• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: czy produkty sojowe są zdrowe? Jak je przygotować?

Viola Urban
31 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Soja i produkty z niej wytworzone uważane są za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja i produkty z niej wytworzone uważane są za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego.

Soja i produkty sojowe stają się coraz bardziej popularne i niejednokrotnie pojawiają się w naszych koszykach podczas zakupów. Stanowią świetne źródło składników odżywczych i doskonale sprawdzają się jako zamiennik mięsa czy nabiału. W kolejnym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" poznasz podstawowe produkty wytworzone z nasion soi oraz dowiesz się, czy warto wprowadzać je do swojej diety na co dzień.





Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi


Produkty sojowe często wykorzystywane są w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Różnorodność produktów sojowych daje ogrom możliwości na ich wykorzystanie w kuchni. Do najpopularniejszych produktów wytwarzanych z soi należą:


  • Napój sojowy - napój wytwarzany z ziarna soi
  • Jogurt sojowy - jogurt wytwarzany z napoju sojowego
  • Tofu - twarożek sojowy otrzymywany z napoju sojowego
  • Tempeh - zwarty sojowy blok uzyskany ze sfermentowanych ziaren soi
  • Mąka sojowa - mąka uzyskana z drobno zmielonych ziaren soi pozbawionych zewnętrznej okrywy
  • Kotlety sojowe / granulat sojowy - zwarte kawałki powstające na bazie mąki sojowej przeznaczone do dalszej obróbki

Produkty sojowe - właściwości zdrowotne



Czy stosujesz w swojej kuchni produkty sojowe

Soja i produkty z niej wytworzone uważane są za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Produkty sojowe cechują się wysoką zawartością białka roślinnego oraz błonnika, który korzystnie działa na układ pokarmowy. Są także bogatym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, cynku, korzystnych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B. Izoflawony zawarte w nasionach soi charakteryzują się działaniem ochronnym na serce, obniżając poziom cholesterolu. Ponadto mają działanie antyoksydacyjne, czyli niwelujące działanie stresu oksydacyjnego, przez co przypisuje się im m.in. działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe.

Soja jest jednak dość mocnym alergenem, dlatego należy być wyjątkowo ostrożnym przy jej pierwszym spożyciu i zastosować ją w małej ilości. Ponadto soja może zaburzać przyswajanie lewotyroksyny, czyli syntetycznego hormonu tarczycy stosowanego w leczeniu niedoczynności tarczycy. Osoby stosujące lewotyroksynę, mogą spożywać produkty sojowe z czterogodzinnym odstępem od zażycia leku.

Tofu w kuchni może spełniać wiele funkcji i można z niego przygotować mnóstwo pysznych, odżywczych potraw. Tofu w kuchni może spełniać wiele funkcji i można z niego przygotować mnóstwo pysznych, odżywczych potraw.

Produkty sojowe - jak je przygotowywać?



Napój sojowy można kupić w sklepie spożywczym lub wytworzyć samodzielnie w domu. Fortyfikowane w wapń "mleko" sojowe świetnie sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego, dlatego można z niego przygotowywać bogate w białko owsianki, koktajle, używać go do muesli, zup czy placuszków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kawy.

Jogurt sojowy może stanowić bazę do odżywczego śniadania - warto dodać do niego świeże owoce i orzechy. Można zrobić z niego także nocną owsiankę. Na jego bazie można przygotować kremowy dressing do sałatki, zrobić sos do makaronu lub zabielić nim zupę.

Tofu przed spożyciem warto zamarynować. Można użyć dowolnych przypraw, dzięki czemu można nadać mu praktycznie każdy smak. Tofu świetnie sprawdza się jako białkowy dodatek w daniach kuchni azjatyckiej. W wersji wędzonej może imitować boczek i świetnie sprawdzać się w wegańskich odpowiednikach mięsnych dań - fasolce po bretońsku czy spaghetti alla carbonara. Można przygotować z niego tofu-fetę do sałatki, tofucznicę zamiast jajecznicy, a nawet odpowiednik sernika - tofurnik. Tofu w kuchni może spełniać wiele funkcji i można z niego przygotować mnóstwo pysznych, odżywczych potraw.



Smażony tempeh z ryżem i brokułami, tradycyjna kuchnia indonezyjska. Smażony tempeh z ryżem i brokułami, tradycyjna kuchnia indonezyjska.

Produkty sojowe - tempeh i mąka sojowa



Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej. Fermentacja ziaren soi powoduje, że tempeh jest łatwostrawny i bogaty w wartości odżywcze. Tempeh zawiera całe ziarna soi, co wyróżnia go spośród innych przetworów sojowych. Ma mocno zbitą, stałą konsystencję bloku, który można kroić oraz orzechowo-grzybowy smak. Świetnie smakuje smażony, grillowany czy duszony w sosie. Sprawdzi się również jako dodatek w sałatkach i na kanapkach oraz jako przekąska.

Mąka sojowa znajduje wykorzystanie przede wszystkim jako odżywczy dodatek przy wypieku pieczywa, wytwarzaniu makaronów oraz ciast i ciasteczek. Kotlety lub granulat sojowy mogą służyć jako baza do przygotowania odżywczych dań. Granulat sojowy świetnie sprawdzi się w sosie bolońskim oraz w wegańskich klopsikach. Kotlety sojowe można natomiast przygotować na wzór tych mięsnych - mocząc je w  bulionie i smażąc w panierce. Można je także namoczyć, pokroić i przyprawić, a potem usmażyć i zawinąć razem z warzywami w placki tortilli.

Produkty sojowe - podsumowanie



Jak najbardziej produkty sojowe są zdrowe i warto po nie sięgać, planując listę zakupów. Soja i produkty z niej wytworzone mają właściwości prozdrowotne i są bardzo wartościowym pokarmem nie tylko na diecie roślinnej.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (122) ponad 10 zablokowanych

  • Nieprawda. Soja jest bardzo zdrowa. (2)

    Nieprawda. Soja jest bardzo zdrowa. Ale widzę że propaganda przemysłu mięsnego działa. Trzeba bylo wyeliminować potencjalne zagrożenie i się udało. Nie przeszkadza to im jednak karmić soja zwierząt które hodują. Hipokryzja.

    • 5 9

    • Poczytaj o randapie (1)

      Używanym, w uprawie soji.

      • 5 0

      • Poczytaj dlaczego zaczęto go używać.

        • 0 2

  • Ech (1)

    Jak teraz napisać kryryke, bo przecież każda krytyka jest dzisiaj przecież hejtem i obraża.
    Niestety ale ta dietolozka ma wiedzę z lat 80ych, w postaci tłuszcz to zlo, węgle super , a soja miód cud i orzeszki (ziemne w dodatku)

    • 20 6

    • Chyba o sobie mówisz.

      • 1 3

  • A soja uprawiana (1)

    z użyciem roundup...

    Warto zgłębić temat...

    • 6 1

    • Ten syf

      Jest, mocno rakotworczy.

      • 1 1

  • Moda taka. Tylko moda. (2)

    Ja bez mięsa nie umiem funkcjonować.

    • 7 1

    • (1)

      To się naucz, bo planeta tego nie wytrzyma.

      • 1 4

      • Jaka planeta..?

        W innym układzie chyba.

        • 1 2

  • Może okiem Onkologa

    Randap w soji kontra czlowiek.

    • 5 0

  • Niezły dietetyk...

    Soja jest niestrawna, bialko prawie nie przyswajalne. Jedyna forma, ktorą prganizm przetrawi to skisłe tempeh. To jest wiedza znana od nastu lat.

    • 3 2

  • JZ

    Czy wiecie, że pod produkcję soi zabija przyrodę, a tym samym nas ! WWF alarmuje, że pod uprawy milionów ton soi potrzebne są coraz większe tereny. Niestety pola powstają często z lasów, sawann i łąk. "W ten sposób zniekształcono cenne siedliska i narażono wiele gatunków na presję ze strony rolnictwa" - czytamy w specjalnej infografice przygotowanej przez organizację. "113 milionów hektarów powierzchni ziemi wymagały uprawy soi na całym świecie w latach 2013/2014. Jest to obszar Wielkiej Brytanii, Francji oraz Niemiec razem wziętych!" - podkreśla WWF. Liczby już teraz są zatrważające, a przewiduje się, że przed 2050 rokiem globalna produkcja tej rośliny ulegnie jeszcze podwojeniu.

    • 2 0

  • nie wiem jak mozna byc dietetykiem i takie ludziom wiadomosci sprzedawac, kolejna trucizna, a juz zwlaszcza dla kobiet
    ludzie daleko od soi, jak najdalej

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane