• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Mięso" roślinne we wrzeszczańskim barze

Łukasz Stafiej
22 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Burger z roślinnym mięsem: będzie go można skosztować od tego weekendu w lokalu House of Seitan w Gdańsku. Menu z produktami Beyond Meat będą dostępne jeszcze przez kilka tygodni.

Wegański bar House of Seitan we Wrzeszczu jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza do swojej oferty roślinne mięso firmy Beyond Meat, które w smaku i wyglądzie jest łudząco podobne do swojego mięsnego odpowiednika.



Czy jesz mięso?

Zastępowanie czy naśladowanie mięsa produktami pochodzenia roślinnego w kuchni wegańskiej nie jest niczym nowym. Rewolucja dokonała się kilka lat temu, gdy amerykańska firma Beyond Meat wypuściła na rynek swoje produkty.

Ich roślinne mięso produkowane jest z białka pozyskiwanego m.in. z grochu, ale dzięki specjalnemu przetworzeniu do złudzenia przypomina prawdziwe mięso - teksturą, wyglądem, ale i smakiem. W zachodnich sklepach sprzedawane jest nawet na takich samych tackach i w tych samych działach, co mięsne odpowiedniki.

Beyond Meat zachwycili się znani i bogaci, jak Bill Gates czy Leonardo di Caprio, którzy promują jego spożywanie w celu ograniczania produktów zwierzęcych w codziennej diecie. Krytyk kulinarny "The New York Times", Mark Bittman, napisał: "Nie odróżnisz Beyond Meat od kurczaka. Przynajmniej ja nie umiem, a to przecież moja praca".


Beyond Meat wykorzystywany jest również przez szefów kuchni, którzy tworzą z niego roślinne potrawy naśladujące te mięsne, np. filety z kurczaka, hot-dogi czy burgery. Tych ostatnich będzie można spróbować w sobotę i niedzielę we wrzeszczańskim barze wegańskim House of Seitan, który jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza Beyond Meat do swojej oferty. Co ważne, HoS będzie sprzedawać wspomniany produkt przez najbliższe tygodnie, a zatem ci, którzy nie załapią się na weekendową premierę, będą mieli okazję skosztować roślinnego mięsa także w późniejszym czasie.

Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika. Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika.
- Dieta bezmięsna jest coraz bardziej popularna nie tylko wśród wegan, ale po prostu ludzi, którzy kochają zwierzęta. Mamy pewne przyzwyczajenia, wiele smaków znamy i lubimy od dziecka, a teraz możemy je mieć nie rezygnując ze swoich przekonań i nie krzywdząc innych. Beyond Meat w tym temacie wyprzedził innych o kilka kroków, bo smakuje jak normalne mięso wołowe, jest praktycznie nie do odróżnienia - mówi współwłaścicielka HoS, Paulina Markowska.
HoS zaprasza na cheeseburgera z sosem BBQ, sosem czosnkowym, warzywami i domową bułką maślaną. W zestawie będą jeszcze pieczone ziemniaki w czosnku niedźwiedzim i surówka. Cena to 39 zł.

- Planujemy poszerzać naszą ofertę tych produktów, wszystko zależy od zainteresowania naszych gości, ale przewidujemy szczęśliwą wspólną przyszłość - dodaje Markowska.

Miejsca

Opinie (261) 10 zablokowanych

  • To jak nazywanie feministki kobietą.

    • 4 4

  • veganie to sekta i stan umysłu sekciarza

    • 4 3

  • I na tym koniec. Dobranoc państwu.

    • 1 1

  • Mięso to mięso

    nie jakieś tam warzywne cuś

    • 3 2

  • Mózg wegan przypomina kapustę

    wygląda jak kapusta i funkcjonuje jak kapusta

    • 2 1

  • a czy..

    naprawdę nikt tu jeszcze nie wpadł na to, że właśnie o to chodzi, aby nie zabijać zwierząt :D?

    • 1 0

  • Fajnie spróbuję

    Szkoda, że pomimo braku mięsa nazywa się coś mięsem. Fajnie używać innej nazwy, ale to już marketing.

    • 0 0

  • Wpadnę tam

    i zjem na testa. Mam tylko nadzieję, że dana technologia nie potrzebuje więcej energii i zasobów, niż hodowla zwierząt, jeżeli tak to jeszcze te kwestie do poprawki =)

    • 0 0

  • To nie nowość...

    Nie jesteśmy gorsi. Polskim daniem są przecież kotlety ziemniaczane...

    • 0 0

  • Trend zdrowego zywienia jest wspanialy!

    Pamietajcie, ze kiedys miesa nie jadlo sie na co dzien. To co dzieje sie w tej chwili to patologia. Zabija sie zwierzaki w nieludzki sposob a pozniej to jedzenie laduje w koszu, bo np. Zuzia nie chce juz poledwiczki sopockiej. Dobrze, ze jakosc jedzenia w Polsce rosnie, dobrze, ze rosnie swiadomosci i najwyzszy czas zebysmy spozywali mniej miesa a jesli juz, to jedli mieso z eko hodowli, gdzie traktuje sie zwierzeta z nalezytym szacunkiem i zapewnia im godne warunki zycia.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane