• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na telefon: test burgerów

Agnieszka Haponiuk
31 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Zamiast cyklu "Jemy na mieście" i testu restauracji zamawiam jedzenie do domu. Tym razem próbuję burgerów. Zamiast cyklu "Jemy na mieście" i testu restauracji zamawiam jedzenie do domu. Tym razem próbuję burgerów.

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech burgerów, które przyjechały do nas z dwóch lokali (z każdego po dwie opcje): bistro Jak się masz? oraz restauracji Ludovisko. Poprzednio testowaliśmy pizze. W następnym tekście ocenimy popularne dania kuchni polskiej z dostawą do domu.



Burgery w Trójmieście - tu zamówisz


Najbardziej lubię burgery:

Trudno powiedzieć, kiedy restauracje znowu nas ugoszczą, ale na szczęście mamy możliwość zamówienia jedzenia z dostawą do domu lub odbiorem osobistym, czy to przez telefon, czy przez różne aplikacje. To bardzo wygodna forma i często bezkontaktowa, co w obecnej sytuacji ma znaczenie.

Na wynos możemy zamówić prawie wszystko: od pizzy, przez burgery, po domowe dania obiadowe czy potrawy z kuchni orientalnej. Zauważyłam też, że większość restauracji pamięta lekcję z marca i zadbała o możliwość dowozów.

Ostatnio testowałam pizzę, a tym razem zabrałam się za burgery. Wybrałam dwa lokale, w których mogłam zamówić burgery z dowozem do miejsca mojego pobytu. Żeby było sprawiedliwie, w każdym z tych miejsc zamówiłam burgera klasycznego (mięsnego) i wegetariańskiego/wegańskiego.

Bistro Jak się masz?



Z bistro Jak się masz, mieszczącym się na ul. Opata Jacka Rybińskiego 24Mapka w Oliwie, wybrałam:

- burgera klasycznego - kotlet wołowy 200 g, boczek, domowy sos "mayo", ser, japaleno, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, bułka, sałata i musztarda (30,50 zł);
- burgera halloumi - falafel, hummus, grillowane halloumi z sosem miodowym, rukola, czerwona cebula, ogórek marynowany, papryka, bułka, pomidor i domowy keczup (30,50 zł).

Bez kosztów dostawy, bo mieszkam w sąsiedztwie.

Otrzymałam z dostawą do domu burgery owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły. Najważniejsze jednak, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne.

Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście



Burger klasyczny był zrobiony w punkt. Dobra bułka maślana, która do końca pozostała chrupiąca i nie była "nadmuchana". Wołowina, mimo że mocno wysmażona, nie straciła swojej soczystości. Fenomenalna konfitura z cebuli oraz bardzo udane pozostałe dodatki i pyszne domowe sosy. Przyczepię się jedynie do boczku, który nie był dobrze wysmażony.

Burgery od bistro Jak się masz? otrzymałam owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły, ale najważniejsze, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne. Na zdjęciu: burger klasyczny.
Burgery od bistro Jak się masz? otrzymałam owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły, ale najważniejsze, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne. Na zdjęciu: burger klasyczny.
Burger halloumi był bogaty w różne nuty smakowe z przewagą orientalnych za sprawą falafeli i hummusu. Poza tym dużo warzyw, w tym grillowana papryka, przyjemny w smaku domowy ketchup i "skrzypiący" grillowany słodko-słony ser halloumi. Mam jedynie małą uwagę do falafeli, bo były za suche, a poza tym to był smaczny i sycący burger.

Burger halloumi od bistro Jak się masz? Burger halloumi od bistro Jak się masz?

Ludovisko



Z Ludoviska przy al. Grunwaldzkiej 470Mapka zamówiłam:

- buergera classic - wołowina, bułka maślana, bekon, cheddar, sałata, pikle, czerwona cebula, pomidor, sos BBQ, sos limonkowy (22 zł);
- burgera wege - bułka maślana, "mięso" na bazie roślin, sałata, pomidor, czerwona cebula, wegański ser cheddar, sos limonkowy (26 zł);
- frytki z batatów (7 zł).

Koszt dostawy wyniósł 5 zł.


Sugeruję zmianę sposobu pakowania burgerów na dowóz, ponieważ w pudełkach, w których je otrzymałam, rozpadły się. Na szczęście po złożeniu w całość okazało się, że wciąż świetnie smakują.

Burger Classic to kolejna czysta forma burgera, ale tutaj, prócz dobrze wysmażonej wołowiny, znalazłam też chrupiący bekon, ciągnący się cheddar i świeże warzywa, a to wszystko w towarzystwie dobrze skomponowanych sosów BBQ i majonezu limonkowego. Bułka maślana z zewnątrz chrupiąca, a w środku mięciutka i mięsista. Wszystko jest tu jak trzeba.

Duży plus za smaczne frytki z batatów, które na zewnątrz były chrupiące, zaś w środku skrywały miękką słodycz. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu nie straciły na chrupkości.

Burger classic z frytkami z batatów od Ludoviska Burger classic z frytkami z batatów od Ludoviska
Zachwycił mnie burger wege, w którym znalazł się roślinny wariant mięsa, ale bez soi i na bazie innych białek roślinnych (dla zainteresowanych: "mięso" nazywa się Beyond burger). To naprawdę doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem. Beyond burger w niczym nie ustępuje klasycznym burgerom. Jest bardzo delikatny, zbliżony do smaku kurczaka, soczysty i wilgotny w teksturze, przypominający siekane mięso. Do tego klasyczne dodatki w postaci warzyw i sosów, wegański ser i naprawdę mamy smakowitą wersję wegańskiego burgera.

Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych



Burger wege od Ludoviska Burger wege od Ludoviska
Podsumowanie będzie krótkie: podstawowymi wyznacznikami burgera jest prostota, smak, udana kompozycja dodatków i dobre mięso. To wszystko znalazłam w zamówionych wariantach burgerów mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Choć nie każda kanapka wyglądała jak z Instagrama (to cena zamawiania jedzenia na wynos), jednak liczyły się dla mnie ich walory smakowe, a więc moje oczekiwania zostały spełnione.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

  • Jak burger zrobiony"w punkt"

    To już nie ma co dalej czytać.
    Recenzja w punkt.

    • 18 0

  • (5)

    Biedota z PiS narzeka że drogo.

    • 6 15

    • zarabiam 6500 netto, żona nie pracuje, mamy trójke dzieci, w tym dwoje na studiach. nie żremy hamburgerów po 22 zł (3)

      oszczędzamy.

      • 5 0

      • Fakturka czy etat, bo nie wiem jak progi liczyć w PIT

        • 0 1

      • (1)

        jak tyle zarabiasz po co oszczędzasz? ja zarabiam 5 netto i stać mnie na kredyt (mieszkanie w centrum Gdańska) i burgery po 20-30 zł a no tak dzieci :)

        • 0 3

        • Chyba, że za kredyt płaci tata...
          2-3 k na życie to bieda

          • 2 0

    • Biedota to na PiS ewentualnie glosuje, a czlonkowie to milionerzy, ewentualnie mezowie milionerek, jak nasz premier.

      • 0 3

  • Ludzie mają smutne życie. Robią wyliczenia kosztów burgera stwierdzając, że za koszt zrobienia knajpa powinna go sprzedać (3)

    ale to tylko studenciaki co wcinają na codzień kebsy za 10zł z mielonką wołową z uszu, kości i ogonów lub kurczakiem MOM, którego to koszt zrobienia jest 80 groszy, ale tam już problemu nie widzą bo kebab to ich PAN

    • 10 3

    • skoro to samo mięsko i bułeczkę kupisz za 5 zł to mają rację........ to samo! (1)

      • 0 4

      • gdzie kupisz za 5zł 200g antrykotu wołowego januszu ?

        • 1 0

    • Akurat wołowe ogony to rarytas i samo zdrowie! Polecam wolno pieczone z dodatkiem warzyw.

      • 0 1

  • blablaburger - od 22 zł.. mak donald - od 5 zł... dziekuję

    Natomiast nie dziękuję makowi na dworcu w Gdyni za frytki w kartofelkach, po to zamawiam kartofelki, żeby nie jeść wstrętnych frytek!!!

    • 4 1

  • Nie jadam burgerów

    Jem naturalne mięso (czyli nie rąbane razem budą). Większość pożeraczy burgerów to osobniki, które w dowodzie osobistym mają wpisaną płeć męską a fenotypowo charakteryzują się miseczką B lub C i brzuchem w rozmiarze typowym dla 9 miesiąca ciąży.

    • 12 1

  • Normalne ceny burgerów? (1)

    Nie rozumiem większości komentujących, którzy twierdzą ze 20-30 Pln za burgera to dużo. Ludzie czy wy z choinki sie urwaliście? Ci sami komentujący liczą że koszt produkcji burgera to jakieś 12PLN, ale czy macie swiadomośc ile kosztują pracownicy, czynsz lokalu, media, marketing, ile pobiera marży Ubereats czy inne pyszne.pl? Polakom nigdy nie dogodzisz taki nasz naród... ludzie chcą wysokiego standardu w cenie MCDonalda. Jak jesteście tacy mądrzy to myślę ze warto byłoby spróbować otworzyć własną knajpę i ciekawy jestem czy sprzedawalisbyscie burgery po 10pln ;)

    • 12 4

    • rodacy dadzą radę

      będzie po 8.
      będą też błyskotliwe komentarze...

      • 0 0

  • Abstrahując od ceny (2)

    Brakuje mi burgerowni gdzie serwuje się normalnej wielkości dania, zamiast wież, albo burgero-naleśników wielkości talerza. Ja wiem że to typowo amerykańskie danie na amerykańską modłe, gdzie wszyscy mają wielkie japy i jeżdżą wózkami, ale tutaj chciałoby się zjeść coś akurat żeby zaspokoić głód, a nie się zapchać i upaćkać.

    • 13 1

    • pasibus ma małe i duże. Po za tym jakoś u nich jest na bardzo wysokim poziomie. Wszystko sami robią.

      • 0 1

    • To polecam Burger story, a na mniejszy apetyt zrobią we wrapie a nie bułce ;)

      • 0 0

  • Falla

    Wege burgery z Falli to jest niebo. I mówię to ja, uwielbiający mięsko.

    • 0 2

  • Foodtruck

    Rozwala mnie to że foodtruck to w zamyśle tanie żarcie serwowane za grosze, bo nie masz lokalu, kelnera i zastawy, tylko kupujesz za drobne i jesz na chodniku, a w naszym kraju jest to tak celebrowane i trendy, że hamburger w papierku w takiej ciężarówce kosztuje wiecej niż w knajpie. :D To idealny przykład jak w Polsce robią Amerykę dla nowobogackich. McDonalds w USA najgorszy sort fast fooda, w pl restauracja. pizza Hut to samo, w USA drive thru w PL kelnerzy.
    Food truck w USA, bułka z parówka za 1 dolara, sprzedawana przez najbiedniejsza cześć społeczeństwa, w Polsce profesjonalny kucharz i ceny z kosmosu. Ktoś gdzieś popełnił błąd.

    • 23 0

  • Burger w punkt! Ha ha ha

    • 10 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane