- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (63 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Jemy na mieście: Trattoria La Cantina - dobra włoska robota
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Restauracja zajmuje sporą przestrzeń podzieloną na trzy odrębne sale. W jednej z nich, przez duże okno z firanami, można podglądać pracę kucharzy. Mimo że restauracja mieści się w suterenie, to nie brakuje w niej dziennego światła, które wpada przez niskie, ale duże okna. Wnętrze lokalu utrzymane jest w pastelowych, ciepłych beżach. Jest dużo jasnego drewna, półki i komódki z porcelanowymi bibelotami, książkami oraz przetworami jak w domowej spiżarni. W oknach firanki i zasłony, kwiaty na parapetach, dużo włoskich akcentów na ścianach.
To wszystko tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii. W tle oczywiście rozbrzmiewa włoska muzyka i panuje przyjemna atmosfera dzięki przesympatycznej polsko-włoskiej obsłudze. Do lokalu przynależy także mały ogródek, w którym można usiąść w cieplejsze dni i pogapić się na przechodniów.
W karcie znajdziemy klasyczne dania kuchni włoskiej - od toskańskich przystawek i zup-kremów, przez oczywiście pizzę, pasty, dania mięsne i owoce morza, kończąc na włoskich deserach. Jak na restaurację, która określa się prawdziwie włoską, zaskoczyło mnie pojawienie się w sekcji makaronowej spaghetti bolognese.
W tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, ale zdarza się, że w niektórych miejscach obsługujących głównie amerykańskich turystów faktycznie takie danie się pojawia. Makaron po bolońsku w tradycyjnej kuchni włoskiej to ragu mięsno-pomidorowe tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle. Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko.
Zamawiamy:
- Antipasti/ przystawki:
- Focaccia/ z rozmarynem i oliwą/ 250 g - 12 zł
- Le paste/ makarony:
- Gnocchi barbabietola rossa/ kluseczki ziemniaczano-buraczane podawane z karmelizowaną gruszką, orzechami włoskimi i miodem/ 350 g - 33 zł
- Secondi piatti/ dania główne:
- Nasello/ morszczuk podany na risotto z porem, cukinią i prażonymi migdałami/ 350 g - 45 zł
- Pizza:
- Margherita/ sos pomidorowy, mozzarella - 22 zł
- Dolci Della Casa/ desery:
- Meringata/ beza - 25 zł
[Na przystawkę dostajemy znakomitą focaccię w stylu genueńskim - cienką, z chrupiącą skórką, miękkim miąższem, pachnącą rozmarynem i nasączoną oliwą. Jednym słowem wspaniałą. Ta przystawka obiecuje dobrą kuchnię.
Gnocchi jest absolutnie pyszne. Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem, a całości dopełniała winno-słodka karmelizowana gruszka, chrupiące prażone orzechy włoskie z lekką goryczką i ostra rukola.
W daniu z morszczukiem zacznę od tego, co najlepsze, a mianowicie od risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów. Ryż dobrze zrobiony, nie był rozciapany, ale miękki. Całość delikatnie doprawiona w taki sposób, by nie zgubić delikatnego smaku pora i cukinii, a do tego subtelna i przyjemna. A morszczuk jak to morszczuk, ryba chuda o łagodnym smaku, tutaj nieco przeciągnięta, ale nie najgorsza.
Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach, cieniutka z właściwą ilością dobrego sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.
Wszystkie dania były bardzo sycące, a więc deser ledwo zmieściliśmy. Meringata znaczy po włosku beza. W tutejszym wydaniu była to beza lodowa, czyli z mrożonym, śmietanowym kremem. Beza nie jest przesłodzona, sos truskawkowy jest delikatnie kwaskowy, co stanowi dobrą kompozycję smakową. Smaczny i lekki deser.
Trattorię opuszczamy najedzeni i zadowoleni, rozpamiętując w drodze powrotnej smak zjedzonych potraw, prostych, ale jakże smacznych.
Czas na oceny waszej pociesznej recenzentki otoczonej chmurką (pozdrawiam Kluseczkę Pisareczkę, która uroczo komentuje moje recenzje).
Za smak zdecydowanie należy się 5
Za wystrój i klimat daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 5
Ostateczna ocena: 4,75
O autorze
Miejsca
Opinie (81) 7 zablokowanych
-
2022-04-29 09:26
Jadam w domu z własną kobieta (6)
Miło sympatycznie i smacznie..
- 8 6
-
2022-04-29 09:47
(1)
Potwierdzam
Też z nią jadam.- 11 1
-
2022-04-29 10:29
zgadza się bo kiedy jadasz z moją ja jadam z twojej
- 3 2
-
2022-04-29 10:04
A może kiedyś zaprosisz ją na obiad do np. takiej restauracji? (3)
Odpocznie od garów i z pewnością z tego powodu będzie zadowolona. Gwarantuję.
- 8 1
-
2022-04-29 11:47
(1)
No co ty przecież to kosztuje
- 3 1
-
2022-05-01 10:59
Moja kobieta również pracuje zarabia nie trzeba za nią płacić
- 0 1
-
2022-05-01 10:58
Ja jej gotuje
Moja kobieta nie stoi przy garach skąd ten stereotyp
- 0 0
-
2022-04-29 09:39
"Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko."
No jednak chyba nie skoro wybrzmiało to w jednym z pierwszych zdań artykułu.
- 28 1
-
2022-04-29 09:40
(2)
Z włoskich miejsc w Gdańsku polecam Pizzeria Italiana Mamma Mia, przy ul. Płockiej - bije wszystkie inne miejsca smakiem,wielkością porcji i ilością składników , i przede wszystkim cenami . Dania są połowę tańsze niż przy uniwersytecie, porcje duże, ilość składników ogromna a smak wyborny - o czym m.in. mówi ogrom pozytywnych opinii tego miejsca.
- 2 16
-
2022-04-29 10:47
nieee (1)
wszystko zawalone serem jak w pizzy z marketu, ciasto ciągnie się jak mokra guma, podczas jedzenia masz w buzi wielką kluchę, którą trzeba żuć jak gumę, próbowałem dwa razy i więcej tam nie pójdę. Dodatkowo w lokalu wentylacja żadna i po chwili śmierdzi się spalenizną
- 9 0
-
2022-04-29 13:38
Polak lubi się tanio napchać, a nie zjeść coś naprawdę smacznego, czy nie daj Boże wykwintnego. Cienka pizza to niedobra pizza. Ma być gruba drożdżowa buła i kilo sera, wtedy jest ok.
- 0 1
-
2022-04-29 09:59
Nasz Charles Duchemin w spódnicy zaspokoił głód?
Bo ja aby się najeść to bym musiał poprosić o drugi taki zestaw.
- 13 2
-
2022-04-29 10:22
Byłem ze 2x przed covidem i serdecznie polecam
dania naprawdę smaczne. Cenowo nie pamiętam, ale kulinarnie na bardzo duży plus
- 10 10
-
2022-04-29 11:10
(1)
Wygląd, talerze, menu - wszystko rodem z generatora włoskiej knajpki w Gdańsku.
- 6 4
-
2022-04-29 17:40
tylko ta knajpka istnieje dłużej, niż jakikolwiek generator.
- 2 2
-
2022-04-29 11:17
Polecam (1)
Byłam wielokrotnie zarówno na rodzinnym obiedzie, ze znajomymi czy spotkaniu biznesowym. Przemiła obsługa, smaczne dania (chociaż nie ma wyboru dla wegan a szkoda). Zawsze przyjemnie spędzony czas przy włoskiej muzyce.
- 19 18
-
2022-04-29 11:35
jak chcesz dla wegan
to marsz na łąkę mleczu się najesz
- 13 12
-
2022-04-29 11:48
Super miejsce i jedzenie!
Mieszkam obok i często korzystam, przemily personel, jedzenie palce lizać! Jest też kącik dla dzieci!
- 30 12
-
2022-04-29 12:04
(3)
Porcja dla niemowlaka a cena jak za kilogram
- 13 3
-
2022-04-29 12:24
Bo przecież w życiu chodzi o to, żeby się nażreć... (2)
- 1 3
-
2022-05-01 03:24
Do kina też nie chodzisz oglądać filmów, tylko popatrzeć na zwiastuny? W sumie prawda.
- 1 0
-
2022-05-01 11:00
Chodź i
- 0 0
-
2022-04-29 12:09
Oprócz tego, ze tatar z łososia jest tatarem z ogórka zielonego z musztardą z dodatkiem ryby mogę resztę raczej polecić. Stała klientka
- 8 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.