- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (65 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Jemy na mieście: Trattoria La Cantina - dobra włoska robota
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Restauracja zajmuje sporą przestrzeń podzieloną na trzy odrębne sale. W jednej z nich, przez duże okno z firanami, można podglądać pracę kucharzy. Mimo że restauracja mieści się w suterenie, to nie brakuje w niej dziennego światła, które wpada przez niskie, ale duże okna. Wnętrze lokalu utrzymane jest w pastelowych, ciepłych beżach. Jest dużo jasnego drewna, półki i komódki z porcelanowymi bibelotami, książkami oraz przetworami jak w domowej spiżarni. W oknach firanki i zasłony, kwiaty na parapetach, dużo włoskich akcentów na ścianach.
To wszystko tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii. W tle oczywiście rozbrzmiewa włoska muzyka i panuje przyjemna atmosfera dzięki przesympatycznej polsko-włoskiej obsłudze. Do lokalu przynależy także mały ogródek, w którym można usiąść w cieplejsze dni i pogapić się na przechodniów.
W karcie znajdziemy klasyczne dania kuchni włoskiej - od toskańskich przystawek i zup-kremów, przez oczywiście pizzę, pasty, dania mięsne i owoce morza, kończąc na włoskich deserach. Jak na restaurację, która określa się prawdziwie włoską, zaskoczyło mnie pojawienie się w sekcji makaronowej spaghetti bolognese.
W tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, ale zdarza się, że w niektórych miejscach obsługujących głównie amerykańskich turystów faktycznie takie danie się pojawia. Makaron po bolońsku w tradycyjnej kuchni włoskiej to ragu mięsno-pomidorowe tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle. Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko.
Zamawiamy:
- Antipasti/ przystawki:
- Focaccia/ z rozmarynem i oliwą/ 250 g - 12 zł
- Le paste/ makarony:
- Gnocchi barbabietola rossa/ kluseczki ziemniaczano-buraczane podawane z karmelizowaną gruszką, orzechami włoskimi i miodem/ 350 g - 33 zł
- Secondi piatti/ dania główne:
- Nasello/ morszczuk podany na risotto z porem, cukinią i prażonymi migdałami/ 350 g - 45 zł
- Pizza:
- Margherita/ sos pomidorowy, mozzarella - 22 zł
- Dolci Della Casa/ desery:
- Meringata/ beza - 25 zł
[Na przystawkę dostajemy znakomitą focaccię w stylu genueńskim - cienką, z chrupiącą skórką, miękkim miąższem, pachnącą rozmarynem i nasączoną oliwą. Jednym słowem wspaniałą. Ta przystawka obiecuje dobrą kuchnię.
Gnocchi jest absolutnie pyszne. Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem, a całości dopełniała winno-słodka karmelizowana gruszka, chrupiące prażone orzechy włoskie z lekką goryczką i ostra rukola.
W daniu z morszczukiem zacznę od tego, co najlepsze, a mianowicie od risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów. Ryż dobrze zrobiony, nie był rozciapany, ale miękki. Całość delikatnie doprawiona w taki sposób, by nie zgubić delikatnego smaku pora i cukinii, a do tego subtelna i przyjemna. A morszczuk jak to morszczuk, ryba chuda o łagodnym smaku, tutaj nieco przeciągnięta, ale nie najgorsza.
Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach, cieniutka z właściwą ilością dobrego sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.
Wszystkie dania były bardzo sycące, a więc deser ledwo zmieściliśmy. Meringata znaczy po włosku beza. W tutejszym wydaniu była to beza lodowa, czyli z mrożonym, śmietanowym kremem. Beza nie jest przesłodzona, sos truskawkowy jest delikatnie kwaskowy, co stanowi dobrą kompozycję smakową. Smaczny i lekki deser.
Trattorię opuszczamy najedzeni i zadowoleni, rozpamiętując w drodze powrotnej smak zjedzonych potraw, prostych, ale jakże smacznych.
Czas na oceny waszej pociesznej recenzentki otoczonej chmurką (pozdrawiam Kluseczkę Pisareczkę, która uroczo komentuje moje recenzje).
Za smak zdecydowanie należy się 5
Za wystrój i klimat daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 5
Ostateczna ocena: 4,75
O autorze
Miejsca
Opinie (81) 7 zablokowanych
-
2022-04-29 12:17
Byłam raz. Faktycznie smacznie, ceny przystępne. Jedyne co mnie odrzuciło to niezbyt zadbane wnętrze, szczególnie łazienka pełna bibelotów i pajęczyn. Przez chwilę sądziłam, że przez pomyłkę weszłam do prywatnej części dla personelu.
- 8 0
-
2022-04-29 12:57
Zmowa cenowa
Gdzie są kontrolę izby handlowej.
Prawdziwa kuchnia to jedzenie aż Ci zostaje a nie degustacja- 7 5
-
2022-04-29 13:03
Nie ma jak Bar Słoneczny w Gdyni
Smacznie i zdrowo.
- 16 2
-
2022-04-29 13:50
Restaurację uwielbiam
Jest pysznie i przytulnie. Ale gnocchi w tej wersji na słodko to porażka :( smakuje tylko pierwsza łyżka, nie wiem skąd zachwyt nad tym daniem.
- 10 2
-
2022-04-29 15:06
Dobra restauracja i mega sympatyczna obsługa
Od czasu do czasu lubimy wybrać się tam ze znajomymi. Jest tam bardzo przyjemna, domowa atmosfera.
- 4 5
-
2022-04-29 15:27
Kryzys jest.
Mrożona pizza z dyskonta+piekarnik w domu=nienajgorsza szamka za parę złotków.
- 5 2
-
2022-04-29 16:50
A co z wentylacją? Pani raczyła jeść z zatkanym nosem?
- 6 1
-
2022-04-29 17:00
Czemu we Wloszech knajpy serwuja wloskie jedzenie,a w Polsce knajpy serwuja wloskie jedzenie? (3)
Juz nas przylaczyli do Wloch?
- 6 2
-
2022-04-29 17:42
Dobrze, że nie byłeś w Berlinie, Londynie czy Nowym Jorku
Polecam. Zobczysz, czy wszyscy się zamykają we własnym *****dołku czy nie.
- 1 1
-
2022-04-29 19:38
(1)
Mniej więcej z tego powodu dla którego we Francji piją francuskiego szampana i w Polsce też.
- 0 1
-
2022-04-30 16:12
W Polsce nikt nie pije szampana tylko wina musujace,ktore z szampanem nie maja nic wspolnego.
- 0 0
-
2022-04-29 17:06
Hehe
Dobra beza to jest, ale z naszej recenzentki
- 4 1
-
2022-04-29 17:49
Jadłem tam kilka razy, ostatnio rok temu
Z racji pobliskiej pracy, byłem tam kilka razy I było "średnio", absolutnie niczym się ta knajpa nie wyróżnia. Nie było jednej potrawy dla której by człowiek chciał tam bywać częściej. Kolejny raz nierzetelny artykuł i rozpływanie się nad średnimi potrawami. Cały czas oceny 5 i 6. To nie ma sensu. Autorka nie jest krytykiem kulinarnym, nie jest obiektywna i dosłownie każda "wizyta" kończy się ochami i achami jakby pierwszy raz jadła coś w restauracji.
- 12 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.