• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: Bezglutenowe wypieki w Trójmieście

Viola Urban
7 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Trójmiejskie piekarnie oraz cukiernie otwierają się na klientów nie tylko pod względem smaku, ale także jakości. Chleby, bułki, a nawet ciastka i torty - w zasadzie wszystko, co sobie wymarzymy jest dostępne w wersji bezglutenowej. Jest jednak jedno "ale". Trójmiejskie piekarnie oraz cukiernie otwierają się na klientów nie tylko pod względem smaku, ale także jakości. Chleby, bułki, a nawet ciastka i torty - w zasadzie wszystko, co sobie wymarzymy jest dostępne w wersji bezglutenowej. Jest jednak jedno "ale".

Okiem Dietetyka to nowy cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodni radzi, jak wybierać i gdzie kupić bezglutenowe wypieki w Trójmieście. Za dwa tygodnie w środę opisze, jak zdrowo jeść w święta.



Na nietolerancje i alergie pokarmowe cierpi coraz więcej osób. Wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na pieczywo z mąk bezglutenowych, pojawiają się kolejne miejsca, gdzie można kupić dobrej jakości wypieki produkowane z myślą o osobach cierpiących na celiakię, alergię lub nietolerancję na gluten.

Niezależnie czy dieta bezglutenowa jest kwestią medyczną czy światopoglądową - jest w czym wybierać.

Trójmiejskie piekarnie oraz cukiernie otwierają się na klientów nie tylko pod względem smaku, ale także jakości. Dmuchany chleb ryżowy z abstrakcyjnie długim terminem ważności już dawno odszedł do lamusa. Konsument szuka produktów dobrej jakości. Chleby, bułki, a nawet ciastka i torty - w zasadzie wszystko, co sobie wymarzymy jest dostępne w wersji bezglutenowej. Jest jednak jedno "ale".

Wydawać by się mogło, że bezglutenowe z natury produkty glutenu nie mają, ale to wcale nie musi być prawdą. Dla przykładu: gryka, czyli sztandarowy produkt węglowodanowy w diecie bezglutenowej, często zanieczyszczona jest innymi zbożami. Tak samo wygląda sprawa owsa. Polski owies często rośnie po sąsiedzki z uprawami zbóż glutenowych, przez co podczas zbiorów ziarno miesza się z samosiejkami pszenicy czy żyta. Dozwolony dla osób na diecie bezglutenowej owies pochodzi często ze skandynawskich upraw.

Jeśli jednak dieta bezglutenowa nie jest koniecznością, a wyborem, to małe ilości glutenu w posiłku nie powinny stanowić problemu. Jeśli jednak dieta bezglutenowa nie jest koniecznością, a wyborem, to małe ilości glutenu w posiłku nie powinny stanowić problemu.
Bardzo ważną kwestią dotyczącą pieczywa i wypieków bezglutenowych jest certyfikacja. Gros miejsc, które oferuje pieczywo bezglutenowe, nie posiada certyfikatu, czyli znaku przekreślonego kłosa. Ten niepozorny zielony symbol daje pewność, że spożywany produkt jest w pełni bezpieczny. W chwili obecnej tylko pięć miejsc w województwie pomorskim posiada ten certyfikat. Dlaczego tak mało, skoro tak wiele miejsc sprzedaje nam bezglutenowe wypieki?

Certyfikat wymaga przestrzegania rygorystycznych norm w postaci odseparowania linii produkcyjnej, gdzie pojawia się gluten od tej, gdzie go nigdy nie było. Nie wystarczy dokładne mycie, wymagane są osobne narzędzia. Bardzo ważną kwestią jest także przygotowywanie potraw z bezpiecznych produktów. Nie wchodzi w grę używanie przypraw z dopiskiem "może zawierać śladowe ilości glutenu" i opierania produkcji na niecertyfikowanych mieszankach mąk.

Jeśli jednak dieta bezglutenowa nie jest koniecznością, a wyborem, to małe ilości glutenu w posiłku nie powinny stanowić problemu. Tutaj pojawia się temat zaufania - decydując się na zakup pieczywa i dań niecertyfikowanych musimy darzyć nim nie tylko sprzedawcę czy kelnera, ale także kucharza i dostawców. Z doświadczenia wiem, że niestety sporo osób, które myślą, że sprzedają bezglutenowe produkty, wcale nam takich nie podaje. Częściej otrzymujemy produkt o niskiej lub bardzo niskiej zawartości glutenu.

Gdzie kupimy w pełni bezpiecznie bezglutenowe wypieki:

Piekarnia - B&J Jarzębińscy
Produkty tej piekarni możemy kupić aż w 300 punktach na terenie Trójmiasta i okolic. Co istotne, piekarnia ta posiada osobny budynek, w którym przygotowuje się tylko i wyłącznie wypieki wolne od glutenu. Mamy więc praktycznie 100 proc. pewności, że zakupiony produkt jest bezpieczny. Jarzębińscy używają wyłącznie produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa, czyli takich, które w kilogramie mają nie więcej niż 20 mg glutenu.

W ofercie znajdują się chleby (zwykły, wieloziarnisty, ziemniaczany oraz chleb pieczony na trzonie), bułki (zwykłe, wieloziarniste), bagietki, spody do pizzy, bułka tarta. Cukiernia oferuje także ciasto jogurtowe, drożdżówki, ciasta kruche, biszkopt oraz babeczki. Można zamawiać bezglutenowe torty.
Na pierwszy rzut oka wygląda to dobrze, ale kiedy przyjrzymy się bliżej temu, co kryją bezglutenowe bochenki, włosy jeżą się na głowie. Nawet wykwalifikowany dietetyk nie jest w stanie przeczytać bez zająknięcia nazw substancji, które to pieczywo zawiera. W składzie znajdziemy głównie mąkę, skrobię ryżową lub kukurydzianą z takimi dodatkami, jak gumy roślinne czy chemiczne środki spulchniające (dokładny opis tutaj).

Efekt takiego wypieku pod względem organoleptycznym jest całkiem dobry - chleb jest puszysty, miękki i dobrze udaje klasyczne wypieki z pszenicy czy żyta. Technologom należą się ukłony. Niestety pod względem gęstości odżywczej wypada on słabo. Większość kalorii pochodzi ze skrobi, cukru i syropów cukrowych oraz oleju. Nie o takie pieczywo walczyli dietetycy. Ale to jak wygląda ten chleb, wynika najpewniej z preferencji konsumentów.

Atelier Smaku
Kolejne miejsce, gdzie znajdziemy certyfikowane wypieki - przede wszystkim dobrej jakości słodkie ciasta. Na stronie internetowej poza szeroką gamą past, pasztetów, naleśników, pierogów, makaronów, klusek i konfitur znajdziemy także bezglutenowe i wegańskie wypieki. Oferta zmienia się sezonowo. Aktualnie w Atelier możemy zakupić kokosankę, ciastko karobowe, owsiane oraz sezamowe, sernik oraz ciastko piernikowe z okary (sojowego odpowiednika twarogu), a także makowe muffiny i kutię z brązowego ryżu. Ratunek dla tych, którzy spodziewają się przy świątecznym stole bezglutenowca.

Wszystkie dania w Atelier Smaku mają dokładnie opisany skład. Nie ma tam podejrzanych składników takich jak konserwanty, stabilizatory czy sztuczne aromaty. Plus za to, że na stronie internetowej i opakowaniach znajdujemy wyliczenie wartości odżywczej w 100 g produktu. Wszystkie dania dostępne w food trucku i w sprzedaży wysyłkowej są wolne nie tylko od glutenu, ale też nie posiadają w swoim składzie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli jaj, nabiału, żelatyny, a nawet miodu.


Gdzie kupimy bezglutenowe wypieki bez certyfikatu:

BioPiekarnia Ziarno
W stałej ofercie BioPiekarni znajdziemy czystoziarnisty chleb z bezglutenowych płatków owsianych, migdałów i siemienia lnianego, chleb gryczany z pestkami dyni oraz chlebek kukurydziany. Oprócz tego kilka bezglutenowych słodkości: muffinki z owocami, paschę bez cukru i glutenu, a nawet tort z mąki migdałowej.

Już na pierwszy rzut oka widać, że za tym miejscem stoi jakość i ideologia "im prościej tym lepiej". Dla przykładu - w składzie chleba gryczanego znajdziemy tylko naturalne składniki: mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową, siemię lniane, pestki dyni, drożdże, cukier i sól. Nie ma tutaj nic, do czego dietetyk mógłby się przyczepić - nawet niewielka ilość cukru w cieśnie to nie problem.

Feed My Soul
To małe bistro oferuje w swoim menu wiele bezglutenowych propozycji. W stałej ofercie codziennie jest minimum jeden rodzaj bezglutenowego, wegańskiego deseru. Kupimy też wegański chleb gryczany bazujący na fermentowanym ziarnie gryki. Niestety bez certyfikatu. Pieczywo jest dostępne dwa razy w tygodniu (zamówić należy minimum dwa dni wcześniej).

Fukafe
Tutaj za każdym razem możemy liczyć na różnorodne słodkości. Pochwała należy się pracownikom za świadomość obsługi i wiedzę o składzie każdego deseru w ofercie. Od sprzedawcy dowiemy się, które desery są bezglutenowe, które są wegańskie oraz które z nich nie zawierają np. orzechów.

LAS dolnysopotpółnoc
Kolejne miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta, gdzie - poza dobrą kawą - można znaleźć wegańskie, bezglutenowe desery. W tym lokalu produkuje się tylko i wyłącznie desery pozbawione glutenu, kazeiny oraz cukru, zatem ryzyko zanieczyszczenia glutenem radykalnie spada.

Retro
Ten lokal zyskał już miano miejsca kultowego. Od wielu lat oferuje zdrowe, domowe desery z naturalnych składników. Także w opcji bezglutenowej oraz wegańskiej. Oprócz ciast i ciasteczek możemy tutaj spróbować pysznych puddingów z tapioki, nasion chia lub jaglanki.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Miejsca

Opinie (56) 1 zablokowana

  • eko sciema

    Hala olivia czwartek i sobota targ zdrowej zywnosci ,,,,ceny z kosmosu chleb bezglutenowy 20 zl kielbasy po 49 bo podobno eko bez nastrzyku itp itd,,,,kogos niezle popi***ilo

    • 17 4

  • bez glutenu (1)

    Zabrakło mi tu jednej małej, ale jakże istotnej cukierni-kawiarni, w której również można kupić na zamówienie nie tylko chleb bezglutenowy, ale również torty, ciasta, ciasteczka...także wegańskie.
    Cukiernia owa mieści się przy ul. Pniewskiego 3b, wejście za CH Manhattan, a nazywa się NOTOCiACHO.......polecam:)

    • 3 9

    • a ta kłamczucha znowu lata za chłopem bez majtek

      • 0 1

  • Niepełne informacje

    Po 1. w Bio piekarni Ziarno chlebek gryczany swego czasu przekroczył dopuszczalne normy ponad dwukrotnie - odsyłam do badań wykonywanych przez Stowarzyszenie. W ogóle mąki gryczane dosyć niebezpieczne są jak się okazuje.
    Warto by wspomnieć też o cateringu dietetycznym Gugafood, od którego można sobie zamówić też chleb bezglutenowy (i w ogóle całe jedzenie bezglutenowe).

    • 7 1

  • nietolerancja glutenu obalona (5)

    Teoria o nietolerancji glutenu została kilka miesięcy temu obalona przez jej twórcę. Wyniki badań nie wskazały na żadną zależność między spożywaniem glutenu a odpowiedzią ze strony układu pokarmowego. Jeżeli ktoś nie ma celiaki to coś takiego jak "nietolerancja glutenu" czy "nadwrażliwość na gluten" to ewentualnie efekt psychologiczny. Warto się trochę zorientować, co w nauce piszczy, zanim się powieli niczym nie uzasadnione teorie.`

    • 12 13

    • Podaj źródła skąd czerpiesz swoją "wiedzę" (2)

      Chętnie się zapoznam

      • 5 4

      • Zbyszek nie pyskuj bo dostaniesz od ojca (1)

        zęby i spać

        • 1 5

        • co za żenujący wpis

          • 4 0

    • bzdura

      sam nie mam celiakii, a źle toleruje potrawy z glutenu i laktozy mleka, brzuch wzdyma, stany zapalne mięśni, zmęczenie itp. piwa też nie moge pić.
      podejrzewam, jak pisze znana blogerka pepsi eliot, że to może wynikać z nieszczelności jelit (przeciekania, przepuszczania do krwi) i tam tkwi problem.
      Zresztą pisął o tym obszernie i dowodził naukowo Dr. Wiliams "Dieta bez pszenicy", wiec nie ma nawet z czym polemizować . dowiedzione badaniami, że każdemu w różnym stopniu gluten szkodzi. wszystko zależy od stanu organizmu.

      • 0 0

    • "efekt psychologiczny"

      "efekt psychologiczny" (wymyślona choroba)- to najczęściej słyszą pacjenci, gdy lekarz ogólny nie potrafi poradzić sobie z diagnozą ... , bo nie ma żadnej wiedzy nt. problemów współczesnego niezdrowego żywienia.
      ostatnio usłyszałem od takiej "lekarki", że cała medycyna chińska to szamanizm...
      ręce opadają.oczywiście nie potrafiła zdiagnozować moich problemów jelitowych , ale to są nowe dla nich tematy i trudne

      • 0 0

  • Pyszne bezglutenowe ciasta

    Polecamy cukiernie "Wypieki" na Osowej ul. Cefeusza - kupujemy tam regularnie pyszne bezglutenowe ciasta a pani Ola robi prawdziwe cukiernicze dziela sztuki

    • 3 2

  • Kasa!

    Warto zapytać, ile stowarzyszenie winszuje sobie za certyfikację, która i tak jest lipą i nie daje żadnej pewności osobom nietolerującym glutenu.
    Ja zrezygnowałem z udziału w programie właśnie z powodu nie uzasadnionych niczym wysokich kosztów. Prosta zasada: dasz szmal, damy ci modny znaczek na który polecą hipsterzy.
    Dziękuję, postoję!

    • 6 2

  • Tak

    pytać o jakość żywności ! Prosić o dobrą jakość żywności . Pytać i dyskutować. żeby nie zalało nas tanie śmieciowe hipermarketowe jedzenie . Szanujmy swoje żołądki i wątroby. Proste zdrowe jedzenie plus odpowiednia indywidualnie ilość ruchu - to przepis na zmniejszenie kolejek do lekarzy. Niektórzy źle czują się po laktozie , niektórzy po glutenie , niektórzy po truskawkach - to jest indywidualne... I jeśli batonik ma ważność 3 lata to znaczy że jest wymieszany z proszkiem do prania - nie jedz tego !

    • 5 1

  • A gdzie można kupić bezglutenowe mięso, (1)

    bezglutenowe mleko i bezglutenową wódkę?

    • 5 1

    • bexglutenowa wódka to po prostu

      Ta robiona z ziemniaków a nie ze zbóż.

      • 6 0

  • Cukiernia Polanka na ul. Chełmońskiego także ma w ofercie chleby bezglutenowe

    Ryżowy za 6zł i Gryczany za 10 zł. Gryczany jest przepyszny :)

    • 1 1

  • skład

    Niestety nie ma nigdzie skladu chleba Jarzębińskich

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane