• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Mięso" roślinne we wrzeszczańskim barze

Łukasz Stafiej
22 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Burger z roślinnym mięsem: będzie go można skosztować od tego weekendu w lokalu House of Seitan w Gdańsku. Menu z produktami Beyond Meat będą dostępne jeszcze przez kilka tygodni.

Wegański bar House of Seitan we Wrzeszczu jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza do swojej oferty roślinne mięso firmy Beyond Meat, które w smaku i wyglądzie jest łudząco podobne do swojego mięsnego odpowiednika.



Czy jesz mięso?

Zastępowanie czy naśladowanie mięsa produktami pochodzenia roślinnego w kuchni wegańskiej nie jest niczym nowym. Rewolucja dokonała się kilka lat temu, gdy amerykańska firma Beyond Meat wypuściła na rynek swoje produkty.

Ich roślinne mięso produkowane jest z białka pozyskiwanego m.in. z grochu, ale dzięki specjalnemu przetworzeniu do złudzenia przypomina prawdziwe mięso - teksturą, wyglądem, ale i smakiem. W zachodnich sklepach sprzedawane jest nawet na takich samych tackach i w tych samych działach, co mięsne odpowiedniki.

Beyond Meat zachwycili się znani i bogaci, jak Bill Gates czy Leonardo di Caprio, którzy promują jego spożywanie w celu ograniczania produktów zwierzęcych w codziennej diecie. Krytyk kulinarny "The New York Times", Mark Bittman, napisał: "Nie odróżnisz Beyond Meat od kurczaka. Przynajmniej ja nie umiem, a to przecież moja praca".


Beyond Meat wykorzystywany jest również przez szefów kuchni, którzy tworzą z niego roślinne potrawy naśladujące te mięsne, np. filety z kurczaka, hot-dogi czy burgery. Tych ostatnich będzie można spróbować w sobotę i niedzielę we wrzeszczańskim barze wegańskim House of Seitan, który jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza Beyond Meat do swojej oferty. Co ważne, HoS będzie sprzedawać wspomniany produkt przez najbliższe tygodnie, a zatem ci, którzy nie załapią się na weekendową premierę, będą mieli okazję skosztować roślinnego mięsa także w późniejszym czasie.

Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika. Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika.
- Dieta bezmięsna jest coraz bardziej popularna nie tylko wśród wegan, ale po prostu ludzi, którzy kochają zwierzęta. Mamy pewne przyzwyczajenia, wiele smaków znamy i lubimy od dziecka, a teraz możemy je mieć nie rezygnując ze swoich przekonań i nie krzywdząc innych. Beyond Meat w tym temacie wyprzedził innych o kilka kroków, bo smakuje jak normalne mięso wołowe, jest praktycznie nie do odróżnienia - mówi współwłaścicielka HoS, Paulina Markowska.
HoS zaprasza na cheeseburgera z sosem BBQ, sosem czosnkowym, warzywami i domową bułką maślaną. W zestawie będą jeszcze pieczone ziemniaki w czosnku niedźwiedzim i surówka. Cena to 39 zł.

- Planujemy poszerzać naszą ofertę tych produktów, wszystko zależy od zainteresowania naszych gości, ale przewidujemy szczęśliwą wspólną przyszłość - dodaje Markowska.

Miejsca

Opinie (261) 10 zablokowanych

  • Robienie wegetariańskiej żywności, która wygląda i smakuje jak mięso (1)

    Wolę po prostu zjeść kawał krowy.

    • 17 27

    • jedz, ktoś ci broni? czy może jednak ty chcesz zabronić innym jedzenia czegoś, czego oni chcą?

      • 1 4

  • teraz czas na sałatę wołową i wieprzową rzodkiewkę? (2)

    Taka manipulacja powinna być karana

    • 19 15

    • (1)

      Dopóki jest przedrostek "wegański", "wegetariański", "sojowy" itp. albo nazwa jest w cudzysłowiu, nikt nie powinien mieć problemu z rozpoznaniem tego co je. No chyba że w grę wchodzą problemy z czytaniem ze zrozumieniem

      • 1 1

      • Ale jak napiszesz masło w cudzysłowie to już masz problem. Masło roślinne też już wypadło z obiegu, więc byłbym ostrożny.

        • 2 0

  • Tak! W końcu będe mógł zjeść mojego vegeburgera bez mordowania zwierzątek!

    Aż mi rurki się zacisnęły z radości.

    • 14 24

  • Otworzyłem warsztat samochodowy i tez by mi sie przydał taki artykuł (1)

    ile to u was kosztuje?

    • 18 5

    • Zacznij oferować bezmięsne klocki hamulcowe :D

      • 14 2

  • Kocham zwierzęta! Lubię jak ogrzewają mój żołądek

    • 10 23

  • Ten artykuł obraża moje uczucia

    • 8 16

  • Tołstoj, Da Vinci, Einstein, Kafka (9)

    ponadprzeciętni ludzie nie jedzą mięsa.

    • 13 17

    • Wszyscy czterej?

      Przekonałeś mnie

      • 6 1

    • Sławni mięsożercy (3)

      Jezus Chrystus,
      Galileo Galilei,
      Archimedes z Syrakuz,
      Tales z Miletu,
      Michael Faraday,
      Evangelista Torricelli,
      Antoine Henri Becquerel,
      Amadeo Avogadro,
      Rene Descartes,
      Louis Pasteur,
      Alfred Nobel,
      Pierre de Fermat,
      Mikołaj Kopernik,
      Johannes Kepler,
      Blaise Pascal,
      Fryderyk Chopin,
      Maria Skłodowska-Curie,
      Piotr Curie,
      Irena Joliot-Curie,
      Ludwig van Beethoven,
      Wolfgang Amadeusz Mozart,
      Johannes Brahms,
      Johann Sebastian Bach,
      Maurice Ravel,
      Artur Rubinstein,
      Giuseppe Verdi,
      Stanisław Moniuszko,
      Piotr Czajkowski,
      Aram Chaczaturian,
      Mikołaj Rimski-Korsakow,
      Antonio Vivaldi,
      Jan Kochanowski,
      Mikołaj Rej,
      Adam Mickiewicz,
      Juliusz Słowacki,
      Władysław Reymont,
      Bolesław Prus,
      Zygmunt Krasiński,
      Henryk Sienkiewicz

      • 18 3

      • (1)

        kopiuj wklej brawo za umiejętność

        • 1 12

        • Wysil się bardziej

          Ktoś wkleja pierdołę o veganach to mu odpisuje pierdołę o mięsożercach.

          • 11 1

      • Pinochet

        Stalin
        Kaczyński
        Stefan W.
        Ty
        Trynkiewicz

        • 1 1

    • Adolf Hitler (3)

      Co prawda z powodów zdrowotnych nie jadł mięsa, a nie z przekonań, ale nie jadł

      • 5 0

      • (2)

        To jest nieprawda! Jadł mięso, ludzie! Przestańcie powtarzać w kółko te głupotę!!!

        • 3 6

        • W ostatnich latach życia nie jadł (1)

          • 4 0

          • Część ludzi w ostatnich latach życia też nie je, poprzestając na bułce moczonej w mleku tudzież kaszce mannej.

            • 2 5

  • Opinia wyróżniona

    Ciekawy pomysł. (6)

    Jak w artykule zostało ujęte; „mamy swoje smaki i przyzwyczajenia”
    Tez od jakiegoś czasu nie jem mięsa nie dlatego bo utne głowę kurce.
    Dlatego ze ta kurka żyje w okropnych warunkach nafaszerowana hormonami i inna chemia która wpływa zle na nasz organizm. Gdybym wiedziała skąd dane mięso pochodzi i ze żyło sobie na trawce dziobiąc ziarenka czy szukając robaczków nie byłoby problemu. Pewnie ze brakuje mi czasami pysznego burgera no z Surfa czy tez extra rosołu...(to właśnie te smaki i przyzwyczajenia) Czepiamy się ze roślinożercy wymyślają coś co wyglada jak mięso a mięsem nie jest ale czy mięsożercy zastanowili się kiedyś ile jest tego mięsa w mięsie co kupują? Czym jest nafaszerowane? Po 3 miesiącach nie jedzenia mięsa czuje się naprawdę lepiej i w końcu moje wyniki są naprawdę dobre. Uważam ze pomysł ciekawy tylko cena 39 zł... jak na coś co jest nowe na rynku raczej dałabym bardziej zachęcająca... no cóż raz w czas będzie można skosztować

    • 24 6

    • Nie ma problemu żeby kupić normalne mięso od rolnika (1)

      Takie które niedawno skubalo trawke. Wystarczy wybrać się na wieś. Ale za 1 gęś place 130zl a nie jak w lidlu kurczaczek za 9.99

      • 5 1

      • Taaaaa, rolnicy przecież tacy uczciwi

        Jak sam sobie nie wyhodujesz to będziesz miał pewność.

        • 3 1

    • to sztuczne mięso jest bardziej nafaszerowane chemią niż ten kurczak (1)

      • 3 0

      • Nie jest

        • 0 4

    • Dokładnie, problemem są warunki hodowli. Tak samo przy produkcji produktów mlecznych (1)

      • 3 1

      • Fakt. Przemysłowy nabiał+mięso=rak jak w banku

        • 1 2

  • House of Seitan (5)

    Brzmi trochę jak "House of Satan" :)

    • 14 5

    • O to chodziło :)

      • 3 2

    • zobaczysz właścicieli to zrozumiesz (1)

      • 3 0

      • Tacy czarniawi, z kopytamy

        Zalatujo siarko?

        • 3 1

    • No co Ty?

      • 0 1

    • Bo wegany to szatany!!! XD

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    uwaga (13)

    Jeszcze warto przyjrzeć się śladów węglowemu, który zostawia codziennie przemysłowa hodowla zwierząt. I czy macie pojęcie, ile wody zużywa się przy produkcji 1 kg mięsa? Przy wołowinie 14.500L/kg mięsa, wieprzowinie 5.990L/kg, drobiu 4.330L/kg. A wody zdalnej do spożycia, na Ziemi jakoś, k***a, nie przybywa!

    • 27 8

    • a ile wody ty zużywasz codziennie na kibelku? nie wstyd ci?! (7)

      byś wyławiał i zakopywał w doniczkach, wody zdalnej do picia na ziemi nie przybywa!

      • 7 5

      • (3)

        Ale też nie ubywa. Ziemia ma obieg zamknięty.

        • 5 2

        • (2)

          Ubywa człowieku, doucz się.

          • 2 3

          • Niedługo zasilą nas lodowce, więc się nie gorączkuj.

            • 0 1

          • Woda jest powszechnie spotykanym składnikiem w atmosferze. Występuje ona w trzech stanach skupienia ciekłym, stałym i gazowym. Z ogólnej objętości 1390 mln km3 znajdującej się na powierzchni Ziemi prawie 1370 mln znajduje się w morzach, ponad 20 mln km3 w śniegach i lodach. Niespełna pół miliona w rzekach, jeziorach, bagnach, oraz we wnętrzu skorupy ziemskiej. Ilość wód podziemnych jest jednak trudna do oszacowania. Jedynie 13 tys. km3 z ogółu wody, jaka znajduje się na Ziemi występuje w atmosferze. Wody hydrosfery są w ciągłym ruchu zwanym obiegiem wody w przyrodzie. Pewna ilość wody krąży stale pomiędzy atmosferą, hydrosferą a litosferą, przenosząc się z jednego środowiska do drugiego. Badaniem hydrosfery zajmuje się hydrografia i oceanografia. Całkowita ilość wody w przyrodzie nie zmienia się. Istnieje równowaga pomiędzy ilością wody, która paruje a ilością wody opadowej. Straty równoważone są przez zyski, natomiast ich zestawienie nazywa się bilansem wodnym.
            No i się douczylem

            • 0 0

      • (2)

        Do produkcji jednego mięsnego kotleta potrzeba tyle wody ile jedna osoba zużywa przez miesiąc pod prysznicem.

        • 3 3

        • (1)

          mógłbyś pokazać jakieś wyliczenie i jak się produkuje kotlety

          • 1 0

          • Jak ktoś nie ma prysznica, to wyliczenia szlag trafiają. A kto wytrzyma miesiąc pod prysznicem? Bez snu? To ja wolę swoją wannę.

            • 0 0

    • byk wazy 800 kg i chowa się go 2 lata i według twoich danych dziennie wypija lub zjada paszy do wyprodukowania której zszyto ok 16000 litrów wody - przy kurczaku jeszcze lepiej wygląda ta proporcja - te dane to kolejny dowód ze wegańska dieta nie służy rozwojowi mózgu

      • 6 4

    • A co się z tą wodą dzieje? Znika? (2)

      Chyba jednak wraca do obiegu nie?

      • 4 0

      • Jak wraca do obiegu? (1)

        Opisz dokładnie ta ścieżkę, to bardzo ciekawe

        • 1 0

        • Leci do klopa i znika, ale w klopie wciąż jest woda, więc jednak nie znika i bilans wodny jest zachowany. A tak na prawdę, to wsiąka w glebę i po prawdzie, czy tego chcemy czy nie, wszyscy żyjemy na jednym wielkim bagnie.

          • 0 0

    • A warzywa to rozumiem wody nie potrzebują?

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane