- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Nowe lokale: amerykańskie BBQ, gry i piwo
Wśród nowych miejsc, które otwarto ostatnio w Trójmieście, na pewno trzeba wyróżnić lokal z amerykańskim barbecue - to prawdopodobnie jedyne takie miejsce w Polsce. Oprócz tego otwarto ostatnio m.in. pub z grami i planszówkami, restaurację ze śniadaniami i grillem czy niewielki bar dzielnicowy.
Meat Shack
Meat Shack przy Waryńskiego 26/27 we Wrzeszczu to restauracja, jakiej jeszcze w Trójmieście nie było (a i próżno szukać podobnej i w całej Polsce). Właściciel, zafascynowany podobnymi miejscami, które odwiedzał wielokrotnie podczas podróży po USA, postanowił otworzyć lokal z prawdziwym amerykańskim barbecue. Czyli takim, w którym marynowane w mieszankach przypraw mięso godzinami (nawet dwanaście i więcej) piecze się w dymie i niskiej temperaturze w tzw. smokerze opalanym drewnem bukowym. Aby to osiągnąć, we wrzeszczańskim lokalu wybudowano pierwszy w kraju piec tego typu, a właściciel długie miesiące (i wiele kilogramów mięsa) poświęcił na doskonalenie metody i wypracowanie odpowiednich przepisów. Efektem jest krótka karta, która składa się z czterech mięs: rwanej wieprzowiny, wołowej karkówki oraz żeber wołowych i wieprzowych (8-12 zł za 100 g) i czterech domowych dodatków: surówki colesław, piklowanych w burbonie ogórków, fasolki w sosie pomidorowym oraz zapiekanki mac & cheese (5-7 zł). Danie można samodzielnie skompletować lub za 40 zł zamówić zestaw składający się ze wszystkich mięs (po 50 g każdego) i trzech wybranych dodatków. Do tego szklanka amerykańskiego piwa Pabst (10 zł), kieliszek kalifornijskiego Zinfandela (10 zł), koktajl na burbonie (od 16 zł) albo domowa lemoniada w kilku smakach (8 zł). Miejsce jest urządzone prosto i klimatem ma oddawać atmosferę podobnych lokali, które w Stanach można spotkać na każdym kroku. Czynne codziennie prócz poniedziałku w godz. 15-22.
Game Over
Game Over przy Tkackiej 27 w centrum Gdańska to pub, który spodoba się fanom gier. I to zarówno komputerowych czy konsolowych, jak i planszowych. Dwupoziomowy pub (większość przestrzeni znajduje się w piwnicy) oferuje kilkadziesiąt pozycji gier - zarówno tych analogowych, jak i wirtualnych: pogramy zarówno w Jengę i Monopoly, jak i Fifę, Mario czy Tekkena (stanowisk z telewizorami jest osiem). Korzystanie z tej oferty jest darmowe, ale należy oczywiście zamówić coś na barze. W ofercie znajdziemy kilka piw (od 8 zł) i kilkanaście shotów (od 5 zł), z których każdy jest alkoholową interpretacją kultowej gry lub któregoś z bohaterów. Bardziej wymagający mogą sięgnąć po kartę koktajli (od 14 zł). Do jedzenie na razie są dostępne tylko nachosy z serem (12 zł) i orzeszki (6 zł), ale niebawem ruszy również oferta kawiarniana z ciastami i deserami. Warto śledzić facebooku lokalu, gdzie można znaleźć informacje o bieżących promocjach, m.in. happy hours w godz. 15-18 czy gratisowych drinkach. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 14-2, a w piątki i soboty w godz. 14-4.
Bez Rezerwacji
Bez Rezerwacji to nowe wcielenie restauracji 24 dania, która od wielu lat działała przy Piwnej 16 w samym sercu Gdańska. Nowy lokal wciąż pozostał dość kameralnym miejscem (choć posiada spory ogródek), ale wyraźnej zmianie uległa karta. Trzon stanowią teraz potrawy z grilla. Zjemy m.in. burgera z grillowaną jagnięciną (32 zł), rumsztyk z siekanej wołowiny (29 zł), antrykot (49 zł) czy karkówkę (27 zł). Oprócz tego kilka klasyków, m..in. schabowy (24 zł), kaszanka (19 zł), carbonara (25 zł) czy filet z dorsza bałtyckiego (31 zł). Są też sałaty (od 29 zł), gorące kanapki (od 18 zł) i kilka przekąsek (od 18 zł), m.in. tatar czy krewetki. Osobną część karty stanowi całkiem rozbudowana oferta śniadaniowa (od 11 zł) - w godz. 9-12 zjemy tutaj m.in. jajecznicę, omlet kukurydziany, burgera śniadaniowego czy pankejki. Karta będzie zmieniana co jakiś czas. Od poniedziałku do soboty lokal czynny jest w godz. 9-22, w niedziele w godz. 12-22.
Pub Uzdrowisko
Uzdrowisko to kameralny, nowocześnie urządzony pub przy Haffnera 7/9 w Sopocie. Lokalizacja - nieco na uboczu od turystycznych traktów - ma znaczenie: właściciele chcieliby, aby było to miejsce, gdzie dobrze poczują się mieszkańcy i lokalesi. Oferta alkoholi jest bardzo klasyczna - nie znajdziemy tutaj ani rzemieślniczych koktajli, ani wymyślnych piw kraftowych. Autorskiego lagera o nazwie "Uzdrowisko" zamówimy od 8 zł za półlitrową szklankę, najdroższe piwo - Guinness z nalewaka - kosztuje 16 zł. Kieliszek wina kosztuje 9 zł. Oprócz tego wódki (shot od 6 zł), whisky, rumy, giny i tequile. Wódka z colą czy inne klasyczne koktajle typu Aperol Spritz, Cosmopolitan i Mojito od 12 zł. Do jedzenia zamówimy chipsy, paluszki i orzeszki (od 4 zł). W Uzdrowisku wyświetlane są wydarzenie sportowe (będą mecze mundialowe) na dwóch ekranach - telewizorze i rzutniku. Otwarte od niedzieli do czwartku w godz. 16-1, a w piątki i soboty w godz. 16-3.
Miejsca
-
Meat Shack BBQ Gdańsk, Ludwika Waryńskiego 26/27
Miejsca
Opinie (170) 4 zablokowane
-
2018-06-09 16:02
I znowu puste talerze albo co gorsza deski
- 15 2
-
2018-06-09 16:20
nie ma jak szwedzki stół (2)
każdy je, ile chce, a cena taka sama
- 13 1
-
2018-06-10 12:11
Pyttipanna z 10cioma jajkami (1)
- 1 0
-
2018-06-10 14:17
Fallu korv z cebulką i blod pudding z borówkami...
- 0 0
-
2018-06-09 18:00
I w każdym lokalu obsługa wysmarowana dziarami (7)
błeee
- 28 7
-
2018-06-09 21:12
też się brzydze bleeeh
- 14 3
-
2018-06-10 02:35
Dziary są do kitu (5)
Zgadzam się z przedmowcami. Wszyscy mają dziary, a mało komu pasują . Paskudztwo obleśne się strasznie rozpowszechnia
- 16 1
-
2018-06-10 11:20
(4)
A co Was to obchodzi ?! Żyjecie życiem innych A Wasze ucieka. Nie podoba się, to się nie dziaracie i po temacie .
- 4 5
-
2018-06-10 11:40
Ale wrażenie stołówki z kryminału zostaje (1)
- 4 2
-
2018-06-11 00:12
Nie szlajaj się po tych melinach kaszubskich to nie będziesz miał takich wrażeń.
- 0 0
-
2018-06-10 12:01
(1)
Chodzi o modę, że niektóre pomysły i propozycje modowe są durne po prostu i krótkotrwałe, na nieszczęście dla tych, co sobie nasr*ją dziar po całym ciele i się potem męcz z tym do końca zycia. A teraz co drugi Polak (!) ma na ciele jakiś idiotycznie wyglądający wzorek. Nie czaje tego. I co najgorsze to sądzę że ci którzy sobie to robią , też chyba do końca nie wiedzą po co.
- 8 0
-
2018-06-10 12:08
no i dobrze, niech sobie nie wiedzą
nikt wszystkiego nie wie,
ty też nie
i jakoś wszyscy żyją szczęśliwie
ty też możesz- 1 4
-
2018-06-09 19:43
Pankejki? (4)
No proszę was, co to jest za wyraz. Nie da się po naszemu?
- 21 0
-
2018-06-09 20:34
Herrkeksy?
- 1 1
-
2018-06-10 13:34
Pankejki a placki to tak jak foodtruck i buda... (1)
to samo a jednak jak brzmi...
- 2 0
-
2018-06-10 22:36
Foodtrack dla mnie brzmi jak...
Hundefutter, czyli żarcie dla psa. Budy z zapiekankami z dzisiejszymi Foodtruckami to jednak miały klasę.
- 1 0
-
2018-06-10 14:13
A hot-dogi jak będzie po polskiemu ?
- 1 0
-
2018-06-09 21:11
a gdzi eobiecane futraki w baktorym? zrobili brzozy smoleńskie i zanieczyścili chodnik plastikiem.... syf syf syf
- 6 2
-
2018-06-10 02:40
W tych wszystkich knajpach straszny syf jest. Nie polecam tam jedzenia. A w pubach/barach drożyzna no i wystrój taki se, no chyba że ktoś nie jest estata i stracił powonienie lub po prostu lubi śmierdzące pomieszczenia
- 3 3
-
2018-06-10 08:46
ile kosztuje licencja użycia pacmana?
- 5 2
-
2018-06-10 09:00
Meat schack slabizna (5)
Porcje malutkie, także z Ameryka to to nie ma nic wspólnego, życzę powodzenia ale obstawiam, że po roku będzie tam nowa knajpa. Na fejsie nie mają możliwości dodawania recenzji, o czymś to świadczy..
- 7 4
-
2018-06-10 11:24
(3)
Pewnie o tym że ludzie wolą napisać takie durne komentarze bo myślą że są panami świata przez Internet ale powiedzieć obsłudze w twarz że coś było nie tak to już wszyscy piczki.
- 4 2
-
2018-06-10 23:44
Po co mam mówić obsłudze ? (2)
Po prostu tam nie wrócę...
- 0 2
-
2018-06-11 02:11
Bo nie masz jaj. Kozak w necie, pi*zda w świecie.
- 0 0
-
2018-06-11 17:45
I nie wracaj ! Do maka idź po jedzenie za kupony bo tam miejsce dla takich jak Ty
- 0 0
-
2018-06-10 22:38
Jak mała porcja to trzeba było kupić więcej. Pewnie brak możliwości oceniania przez takich ludzi właśnie. Nie dziwię się im. Mięso kozak.
- 1 0
-
2018-06-10 09:08
co za czasy (1)
czy nie mozna podawać jedzenia na zwykłym talerzu ?? Picie ze słoików ? Ta tacka wygląda jak stół do sekcji zwłok.
- 8 3
-
2018-06-10 11:26
Jeżeli robi się to dla poltunów którzy w d*pie byli i stolec widzieli to można A jak się chociażby na netflix ogląda seriale i włączy te o bbq to widać że sposób podania jest oryginalny jak w USA.
- 4 2
-
2018-06-10 10:09
Amerykański BBQ w siedlisku...
wegan i ludzi w rurkach... Przepowiadam wielki sukces ...
- 4 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.