• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Trattoria La Cantina - dobra włoska robota

Agnieszka Haponiuk
29 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Trattoria La Cantina mieści się w jednej ze starych willi.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
Jestem statystyczną Polką, więc lubię kuchnię włoską, dlatego moje kroki skierowałam do Trattoria La Cantina w Gdańsku przy ul. Dębinki 7d/1. Trattoria La Cantina mieści się w jednej ze starych willi i zajmuje suterenę, stąd też nazwa - la cantina, która w języku włoskim oznacza piwnicę, a dokładniej piwnicę na wina. Do La Cantina wybieram się w dzień powszedni w towarzystwie pary znajomych. Przeczytajcie kolejną recenzję w ramach cyklu "Jemy na mieście".

Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Restauracja zajmuje sporą przestrzeń podzieloną na trzy odrębne sale. W jednej z nich, przez duże okno z firanami, można podglądać pracę kucharzy. Mimo że restauracja mieści się w suterenie, to nie brakuje w niej dziennego światła, które wpada przez niskie, ale duże okna. Wnętrze lokalu utrzymane jest w pastelowych, ciepłych beżach. Jest dużo jasnego drewna, półki i komódki z porcelanowymi bibelotami, książkami oraz przetworami jak w domowej spiżarni. W oknach firanki i zasłony, kwiaty na parapetach, dużo włoskich akcentów na ścianach.

To wszystko tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii. W tle oczywiście rozbrzmiewa włoska muzyka i panuje przyjemna atmosfera dzięki przesympatycznej polsko-włoskiej obsłudze. Do lokalu przynależy także mały ogródek, w którym można usiąść w cieplejsze dni i pogapić się na przechodniów.

  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
W karcie znajdziemy klasyczne dania kuchni włoskiej - od toskańskich przystawek i zup-kremów, przez oczywiście pizzę, pasty, dania mięsne i owoce morza, kończąc na włoskich deserach. Jak na restaurację, która określa się prawdziwie włoską, zaskoczyło mnie pojawienie się w sekcji makaronowej spaghetti bolognese.

W tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, ale zdarza się, że w niektórych miejscach obsługujących głównie amerykańskich turystów faktycznie takie danie się pojawia. Makaron po bolońsku w tradycyjnej kuchni włoskiej to ragu mięsno-pomidorowe tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle. Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko.



Zamawiamy:

  • Antipasti/ przystawki:
  • Focaccia/ z rozmarynem i oliwą/ 250 g - 12 zł
  • Le paste/ makarony:
  • Gnocchi barbabietola rossa/ kluseczki ziemniaczano-buraczane podawane z karmelizowaną gruszką, orzechami włoskimi i miodem/ 350 g - 33 zł
  • Secondi piatti/ dania główne:
  • Nasello/ morszczuk podany na risotto z porem, cukinią i prażonymi migdałami/ 350 g - 45 zł
  • Pizza:
  • Margherita/ sos pomidorowy, mozzarella - 22 zł
  • Dolci Della Casa/ desery:
  • Meringata/ beza - 25 zł


  • Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem.
  • Focaccia w stylu genueńskim.
[Na przystawkę dostajemy znakomitą focaccię w stylu genueńskim - cienką, z chrupiącą skórką, miękkim miąższem, pachnącą rozmarynem i nasączoną oliwą. Jednym słowem wspaniałą. Ta przystawka obiecuje dobrą kuchnię.

Gnocchi jest absolutnie pyszne. Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem, a całości dopełniała winno-słodka karmelizowana gruszka, chrupiące prażone orzechy włoskie z lekką goryczką i ostra rukola.

W daniu z morszczukiem zacznę od tego, co najlepsze, a mianowicie od risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów. Ryż dobrze zrobiony, nie był rozciapany, ale miękki. Całość delikatnie doprawiona w taki sposób, by nie zgubić delikatnego smaku pora i cukinii, a do tego subtelna i przyjemna. A morszczuk jak to morszczuk, ryba chuda o łagodnym smaku, tutaj nieco przeciągnięta, ale nie najgorsza.

  • Morszczuk z risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów.
  • Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach.
  • Meringata znaczy po włosku beza.
Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach, cieniutka z właściwą ilością dobrego sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Wszystkie dania były bardzo sycące, a więc deser ledwo zmieściliśmy. Meringata znaczy po włosku beza. W tutejszym wydaniu była to beza lodowa, czyli z mrożonym, śmietanowym kremem. Beza nie jest przesłodzona, sos truskawkowy jest delikatnie kwaskowy, co stanowi dobrą kompozycję smakową. Smaczny i lekki deser.

Trattorię opuszczamy najedzeni i zadowoleni, rozpamiętując w drodze powrotnej smak zjedzonych potraw, prostych, ale jakże smacznych.

Czas na oceny waszej pociesznej recenzentki otoczonej chmurką (pozdrawiam Kluseczkę Pisareczkę, która uroczo komentuje moje recenzje).

Za smak zdecydowanie należy się 5
Za wystrój i klimat daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 5
Ostateczna ocena: 4,75

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (81) 7 zablokowanych

  • Jadam w domu z własną kobieta (6)

    Miło sympatycznie i smacznie..

    • 8 6

    • (1)

      Potwierdzam
      Też z nią jadam.

      • 11 1

      • zgadza się bo kiedy jadasz z moją ja jadam z twojej

        • 3 2

    • A może kiedyś zaprosisz ją na obiad do np. takiej restauracji? (3)

      Odpocznie od garów i z pewnością z tego powodu będzie zadowolona. Gwarantuję.

      • 8 1

      • (1)

        No co ty przecież to kosztuje

        • 3 1

        • Moja kobieta również pracuje zarabia nie trzeba za nią płacić

          • 0 1

      • Ja jej gotuje

        Moja kobieta nie stoi przy garach skąd ten stereotyp

        • 0 0

  • "Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko."

    No jednak chyba nie skoro wybrzmiało to w jednym z pierwszych zdań artykułu.

    • 28 1

  • (2)

    Z włoskich miejsc w Gdańsku polecam Pizzeria Italiana Mamma Mia, przy ul. Płockiej - bije wszystkie inne miejsca smakiem,wielkością porcji i ilością składników , i przede wszystkim cenami . Dania są połowę tańsze niż przy uniwersytecie, porcje duże, ilość składników ogromna a smak wyborny - o czym m.in. mówi ogrom pozytywnych opinii tego miejsca.

    • 2 16

    • nieee (1)

      wszystko zawalone serem jak w pizzy z marketu, ciasto ciągnie się jak mokra guma, podczas jedzenia masz w buzi wielką kluchę, którą trzeba żuć jak gumę, próbowałem dwa razy i więcej tam nie pójdę. Dodatkowo w lokalu wentylacja żadna i po chwili śmierdzi się spalenizną

      • 9 0

      • Polak lubi się tanio napchać, a nie zjeść coś naprawdę smacznego, czy nie daj Boże wykwintnego. Cienka pizza to niedobra pizza. Ma być gruba drożdżowa buła i kilo sera, wtedy jest ok.

        • 0 1

  • Nasz Charles Duchemin w spódnicy zaspokoił głód?

    Bo ja aby się najeść to bym musiał poprosić o drugi taki zestaw.

    • 13 2

  • Byłem ze 2x przed covidem i serdecznie polecam

    dania naprawdę smaczne. Cenowo nie pamiętam, ale kulinarnie na bardzo duży plus

    • 10 10

  • (1)

    Wygląd, talerze, menu - wszystko rodem z generatora włoskiej knajpki w Gdańsku.

    • 6 4

    • tylko ta knajpka istnieje dłużej, niż jakikolwiek generator.

      • 2 2

  • Polecam (1)

    Byłam wielokrotnie zarówno na rodzinnym obiedzie, ze znajomymi czy spotkaniu biznesowym. Przemiła obsługa, smaczne dania (chociaż nie ma wyboru dla wegan a szkoda). Zawsze przyjemnie spędzony czas przy włoskiej muzyce.

    • 19 18

    • jak chcesz dla wegan

      to marsz na łąkę mleczu się najesz

      • 13 12

  • Super miejsce i jedzenie!

    Mieszkam obok i często korzystam, przemily personel, jedzenie palce lizać! Jest też kącik dla dzieci!

    • 30 12

  • (3)

    Porcja dla niemowlaka a cena jak za kilogram

    • 13 3

    • Bo przecież w życiu chodzi o to, żeby się nażreć... (2)

      • 1 3

      • Do kina też nie chodzisz oglądać filmów, tylko popatrzeć na zwiastuny? W sumie prawda.

        • 1 0

      • Chodź i

        • 0 0

  • Oprócz tego, ze tatar z łososia jest tatarem z ogórka zielonego z musztardą z dodatkiem ryby mogę resztę raczej polecić. Stała klientka

    • 8 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane