• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie

Agnieszka Haponiuk
5 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzamy Pierogarnię Pierożek w Gdyni. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzamy Pierogarnię Pierożek w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Pierogarnię Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła IIMapka. Poprzednio byliśmy w Browarze Vrest we Wrzeszczu, gdzie było smaczne jedzenie i dobre piwo.



Pierogarnie w Trójmieście


Pierożek to jedna z pierwszych pierogarni w Gdyni i od początku istnienia cieszy się dużą popularnością. Lokal, który recenzuję, mieści się przy al. Jana Pawła II 11A, naprzeciwko Okrętu Błyskawica i w bliskim sąsiedztwie mariny. Wybieram się tu po bardzo długiej nieobecności w towarzystwie serdecznego kolegi, aby sprawdzić, czy pierogi wciąż tak dobrze smakują jak kiedyś.

Do lokalu wchodzi się po schodkach i od razu trafia na pierwsze pomieszczenie, w którym umiejscowiony jest duży bar (tu też musimy złożyć zamówienie). Sala główna jest przestronna, a więc nie ma problemu z zachowaniem przepisowych odstępów oraz bardzo jasna dzięki wielkim oknom, z których możemy spoglądać na okolicę. Pierożek dysponuje także sporej wielkości ogródkiem, a więc miejsca jest tu sporo.

Wnętrze urządzone jest kolorowo z przewagą ostrej zieleni. Tu i ówdzie znajdziemy kuchenne gadżety, takie jak garnki, deski, drewniane łyżki czy wałki. Każdy stolik jest inny, krzesła też są różne. Nie zabrakło również drewnianego siedziska z poduchami wzdłuż ściany oraz dużego lustra. Panuje tu mały miszmasz i chętnie bym tę przestrzeń aranżacyjnie uporządkowała i wizualnie uspokoiła.

  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
  • Pierogarnia Pierożek w Gdyni przy al. Jana Pawła II.
W karcie, oprócz klasycznych pierogów gotowanych, znajdziemy wersje na słodko, prosto z pieca, zapiekane z mozzarellą i z różnymi sosami. Oprócz pierogów możemy zamówić sałatki albo zupy. Wszystkie pierogi są lepione na miejscu. Na porcję wchodzi od 8 do 10 sztuk, a do tego możemy wybrać jeden z kilku sosów na zimno.

Zamówiliśmy:

- pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym (21 zł);
- pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym (21 zł);
- pierogi gotowane (10 szt.): z rybą (pstrąg) i sosem koperkowym (22 zł);
- pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym (23 zł);
- pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką (15 zł).


Naszą ucztę zaczynamy od gotowanych pierogów z pstrągiem. Porcja i wielkość były naprawdę imponujące. To danie uwiodło mnie od pierwszego kęsa, naprawdę dawno nie jadłam tak smacznych pierogów z rybą. Ciasto dobrze zrobione, zwarte, nie rozpadało się. Nie było za grube i nie przeważało nad farszem. A farsz świetny - delikatny pstrąg doprawiony świeżym koperkiem. Składniki wyważone, bo przyprawy nie zabiły smaku ryby. Dla mnie minimalnie za słone, ale i tak mi smakowały jak żadne inne.

Pierogi gotowane (10 szt.): z pstrągiem i sosem koperkowym Pierogi gotowane (10 szt.): z pstrągiem i sosem koperkowym
Moim numerem dwa zostały pierogi z pieca po meksykańsku. To pierożki z ciasta kruchego, dobrze nadziane wyrazistym i przyjemnie pikantnym farszem mięsnym z dodatkiem fasoli i kukurydzy. Duże słowa uznania za arcydelikatne, chrupiące kruche ciasto.

Pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym. Pierogi z pieca (10 szt., z ciasta kruchego): po meksykańsku z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem czosnkowym.
Mojego kolegę natomiast uwiodły pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem, które w mojej rodzinie nazywa się lubelskimi. Nie przepadam za kaszą gryczaną, mam z nią problem już od dziecka, ale te pierogi mnie do niej przekonały. Miały wyczuwalny, dość intensywny smak kaszy, ale złagodzony nieco twarogiem i subtelnie wyczuwalnym wędzonym boczkiem, bez zbędnej dominacji jednego nad drugim. Całości dopełniał lekki, śmietankowy sos pieczarkowy.

Czytaj też: Pierogi z dowozem do domu: gdzie zamówić?


Pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym. Pierogi w sosie (10 szt): z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem w sosie pieczarkowym.
Ruskie pierogi zapiekane z mozzarellą w sosie serowo-brokułowym były dla nas miłym zaskoczeniem, ponieważ nie sądziłam, że ten delikatny sos będzie dobrze komponował się z ziemniaczano-twarogowym farszem, a tymczasem okazały się być całkiem udanym połączeniem. Przyczepię się nieco do nadzienia pierogów, które było za mało doprawione, z przewagą ziemniaka i słabo wyczuwalną cebulką. Za to łagodny sos serowo-brokułowy w punkt.

Pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym. Pierogi zapiekane z mozzarellą (8 szt.): ruskie w sosie serowo-brokułowym.
Pierożki na słodko to klasyka gatunku i choć w smaku były przyjemne i w zasadzie bez zarzutu, to jednak nadzianie ich serkiem homogenizowanym nie było najlepszym pomysłem, bo farsz wypływał z ciasta na zewnątrz.

Pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką. Pierogi na słodko (10 szt.): z twarogiem i słodką śmietanką.
Podsumowanie: w Pierożku można zjeść smacznie ze świetnym stosunkiem jakości do ceny. Uczciwe porcje, przemiła obsługa i świetna lokalizacja. Wielbiciele pierogów nie będą rozczarowani, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Pierożek otrzymuje ode mnie ocenę bardzo dobrą w kategorii "smaczne jedzenie w uczciwej cenie".

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (119) ponad 10 zablokowanych

  • Pierogi lubelskie (4)

    Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem były smaczne, naprawdę? Jako, że zrobienie samemu pierogów to dla mnie nie problem zrobiłem takie z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem. Nikomu z mojej rodziny te pierogi nie smakowały. Wierzcie, po dwóch kęsach ma się dość tych pierogów. Dlatego prawie żaden lokal ich nie serwuje.

    • 6 17

    • (1)

      a ja takie pierogi bardzo lubię!

      • 6 1

      • Ja również, to naprawdę świetny farsz.

        • 2 1

    • Na Lubelszczyźnie "pierogi" to takie bułeczki z nadzieniem. Są z kapustą, bywają z kaszą gryczaną, ale moje ulubione są z soczewicą (zwaną tam "sakówką").

      • 3 1

    • Pycha. To, ze Tobie nie smakuja nie znaczy, ze innym tez.

      • 2 2

  • Opinia wyróżniona

    Pierogi to jest życie! :) (2)

    Wspaniałe danie, które można przygotować na wiele sposobów. Uwielbiam na wytrwanie i słodko. Za dobrego "ruskiego" dałabym się pokroić :) O tych z jagodami, konkretnie polanych śmietaną marzę cały rok, gdy w końcu są na rynku świeże jagody. Szkoda tylko, że to dość pracochłonne danie, ale wciąż ukochane :)

    • 70 12

    • (1)

      Dawno nie jadłem dobrych ruskich. Zwykle sam mdły twaróg odnajduję w środku. A to powinien być pikantny farsz z twarogu z ziemniakami, doprawiony suto pieprzem i oczywiście drobno posiekaną podsmażoną cebulą.

      • 17 1

      • Stary Młyn w Gdańsku - najlepsze ruskie i pierogi

        • 0 4

  • Smaczne!

    Raz, że smaczne dwa, że miałem okazje poznać właścicieli będąc konkurencją tuż obok, okazali się pomocni i bardzo w porządku. Jak chcę zjeść coś dobrego, tradycyjnego to jadę do nich.

    • 11 6

  • We dwoje pochłonęli 48 pierogów (2)

    A na deser miętowy opłatek.

    • 26 0

    • I to jest też odpowiedź na jakieś wcześniejsze pytanie, jakie są porcje.

      • 3 2

    • No i kubeł. Oczywiście.

      • 1 0

  • a knedle? gdzie knedle? (1)

    lubie ja ze sliwkami knedle, ale gdzie je można zjeść?

    • 5 2

    • u mojej babci

      • 1 0

  • A blokujcie sobie

    Nie dziwię się że was prawda w oczy kole. Slabi jesteście haha. Prawda to nie hejt!

    • 5 4

  • Nie jemy na mieście

    • 10 7

  • szczerze? nie jadam tam

    czemu? zwroccie uwage tylko na jedna rzecz. ze oni caly czas caly rok od kilku lat potrzebuja pracownikow. wiec jak ich traktuja widac po wiecznych ogoloszeniach. wiem.zycie to sztuka wyboru oki, sam jestem za tym zeby nie regulowac tylko isc tam gdzie jest dobrze ale tutaj to tylko mozna pokrecic glowa...

    • 19 2

  • Pierogow nie jadłam (2)

    i zdjecia jakoś specjalnie nie zachęciły. A wystrój to mix wszystkiego, aż oczy bolą :(

    • 13 4

    • To się nazywa chyba eklektyczny wystrój

      Czyli wszystko co było pod ręką i za darmo.

      • 2 0

    • Nie jadłam, zdjęcia be...więc się wypowiem, typowe :D

      • 0 0

  • Dwa zdania jedno po drugim (4)

    Porcja i wielkość były naprawdę imponujące. To danie uwiodło mnie od pierwszego kęsa, naprawdę dawno nie jadłam tak smacznych pierogów z rybą.

    Naprawdę brawo za naprawdę warsztat.

    • 12 3

    • No naprawdę

      Sie czepiasz

      • 2 1

    • Uwiodło, jest w każdej recenzji (1)

      • 4 0

      • W punkt!

        • 2 0

    • Porcja i wielkość? Czy raczej wielkość porcji?

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane