- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (126 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (111 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (62 opinie)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (252 opinie)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Jemy na mieście: recenzja Trattoria Melone Rosa po "Kuchennych rewolucjach"
Do dawnego Mio Gastro na gdańskiej "Morenie" przy ul. Warneńskiej 8F pcha mnie ciekawość. Ostatnio zrobiło się o tej małej restauracyjce głośno za sprawą telewizyjnej przemiany na potrzeby programu Magdy Gessler. Kulinarna gwiazda uznała rewolucję, musiała się więc zmienić nazwa lokalu: Mio Gastro stało się Trattoria Melone Rosa. Ostatnio w cyklu Jemy na mieście recenzowałam wegańskie Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku. Za 2 tygodnie przeczytacie relację z wizyty w La Kabana w Gdyni (już tam byłam).
Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż
W niedużym lokalu znajdziemy raptem kilka stolików oraz niewielki bar. Wystrój jest charakterystyczny dla stylu Magdy Gessler, czyli jest kolorowo i wesoło. Ściany i stoły zdobią tkaniny, w których dominują paski i kwiatki utrzymane w cukierkowych, pastelowych odcieniach oraz zdjęcia owoców. Białe stoliki i krzesła, przykryte obrusami i kwiecistymi podkładkami, wraz ze świeżymi kwiatami dodają przestrzeni uroku.
Co ciekawe, zastawa stołowa prezentuje się dość luksusowo: złote sztućce oraz talerze o wzorach przypominających styl Versace. Trochę to nie pasuje do całości.
Na zewnątrz znajduje się ogródek, w którym zdecydowaliśmy się zająć miejsce podczas mojej wizyty z przyjaciółmi.
W karcie znajdziemy głównie różnego rodzaju pizze i makarony, ale interesuje mnie wyłącznie menu stworzone przez Magdę Gessler, w którym są dwie przystawki, zupa, dwa dania główne, sałatka i pizza.
Zamawiam z karty Magdy Gessler:
- burratę z dodatkami - pomidorki cherry, vinegret, morele, anchois (37 zł);
- zupę minestrone e zucchine - wolno gotowany bulion warzywny, confitowana cukinia, por, ziemniaki, grzanka z domowym sosem aioli i parmezanem (29 zł);
- pizzę pattatona - crème fraiche, ziemniaki z rozmarynem, pancetta, świeżo mielony pieprz (42 zł);
- stek z bakłażana - parmezan, gnocchi, sos pomidorowy, sałatka z pesto (49 zł).
Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Buratta z brzoskwiniami i pomidorkami to popularna włoska przystawka, podobnie jak serwowanie buratty z oliwą i anchois. Tutaj jednak brzoskwinie zostały zastąpione morelami, a także dodano anchois, tworząc pewnego rodzaju połączenie dwóch różnych przystawek. Delikatna buratta, słodycz moreli, dojrzałe pomidory i słone anchois mogłoby się świetnie komponować, lecz w naszej przystawce przeważała kwaśność. Morele były kwaśne, podobnie jak pomidory. Zabrakło tej dojrzałej słodyczy i soczystości owoców... Anchois stanowiło subtelny akcent i nie dominowało. Choć jest to całkiem niezła przystawka, osobiście uważam, że wymaga nieco więcej dopracowania.
Nad minestrone zastygłam w zdumieniu. Nie da się ukryć, że ta zupa nie prezentuje się apetycznie, jej barwa nie zachęca do spróbowania. Pierwsza łyżka nie zachwyciła, gdyż bulion warzywny miał mdły posmak pora. Dopiero po skosztowaniu miękkiej grzanki z intensywną nutą czosnku i parmezanu zupa zaczęła nabierać smaku i zdawała się być przynajmniej niezła. Warzywa były w porządku. Cukinia była confitowana, czyli długo gotowana w tłuszczu w niskiej temperaturze. Czy to wpłynęło na jej smak? Nie bardzo, cukinia była słodkawa, ale bez przypraw to warzywo w zasadzie nie ma smaku. Zgodnie uznaliśmy, że ta zupa ma potencjał, ale trzeba jej dodać więcej smaku i popracować nad wyglądem.
Absolutnym hitem okazała się pizza pattatona, do jej krojenia używało się specjalnych nożyc. Ciasto było perfekcyjne: cienkie w środku, a na zewnątrz pięknie puchate z osmolonymi bąblami. Kombinacja składników na tej pizzy była idealnie dobrana. Ziemniaki współgrały doskonale z rozmarynem, a do tego dodano crème fraiche, czyli kremową, lekko ukwaszoną i tłustą śmietanę, która się nie warzy. Śmietana podbiła smak ziemniaków. Do tego doszły jeszcze kawałki smakowitej pancetty, a na to wszystko ciągnący się wyśmienity ser. Pyszna.
Jeśli chodzi o stek z bakłażana, to niestety bakłażan został przyćmiony przez, skądinąd, dobrą, puchatą panierkę z nutą parmezanu. Chociaż stek był smaczny, oczekiwałam większej intensywności smaku. Niestety gnocchi było twarde i chyba nie było ręcznie lepione na miejscu... Sos pomidorowy był wściekle kwaśny. Natomiast interesującym i dość smacznym połączeniem okazało się pesto z różnymi sałatami i pomidorami. To właśnie w sałatce znalazłam więcej zróżnicowanych smaków niż w samym steku.
Podsumowanie: Nie mogę ocenić, czy kuchenna rewolucja Magdy Gessler należy do udanych, bo nie mam porównania do tego, co serwowano przed jej zmianami. Przyznaję jednak, że jestem nieco rozczarowana, bo spodziewałam się większej kreatywności kulinarnej. Tymczasem potrawy z menu Magdy Gessler były poprawne, ale niczym specjalnie mnie nie uwiodły. Największe uznanie wśród moich towarzyszy jak i moje zdobyła pizza. I wydaje mi się, że to właśnie pizza jest mocną stroną Trattoria Melone Rosa (dawne Mio Gastro). Wystawiam ocenę dobrą z minusem. Wierzę, że za jakiś czas restauracja pokaże, na co naprawdę ją stać. Jeszcze tu wrócę.
O autorze
Miejsca
Opinie (148) ponad 10 zablokowanych
-
2023-08-25 09:30
Marnie to wygląda
porcje dla kobiet bardziej niż dla chłopa
- 12 2
-
2023-08-25 09:33
Na dzielni to tylko
Dobra pizza/kebab/burger i to w niezłej cenie.
Ewentualnie mleczny. Taki jest tam klient. Wymysły i fantazje to w centrum- 24 2
-
2023-08-25 09:37
Ludzie nie mają chyba rozumu. (1)
Nie jest dla mnie problemem kilka zł więcej za dobry obiad zapłacić ale jeśli idziesz i zostawiasz kilka stów na rachunku to nie robisz tego na skrzyżowaniu przy "maku" i obskórnym pawilonie na blokowisku. Nie wiem co ma w głowie właściciel, że taką knajpę tam parkuje. Obok tani maczek, niedaleko ciekawe lokale. Gratuluję optymizmu, że ktoś będzie tam śmigał na stejki z bakłażana za 5 dyszek :)
- 46 3
-
2023-08-25 15:29
Te kilka stów radzę w słownik zainwestować
I potem pisać prawidłowo: obskurny
- 4 4
-
2023-08-25 09:58
(2)
Fajnie, przynajmniej wiem, gdzie nigdy nie przyjdę.
- 17 3
-
2023-08-25 10:00
Dokąd, nie ,,gdzie" (1)
- 0 4
-
2023-08-25 10:30
"dokad nigdy nie przyjdę"?
po jakiemu to? chyba po rusku
- 7 0
-
2023-08-25 09:58
ile??? ceny jak dla mnie powalają
takie dania jak tu prezentowane powinny być przynajmniej o 1/3 taniej a i są miejsca, że są o połowę taniej. Dlatego moja noga tam nie postanie, choć się nad tym zastanawiałem
- 13 2
-
2023-08-25 10:02
Tym bakłażanem to się można najeść?
Bo to wygląda jak przystawka. Jestem w stanie dużo zapłacić za dobre jedzenie, ale no szanujmy się. Ostatnio w Gdańsku odnosi się wrażenie, że chodzi tylko o oskubanie klienta. Mieszkam w Śródmieściu i tam jakby to jest normalne, bo wszystko pod turystę, i lokals tam nikogo nie obchodzi. Ale żeby na osiedlu w takim nieciekawym miejscu takie ceny walić, i z takimi małymi porcjami? To coś nowego. Bakłażan nie jest drogim warzywem, tutaj jawnie ktoś leci w kulki
- 21 1
-
2023-08-25 10:04
bakłażana nazywać stekiem to czyste oszustwo
jak można przyrównywać warzywko do szlachetnego mięsa, to powinno być zakazane taj jak już jest zakazane nazywanie mlekiem czegoś co nie jest z mleka a jest białe
- 19 0
-
2023-08-25 10:06
nie jadam w knajpach gdzie babka z zupką chińską na głowie robiła rewolucje
ile tych knajp zostało z menu M.G.?
- 14 2
-
2023-08-25 10:08
Niestey ale z przystawkami za prawie 40 zł (4)
i zupą, która wygląda, jak niedokończona jarzynowa, daleko nie zajadą. W tym miejscu przydałby się dobry bar mleczny ze smacznym domowym jedzeniem. Kolejna pizzeria nie jest tam potrzebna, szczególnie taka napompowana.
- 169 7
-
2023-08-25 11:33
Przecież 10 metrów obok jest bar mleczny (Easybar). (2)
Fakt że ceny trochę wyższe niż w klasycznym mleczaku, ale powiedzmy że do przełknięcia, zwłaszcza że nie mają w okolicy chyba żadnej konkurencji jeśli chodzi o domowe jedzenie. Też bym chciał więcej mleczaków na Morenie.
- 12 3
-
2023-08-25 12:14
Easybar?
Tam już przestało śmierdzieć i muchy wyleciały?
- 12 3
-
2023-08-26 08:05
Lubię bary mleczne
Ale ostatnio otworzyli na małomiejskiej ,żenua tylko 2 dania zero wyboru ,jedzenie ok ale niema w czym wybierać.
- 2 0
-
2023-08-25 12:10
haha dokładnie moje przemyślenia
50zł za smażonego bakłażana, śmiechu warte
- 33 0
-
2023-08-25 10:21
Jesli Morena
To tylko Włoszczyzna....
- 8 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.