• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Kuchenne rewolucje" w Gdańsku. Po emisji najnowszego odcinka

Magda Mielke
5 października 2023, godz. 22:30 
Opinie (115)
Kuchenne Rewolucje na Morenie w Gdańsku zmieniły Mio Gasto w Melone Rosa. Na zdjęciu: Magda Gessler oraz Wojtek, właściciel restauracji. Kuchenne Rewolucje na Morenie w Gdańsku zmieniły Mio Gasto w Melone Rosa. Na zdjęciu: Magda Gessler oraz Wojtek, właściciel restauracji.

Było Mio Gastro, jest Trattoria Melone Rosa. To efekt zmian, jakie w znajdującym się na Morenie lokalu zaprowadziła restauratorka Magda Gessler, która pod koniec czerwca zawitała tu wraz z ekipą programu "Kuchenne rewolucje". Z jakimi trudnościami mierzyła się restauracja, co należało poprawić i czy ostatecznie udało się uratować biznes? O tym wszystkim można się było przekonać w najnowszym odcinku programu. Oglądaliście?



Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż

Czy obecność uczestnika z Trójmiasta sprawia, że oglądasz dany program telewizyjny?

Pod koniec czerwca informowaliśmy, że ekipa "Kuchennych rewolucji" była widziana w restauracji Mio Gastro na Morenie. Doniesienia naszych czytelników okazały się prawdziwe - w czwartek, 5 października, stacja TVN wyemitowała odcinek programu poświęcony rewolucji w gdańskiej restauracji.

Było Mio Gastro, jest Trattoria Melone Rosa



Znajdujące się przy ulicy WarneńskiejMapka (Piecki-Migowo) Mio Gastro było niewielką restauracją z kuchnią włoską. Serwowano tu głównie pizzę i makarony, a także śniadania do godz. 18. Restaurację przedstawialiśmy w marcu tego roku w naszym cyklu "Nowe lokale":

Restauracja posiada industrialne wnętrze z ciekawymi elementami jak graffiti na suficie i estetycznie rozmieszczone dekoracje. Miejsce powstało z zamiłowania do dobrego jedzenia. Właściciele ze swoich konsumenckich doświadczeń postanowili wyciągnąć lekcję i stworzyli miejsce, które szczególnie może spodobać się śpiochom.

  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
  • Tak prezentowało się Mio Gastro w marcu tego roku.
Restaurację założył 29-letni Wojtek, który zawsze marzył o stworzeniu lokalu z rodzinną atmosferą. Do pomocy zaprosił przyjaciela, 32-letniego Daniela, który wkrótce przejął obowiązki szefa kuchni. Daniel wcześniej gotował tylko amatorsko. Na początku interes szedł dobrze. Później do lokalu przestali zaglądać klienci i lokal przez pół dnia świecił pustkami.

- Ja po prostu nie brałem pod uwagę tego, że to jest tak twardy orzech do zgryzienia. Jak otworzyliśmy, to było to bardziej zabawkowe, takie spełnienie marzeń o Disneylandzie, a jednak są to obowiązki - mówi na antenie Wojtek, właściciel lokalu.

Co zawiodło?



Jak można dowiedzieć się z programu, brak gości sprawił, że chęci do prowadzenia restauracji zaczęły słabnąć, a do biznesu trzeba było dokładać miesięcznie ok. 10 tys. zł.

- Jeśli chodzi o Wojtka, to jest to wszechobecny chaos. On jest tykającą bombą. Łapie się pięciu rzeczy na raz. Potrafi coś zapomnieć, zdarza mu się nie otworzyć na czas restauracji. Wojtek też czasami wieczorem, jak stwierdzi, że już nikt nie przyjdzie potrafi zamknąć szybciej restaurację - przyznał w programie Daniel, wspólnik Wojtka i szef kuchni.
Mimo że od otwarcia restauracji nie zdążyło minąć nawet pół roku, dziewczyna Wojtka podsunęła pomysł, aby zwrócić się o pomoc do Magdy Gessler.


Magda Gessler o Mio Gastro: "czy ktoś tu ma problemy żołądkowe?"



- "Mio Gastro" - ta nazwa bardziej kojarzy mi się z problemami żołądkowymi niż z dobrym jedzeniem - powiedziała Magda Gessler, wchodząc do lokalu na Morenie.
Restauratorka zwróciła uwagę, że "gastro" kojarzy się raczej z niestrawnością niż dobrym jedzeniem, a sama "gastronomia", do której próbował w nazwie nawiązać właściciel, budzi w Polsce skojarzenia z komuną. Gessler zwróciła też uwagę na niepasujący do oferty i charakteru restauracji wystrój lokalu.

- Zrobiliśmy restaurację, która wygląda trochę jak ja i Daniel, która odwzorowuje nas - tłumaczył na antenie Daniel. - Sam też nie byłem nigdy w restauracji, która ma wzorki na suficie, więc rozumiem, że kogoś to może dziwić czy szokować, aczkolwiek wolę moje obrazki niż mieć na ścianie flagę Włoch jak wszyscy czy zdjęcia makaronów i pizzy.
  • "Kuchenne Rewolucje" na Morenie w Gdańsku zmieniły Mio Gasto w Melone Rosa. Program można było obejrzeć w czwartek, 5.10 na TVN. Powtórka na Playerze.
  • "Kuchenne Rewolucje" na Morenie w Gdańsku zmieniły Mio Gasto w Melone Rosa. Program można było obejrzeć w czwartek, 5.10 na TVN. Powtórka na Playerze.
  • "Kuchenne Rewolucje" na Morenie w Gdańsku zmieniły Mio Gasto w Melone Rosa. Program można było obejrzeć w czwartek, 5.10 na TVN. Powtórka na Playerze.
  • "Kuchenne Rewolucje" na Morenie w Gdańsku zmieniły Mio Gasto w Melone Rosa. Program można było obejrzeć w czwartek, 5.10 na TVN. Powtórka na Playerze.
  • "Kuchenne Rewolucje" na Morenie w Gdańsku zmieniły Mio Gasto w Melone Rosa. Program można było obejrzeć w czwartek, 5.10 na TVN. Powtórka na Playerze.
Restauratorka skrytykowała też poziom dań. Zwróciła uwagę, że nikt w restauracji nie zna i nie rozumie filozofii włoskiej kuchni, a zespół jest bardzo niedoświadczony i ma małą wiedzę o gotowaniu. Miała też zastrzeżenia co do czystości w kuchni i prowadzenia social mediów lokalu.

- Dzięki pani Magdzie zauważyłem rzeczy, których wcześniej nie widziałem. To było takie przetarcie oczu. Za dużo luzu, za mało odpowiedzialności - przyznał właściciel restauracji po wizycie Magdy Gessler.

Trattoria Melone Rosa



Podczas "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odmieniła przede wszystkim wnętrze lokalu. Obecny wystrój nie powinien zaskoczyć żadnego z widzów programu. Restauratorka nigdy nie kojarzyła się z minimalizmem, również i tym razem postawiła na soczyste kolory - zieleń i róż oraz kwiatowe wzory. Motywem przewodnim odmienionej restauracji jest różowy melon - znaleźć go można zarówno w nazwie lokalu, opracowanej przez restauratorkę karcie dań, jak i na ścianach w postaci grafik.

  • Tak teraz wygląda Trattoria Melone Rosa.
  • Tak teraz wygląda Trattoria Melone Rosa.
  • Tak teraz wygląda Trattoria Melone Rosa.
  • Tak teraz wygląda Trattoria Melone Rosa.
W sierpniu, już po kuchennych rewolucjach, odwiedziliśmy Trattorię Melone Rosa i sprawdziliśmy, jak teraz wypada restauracja.

- W niedużym lokalu znajdziemy raptem kilka stolików oraz niewielki bar. Wystrój jest charakterystyczny dla stylu Magdy Gessler, czyli jest kolorowo i wesoło. Ściany i stoły zdobią tkaniny, w których dominują paski i kwiatki utrzymane w cukierkowych, pastelowych odcieniach oraz zdjęcia owoców. Białe stoliki i krzesła, przykryte obrusami i kwiecistymi podkładkami, wraz ze świeżymi kwiatami dodają przestrzeni uroku. Co ciekawe, zastawa stołowa prezentuje się dość luksusowo: złote sztućce oraz talerze o wzorach przypominających styl Versace. Trochę to nie pasuje do całości - pisała po wizycie Agnieszka Haponiuk, autorka cyklu "Jemy na mieście".
  • Menu, które wprowadziła Magda Gessler.
  • Pizza pattatona według Magdy Gessler ze śmietaną crème fraiche, ziemniakami z rozmarynem i pancettą. Kroi się ją nożyczkami.
  • Buratta z dodatkami według Magdy Gessler - pomidorki cherry, vinegret, morele, anchois.
  • Stek z bakłażana według Magdy Gessler z parmezanem, gnocchi, sosem pomidorowym i sałatką z pesto.
  • Zupa minestrone e zucchine według Magdy Gessler.
Jeśli chodzi o najważniejsze, czyli menu - nadal można w nim znaleźć różnego rodzaju pizze, makarony i inne włoskie specjały. Karta zaczyna się od listy dań stworzonych przez Gessler, są to: dwie przystawki - nawiązujący do nazwy lokalu różowy melon oraz buratta z dodatkami, zupa - minestrone e zucchine, dwa dania główne - stek z bakłażana oraz pieczeń wieprzowa, sałatka ceza z krewetkami lub kurczakiem i pizza pattatona.

- Nie mogę ocenić, czy kuchenna rewolucja Magdy Gessler należy do udanych, bo nie mam porównania do tego, co serwowano przed jej zmianami. Przyznaję jednak, że jestem nieco rozczarowana, bo spodziewałam się większej kreatywności kulinarnej. Tymczasem potrawy z menu Magdy Gessler były poprawne, ale niczym specjalnie mnie nie uwiodły. Największe uznanie wśród moich towarzyszy, jak i moje zdobyła pizza. I wydaje mi się, że to właśnie pizza jest mocną stroną Trattoria Melone Rosa (dawne Mio Gastro) - oceniała po wizycie w restauracji Agnieszka Haponiuk.
Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi

"Kuchenne Rewolucje" w Trójmieście



Podczas każdego odcinka Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedza restauracje, których właściciele borykają się z problemami: jakością jedzenia, poziomem obsługi lub nie radzą sobie z zarządzaniem restauracją. Gessler dokładnie ocenia stan restauracji, a następnie proponuje szereg zmian, które mają pomóc poprawić jej funkcjonowanie i powrócić do rentowności.

W Trójmieście Magda Gessler przeprowadziła już kilkanaście rewolucji. Wśród lokali, które funkcjonują do dziś, są: Panorama, Tawerna Dominikańska, Tapas RybkaNiezłe Kino.

Miejsca

Opinie (115) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Pomoc

    Magda show pokazala co potrafi najlepiej, powodzeia finansowego zycze. W mediach wyglada to budujaco ale nie dla resteuratora.

    • 23 13

  • Na co liczą restauratorzy? (4)

    Mnie to raczej zniechęca, bo nie wierzę w to, że jak mieli syf, to on zniknie w jeden dzień. A poza tym ta kobieta jest antyreklamą sama w sobie

    • 93 19

    • Ja tak samo myślę

      Wole iść do knajpy w której Gessler nigdy nie będzie musiała być. A co do syfu to chciał bym zobaczyć kuchnie samej Gesslerowej i przejść się z biała chusteczka po okapach

      • 37 3

    • Ten syf właśnie zniknął dzięki Gesllerowej

      jeżeli ktoś myśli, że w bardzo popularnych restauracjach jest czysto, to się grubo myli.

      • 10 6

    • W 90 procent restauracji jest bardzo brudno i bałagan na zapleczu

      • 9 2

    • akurat w przypadku jednej z knajpek obok zukowa twoja teoria się nie sprawdza

      • 0 0

  • (3)

    Dawno temu był to bardzo fajny program, jeden z pierwszych odcinków - rewolucja w Zieleniaku. Obecnie prowadząca to karykatura samej siebie. Doczepy a'la Violetta Villas, którymi zamiata nad jedzeniem - i ona śmie komuś wypominać, że w kuchni jest brudno? Że niehigienicznie?! Rzucanie bluzgami i talerzami stało się na porządku dziennym. Kiedyś były to ekstremalne przypadki, gdzie dosadny opiernicz lub stłuczony talerz pozwalały w 99% na obudzenie średnio przytomnych właścicieli i załogi restauracji. Obecnie jest to upodlanie ludzi pod publiczkę, oczywiście przypudrowane twierdzeniem, że to dla dobra restauracji. Podziwiam ludzi, którzy jeszcze brną w ten program. Chyba lepiej zamknąć biznes i pomyśleć o czymś nowym, niż robić za popychadło w imię słupków oglądalności stacji, która nie tyle stacza się na dno, ale raczej pędzi tam jak supernova.

    • 131 27

    • To było taka ściema ,W jeden dzień znalazła szefa kuchni. Po 30 dniach od emisji poprzedni wrócił. (1)

      • 27 0

      • Jakim cudem 30 dni od emisji, skoro emisja odcinka była w tę środę- 3 dni temu..? Powrót do przyszłości Ci się włączył?

        • 0 0

    • Nikt nikogo nie zmusza ani do korzystania z jej rad

      ani do oglądania.

      • 6 2

  • (1)

    Ceny nieadekwatne do podawanego produktu. 50zl za kawałek bakłażana. Nie dziękuję. Lokale Magdy Gessler nie zachęcają do odwiedzin. Skoro przed rewolucjami niczym nie potrafili się pokazać to 3 dania nie zmienia braku umiejetnosci

    • 78 8

    • Są inne dania w przystępnych cenach

      • 1 4

  • Zobaczymy za pół roku większość nie ma

    • 48 3

  • Ciekawe czy będzie dłużej funkcjonować niż jej koncept heh

    • 32 4

  • Lubie ten program bo on obnaża Polska pseudo gastronowmie ludzie co herbaty nie potrafia przygotowac prowadza restauracje (5)

    z personelem ktory niewiele wiecej umie!

    • 73 10

    • Ale zdajesz sobie sprawę (3)

      Że wszystko tam jest według scenariusza, i jak ktoś "nie umie ugotować herbaty" to najprawdopodobniej reżyser programu kazał mu "zapomnieć" jak "ugotować herbatę" żeby był show i ludzie mieli takie same odczucia jak twoje? Witamy w prawdziwym życiu.

      • 17 19

      • 100% racja

        • 9 4

      • Lee, ming tak wiemy to wszystko jest spisek :) te wszystkie knajpy wykupił TVN by prowadzić program (1)

        i opłacił tez wszystkich do udziału w programie.

        • 5 7

        • Nie, udział w programie jak i cały remont opłacają knajpy

          I jest to znany fakt. "Kuchenne rewolucje" to bardziej usługa reklamowa niż program.

          • 11 0

    • Dlatego pies z kulawa noga nie zaglada do tych knajp. Wystarczy wejsc tu na pyszne czy ubera, w okolicy wywali chyba z 9 pizzerii , 4 kebaby i moze 1 bar z normalnym jedzeniem. Czyli nie umiem gotowac, ale wezme zrobie pizze, bo to trzeba byc zdolnym zeby ja zepsuc, a potem sie okaze, ze nawet pizza nie wychodzi

      • 3 0

  • Ceny (3)

    Chętnie bym odwiedził, ale cena 50 zł za steka z bakłażana, podanego w osiedlowym barze, raczej nie zachęca.

    • 123 6

    • Są inne dania w przystępnych cenach, warto się wybrać

      • 0 9

    • (1)

      Porządny stek kosztuje kilka razy więcej niż 50zł.

      • 0 8

      • Kierowco.czegoś tam, mowa o steku z bakłażana, jeśli wiesz co to jest;)

        • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    Podoba mi się! (9)

    Trzymam kciuki za młodych ludzi. Na pewno wpadniemy z rodzinka na obiadek. Trzymajcie się i nie czytajcie hejterow.
    Powodzenia

    • 131 35

    • (4)

      I kup bakłażana za 50 zł !!!

      • 37 12

      • Jak dla Ciebie to dużo, bo wiadomo 500+ szybko się rozchodzić (2)

        To jest coś takiego jak praca, a obecnie przy tej inflacji 50 zł to niestety niewiele.

        • 8 28

        • Są tam inne dobre dania w przystępnej cenie

          • 8 3

        • masz rację policz sobie najniższe wynagrodzenie zapłać czynszu inne opłaty zostanie ci z 700 zł i wtedy yes idę na obiad z

          • 2 0

      • Ceny

        Pretensje co do liczb raczej skieruj do rządu. To nie restaurator narzuca wartość pieniądza, ale raczej to wynik działania naszych geniuszy ekonomicznych. Jestem sobie w stanie wyobrazić, że za jakiś czas ten sam bakłażan będzie kosztować 500zł a my będziemy zarabiać pewnie też trochę mniej jak 10x więcej :) Kiedyś wielu z nas już to widziało

        • 11 3

    • slodka rodzinka wpadnie na obiadek? a moze obiadunio? (2)

      • 20 6

      • Obiadeczek! I kciuczki! Jak zdrabnia to na bogato niech będzie.

        • 10 5

      • Śmieszni są dorośli używający zdrobnień, jakby mieli 8 lat :)

        • 8 1

    • NIe wpadniecie, bo sami tam pracujecie.

      • 1 4

  • Właściciel Wojtek miał na dziary (4)

    Oraz na rewolucje za których przeprowadzenie właściciel płaci stacji duże pieniądze. Ten program to jedynie reklama którą może sobie kupić każda knajpa- z ratowaniem nie ma nic wspólnego, chyba że mówimy o ratowaniu budżetu podstarzałej restauratorki.

    • 81 44

    • Po pierwsze kłamiesz (2)

      A po drugie musiałeś ulać żółć i nienawiść. Nie dało się inaczej.

      • 18 24

      • Ale gdzie tu jest kłamstwo?

        • 10 0

      • dodałby jeszcze

        ze pani gesslerowa to alkoholiczka

        • 11 0

    • Powiem szczerze, że takie dziary jak ma właściciel obrzydzają mnie więc wcale nie zachęcają mnie do jedzenia tam:)

      • 10 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane