- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (32 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (42 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (31 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
"Mięso" roślinne we wrzeszczańskim barze
Wegański bar House of Seitan we Wrzeszczu jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza do swojej oferty roślinne mięso firmy Beyond Meat, które w smaku i wyglądzie jest łudząco podobne do swojego mięsnego odpowiednika.
Ich roślinne mięso produkowane jest z białka pozyskiwanego m.in. z grochu, ale dzięki specjalnemu przetworzeniu do złudzenia przypomina prawdziwe mięso - teksturą, wyglądem, ale i smakiem. W zachodnich sklepach sprzedawane jest nawet na takich samych tackach i w tych samych działach, co mięsne odpowiedniki.
Beyond Meat zachwycili się znani i bogaci, jak Bill Gates czy Leonardo di Caprio, którzy promują jego spożywanie w celu ograniczania produktów zwierzęcych w codziennej diecie. Krytyk kulinarny "The New York Times", Mark Bittman, napisał: "Nie odróżnisz Beyond Meat od kurczaka. Przynajmniej ja nie umiem, a to przecież moja praca".
Beyond Meat wykorzystywany jest również przez szefów kuchni, którzy tworzą z niego roślinne potrawy naśladujące te mięsne, np. filety z kurczaka, hot-dogi czy burgery. Tych ostatnich będzie można spróbować w sobotę i niedzielę we wrzeszczańskim barze wegańskim House of Seitan, który jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza Beyond Meat do swojej oferty. Co ważne, HoS będzie sprzedawać wspomniany produkt przez najbliższe tygodnie, a zatem ci, którzy nie załapią się na weekendową premierę, będą mieli okazję skosztować roślinnego mięsa także w późniejszym czasie.
- Dieta bezmięsna jest coraz bardziej popularna nie tylko wśród wegan, ale po prostu ludzi, którzy kochają zwierzęta. Mamy pewne przyzwyczajenia, wiele smaków znamy i lubimy od dziecka, a teraz możemy je mieć nie rezygnując ze swoich przekonań i nie krzywdząc innych. Beyond Meat w tym temacie wyprzedził innych o kilka kroków, bo smakuje jak normalne mięso wołowe, jest praktycznie nie do odróżnienia - mówi współwłaścicielka HoS, Paulina Markowska.
HoS zaprasza na cheeseburgera z sosem BBQ, sosem czosnkowym, warzywami i domową bułką maślaną. W zestawie będą jeszcze pieczone ziemniaki w czosnku niedźwiedzim i surówka. Cena to 39 zł.
- Planujemy poszerzać naszą ofertę tych produktów, wszystko zależy od zainteresowania naszych gości, ale przewidujemy szczęśliwą wspólną przyszłość - dodaje Markowska.
Miejsca
Opinie (261) 10 zablokowanych
-
2019-03-22 14:03
tak, jedzą mięso z roślin i strzelają do pluszowego dzika
zew natury odezwał sie w sercach wegan
- 7 5
-
2019-03-22 14:30
Cudowny boly du*y co poniektórych:D
Trzeba mieć naprawdę kłopot z sobą, żeby przez ileś postów jęczeć, że hurrr durrr, ktoś zamiast zabitego zwierzęcia woli zjeść coś roślinnego.
Idę po popcorn i czytam dalej te komentarze ;-)- 14 5
-
2019-03-22 14:46
Kotlety sojowe sa odlotowe (2)
To durzo lepiej niz zerzrec krowe
- 4 6
-
2019-03-22 15:35
(1)
pisze się "dużo"
- 0 1
-
2019-03-22 18:35
Masz rację, ale poczytaj sobie co ta soja "hodowlana" zawiera oprócz soi. Mięso to sama chemia, woda i saletra. Soja podobnie, przecież chodzi o to, by wykarmić cały świat jak najtańszym kosztem.
- 3 0
-
2019-03-22 14:51
mieso
Kazde jedzenie ktore jest przetworzone to swinstwo, najzdrowsze jest jedzenie nieprzetworzone !!!
- 4 0
-
2019-03-22 15:05
Takie tam
Czy wysokoprzetworzone rośliny sa zdrowsze niz nieprzetworzone mieso...
- 4 0
-
2019-03-22 15:09
W Korei płn jak już im się uda, to też robią mięso z trawy.
- 3 1
-
2019-03-22 15:26
co? (1)
jak można nazwać mięsem coś co nim nie jest? Mięso jak sama nazwa wskazuje jest zrobione z mięśni zwierząt. To tak jakby sprzedawać cyrkonie jako diamenty bo przecież wygląda podobnie...
- 7 1
-
2019-03-22 20:09
I stąd masz taki ból pupy?
- 0 4
-
2019-03-22 15:38
przetworzenie??? (1)
nie znam się na przetwórstwie żywności, dlatego chciałam zapytać, na czym polega to specjalne przetworzenie, i czy w efekcie nie jest to wegańskie "mięso" bardziej szkodliwe od prawdziwego mięsa?
- 8 1
-
2019-03-23 06:28
jest
to sama chemia z laboratorium, ale inaczej nue można przerobić grochu na smak i wygląd identyczny jak naturalne mięso
- 0 0
-
2019-03-22 16:32
(2)
Wszystkie produkty podrabiane powinny być zakazane. Nazwy od lat zarezerwowane dla mięs czyli "kotlet","kiełbasa","stek" itp. muszą być chronione i dozwolone tylko dla potraw wyprodukowanych z mięsa!!!
- 6 3
-
2019-03-22 16:46
a co z kotletem jajecznym od lat goszczącym w barach mlecznych? :>
- 1 0
-
2019-03-22 20:11
Tak! Zakazać i karać śmiercią za herezję!
Schabowego pomścimy! Na stooooos!!!
- 1 2
-
2019-03-22 16:33
Rośliny też czują! (1)
Zamiast zabić krowę lepiej zjeść warzywko podlane sztucznym nawozem i spryskane pestycydami - jakże ta roślinka musi się fantastycznie czuć. Rośliny także posiadają świadomość, także odczuwają. Mylicie się wegetarianie, że nikogo nie krzywdzicie jedząc warzywka i owoce. Smacznego!
- 6 5
-
2019-03-22 20:12
Bo ta krowa to niby co je takiego zdrowego?
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.