- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (54 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (43 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i nie powinno to dziwić, bo oferta miejsc, gdzie zjemy ten słynny przysmak, jest przebogata. W trójmiejskich pizzeriach znajdziemy nie tylko klasyczne smaki, ale też odważne i niecodzienne zestawienia dodatków. My tym razem poszukaliśmy pizz wyróżniających się kształtem i wielkością.
Największa pizza w Trójmieście ma 70 cm średnicy
- W wyzwaniu wzięło udział już ponad 100 par, ale tylko 3 były w stanie zjeść naszą największą pizzę - mówi Marek Polasik, szef restauracji. - Przygotowanie tak wielkiego placka wymaga od nas specjalnego sprzętu, np. odpowiednio dużej łopaty do pizzy, która została skonstruowana na zamówienie.
Pizzę o średnicy 70 cm można zamówić również bez wyzwania, np. podczas kilkuosobowego spotkania w lokalu lub na imprezę domową. Spokojnie naje się nią nawet 5-6 osób.
Pizza w ramach wspomnianego wyzwania kosztuje 156 zł, ale w Tam Gdzie Zawsze w największym rozmiarze zamówimy każdą pozycję: od tradycyjnej margherity, przez parmę i hawajską, po neapolitańską. Ceny wahają się od 145 do 175 zł.
Gwiazda wśród pizz
Kolejną pizzę o nietypowym kształcie zamówimy w Pizza Napoli Gdańsk. Stella Burrata, bo tak właśnie nazywa się danie, to połączenie mozzarelli, parmezanu, salami spinata, burraty, czyli sera z mleka krowiego wytwarzanego z mozzarelli i śmietany, rukoli oraz pomidorków. W rantach ukryta jest ricotta. Zamówimy ją za 42 zł.
Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22
Czym się wyróżnia pizza neapolitańska? Taka pizza musi być przede wszystkim idealnie cienka i wilgotna w środku, za to jej brzegi powinny być mocno wyrośnięte, elastyczne i odpowiednio spieczone. Placek piecze się krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Ta w gdańskiej pizzerii Napoli jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza.
Pizza do kwadratu, a nawet prostokąta
Niewiele miejsc w Trójmieście serwuje sicilianę, a szkoda, bo to wspaniała pizza na duży głód. Ta pokazowa powinna wyróżniać się prostokątnym kształtem i puszystym ciastem. Niektórzy mogą pomylić ją z foccacią, ale na placku sycylijskim znajdziemy sporo dodatków typowych dla klasycznej pizzy, m.in. mozzarellę, prosciutto cotto, salami spianata picante, pieczarki czy rukolę.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizzę sycylijską zamówimy w dwóch oddziałach Mąki i Kawy: mieszczącym się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65 oraz w food hallu w Metropolii. Ceny wahają się od 26 do 38 zł za prostokątny placek.
A jakie wy ciekawe pizze ostatnio jedliście? Polećcie nam swoje ulubione miejsca i niedawne odkrycia.
Miejsca
Opinie (150) ponad 10 zablokowanych
-
2022-11-09 16:31
Na oruni Górnej polecam "drewnem palona" :) (1)
- 5 5
-
2022-11-10 09:53
czyli Napoli
- 0 1
-
2022-11-09 16:32
Znowu to żarcie (1)
- 2 2
-
2022-11-09 17:00
Lepsze "żarcie" niż wieczna polityka
Już się wymiotować chcę od polityki, faktów itp.
- 5 0
-
2022-11-09 16:35
(1)
Różne pizzę jadałem, rzadko trafiałem na słabe, lubię po prostu pizzę jak pierdogi i zjem prawie każdą, niestety jedna z lepszych jadłem w Poznaniu, a w ogóle najlepsza jest tzw. Chicago Style Pizza, niestety nikt tego u nas nie robi.
- 2 1
-
2022-11-19 10:06
Chicago style pizza
Robią w AmericanBar w Kosakowie
- 0 0
-
2022-11-09 16:39
Nie jesc
W tam gdzie zawsze się nie je.
- 1 1
-
2022-11-09 17:10
Im większa pizza tym większe badziewie... (3)
..Prawdziwa pizza tylko we Włoszech a dla polaka jedynie Rigga z biedry..
- 3 10
-
2022-11-09 19:34
w Biedrze nie ma Rigi, a szkoda (2)
- 1 0
-
2022-11-09 20:45
(1)
Riga była ok w latach 90tuch, na aluminiowej tacce i u pierwotnego właściciela
- 5 0
-
2022-11-09 21:10
Pamietam ją. Pizza Riga u pierwszych właścicieli
Petarda!
- 4 0
-
2022-11-09 17:18
Tylko simba (1)
Wspominacie największe pizze oraz te o kwadratowym kształcie, a gdzie wzmianka o największym kwadracie w trójmieście (60x60 cm)? Simba, to wyzwanie większe niż wspomniana 70 w okręgu :)
- 3 3
-
2022-11-10 11:10
Pole koła
A wzór na pole koła jest znany? W tym przypadku większą powierzchnię ma ta okrągła pizza.
- 2 0
-
2022-11-09 17:19
dobra pizza tak.
ale tej juz niema .
na mociaku na dole po lewej za domem towarowym .
dzis wsio rawno ..czyli ...ino siano.- 2 3
-
2022-11-09 17:24
Największa z Simby (3)
Kwadrat 60 na 60 cm opcją z samym serem 50zł pizzeria Simba ul.Marynarki Polskiej 132
- 1 4
-
2022-11-09 17:26
i 3 sosy gratis
- 0 0
-
2022-11-09 17:40
dokładnie
Sama pizza ma swoje minusy, ale rozmiar robi wrażenie :)
- 0 0
-
2022-11-09 19:36
i obsługa na najwyższym poziomie
kiedyś chciałem pizzę i podjechałem do nich i spytałem czy jest jakaś promocja bo chcę wziąć z 6-7 (miałem remont i kupę znajomych w mieszkaniu), a Pani mnie tak zjechała że promocji u nich nie ma
- 1 2
-
2022-11-09 17:52
(2)
Tylko gdynianka i pizza z cebulą
- 12 4
-
2022-11-09 20:13
dla ciebie lepsza byłaby z burakiem :)
- 1 5
-
2022-11-09 20:46
To nie pizza
- 1 2
-
2022-11-09 18:06
Naj naj gorsza pizza (1)
Najgorsza to Krokodyl na Zaspie . Nigdy więcej !
- 4 2
-
2022-11-09 19:39
bredzisz dzieciaku!
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.