• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Mięso" roślinne we wrzeszczańskim barze

Łukasz Stafiej
22 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Burger z roślinnym mięsem: będzie go można skosztować od tego weekendu w lokalu House of Seitan w Gdańsku. Menu z produktami Beyond Meat będą dostępne jeszcze przez kilka tygodni.

Wegański bar House of Seitan we Wrzeszczu jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza do swojej oferty roślinne mięso firmy Beyond Meat, które w smaku i wyglądzie jest łudząco podobne do swojego mięsnego odpowiednika.



Czy jesz mięso?

Zastępowanie czy naśladowanie mięsa produktami pochodzenia roślinnego w kuchni wegańskiej nie jest niczym nowym. Rewolucja dokonała się kilka lat temu, gdy amerykańska firma Beyond Meat wypuściła na rynek swoje produkty.

Ich roślinne mięso produkowane jest z białka pozyskiwanego m.in. z grochu, ale dzięki specjalnemu przetworzeniu do złudzenia przypomina prawdziwe mięso - teksturą, wyglądem, ale i smakiem. W zachodnich sklepach sprzedawane jest nawet na takich samych tackach i w tych samych działach, co mięsne odpowiedniki.

Beyond Meat zachwycili się znani i bogaci, jak Bill Gates czy Leonardo di Caprio, którzy promują jego spożywanie w celu ograniczania produktów zwierzęcych w codziennej diecie. Krytyk kulinarny "The New York Times", Mark Bittman, napisał: "Nie odróżnisz Beyond Meat od kurczaka. Przynajmniej ja nie umiem, a to przecież moja praca".


Beyond Meat wykorzystywany jest również przez szefów kuchni, którzy tworzą z niego roślinne potrawy naśladujące te mięsne, np. filety z kurczaka, hot-dogi czy burgery. Tych ostatnich będzie można spróbować w sobotę i niedzielę we wrzeszczańskim barze wegańskim House of Seitan, który jako pierwszy lokal w Polsce wprowadza Beyond Meat do swojej oferty. Co ważne, HoS będzie sprzedawać wspomniany produkt przez najbliższe tygodnie, a zatem ci, którzy nie załapią się na weekendową premierę, będą mieli okazję skosztować roślinnego mięsa także w późniejszym czasie.

Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika. Roślinne mięso Beyond Meat jest niemal nie do odróżnienia od swojego mięsnego odpowiednika.
- Dieta bezmięsna jest coraz bardziej popularna nie tylko wśród wegan, ale po prostu ludzi, którzy kochają zwierzęta. Mamy pewne przyzwyczajenia, wiele smaków znamy i lubimy od dziecka, a teraz możemy je mieć nie rezygnując ze swoich przekonań i nie krzywdząc innych. Beyond Meat w tym temacie wyprzedził innych o kilka kroków, bo smakuje jak normalne mięso wołowe, jest praktycznie nie do odróżnienia - mówi współwłaścicielka HoS, Paulina Markowska.
HoS zaprasza na cheeseburgera z sosem BBQ, sosem czosnkowym, warzywami i domową bułką maślaną. W zestawie będą jeszcze pieczone ziemniaki w czosnku niedźwiedzim i surówka. Cena to 39 zł.

- Planujemy poszerzać naszą ofertę tych produktów, wszystko zależy od zainteresowania naszych gości, ale przewidujemy szczęśliwą wspólną przyszłość - dodaje Markowska.

Miejsca

Opinie (261) 10 zablokowanych

  • klapa (9)

    to jakas kpina... normalny burger kosztuje 20 zł a jak juz ma być coś zdrowego to 39 zł :/ jak żyć zdrowo?

    • 12 6

    • Jesteś tym co jesz. (2)

      Wolisz oszczędzić parę zł na nowego iphona i jeść chemiczne jedzenie? Zresztą podejrzewam że TO "mięso" też jest mega przetworzone więc nie ma się co zachwycać

      • 2 5

      • Taki ten świat. Produkcja kosztuje 3 zł, ale jak to ładnie "podasz" i dorobisz ideologię, to kasujesz 30. Jestem vege, ale jadam w domu i nie mięso roślinne, tylko kasze, fasole i grochy. Nie bawi mnie nazywanie czegoś czym nie jest. Po prostu jem, by było zdrowo.

        • 5 0

      • To "mięso" to nasz junk food.

        A i tak zdrowszy, niż tradycyjny ;)

        • 0 3

    • to sztuczne mięso nie jest zdrowe (1)

      • 4 1

      • naturalne też nie

        • 0 5

    • (1)

      kto ci powiedział, ze to za 39 jest zdrowe?

      • 3 0

      • Bozia

        • 1 3

    • W Polsce pisu jest dobrobyt, wszyscy jesteśmy bogaci

      Więc nas stać.

      • 1 2

    • 'normalny' jest 'drogi'?

      Przede wszystkim- sprawdz (ale naprawde sprawdz, a nie zakladaj, ze juz wiesz) jak jest produkowany taki 'normalny' burger I powiedz, czy nadal Ci sie taki wydaje.
      Po drugie- produkty miesne sa tansze tylko na razie- I wylacznie dlatego, ze farmerzy i producenci otrzymuja ogromne dotacje rzadowe (tak, na to ida nasze podatki, czy jestesmy wege czy nie). Niestety niewiele ludzi o tym wie.
      Produkty roslinne sa tez drosze poniewaz sa na rynku nowoscia I wegan jest mniej niz niewegan- ale popyt sie zmienia I ceny sie w przeciagu paru lat wyrownaja. Badania marketingowe w calej Europie pokazuja prawdziwy boom na produkty weganskie, jest to najbardziej dynamicznie rozwiajaca sie galaz przemyslu zywnosciowego od kilku lat. W UK sieciowka Greggs zarobila oszalamiajacy billion funtow (!) na samym poczatku 2019-go roku poprzez zwykle wypuszczenie tzw. sausage roll w wersji wege (cena £1).

      • 0 0

  • (2)

    Od kilku lat zauwazam iz wiekszosc roslin moj organizm odrzuca... nie smakuja mi takie dania.. z wyjatkiem pomidorow .za to odczuwam dosc szybko brak miesa w organizmie. Widzac ile chemii ładuje sie w warzywa to mysle iz to jest ten powod odrzucania takich dan.

    • 11 10

    • Oczywiście, bo mięsko karmi się zieloną trawką i koniczyną. Wszędzie wali się chemię, bo nie ważny jest człowiek, tylko jego pieniądze. Leki też nie leczą, mają tylko przynosić dochód.

      • 2 4

    • Bo w mięso się chemii nie ładuje XD

      Co za ćwok :)

      • 0 3

  • (4)

    Ja tylko zostawię dwa cytaty:

    "Nie odróżnisz Beyond Meat od kurczaka."

    "Beyond Meat w tym temacie wyprzedził innych o kilka kroków, bo smakuje jak normalne mięso wołowe, jest praktycznie nie do odróżnienia"

    • 5 3

    • czyli kurczak o smaku wołowiny

      • 5 0

    • (1)

      No i?

      • 2 0

      • Kurcze!

        • 0 0

    • jest kilka różnych produktów Beyond Meet

      • 1 0

  • Mięsoo

    A ile jest w tym GMO

    • 4 5

  • Taaaa? To poprosze, ale lekko krwisty - medium-rare (2)

    Da się?
    Nie da się.

    • 8 5

    • Wszystko się da. Kwestia czasu i pieniędzy.

      • 1 2

    • Da się

      • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    Czemu tak wielu osobom przeszkadzają "mięsa" warzywne? (3)

    Czy wegetarianin kogoś krzywdzi tym, że zje coś takiego? Dajcie im spokój, niech jedzą, co chcą.
    Macie rację, że to "mięso" nie powinno być nazywane mięsem, ale spójrzcie na opakowanie na zdjęciu. To się nie nazywa mięsem, tylko "plant-based burger patties", czyli roślinny kotlet mielony. Kotlet to sposób obróbki, najczęściej jest z mięsa, ale nie musi być. Mięso też nie występuje naturalnie w formie kotleta czy parówek.Tak długo jak na opakowaniu jest jasno napisany skład, nikt nikogo nie oszukuje i niech każdy wybierze sobie, co chce.

    • 20 5

    • Januszom się wali światopogląd

      Nie wybaczają jak im zwłaszcza się schabowego

      • 3 3

    • (1)

      Trochę przeszkadzają. Utarło się że kotlety, parówki i inne wyroby są z mięsa. Dlaczego te warzywa z wyglądu przypominają mięso ? Zmielone, na tacce prosto z biedry. Do manipulacja.

      • 0 0

      • 'utarlo sie'

        Czy to, ze cos sie 'utarlo' znaczy, ze to jest sluszne I ma sie nigdy nie zmienic? (bo tak nawiasem juz sie zmienilo- historia kielbasy pokazuje, ze to byl product roslinny; podobnie jest obecnie z pasztetami, wielu jedzacych mieso Francuzow robi roslinne I wciaz uwazaja za naturalne nazywanie tego pasztetem). Pozdrawiam :)

        • 0 0

  • wszystko moze i ok ale cena 39 zł - przegięcie (6)

    To tylko sucha bułka i coś w środku...

    • 11 4

    • za 25 zł kupisz 1kg porządnej łopatki wołowej lub polędwicy cygańskiej (5)

      • 3 2

      • (3)

        Do tego trochę czasu w kolejce i w aucie. Trochę prądu lub gazu, olej, przyprawy, umiejętności kucharskich, kawałek stołu i krzesła. Pracownikom trzeba podatki opłacić. A i na remont trzeba grosz odłożyć. Do tego "podatek od trendu" i wychodzi 39. Żeby było jak w lokalu i na tym zarobić i dać zarobić innym, to wyjdzie na to samo.

        • 3 3

        • chcesz powiedzieć że ten burger ma kotleta 1kg (2)

          jakoś w innych knajpach burger z prawdziwego mięsa a nie fasoli kosztuje około 20 zł

          na Wajdeloty możesz zjeść burgera mięsnego lub wege w 2 lokalach i kosztuje 2 razy mniej

          • 4 0

          • Bo tam jest tańszy czynsz, a pani Asia jeździ eko-komunikacją, a nie BMW

            • 2 2

          • No jak cię nie stać to musisz być totalnym nieudacznikiem

            • 0 4

      • Nie wiem. Nie jadam cyganów.

        A w ogóle to nie mówi się cyganie tylko romowie.

        • 0 2

  • "Bo my musimy być dziś mniej pazerni, roślinożerni"

    • 4 2

  • 39 złotych to kosztuje kilogram wołowiny. (1)

    A kilograma to zrobię sobie burgera w wiejskim chlebie.

    • 6 5

    • Tylko się nie udław.

      • 1 3

  • no to słabo, chwalą się że nie jedzą mięsa i im z tym dobrze (2)

    ale chyba czegoś im brakuje, skoro muszą wtryniać podróbki mięsopodobne.

    • 8 10

    • To prawda, ale nie zabronisz nikomu tęsknić.

      • 2 2

    • Ich sprawa, co cię boli?

      • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane