• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Trattoria La Cantina - dobra włoska robota

Agnieszka Haponiuk
29 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Trattoria La Cantina mieści się w jednej ze starych willi.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
Jestem statystyczną Polką, więc lubię kuchnię włoską, dlatego moje kroki skierowałam do Trattoria La Cantina w Gdańsku przy ul. Dębinki 7d/1. Trattoria La Cantina mieści się w jednej ze starych willi i zajmuje suterenę, stąd też nazwa - la cantina, która w języku włoskim oznacza piwnicę, a dokładniej piwnicę na wina. Do La Cantina wybieram się w dzień powszedni w towarzystwie pary znajomych. Przeczytajcie kolejną recenzję w ramach cyklu "Jemy na mieście".

Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Restauracja zajmuje sporą przestrzeń podzieloną na trzy odrębne sale. W jednej z nich, przez duże okno z firanami, można podglądać pracę kucharzy. Mimo że restauracja mieści się w suterenie, to nie brakuje w niej dziennego światła, które wpada przez niskie, ale duże okna. Wnętrze lokalu utrzymane jest w pastelowych, ciepłych beżach. Jest dużo jasnego drewna, półki i komódki z porcelanowymi bibelotami, książkami oraz przetworami jak w domowej spiżarni. W oknach firanki i zasłony, kwiaty na parapetach, dużo włoskich akcentów na ścianach.

To wszystko tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii. W tle oczywiście rozbrzmiewa włoska muzyka i panuje przyjemna atmosfera dzięki przesympatycznej polsko-włoskiej obsłudze. Do lokalu przynależy także mały ogródek, w którym można usiąść w cieplejsze dni i pogapić się na przechodniów.

  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
W karcie znajdziemy klasyczne dania kuchni włoskiej - od toskańskich przystawek i zup-kremów, przez oczywiście pizzę, pasty, dania mięsne i owoce morza, kończąc na włoskich deserach. Jak na restaurację, która określa się prawdziwie włoską, zaskoczyło mnie pojawienie się w sekcji makaronowej spaghetti bolognese.

W tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, ale zdarza się, że w niektórych miejscach obsługujących głównie amerykańskich turystów faktycznie takie danie się pojawia. Makaron po bolońsku w tradycyjnej kuchni włoskiej to ragu mięsno-pomidorowe tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle. Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko.



Zamawiamy:

  • Antipasti/ przystawki:
  • Focaccia/ z rozmarynem i oliwą/ 250 g - 12 zł
  • Le paste/ makarony:
  • Gnocchi barbabietola rossa/ kluseczki ziemniaczano-buraczane podawane z karmelizowaną gruszką, orzechami włoskimi i miodem/ 350 g - 33 zł
  • Secondi piatti/ dania główne:
  • Nasello/ morszczuk podany na risotto z porem, cukinią i prażonymi migdałami/ 350 g - 45 zł
  • Pizza:
  • Margherita/ sos pomidorowy, mozzarella - 22 zł
  • Dolci Della Casa/ desery:
  • Meringata/ beza - 25 zł


  • Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem.
  • Focaccia w stylu genueńskim.
[Na przystawkę dostajemy znakomitą focaccię w stylu genueńskim - cienką, z chrupiącą skórką, miękkim miąższem, pachnącą rozmarynem i nasączoną oliwą. Jednym słowem wspaniałą. Ta przystawka obiecuje dobrą kuchnię.

Gnocchi jest absolutnie pyszne. Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem, a całości dopełniała winno-słodka karmelizowana gruszka, chrupiące prażone orzechy włoskie z lekką goryczką i ostra rukola.

W daniu z morszczukiem zacznę od tego, co najlepsze, a mianowicie od risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów. Ryż dobrze zrobiony, nie był rozciapany, ale miękki. Całość delikatnie doprawiona w taki sposób, by nie zgubić delikatnego smaku pora i cukinii, a do tego subtelna i przyjemna. A morszczuk jak to morszczuk, ryba chuda o łagodnym smaku, tutaj nieco przeciągnięta, ale nie najgorsza.

  • Morszczuk z risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów.
  • Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach.
  • Meringata znaczy po włosku beza.
Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach, cieniutka z właściwą ilością dobrego sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Wszystkie dania były bardzo sycące, a więc deser ledwo zmieściliśmy. Meringata znaczy po włosku beza. W tutejszym wydaniu była to beza lodowa, czyli z mrożonym, śmietanowym kremem. Beza nie jest przesłodzona, sos truskawkowy jest delikatnie kwaskowy, co stanowi dobrą kompozycję smakową. Smaczny i lekki deser.

Trattorię opuszczamy najedzeni i zadowoleni, rozpamiętując w drodze powrotnej smak zjedzonych potraw, prostych, ale jakże smacznych.

Czas na oceny waszej pociesznej recenzentki otoczonej chmurką (pozdrawiam Kluseczkę Pisareczkę, która uroczo komentuje moje recenzje).

Za smak zdecydowanie należy się 5
Za wystrój i klimat daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 5
Ostateczna ocena: 4,75

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (81) 7 zablokowanych

  • Byłam raz. Faktycznie smacznie, ceny przystępne. Jedyne co mnie odrzuciło to niezbyt zadbane wnętrze, szczególnie łazienka pełna bibelotów i pajęczyn. Przez chwilę sądziłam, że przez pomyłkę weszłam do prywatnej części dla personelu.

    • 8 0

  • Zmowa cenowa

    Gdzie są kontrolę izby handlowej.
    Prawdziwa kuchnia to jedzenie aż Ci zostaje a nie degustacja

    • 7 5

  • Nie ma jak Bar Słoneczny w Gdyni

    Smacznie i zdrowo.

    • 16 2

  • Restaurację uwielbiam

    Jest pysznie i przytulnie. Ale gnocchi w tej wersji na słodko to porażka :( smakuje tylko pierwsza łyżka, nie wiem skąd zachwyt nad tym daniem.

    • 10 2

  • Dobra restauracja i mega sympatyczna obsługa

    Od czasu do czasu lubimy wybrać się tam ze znajomymi. Jest tam bardzo przyjemna, domowa atmosfera.

    • 4 5

  • Kryzys jest.

    Mrożona pizza z dyskonta+piekarnik w domu=nienajgorsza szamka za parę złotków.

    • 5 2

  • A co z wentylacją? Pani raczyła jeść z zatkanym nosem?

    • 6 1

  • Czemu we Wloszech knajpy serwuja wloskie jedzenie,a w Polsce knajpy serwuja wloskie jedzenie? (3)

    Juz nas przylaczyli do Wloch?

    • 6 2

    • Dobrze, że nie byłeś w Berlinie, Londynie czy Nowym Jorku

      Polecam. Zobczysz, czy wszyscy się zamykają we własnym *****dołku czy nie.

      • 1 1

    • (1)

      Mniej więcej z tego powodu dla którego we Francji piją francuskiego szampana i w Polsce też.

      • 0 1

      • W Polsce nikt nie pije szampana tylko wina musujace,ktore z szampanem nie maja nic wspolnego.

        • 0 0

  • Hehe

    Dobra beza to jest, ale z naszej recenzentki

    • 4 1

  • Jadłem tam kilka razy, ostatnio rok temu

    Z racji pobliskiej pracy, byłem tam kilka razy I było "średnio", absolutnie niczym się ta knajpa nie wyróżnia. Nie było jednej potrawy dla której by człowiek chciał tam bywać częściej. Kolejny raz nierzetelny artykuł i rozpływanie się nad średnimi potrawami. Cały czas oceny 5 i 6. To nie ma sensu. Autorka nie jest krytykiem kulinarnym, nie jest obiektywna i dosłownie każda "wizyta" kończy się ochami i achami jakby pierwszy raz jadła coś w restauracji.

    • 12 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane