• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: czy produkty sojowe są zdrowe? Jak je przygotować?

Viola Urban
31 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Soja i produkty z niej wytworzone uważane są za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja i produkty z niej wytworzone uważane są za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego.

Soja i produkty sojowe stają się coraz bardziej popularne i niejednokrotnie pojawiają się w naszych koszykach podczas zakupów. Stanowią świetne źródło składników odżywczych i doskonale sprawdzają się jako zamiennik mięsa czy nabiału. W kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" poznasz podstawowe produkty wytworzone z nasion soi oraz dowiesz się, czy warto wprowadzać je do swojej diety na co dzień.





Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi


Produkty sojowe często wykorzystywane są w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Różnorodność produktów sojowych daje ogrom możliwości na ich wykorzystanie w kuchni. Do najpopularniejszych produktów wytwarzanych z soi należą:


  • Napój sojowy - napój wytwarzany z ziarna soi
  • Jogurt sojowy - jogurt wytwarzany z napoju sojowego
  • Tofu - twarożek sojowy otrzymywany z napoju sojowego
  • Tempeh - zwarty sojowy blok uzyskany ze sfermentowanych ziaren soi
  • Mąka sojowa - mąka uzyskana z drobno zmielonych ziaren soi pozbawionych zewnętrznej okrywy
  • Kotlety sojowe / granulat sojowy - zwarte kawałki powstające na bazie mąki sojowej przeznaczone do dalszej obróbki

Produkty sojowe - właściwości zdrowotne



Czy stosujesz w swojej kuchni produkty sojowe

Soja i produkty z niej wytworzone uważane są za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Produkty sojowe cechują się wysoką zawartością białka roślinnego oraz błonnika, który korzystnie działa na układ pokarmowy. Są także bogatym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, cynku, korzystnych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B. Izoflawony zawarte w nasionach soi charakteryzują się działaniem ochronnym na serce, obniżając poziom cholesterolu. Ponadto mają działanie antyoksydacyjne, czyli niwelujące działanie stresu oksydacyjnego, przez co przypisuje się im m.in. działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe.

Soja jest jednak dość mocnym alergenem, dlatego należy być wyjątkowo ostrożnym przy jej pierwszym spożyciu i zastosować ją w małej ilości. Ponadto soja może zaburzać przyswajanie lewotyroksyny, czyli syntetycznego hormonu tarczycy stosowanego w leczeniu niedoczynności tarczycy. Osoby stosujące lewotyroksynę, mogą spożywać produkty sojowe z czterogodzinnym odstępem od zażycia leku.

Tofu w kuchni może spełniać wiele funkcji i można z niego przygotować mnóstwo pysznych, odżywczych potraw. Tofu w kuchni może spełniać wiele funkcji i można z niego przygotować mnóstwo pysznych, odżywczych potraw.

Produkty sojowe - jak je przygotowywać?



Napój sojowy można kupić w sklepie spożywczym lub wytworzyć samodzielnie w domu. Fortyfikowane w wapń "mleko" sojowe świetnie sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego, dlatego można z niego przygotowywać bogate w białko owsianki, koktajle, używać go do muesli, zup czy placuszków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kawy.

Jogurt sojowy może stanowić bazę do odżywczego śniadania - warto dodać do niego świeże owoce i orzechy. Można zrobić z niego także nocną owsiankę. Na jego bazie można przygotować kremowy dressing do sałatki, zrobić sos do makaronu lub zabielić nim zupę.

Tofu przed spożyciem warto zamarynować. Można użyć dowolnych przypraw, dzięki czemu można nadać mu praktycznie każdy smak. Tofu świetnie sprawdza się jako białkowy dodatek w daniach kuchni azjatyckiej. W wersji wędzonej może imitować boczek i świetnie sprawdzać się w wegańskich odpowiednikach mięsnych dań - fasolce po bretońsku czy spaghetti alla carbonara. Można przygotować z niego tofu-fetę do sałatki, tofucznicę zamiast jajecznicy, a nawet odpowiednik sernika - tofurnik. Tofu w kuchni może spełniać wiele funkcji i można z niego przygotować mnóstwo pysznych, odżywczych potraw.



Smażony tempeh z ryżem i brokułami, tradycyjna kuchnia indonezyjska. Smażony tempeh z ryżem i brokułami, tradycyjna kuchnia indonezyjska.

Produkty sojowe - tempeh i mąka sojowa



Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej. Fermentacja ziaren soi powoduje, że tempeh jest łatwostrawny i bogaty w wartości odżywcze. Tempeh zawiera całe ziarna soi, co wyróżnia go spośród innych przetworów sojowych. Ma mocno zbitą, stałą konsystencję bloku, który można kroić oraz orzechowo-grzybowy smak. Świetnie smakuje smażony, grillowany czy duszony w sosie. Sprawdzi się również jako dodatek w sałatkach i na kanapkach oraz jako przekąska.

Mąka sojowa znajduje wykorzystanie przede wszystkim jako odżywczy dodatek przy wypieku pieczywa, wytwarzaniu makaronów oraz ciast i ciasteczek. Kotlety lub granulat sojowy mogą służyć jako baza do przygotowania odżywczych dań. Granulat sojowy świetnie sprawdzi się w sosie bolońskim oraz w wegańskich klopsikach. Kotlety sojowe można natomiast przygotować na wzór tych mięsnych - mocząc je w  bulionie i smażąc w panierce. Można je także namoczyć, pokroić i przyprawić, a potem usmażyć i zawinąć razem z warzywami w placki tortilli.

Produkty sojowe - podsumowanie



Jak najbardziej produkty sojowe są zdrowe i warto po nie sięgać, planując listę zakupów. Soja i produkty z niej wytworzone mają właściwości prozdrowotne i są bardzo wartościowym pokarmem nie tylko na diecie roślinnej.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (122) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    tylko sos sojowy

    • 4 6

    • ten soso to sama sól

      • 2 2

    • Sól

      Nigdy żadnego sosu sojowego Naturalne przyprawy i zioła warzywa a nie sos sojowy

      • 1 1

  • Dietetykiem moze obecnie zostac kazdy!!A lekarze i naukowcy mówią wyraźnie soja jest szkodliwa (9)

    a szkodliwa jest w szczególności dla zdrowia mężczyzn .
    Nie jest zadnym zamiennikiem mięsa i niema nawet żadnych szans by nim być.
    Naturalnie poza bredniami wegańskiej ideologi .którą ona tutaj skopiowała wyraźnie .

    • 24 12

    • (1)

      100% prawda !

      • 7 5

      • Nie, to nie jest prawda.

        • 4 2

    • dla kobiet też to zło (1)

      • 9 5

      • Bzdura

        • 5 3

    • (3)

      A skąd bierzesz te informacje? Bo ja nie znam ani jednego naukowca albo lekarza który twierdzi że soja jest szkodliwa. Nie potwierdzają tego żadne badania - mówię o tych wiarygodnych, nie sponsorowany przez przemysł miesno-mleczarski. Trzeba opierać się ja wiarygodnych badaniach a nie na narodowo-miesnej ideologii że tylko kotlet schabowy. I masz rację, soja nie musi być żadnym zamiennikiem. Broni się sama, jest pełnowartościowym składnikiem diety wielu ludzi, od tysięcy lat. I twoje gadanie tego nie zmieni.

      • 6 6

      • Niema to jak dzbanek sie odezwie ze on nic niewiedział nie słtyszał i wogle to ziemnia jest płaska (1)

        a Kopernik był kobietą i tecza ma naturalnie takie kolory jak na fladze LGBT co :)

        • 2 5

        • Nie ma to jak dzban który uważa że czerpie wiarygodna wiedzę z dowodów anegdotycznych i w dodatku nie do potwierdzenia. Nie ma to jak dzban który jedyne co potrafi to obrażać innych anonimowo i w dodatku nie na temat, bo merytoryczne argumenty się go nie trzymają.

          • 3 1

      • To pewnie antyszczepionkowiec, oni wszystko negują.

        • 0 0

    • Pewnie chodzi ci o zawarte w soji izoflawony, czyli fitoestorgeny. Nie powinno się jednak ich mylić z estrogenami, czyli hormonami żeńskimi, bo to coś znacznie innego. Same izoflawony są zdrowe i działają pozytywnie na organizm. To prawda jednak, że ich nadmiar może być szkodliwy, lecz żeby osiągnąć taki ich poziom trzeba by było jadać tygodniowo np kilkanaście całych kostek tofu.

      • 1 0

  • *śmiech* (2)

    20 lat temu oświeceni dietetycy mówili, że jajka zabijają, a najlepszy tłuszcz jaki istnieje to margaryna. Hmm... Dzisiaj mięso zabija, a soja jest niemalże lecznicza. Ciekawe.

    • 17 6

    • Bo to prawda, z jajkami. Tylko że potem przeprowadzono ogromną kampanię dezinformacyjna za sponsorowana przez najwiekszych graczy na rynku jajczarskim. Wydano grube miliardy na to, by zdyskredytować badania niezależne. Margaryna kiedyś to zupełnie inny produkt niż dzisiaj. Ale nie trzeba jeść margaryny. Można skupić się na naturalnych olejach roślinnych. O niebo lepsze i zdrowsze od masła.

      • 3 3

    • To, że w mediach co chwilę pojawiają się nowe szokujące rewelacje o niemal wszystkich produktach żywnościowych nie znaczy jeszcze, że konsensusu pośród naukowców zmianiał się diametralnie. O szkodliwości nadmiernego spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego) wiemy za to od dawna. To nie jest tak, że do tych informacji nauka dochodzi do tych wniosków w jakiś niewiadomy tajemny sposób. Jest przeprowadzanych przecież wiele badań i wielu ludzi poświęciło się zgłębianiu tych tematów

      • 0 0

  • Soja (3)

    To jest po prostu niejadalne i koniec.

    • 14 9

    • (2)

      Bo co, bo Ty tak twierdzisz?

      • 6 5

      • (1)

        Nooo dokładnie tak właśnie twierdzę

        • 3 3

        • Czyli jak Ty coś twierdzisz, to znaczy że jest to fakt? Czy może oznacza to tylko tyle że tobie nie smakuje, a reszta może mieć zupełnie inne zdanie na ten temat?

          • 2 2

  • Bez sojowego odtłuszczonego latte mój poranek nie istnieje :) (1)

    • 7 11

    • współczuje

      • 4 4

  • GMO + masowa wycinka puszczy Amazońskiej (2)

    Oczywiście 90%tego paskudztwa idzie na karmę dla zwierząt, a nam wciskają resztę....
    Nie szkoda Wam non stop karczowanej puszczy amazońskiej w imię monokultury?

    • 14 4

    • Pretensje to chyba do mięsojadów.

      • 5 3

    • Powinieneś te słowa kierować bardziej do osób jeżdżących mięso, gdyż jak sam zauważyłeś, to dla nich pośrednio przeznaczona jest soja. Ponadto wyprodukowanie mięsa zużywa znacznie więcej soji niż produkcja takich wyrobów jak np tofu uwzględniając oczywiście wartość energetyczną. Co więcej przy produktach sojowych producent musi umieścić informacje o ewentualnym użyciu roślin GMO (co jest raczej rzadkie), nie musi za to udostępniać informacji czym karmione były zwierzęta z których jest pozyskane mięso. Ostatnią rzeczą na którą warto zwrócić uwagę jest fakt, że większość upraw soji wcale nie pochodzi z Ameryki Południowej, a te które stamtąd pochodzą są w większości uprawami GMO, których raczej nie wykorzystuje się do produktów sojowych

      • 0 0

  • jedzac soje niszczycie sobie tarczyce! (5)

    • 15 7

    • (2)

      Osoba ze zdrowa tarczyca niczego sobie nie niszczy. Za to Ty niszczysz sobie mózg od nagromadzonych w nim głupot.

      • 7 5

      • lewacki półgłówku soja zmiecie ciebie z planszy szybciej niż myślisz (1)

        • 4 3

        • Na pewno nie szybciej niż ciebie twoja głupota.

          • 0 4

    • Nie tylko (1)

      Tarczycę Proponuję czytać fachowe artykuly to zobaczycie zgubne znaczenie soi

      • 5 4

      • Przestań gadać głupoty.

        • 2 1

  • Nic nie jest wstanie zastąpić mięsa!! Nic nie jest wstanie zastąpić jajek !!Przyswajanie skladników niezbednych do zycia (2)

    z tych chorych ideologicznie diet jest na poziomie 1/4 tego co z nabiału i miesa.!
    Ale wszystkich zwrirom i dzbankom proponuje diete niejedzenia niczego tylko zywiania sie energia słoneczną i energią z kosmosu .mozna tez przytulac sie do drzwa i czerpac jego aure :) jest to najbardziej ekonomiczne odzywianie. :)

    • 9 5

    • Mniej emocji, mniej głupot i bzdur powiązanych z prywatnymi uprzedzeniami, a więcej merytorycznych, rzeczowych i popartych naukowymi badaniami dowodów. Dopóki nazywasz coś "chora ideologia" i proponujesz jako alternatywę żywienie się aurą, nie mamy na czym rozmawiać, bo twoje argumenty są na poziomie 4 latka.

      • 5 2

    • Według światowej organizacji zdrowia odpowiednio zrównoważona dieta w pełni roślinna jest bezpieczna na każdym etapie życia, więc tak właściwie to taka dieta może zastąpić mięso i jaka

      • 0 0

  • Soja nigdy (1)

    Kobiety bądźcie świadome Nie żadna soja żadne suplementy na bazie soi Opamiętajcie się Jak już to tylko cieciorka soczewce fasola i inne...nigdy przenigdy soi Panią dietetyk proszę o uzupełnienie wiedzy bo jednak aby zalecać cokolwiek trzeba mieć doświadczenie i wiedzę a nie tworzyć coś i podpisywać się jescze pod tym

    • 10 6

    • Proszę się przedstawic, pani Mario Ekspertko, skąd czerpie Pani wiedzę? Jakie jest Pani wykształcenie?

      • 1 2

  • Najlepszy jest (3)

    Glifosat stosowany poczas chodowli soji. Poczytajcie o tym świństwie.

    • 6 4

    • tak. i bycza zolc w piwie ;P (2)

      • 1 3

      • Libed

        • 0 0

      • Zryj

        To.

        • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane