobnych małych sklepach mięsnych, najlepiej w małych miasteczkach, wsiach.
Na pewno nie te z taśmy Kani, Morliny, Gzele itp.- 18 0
-
2017-07-30 21:34
kaszanka
Nie ma dobrej kaszanki w knajpach
- 0 0
-
2017-07-27 12:48
Nawet potrafili s*******ć recepture na kaszanke a to wszystko we sztucznym "flaku" jak dawna dętka rowerowa.
- 2 0
-
2017-07-29 06:38
:)
Bardzo lubię kaszankę z cebulką,ale tylko w domu :)
- 0 0
-
2017-07-27 07:14
Kaszanka zawinięta w sreberko (6)
a w środku łyżka masełka, pieczarki, cebulka, boczek. Wszystko to grilujemy dobre 10 minut, podajemy z pieczywem z grila posmarowanym masłem czosnkowym.
Potrafię wciągnąć takie 3 sztuki i śmiem twierdzić, że lepszej nie ma!
Koszt mojej porcji to 3,45 zł- 79 3
-
2017-07-27 11:11
(2)
Nie można napisać masło i cebula?
- 14 4
-
2017-07-27 14:03
To jest takie pyszne jedzonko (1)
że trzeba użyć zdrobnienia bo inaczej nie pasuje!
- 6 9
-
2017-07-29 00:42
R**gi
- 0 0
-
2017-07-27 09:23
gratis otrzymujesz starego niemca (1)
o imieniu alzheimer. Więcej "sreberka" dawajcie.....
- 7 10
-
2017-07-27 12:32
popieram...
...to sreberko to folia aluminiowa - a wg najnowszych badań aluminium jest dużo gorsze, czyli bardziej niebezpiecznie zdrowotnie niż rtęć. Przemyśl to Facetko
- 5 5
-
2017-07-27 12:09
wypieczona kaszanka z grilla z piwem - dobra rzecz
- 6 1
-
2017-07-28 23:07
W gvarze mistrzostwo
Jadłam jako przystawke w gvarze, była idealna. Drożdżowa bułka świeża i wyśmienita! Smak całości extra!
- 11 1
-
2017-07-28 22:02
Kaszanka
W domu.
- 0 0
-
2017-07-27 09:37
Czytam nazwy tych knajp i jest mi słabo (4)
Motlava. Gvara.
Może Vartboork albo Dwooga?- 40 5
-
2017-07-28 09:53
Czytam nazwy tych knajp i jest mi słabo (1)
np. Motlava to staropolska nazwa Motławy - dalej Ci słabo?
- 0 0
-
2017-07-28 15:31
litwo ojczyzno moja
Motlava staropolską nazwą?? :D litosci.... pojecia nie masz o języku polskim
- 0 0
-
2017-07-27 14:46
hipsterski bełkot...
... a raczej bełkot dla hipsterów
- 6 0
-
2017-07-27 12:22
ja jehstem z hamburś
i mnie tho odphowiada, bardzo odphowiada! odh rhazu czhuje she barhdziej u shebe!
- 2 0
-
2017-07-27 09:31
(1)
Eh, ohyda - tak jak wszystkie potrawy z krwi... Wiadomo, że był to "przysmak" naszych dziadków, ale to z powodu biedy, gdy nic nie mogło się zmarnować...
Czy nie lepiej zjeść mniej fabrycznego pseudo-mięsa czy innej padliny a więcej warzyw i ryb, uzupełniając jedynie dietę dobrym mięsem?
Czy nie lepiej zjeść raz w tygodniu jajko od wolno biegającej kury (która żywi się naturalnie, dając dobre jajka) niż od uwięzionej całe życie w małej klatce "nioski produkcyjnej" (produkującej sztuczne jaja na podstawie sztucznego zapychacza żołądka)? Wybierajcie sami drodzy konsumenci...- 13 16
-
2017-07-28 15:07
Kura w klatce "wie co je", kura wolnobiegajaca dziobie co popadnie, bardziej jest podatna na różne choroby (w przypadku poważniejszych całe stado idzie na przemiał), ponieważ ma kontakt np z dzikim ptactwem itd. Wybór należy do ciebie.
- 0 0
-
2017-07-28 12:56
Najlepsza kaszanka i krupnioki są od Nowaka
Najlepszą kaszankę można kupić u Nowaka! Z dużą ilością boczku, idealnie przyprawiona, w wygodnej foremce prosto na grilla lub do piekarnika. Mogę polecić również tradycyjne krupnioki Nowaka, moje ulubione są z cebulką i majerankiem. Pyszne i w przystępnej cenie! Palce lizać :)
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.