• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

FK
9 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W Delmonico zjemy burgery z wołowiną wagyu, uchodzącą za najlepszą na świecie, już za 39 złotych. Mięso serwowane w restauracji pochodzi z własnej, ekologicznej hodowli na Kaszubach.
W Delmonico zjemy burgery z wołowiną wagyu, uchodzącą za najlepszą na świecie, już za 39 złotych. Mięso serwowane w restauracji pochodzi z własnej, ekologicznej hodowli na Kaszubach.

Przed tygodniem przyjrzeliśmy się ofercie trójmiejskich burgerowni. Tym razem postanowiliśmy poszukać ciekawych propozycji w menu restauracji, które, choć w bułach z wołowiną się nie specjalizują, mają je w ofercie. Sprawdziliśmy przy okazji, jakie są rozbieżności w cenach w zależności od miejsca i tego, czym zostanie wypchana buła.





Gdynia



Jak często jesz mięso?

Burger doskonale komponuje się z piwem, dlatego nie dziwi fakt, że aż kilka rodzajów "buły z wsadem" ma Browar Port Gdynia. Opcje wegańskie i z dorszem na razie pominiemy, koncentrując się na wołowinie. Za burgera klasycznego z frytkami zapłacimy tu 44 zł. Tyle samo w gdyńskim browarze kosztuje burger hawajski, w którego składzie znajdziemy (oczywiście oprócz wołowiny) grillowanego ananasa, marynowane jalapeno, marynowaną cebulę, sałatę rzymską, kiełki, sos cytrynowy i pikantne aioli. Burger podawany jest z frytkami.

Niewinni Czarodzieje TrzyZero mają w swojej ofercie dwa rodzaje burgera. Klasyczna (sałata, wędzony boczek, pomidor, ogórek w curry, sałatka colesław z czerwonej kapusty, cheddar, ostry majonez i frytki) kosztuje tam 49 zł. Drugą z propozycji jest burger surf & turf, a więc pozycja klasyczna dopełniona krewetkami. Za ten przysmak zapłacimy prawie 20 złotych więcej, a mianowicie 68 zł.

Burgery znajdziemy też w karcie Mora bistro. Za klasyka w rozmiarze "regular" zapłacimy tu 26 zł, trzy złote więcej kosztuje burger BBQ. Również 29 zł zapłacimy za bułkę z szarpaną wołowiną, a 30 zł za burgera z podwójnym boczkiem.


W menu Całego Gawła możecie znaleźć m.in. burgera z filetem z dorsza w cieście piwnym. W menu Całego Gawła możecie znaleźć m.in. burgera z filetem z dorsza w cieście piwnym.

Gdańsk



W poszukiwaniu dobrych burgerów udaliśmy się do Delmonico Steakhouse - miejsca, w którym serwuje się steki z wołowiny pochodzącej z własnej, ekologicznej hodowli. W karcie znajdziemy cztery warianty burgerów, różniących się dodatkami. Baza jest zawsze ta sama i stanowi ją wołowina wagyu o wadze 200 gramów (z wyjątkiem opcji wegańskiej, w której mięso zastąpione jest tofu). Najdroższą pozycją jest burger Delmonico Blue, mający w składzie Blue Cheese i sos o takim samym smaku - zapłacimy za niego 42 zł. Burgery hot & spicy, Cheddar oraz Bacon & Mushroom (boczek i pieczarki) kosztują 39 zł.

Bardzo zbliżone ceny burgerów znajdziemy w karcie Aioli. Burger firmowy (bułka pszenna, wołowina 100 proc., bekon, mieszanka sałat, ser cheddar, ogórek piklowany, cebula karmelizowana, sos Aioli) kosztuje 36,90 zł, podwójny 49,90, a najdroższą burgerową propozycją jest surf & turf z cammembertem (bułka pszenna, wołowina 100 proc., krewetki w panco, kalmary w panco, cammembert w panco, rucola, jalapeno, ogórek piklowany, cebula karmelizowana, sos Aioli, mango z chili, sos Aioli).

W Whiskey On The Rocks za klasyka zapłacimy 48 zł. Cztery złote droższy jest firmowy Whiskey Burger (180 gramów wołowiny, cheddar, sałata, bekon, pomidor, czerwona cebula, pikle, krążki cebulowe, sos na bazie Jack Daniel's® Tennessee Whiskey). W menu restauracji znajdziemy też burgery z żeberkami (49 zł), piersią z kurczaka (42 zł), z polędwicą z dorsza (59 zł) oraz z kotletem z kaszy jaglanej z warzywami (37 zł).

Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść



W restauracji White Merlin za burgera z wołowiną wagyu zapłacimy 119 zł. No ale w cenie są frytki.  W restauracji White Merlin za burgera z wołowiną wagyu zapłacimy 119 zł. No ale w cenie są frytki.

Sopot



Sopocki Fidel oferuje klasyka za 38 zł. Jeśli ktoś nie gustuje w wołowinie, ma do wyboru bułę z szarpaną wieprzowiną (37 zł) albo z krewetkami (43 zł).

Burgery ma w swojej karcie też White Marlin. Za bułkę z sezonowaną wołowiną, majonezem bekonowym, piklowanymi warzywami, w zestawie z frytkami stekowymi, zapłacimy tu 119 zł. Za 88 zł możemy natomiast kupić burgera z owocami morza, majonezem chorizo, świeżymi warzywami i frytkami z batatów.

Fani burgerów nie wyjdą też głodni z Całego Gawła, który oferuje mieloną wołowinę pniewską w specjalnie wypiekanych bułkach: z ziarnami lub czarnymi z sepią. Jeśli ktoś woli wersję wege, wołowina zostanie zastąpiona dwoma plackami buraczanymi. W cenę burgerów wliczona jest porcja frytek.

W menu znajdziemy burgera Bronka za 38 zł (klasyk), burgera kaszubskiego za 40 zł (200 gramów wołowiny, placek buraczany, ser kaszubski, sałata, sos miodowo-musztardowy, frytki), kac burgera za 40 zł (200 gramów wołowiny, jajko sadzone, boczek, ser kaszubski, sałata, sos miodowo-musztardowy) oraz burgera rybnego (44 zł) i bezglutenowego, bez bułki 44 zł).
FK

Miejsca

Opinie (111) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • przesada (2)

    burger za 68,00 zł, za wyrafinowane danie mogę zapłacić nawet 150,00 zł ale żeby nabijać kabzę celebrytom...

    • 62 1

    • płaćmy za jakość

      w Wiskey część dań jest na poziomie fast food-u :(

      • 2 8

    • tylko nie Whiskey

      • 13 0

  • (7)

    Wagyu za 39 zł? Ktoś w ogóle mieli wagyu? Prawdziwe wagyu?

    • 37 2

    • taaa aha -zawiera 0,0008 % w 250g produktu

      • 12 1

    • Trick jest taki, że serwują waygu, a nie wagyu. Leszcze sie łapią

      • 15 1

    • kaszubskie wagyu :-) tak jak "baltycki" losos

      • 19 3

    • Przecież te rasy hoduje się poza Japonią również, w tym w Polsce. (1)

      • 3 4

      • Nie chodzi o samą rasę ale też odpowiedni sposób hodowli.

        • 5 0

    • Czy ty mówisz o damskiej części ciała?

      • 1 0

    • Niemozliwe, zgadzam sie. Nawet z rostbetu wagyu zmielonego taki burger kosztowal by ze 150zl. Kilo wagyu kosztuje 500-1000zl.

      • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    Szaleństwo cenowe. (8)

    Zarabiam dobrze, ale ciężko pracujac i troche ciężko przychodzi mi płacić 50zł za burgera.

    Wyjście z rodzina, do tego dodatki i zaraz wychodzi 400zł.

    Dotad raz w tygodniu wychodzilismy zjeść, ale kwoty sa absurdalne.

    • 227 2

    • racja

      w Wiskey część dań jest na poziomie fast food-u :(

      • 34 2

    • U mnie to samo

      Ale knajpy pełne, więc ...

      • 34 0

    • ja też bywałem w weekendy, teraz to już nawet zastanawiam się nad wyjściem do sklepu na zakupy spożywcze....

      • 54 4

    • niestety.

      • 8 1

    • Jakie tanie

      • 4 2

    • dla frajdy można iść do sieciówki

      Ja ostatnio coraz częściej dla takiego poczucia "wyjścia do knajpy" korzystam z amerykańskich sieciówek. Też są burgery - znacznie mniejsze, ale też znacznie tańsze. Można się trochę zrelaksować i nie trzeba wydawać na to góry pieniędzy.

      • 11 1

    • Hehe

      Po co dzieci?

      • 2 0

    • Uwielbiam dobre burgery.

      Często chodziłem do knajp na burgery, teraz nauczyłem się sam robić dobre i za 1/3 ceny cała rodzina najada się po korek. W knajpie to tylko jak w trasie trzeba coś zjeść. Po prostu nie stać mnie mimo, że nie zarabiam poniżej średniej krajowej.

      • 3 2

  • Ceny z kosmosu (2)

    50-60zł za burgera i nasypane trochę frytek do industrialnego koszyczka. Powariowali, gastro zaczyna być przeszacowane podobnie jak deweloperka. Pizza od 40zł, Burger od 50zł, do tego lemoniada za 30zł za 1litr. A potem się dziwią, że knajpy padają jedna po drugiej i jest ciągła rotacja w dostępnych lokalach.
    A propos artykułu cena burgera z frytkami nie powinna przekraczać 30zł, to jest realny koszt "wytworzenia" i zarobienia na tego typu "daniu". Wszystko ponad to jest czysta lichwa i "podatek od luksusu".

    • 172 5

    • Niestety

      Koszta z dnia na dzień wyższe, wszystkiego, więc nie ma się co dziwić. Jeżeli sam koszt wynajmu wzrósł o 50%, produkty o 30% to czemu tu się dziwić? Pracownicy też chcą zarobić więcej? Taniej już było, widać po komentarzach, że ludzie sobie swawolili, ale złote czasy się skończyły. Wyszło, jakim bogatym społeczeństwem jesteśmy.

      • 0 0

    • Jak Ci się nie podoba to nie płać. Nikt Cię nie zmusza. Chcesz tanio to idź do biedry

      • 0 1

  • (15)

    Czy wy już całkiem na głowę upadliście z tymi cenami?

    Nie dziwię się, skąd te ogromne kolejki przed MacDonaldsem gdzie za burgera płaci się 4,90 zł. Fakt, że mały i trzeba zjeść trzy, co daje kwotę w sumie kwotę 14.70 zł.

    Można od razu uderzyć w Burger Drwala podwójny za 19,90 zł.

    • 69 5

    • No wiesz, w tych drogich knajpach burgery sa "rzemieślnicze"

      • 31 1

    • MacDonalds, serio? my tu o jedzeniu a nie trocinach bez smaku. Tylko dzieci tam ciągną i ludzie od dziecka (12)

      karmieni tym badziewiem. Dorosły się do tego nie przekona.

      • 14 39

      • Burger Drwala to Ty szanuj. (1)

        Mięso takie samo jak wszędzie, ser i buła wiadomo chemia, ale głęboko mrożone buły to przecież standard też w rzemieślniczych knajpach.

        W maku przyjmniej olej zmieniaja i maja czysto w kuchni.

        Za chemiczna, ale smaczna bułe lepiej zapłacić kilkanaście zł niż za nieco mniej chemiczna i generyczna w smaku 35zł.

        • 30 7

        • Kupa straszna

          • 0 0

      • (6)

        Gdyby Ci podali w takiej "rzemieślniczej" burgerowni burgera Maestro Grand Classic z Maka to byś oblizywał się ze smakiem i mlaskał.

        Maestro Grand Classic - klasyczny burger ze 100-procentowej wołowiny z chrupiącym bekonem, pysznie roztopionym plastrem topionego sera cheddar i wyrazistym sosem Garlic BBQ. Do tego kompozycja świeżych warzyw: wyborna sałata batawia, plastry słodkich pikli, soczysty pomidor i krążki czerwonej cebuli.

        Maestro Bacon & Cheddar - porządny burger z solidną porcją 100-procentowej, soczystej wołowiny oraz plastrami wyrazistego sera red cheddar i żółtego sera topionego cheddar. Do tego chrupiący bekon, aromatyczne pikle, dwa plastry soczystego pomidora, świeża i prażona cebulka. Smaku dodają przepyszne sosy: aksamitny sos serowy Smoky Cheddar i wyrazisty Barrel & Bourbon BBQ. Całość zamknięta w puszystej bułce typu brioche z posypką z białego i czarnego sezamu.

        W tych rzemieślniczych burgerowniach takie same niezdrowe i kaloryczne burgery jak i w Maku, tyle z w rzemieślniczej burgerowni cena trzykrotnie wyższa.

        • 25 3

        • Naprawde nie czujesz roznicy jedzac odmrozony kotlet, ktory byl poddany wstepnej obrobce miesiac wczesniej?? (5)

          • 3 9

          • (1)

            Na prawdę sądzisz, że w tych "rzemieślniczych" burgerowniach robią świeże mielone do hamburgera z ubitej przed chwilą krowy pasącej się za restauracją? Litości.

            • 20 2

            • Naprawde nie umiesz przepisac jednego slowa? Nie dosc, ze pozbawiony zmyslu smaku, to jeszcze d**il?

              • 3 5

          • Te kotlety nie są poddawane żadnej obróbce (2)

            Wożę to, więc zapewniam cb, że jest to 100% surowej wołowiny.

            • 3 2

            • Chyba te mrożone po 150 albo 200 g w białym kartonie co je bierze większość tych barów

              • 0 0

            • To jest sama chemia

              Koło burgera to to nawet nie stało

              • 0 0

      • (2)

        pitu pitu. Jadalem burgery z burgerowni, jadam maka czasem. Koszt burgera z burgerowni jest niewspolmiery do jakości. W maku zawsze masz gwarancje ich standardu (albo się podoba albo nie), a zamawiając z knajpy bywa różnie. CZasem są dobre, czasem nie. Nigdy praktycznie warte obecnych cen.

        • 22 4

        • Daj spokoj z tym makdonaldem. Tam mozna mcflurry zjesc ;)

          • 2 8

        • Mac to straszna kupa

          • 0 1

    • Lol. Porównanie maca do prawdziwego burgera znaczy że nie masz pojęcia. Idź do biedry po salceson :będzie taniej

      • 1 1

  • (1)

    Proponuję jeść mniej burgerów, wyjdzie wam to na zdrowie.

    • 35 6

    • Proponuję jeść wszystko z umiarem.

      • 3 1

  • Znowu te same burgerownie

    W Gdańsku są lepsze i zdecydowanie tańsze. Choćby Burger Story

    • 31 3

  • Dobra, jest o najdroższych. A gdzie te najtańsze z tytułu? (7)

    • 55 2

    • czytaj ze zrozumieniem

      przecież w każdej restauracji jest podany najtańszy i najdroższy burger

      • 1 13

    • Najtańsze to domowe (5)

      Bułka z biedry z mrożonki ciastopodobnej cena 3 zl. Mieso z promocji przemetkowane ale zafoliowane 8 zl za porcje, sałata co sama juz zczerniała ale lezy w wodzie i dogorywa to 10 zl bo na listki dziadzie nie kupisz, ser z promocji troche rosnie juz ale da sie odswiezyc to 8 zl i masz burgera dziadzie borowy w domu smacznie. Tylko postaw na sloncu to ci sie za darmo podgrzeje.

      • 4 12

      • (1)

        I to wszystko smakuje tak samo jak burger z twojej budy.

        • 10 1

        • Jego jest lepszy bo ma jeszcze w dodatkach kiszonego ogóra który był kiszony razem z ruską tygodniową skarpetą.

          • 0 1

      • Biedronka (1)

        Gdzie widziałeś salate w biedrze stojąca w wodzie

        • 3 0

        • Przestań, on to pisał jedząc chleb z makaronem.

          • 6 0

      • Janusze

        I ich bieda-burgery z biedry.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane