- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (56 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (49 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i nie powinno to dziwić, bo oferta miejsc, gdzie zjemy ten słynny przysmak, jest przebogata. W trójmiejskich pizzeriach znajdziemy nie tylko klasyczne smaki, ale też odważne i niecodzienne zestawienia dodatków. My tym razem poszukaliśmy pizz wyróżniających się kształtem i wielkością.
Największa pizza w Trójmieście ma 70 cm średnicy
- W wyzwaniu wzięło udział już ponad 100 par, ale tylko 3 były w stanie zjeść naszą największą pizzę - mówi Marek Polasik, szef restauracji. - Przygotowanie tak wielkiego placka wymaga od nas specjalnego sprzętu, np. odpowiednio dużej łopaty do pizzy, która została skonstruowana na zamówienie.
Pizzę o średnicy 70 cm można zamówić również bez wyzwania, np. podczas kilkuosobowego spotkania w lokalu lub na imprezę domową. Spokojnie naje się nią nawet 5-6 osób.
Pizza w ramach wspomnianego wyzwania kosztuje 156 zł, ale w Tam Gdzie Zawsze w największym rozmiarze zamówimy każdą pozycję: od tradycyjnej margherity, przez parmę i hawajską, po neapolitańską. Ceny wahają się od 145 do 175 zł.
Gwiazda wśród pizz
Kolejną pizzę o nietypowym kształcie zamówimy w Pizza Napoli Gdańsk. Stella Burrata, bo tak właśnie nazywa się danie, to połączenie mozzarelli, parmezanu, salami spinata, burraty, czyli sera z mleka krowiego wytwarzanego z mozzarelli i śmietany, rukoli oraz pomidorków. W rantach ukryta jest ricotta. Zamówimy ją za 42 zł.
Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22
Czym się wyróżnia pizza neapolitańska? Taka pizza musi być przede wszystkim idealnie cienka i wilgotna w środku, za to jej brzegi powinny być mocno wyrośnięte, elastyczne i odpowiednio spieczone. Placek piecze się krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Ta w gdańskiej pizzerii Napoli jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza.
Pizza do kwadratu, a nawet prostokąta
Niewiele miejsc w Trójmieście serwuje sicilianę, a szkoda, bo to wspaniała pizza na duży głód. Ta pokazowa powinna wyróżniać się prostokątnym kształtem i puszystym ciastem. Niektórzy mogą pomylić ją z foccacią, ale na placku sycylijskim znajdziemy sporo dodatków typowych dla klasycznej pizzy, m.in. mozzarellę, prosciutto cotto, salami spianata picante, pieczarki czy rukolę.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizzę sycylijską zamówimy w dwóch oddziałach Mąki i Kawy: mieszczącym się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65 oraz w food hallu w Metropolii. Ceny wahają się od 26 do 38 zł za prostokątny placek.
A jakie wy ciekawe pizze ostatnio jedliście? Polećcie nam swoje ulubione miejsca i niedawne odkrycia.
Miejsca
Opinie (150) ponad 10 zablokowanych
-
2022-11-09 14:43
Niezłe potwory!
- 3 1
-
2022-11-09 14:44
Rimini koło etc (1)
Była mega
- 4 2
-
2022-11-09 21:21
No
Klaus kręcił placki a Parowa rozwoził
- 0 0
-
2022-11-09 15:07
Karton (1)
Jak pokrywa samochodowa
- 2 0
-
2022-11-09 15:31
Co to jest pokrywa samochodowa?
- 3 2
-
2022-11-09 15:07
Opinia wyróżniona
(3)
Moje ostatnie odkrycie jest takie, że nie smakuje mi papryka na pizzy, więc już więcej sobie pizzy z papryką nie zrobię ;)
- 46 14
-
2022-11-09 18:38
Ja też
- 3 1
-
2022-11-09 18:56
Polecam przed położeniem papryki na pizzę najpierw ją podsmażyć na tłuszczu a pod koniec jak zmięknie dodać ciemnego sosu sojowego.
- 5 0
-
2022-11-13 21:00
szybko odkryłeś
- 0 0
-
2022-11-09 15:18
Ja najchętniej (1)
zamawiam litra i ogórka.
- 7 5
-
2022-11-09 19:31
jak każdy menel...
- 0 2
-
2022-11-09 15:45
Opinia wyróżniona
(31)
Pizza w domu robiona. Dobre ciasto to nie problem. Oczywiście samemu wyrabiane w odpowiedniej maszynie. Dobry ser żółty,ale starty. Trochę mozarelli. Tuńczyk. Czerwona cebula. Czarne oliwki. Kapary. No i troszkę posiekanej pikantnej papryki. Polecam.
- 39 109
-
2022-11-09 16:44
(14)
Nie problem zrobic dobre ciasto, tylko trzeba miec dobry piec, zeby to sie pozniej fajnie upieklo. Jak ci wyjdzie pozniej w srodku niedopieczone, a boki kruche, to szkoda czasu.
- 20 3
-
2022-11-09 17:07
To kwestia nawodnienia ciasta. (5)
- 3 1
-
2022-11-09 17:17
(3)
A ile to roboty i czasu :/ już lepiej zamówić, na każdym osiedlu znajdzie się jakas dobra
- 15 1
-
2022-11-09 20:10
Pewnie ! (1)
Oryginalna włoska pizza od turka.
- 5 1
-
2022-11-11 09:53
I jaki masz
z tym problem? Oryginalność bierze się z receptury, a nie narodowości osoby, która przygotowuje danie.
- 3 1
-
2022-11-09 22:20
pizza to dużo roboty?
zębów też nie myjesz, bo dużo roboty?
- 2 8
-
2022-11-10 12:37
Ciasto musi dostać odpowiedniej temperatury, nawodnienie ciasta jest mniej istotne.
- 0 0
-
2022-11-09 19:25
bo wkładasz do zimnego pieca (5)
pizze piecze się tak ustawiasz piec na wszystkie możliwe farelki na maxa temperaturę i grzejesz, w między czasie robisz pizze i jak już piec będzie nagrzany jak oddech szatana to wkładasz w taki piec pizze i obserwujesz w innych to będzie 5 minut, u mnie 8 u sąsiada 10, też ma znaczenie na który ruszczcie, trzeba eksperymentować i wyczuć swoją kuchnie
- 6 2
-
2022-11-09 22:14
Piekarnik domowy odpada do takich tematów (4)
już samo otwarcie drzwiczek powoduję spadek temperatury o 20 procent. Często piekarniki z czasem się rozhermetyzowują. Jak ktoś lubi zakalcowaty kołacz posypany masą serową ok. Jeśli lubi porządną pizzę szkoda czasu.
- 2 3
-
2022-11-09 22:22
Przykre, skoro zamiast pizzy robisz zakalcowe kołacze;( bez sera, a z masą serową, ale nie przejmuj się.
- 3 1
-
2022-11-10 06:37
dobra dobra znam freaków pizzowych, to tak jak z audiofilami
nikt nie będzie kupował specjalnie pieca do pizzy za tysiące złotych, w domowych warunkach da się zrobić tylko trzeba się nauczyć
- 4 0
-
2022-11-10 12:38
A wiesz że istnieje coś takiego jak kamień do pizzy dzięki któremu w domowych warunkach możesz ją dobrze zrobić
- 1 0
-
2022-11-10 14:35
W życiu mi się nie udało zrobić pizzy z zakalcem w piekarniku
- 1 0
-
2022-11-09 19:38
(1)
Poza tym można kupić lub zorganizować specjalny kamień do piekarnika
- 4 1
-
2022-11-10 12:39
Kamień kamieniem ale piekarnik też musi mieć odpowiednią temperature bo jak masz max 220 to kamień nic i tak nie pomoże
- 0 0
-
2022-11-09 18:14
(6)
popieram, tak dobrą pizzę jak domowa (minimalnie zmodyfikowany przepis z neta) nie znajdzie się. Są dobre pizzerie, z dobrą pizzą, ale domowa najlepsza, najsmaczniejsza. Kolejny plus, że ma się wpływ na jakość składników. Polecam spróbować i przełamać się z myśleniem, a po co, a to dużo roboty, a nie wyjdzie, a nie umiem.
- 7 15
-
2022-11-09 18:44
(5)
Be-ze-du-ra.
- 5 7
-
2022-11-09 21:05
Piszesz bzdura (4)
Bo sam nie potrafisz zrobić placka:) ot co.
- 4 5
-
2022-11-10 12:43
(3)
Bzurą jest twierdzenie że domowa jest lepsza. Kilka powodów: nie masz dostępu do odpowiedniego pięć opalanego drzewem, nie masz dostępu do dobrej jakości włoskich produktów (tydzień włoski w Lidlu się nie liczy) a jeśli twierdzisz że domowa jest lepsza to albo nigdy w dobrej pizzeri nie odwiedziłeś a napewno w Włoszech nie byłeś.
- 3 2
-
2022-11-10 15:58
Twoich warunków żadna polska pizzeria nie spełnia:) (1)
a na pewno to są na świecie dwie sprawy. Chyba każdy wie jakie.
- 2 1
-
2022-11-11 10:40
Otóż spełnia, polecam sprawdzić od choćby Napoli wymienione w artykule
- 1 0
-
2022-11-12 17:06
Pizzeria we Włoszech
No thanks. Paradoksalnie najgorsze pizze to jadłem właśnie we Włoszech. Byle shyt jak z biedry żeby turystów nagonić i 50 euro skasować. I tak nie wrócą...
- 0 1
-
2022-11-09 18:33
Jak polecasz to adres podaj.
- 1 0
-
2022-11-09 18:53
W zyciu! Zadna pizza w domu! Zawsze i tylko w pizzerii (2)
W domu to sobie kanapki zrób albo mielone na obiad. Do pizzy tylko porzadny piec a nie jakis piekarnik domowy. Wiem zaraz zacznies jeczec ze nie ma różnicy. Dziadzie biedronkowy
- 12 12
-
2022-11-09 19:44
(1)
A ja najzwyczajniej w świecie nie lubię jeść na mieście, jestem domatorem, a jak już jem w domu, to wolę sam zrobić. Pewnie jest różnica, pewnie dla wielu smak bez porównania - na szczęście ja tych różnic nie widzę i moja domowa mi smakuje.
- 12 2
-
2022-11-11 10:41
Jakbyś miał grubszy portfel, to byś jadł na mieście
Z resztą większość malkontentów, która próbuje forsować swoje teorie na temat pizzy z piekarnika, robi to, ponieważ bolą ich ceny w restauracjach. I w sumie nie dziwne, żeby nie było.- 2 0
-
2022-11-09 19:02
Najlepsza domowa pizza.. W domu (2)
Ale ludzie też czasami wychodzą spotkać się, zjeść coś na mieście. Tak dla towarzystwa, dla odmiany, dka wygody. Istnieje świat alternatyczny dla domu.
- 6 2
-
2022-11-09 19:09
Chyba tetryczny miało być
- 2 0
-
2022-11-09 19:34
po jakiemu piszesz???
- 0 0
-
2022-11-09 19:18
Tuńczyk , karczoch , czerwona cebula , ser , sos
- 0 3
-
2022-11-10 04:33
Artykuł o pizzeriach i zamówieniach
A tu gatka o domowym jedzeniu. A może tak na temat coś?
- 1 4
-
2022-11-09 15:54
Oliwa do Ognia najlepsza
I tyle w temacie
- 1 6
-
2022-11-09 16:03
Pizzeria 105 we Wrzeszczu...
Duża pizza i do tego w dostawie przyjechała pyszna i gorąca!!! Polecam :)
- 4 11
-
2022-11-09 16:03
Pizza = (1)
kawałek czegoś przypalonego + ciągnący się jak smarki niby ser.
- 1 17
-
2022-11-09 16:18
Nie każda pizza to Gdynianka, czy ten śmietnik, który jesz w domu.
- 6 2
-
2022-11-09 16:09
W Neapolu (2)
pizza smakuje jak - pizza i jest o 2/3 tańsza niż w Polsce. W Polsce pizza smakuje jak stara damska pończocha.
- 9 2
-
2022-11-09 17:10
Dziwne masz fetysze
- 7 1
-
2022-11-11 20:18
To teraz powiem ci jakie są różnice pierwsze import składników dobrych jeden dodatkowy koszt, podatki drugi koszt, koszta pracowników zusy Dale wymieniać. Naprawdę ludzie myślą że na pizzy jest niewiadomo jaka przebitka od całej tej ceny 30% to jest zysk przy dobrych wiatrach
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.