Wiadomości

Kolejny browar rzemieślniczy w Trójmieście

Piw Rockmilla napijemy się przede wszystkim we wrzeszczańskim pubie Maverick.
Piw Rockmilla napijemy się przede wszystkim we wrzeszczańskim pubie Maverick. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Browar rzemieślniczy Rockmill, który od ponad roku prowadzi firmowy pub Maverick we Wrzeszczu, przeniósł swoją siedzibę do Gdańska. Nowy pub otwiera również posiadający dwa trójmiejskie lokale AleBrowar.



Czy pijesz piwa rzemieślnicze?

tak, tylko takie piwa piję 33%
czasami, ale koncernowe też 43%
bardzo rzadko, nie smakują mi 11%
nie, wolę tańsze piwa popularnych marek 13%
zakończona Łącznie głosów: 1308
Browar Rockmill powstał ponad dwa lata temu i w światku miłośników piw rzemieślniczych szybko stał się ceniony - za dopracowane receptury i kreatywność piwowara. Marka nie posiada własnej produkcji - piwo jest warzone i rozlewane kontraktowo w innych browarach, m.in. w pomorskim Bytowie. Przenosiny do Gdańska to nowe otwarcie dla Rockmilla, który po problemach personalnych wraca do równowagi.

Waldemar Rokicki, inwestor i właściciel browaru: - Na przełomie 2018 i 2019 roku piwowar, twórca pierwszych sukcesów rynkowych, które pozwoliły zdobyć nam trzy złote, trzy srebrne i jeden brązowy medal w konkursie Polski Kraft dla najlepszych piw w Polsce, zdecydował, że chce odejść i założył własny browar. Browar Rockmill oficjalnie przeniósł się do Gdańska. Zaczęliśmy, oprócz produkcji dotychczasowych piw, serię piw z piwowarami domowymi. Pierwsze piwa zadebiutowały w maju i czerwcu. Piwowarami są ludzie z naszego regionu. Jeden z nich okazał się prawdziwym talentem i idealnie odpowiadał naszej filozofii dobrego piwa, jako zbalansowanego, oryginalnego i odkrywczego. Dzisiaj nasze piwa tworzy Paweł Niemc i pierwsze jego piwa dostały już nagrody, np. złoty medal na konkursie Chmielaki Krasnostawskie.

Na fali popularności browar otworzył w ubiegłym roku we Wrzeszczu pub patronacki - nazwany mianem najpopularniejszego piwa z oferty - Maverick, gdzie można spróbować warzonych przez Rockmilla wszystkich stylów piwnych, także w połączeniu z jedzeniem.

- Maverick to nasz autorski pomysł. Choć obok nas jest wiele restauracji, uznaliśmy, że jest to przestrzeń dla połączenia piwa i kuchni. Prowadzimy m.in. czwartkowe koncerty, transmisje sportowe i akcje foodpairingowe, gdzie proponujemy zestawy piw i przystawek z nimi skorelowanych smakowo - dodaje Rokicki.
Nowy pub AleBrowaru

Swoje patronackie puby w Trójmieście posiada również pucki Browar Spółdzielczy oraz lęborski AleBrowar. Do gdyńskiegosopockiego oddziału niebawem dołączy również gdański. Choć nie zostało to jeszcze oficjalnie ogłoszone, kolejny AleBrowar pub zostanie otwarty przy ul. Wajdeloty, w miejscu dawnego bistro Motto.

Opinie (153) ponad 20 zablokowanych

  • New Hope (5)

    Piłem piwo New Hope z owocami jałowca u nich w pubie, kozak!

    • 17 39

    • chyba Kozlak?

      • 12 4

    • Nastepny syf dla polfacetow w rurkach i z brodami. (3)

      • 18 15

      • Tam nie ma nawet ćwiartki faceta.

        • 1 7

      • A noś te swoje dzwony żagle :)

        • 4 1

      • Specjal czy Kuflowe Mocne to odpowiedni trunek dla "prawdziwego faceta"?

        • 2 0

  • Zawsze cieszą takie wieści (1)

    powodzenia :)

    • 37 20

    • Pamiętajcie o zawartości Arsenu w piwie

      • 1 5

  • O w końcu coś nowego xD

    • 8 12

  • Jak słyszę "browar rzemieślniczy" to aż mnie skręca. Jakieś płyny o smaku piołunu albi szynki (22)

    Nie ma juz co pic - browary przemysłowe to koszmar, browary rzemieslnicze to niepotrzebne wydziwianie. Moze w koncu ktos zrobi zwykłe dobre piwo. Bo na razie to psują nawet te z czeską licencją.

    • 133 89

    • Wal czystą, nie ma smaku! (2)

      • 30 20

      • Wali co potwierdza wpis

        • 7 13

      • Czysta tylko dla smakoszy

        Ona też ma smak.

        • 0 0

    • Amber robi ok

      • 34 9

    • Nie znasz się ale wypowiadasz

      Dobrego piwa jest wpip, właśnie dzięki "kraftowej rewolucji". Marudzisz po prostu.

      • 38 14

    • Też przez to przechodzę od 10+ lat (5)

      I wiesz co? Z absolutną przyjemnością sięgam po Złote Lwy, Żywe, Koźlaka, o bardzo dobrym Pszeniczniaku nie wspominając. Nie są najlepsze, ale są wystarczająco solidne i mi to wystarczy. Koźlaka polecam przechować na koniec albo i poza termin ważności, a Lwy i Żywe wybierać jak najświeższe. Oczywiście duże znaczenie ma szkło i temperatura.

      • 49 2

      • Potwierdzam. (2)

        Cena tez przystępna

        • 12 1

        • Johannes z tego samego browaru najlepszy ! (1)

          • 11 1

          • A ja go omijam, bo z dwojga wybieram Żywe. Profil Johanessa jest bardzo zbliżony. Bardzo chciałbym, aby w sprzedaży było dostępne Żywe niefiltrowane.
            Grand Imperial Porter niestety rozczarowuje - cienkusz się zrobił. Z serii "Po godzinach" doskonale wspominam Weizenbocka, więc co jakiś czas rozlewam sobie jego namiastkę - pół na pół Koźlaka z Pszeniczniakiem :) Samo nalewanie do dwóch szklanek to już rytuał, a lepiej smakuje to wypite jako drugie, bo zdąży się "przegryźć". Na przegryzienie się pierwszego jakoś nigdy nie mam na tyle silnej woli, żeby zaczekać. Poza tym szkoda czekać aż piana opadnie. Na zdrowie!

            • 3 3

      • Chętnie spróbuję :) (1)

        • 4 3

        • Polecam piwa zanadto nie schłodzić (poza Pszeniczniakiem, który lubi być zimny).
          Złote Lwy - 8-9 st.C
          Żywe - 10-12 st.C
          Koźlak 12-14 st.C
          Oczywiście przelać do szklanki na 2-3 razy, dość energicznie, poczekać aż siądzie i dalej dolać, budując gęstą pianę. A zresztą... Pobawić się po swojemu i cieszyć się.

          • 9 1

    • (3)

      VIP, Kustosz, Kumpel - super smakowe browce z biedry po ciężkim dniu w stoczni. Idealne pod pod Sylwii bigos

      • 36 6

      • (1)

        No przecież jest Specjal - idealne piwo craftowe pod podróż koleją żelazną.

        • 29 5

        • Od kiedy do specka dodają kukurydzę...

          .. to już jest tylko wyrób piwopodobny...

          • 7 3

      • Sylwia bigosu nie robi bo po 500 bierze na sztukę...

        a tipsiory tak długie że nawet kiełbasy zrobić nie może więc bogacze biorą na wynos ...

        • 7 2

    • Mi też już uszami wychodzi ten mejnstrimowy korpo-marketing (2)

      Wszystko bio, eko, fit, lajt, wege, kraftowe, naturalne, rzemieślnicze, krzesiwem ociosane, ze sprawiedliwego barteru itp. itd. etc.

      • 20 4

      • jak nie czujesz roznicy miedzy kraftowa aipa, a koncernowym lagerkiem to sie nie odzywaj. to sa kompletnie 2 rozne napoje. co do kwestii smakow to juz zalezy od gustow, ja osobiscie wole nie pic alkoholu niz ladowac tyskie, wareczki czy zlote lwy, a wypic z 2 dobre browaki od np funky fluid

        • 7 6

      • Idź po specja w puszce

        • 0 0

    • Ja lubie miloslaw pilzner i niefiltrowany

      No i namyslow.

      • 7 2

    • nie jest źle, dobrze że coś w końcu w Polsce ruszyło

      • 0 2

    • Rockmill

      Zapraszamy do Mavericka. Na 100% znajdziesz coś dla kubków smakowych.

      • 0 0

    • Miłosław

      Tylko Miłosław, Chmielowy Lager bądź sosnowe Apa

      • 0 0

  • (5)

    piwa skorelowane smakowo do dań... nie mam pytań. wybieram czeskie produkcje, normalne jasno piwo bez udziwnień, zrobione uczciwie bez syropów glukozowych (vide np. Warka, Specjal)

    • 42 29

    • Nie kupuję piw z głupkowatymi nazwami.

      • 7 2

    • z powszechnie dostępnych na rynku

      tylko Pilsner Urquell 4,4% - inni potrafią tylko podnosić zawartość alkoholu.....

      • 3 1

    • (1)

      czeska 10ka to tak przeruchany temat, ze szkoda gadac, wszystkie smakuja na jedno kopyto gambrinos, zlatopramen, pilsner czy litovel. woda ze slodym i sladowymi ilosciami chmielu

      • 2 1

      • A najgorsze, że też dodają syropu glukozowego - ostatnio lukam sobie na etykiety, a tu syrop glukozowy w Litovelu, Holbie, Zubrze (tym czeskim)... Masakra jakaś. Tylko Urquell zostaje.

        • 2 0

    • Maverick

      Piwo i tapas przygotowany tak by było naprawdę smacznie, tylko w zestawie 5szt każdego.
      Rockmill nie dodaje do piw żadnych udziwnień.

      • 0 0

  • Wooow (3)

    Będzie trendy, craftowe?

    • 18 6

    • Przycięte brody i żel na łbie to podstawa rzemiosła piwnego, to musi kosztować. (1)

      • 3 1

      • Zapomniałeś(aś) o tatuażach!

        • 0 1

    • Craftowe

      Zapraszamy

      • 0 0

  • Wg mnie to jakaś dziwna ta nazwa-piwa rzemieślnicze. (4)

    • 28 18

    • Kraft ...

      to już nie piwo, to Kraft ;)

      • 0 1

    • (1)

      Wrzeszcz to nie Gdańsk?

      • 0 0

      • Wrzeszcz to Wrzeszcz

        a Gdańsk to Gdańsk, tak było od dawna

        • 0 0

    • Rockmill

      To znaczy, że robione są tradycyjnie. Dobre, podstawowe składniki. Fermentacja ok. 30 dni. Bez dodatków ekstraktów, olejków zapachowych etc. Prawdziwe, naturalne piwa.

      • 0 0

  • (11)

    Sztos informacja.
    Piję tylko kraftowe piwa

    • 15 31

    • Palę tylko Winstony. Zdejm kapelusz

      • 19 3

    • I pewnie masz brodę, którą dajesz muskać co dwa dni za jedyne 50 pln? (8)

      Plus VAT :)

      • 6 4

      • (6)

        Zazdrościsz, że wydaje w 2 dni więcej na brodę, niż ty na głowę przez 3 miesiące.

        • 6 7

        • czego tu zazdrościć? (5)

          • 3 5

          • (4)

            Tego, że mnie stać, żeby o siebie dbać. :)

            • 3 5

            • No i jeszcze wierszem gadasz :)

              • 3 0

            • To ją zgol (2)

              Jak niby dbasz o siebie

              • 3 2

              • (1)

                Golą ci którzy nie potrafią o siebie dbać, nie chcą na to poświęcać czasu, chcą przeciągnąć maszynką i jak najszybciej iść oglądać telewizję.

                • 1 0

              • No popatrz...

                To samo można napisać o brodaczach :-)

                • 0 0

      • Oj tam

        • 1 0

    • Co za hype !

      • 0 0

  • Crafty fuj (3)

    Tylko specjal i żubr!

    • 28 43

    • i jeszcze Dzik!

      • 5 2

    • harde i van pur, koniecznie ciepłe, takie z półki ;)

      • 14 0

    • eh

      Magiczne trio tyskie , żywiec , lech . Po co przepłacać jak nie widać róznicy

      • 0 3

  • Piwo to moje paliwo (5)

    Za gramanicą tylko takie browary teraz się pije

    • 10 18

    • jak twoje paliwo to znaczy ,że jesteś alkoholikiem bo alkoholik to nie tylko ten co leży na ulicy (4)

      ale i ten co każdego dnia Musi wypić chociaż jedno piwo

      • 3 12

      • Ja nie musze, ja chce... bardzo chce...

        • 11 2

      • no i co w tym złego (2)

        • 3 1

        • co w tym złego, po takim codziennym piciu następują pomału zmiany w mózgu (1)

          zaczniesz nienawidzić ludzi a potem swojej rodziny ,będziesz swoją rodzinę niszczyć, poniżać , używać przemocy aż cie wywalą z domu .

          • 2 4

          • po jednym piwie dziennie ?

            Przesadzasz, wszystko jest dla ludzi. Swoją drogą niezłą patologię musiałeś/musiałaś widzieć lub doświadczyć w życiu. Współczuję !

            • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2