• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: dieta MIND wspierająca działanie mózgu

Viola Urban
16 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Dieta MIND oparta jest na naturalnej i nieprzetworzonej żywności. Dieta MIND oparta jest na naturalnej i nieprzetworzonej żywności.

Mózg jest najważniejszym organem w naszym organizmie. Jego prawidłowa praca odgrywa ogromną rolę w naszym codziennym życiu. Wraz z wiekiem i starzeniem się organizmu zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu zaburzeń. Na przestrzeni ostatnich lat udowodniono, że zmiana stylu życia oraz sposobu odżywiania może pozytywnie wpływać na proces starzenia się mózgu. W kolejnym tekście z cyklu "Okiem dietetyka" piszę o opracowanych przez naukowców założeniach diety MIND, która ma za zadanie wspierać pracę mózgu i zmniejszać ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych oraz choroby Alzheimera.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Czy kupując jedzenie, dobierasz je pod kątem wspierania pracy mózgu?

Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych, takich jak orientacja w czasie i przestrzeni, koncentracja uwagi, liczenie, czytanie, pisanie oraz zapamiętywanie, które są nieodłącznym elementem otępienia. Objawy te narastają w czasie, znacznie utrudniając codzienne życie.

Najczęstszą przyczyną pojawienia się otępienia jest choroba Alzheimera. Jest to choroba neurodegeneracyjna, w której przebiegu dochodzi do zaburzenia funkcjonowania neuronów. Choroba ta dotyka osoby starsze, dlatego to głównie do nich skierowane są zasady diety MIND. Dieta ta polecana jest jako sposób na poprawę funkcji poznawczych oraz zmniejszenie progresji choroby Alzheimera, ale również jako profilaktyka i zmniejszenie ryzyka jej wystąpienia.

Okiem dietetyka: dieta ketogeniczna - plusy i minusy Okiem dietetyka: dieta ketogeniczna - plusy i minusy

Na czym polega dieta MIND?



Dieta MIND (z ang. Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) jest interwencją łączącą dietę śródziemnomorską i dietę Dash w celu opóźnienia zmian neurodegeneracyjnych. Można powiedzieć, że zasady diety MIND obejmują połączenie tych dwóch diet z rozszerzeniem o najświeższe doniesienia naukowe dotyczące wpływu żywienia na funkcjonowanie poznawcze oraz proces starzenia się mózgu.

W diecie MIND ważne jest spożywanie warzyw zielonoliściastych. W diecie MIND ważne jest spożywanie warzyw zielonoliściastych.
Patrząc ogólnie, dieta MIND oparta jest na naturalnej i nieprzetworzonej żywności. Zwraca się w niej uwagę na wysoką zawartość produktów roślinnych, szczególnie wszelkich owoców jagodowych i warzyw o zielonych liściach. Znacznemu ograniczeniu podlegają za to produkty zwierzęce oraz żywność z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Badania wykazały, że spożywanie tygodniowo co najmniej sześciu porcji zielonoliściastych warzyw, takich jak jarmuż, szpinak, sałata, powodowało spowolnienie postępu pogarszania się funkcji poznawczych. Podobne efekty przynosiło spożycie owoców jagodowych, takich jak czarne jagody i truskawki.

Produkty zalecane i niezalecane



W zaleceniach diety MIND zwraca się także uwagę na regularne spożywanie orzechów, np. w postaci przekąsek co najmniej pięć razy w tygodniu. Inne produkty wspierające pracę mózgu zalecane w tej diecie zostały zebrane poniżej.

Produkty zalecane w diecie MIND

  • warzywa (szczególnie warzywa zielonoliściaste),
  • orzechy,
  • owoce jagodowe,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty pełnoziarniste,
  • ryby,
  • drób,
  • oliwa z oliwek.


Żywność typu fast food jest wysoce niewskazana w diecie MIND. Żywność typu fast food jest wysoce niewskazana w diecie MIND.
Produkty niezalecane w diecie MIND

  • czerwone mięso,
  • masło i margaryna,
  • ser żółty,
  • ciasta i słodycze,
  • produkty smażone,
  • żywność typu fast food.




Podsumowanie



Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych i otępienia, co stało się zainteresowaniem naukowców. Wyodrębnili oni dietę MIND, która może wspierać pracę mózgu w przebiegu procesu starzenia. Jej zasady nie są skomplikowane, dlatego warto wprowadzać je szczególnie u osób starszych, narażonych na wystąpienie zmian neurodegeneracyjnych i otępienia.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (55) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Ryba smaczna,niby zdrowa,a strach jeść jak się widzi skażenie wód,szamba spływają do morza. (1)

    Jabłka niby mają najwięcej witamin w skórce,ale jak się widzi chemiczne opryski sadów,albo sady przy poboczach głównych dróg,można zobaczyć takie sady przejeżdżając przez Miłobądz,to jabłka się obiera jak ziemniaki. Coś mi się wydaje, że dużo złego tkwi w dziwnych przyprawach w barach,restauracjach nawet tych veganskich,zrobić można eksperyment,zjeść w powyższych obiad i po jakimś czasie zmierzyć sobie ciśnienie,gwarantowany jest skok ciśnienia .

    • 12 1

    • co nas nie zabije to nas wzmocni...

      nawet flądra z iperytem

      • 0 0

  • polecam Nootropil

    • 0 0

  • .

    A ja uwielbiam warzywa (zresztą w nadmiarze) i ryby; masło tak samo, jesli już jem pieczywo, co się rzadko zdarza. Fast food i niektore slodycze tez bardzo lubię, niestety i przez to nie wygladam jak "tap madl" .

    • 0 0

  • Dieta w pigułce. (2)

    Co jest dobre dla serca i dobre dla oczu,jest dobre dla mózgu. Irlandczycy z Waterford,opracowali dietetyczna pigułkę dla mózgu Memory Health w skład której wchodzą rybie tłuszcze Omega 3 w odpowiednich proporcjach,mezoseaksantyna,zeaksantyna,luteina i witaminą E. Opisano to w Journal od Alzheimers Disease z 20 czerwca 2018 roku. Na naszym gdańskim Uniwersytecie wydziale biologii opracowują lek na Alzheimera z wykorzystaniem genisteiny która pochodzi z soi.

    • 3 0

    • Super ze pracuja nad takimi lekami (1)

      ...ktore maja naturalne elementy. Kilka dni temy slyszalam w radio ze opracowuja tez szczepionke na Alzheimera i to mnie przerazilo.

      • 1 0

      • Mózg to jest kosmos,Alzheimer można zatrzymać ale trzeba się napracować.

        Wydaje się mi,że pojęcie szczepionka nie ma tu klasycznego tego słowa znaczenia. Zatrzymanie Alzheimera,to walka na wielu frontach,unormowanie ciśnienia i innych parametrów zdrowia. Można spotkać się z określeniem szczepionki na raka,taki zwrot spotkałem u lekarza,który stosuje ozonoterapie w medycynie na naszym gdańskim podwórku Pan Lanskorunski.

        • 0 0

  • Drób wspiera pracę mózgu haha dobre sobie (2)

    W warunkach europejskich a nawet polskich drób to trucizna.
    Antybiotyki z mięsa pokonują barierę krew mózg i wspierają zupełnie coś innego.
    Pani dietetyk oderwana od realiów delikatnie?
    Podobnie z warzywami. Wymienione zawierają metale ciężkie i pestycydy w tym takie które odpowiadają za choroby degeneracyjne ukl. nerwowego.
    Naturalnie piszę o produktach eco haha.
    Te zwykłe mają dobroci x1,5.

    • 9 3

    • pestycydy

      Tak od pestycydow nie zawsze mozna uciec. Mozna myc owoce np w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej Tani i dobry sposob. Ryby z kolei jezeli chodzi o metale ciezkie wybierac nie te z farm, ale z dlugim terminem hodowania np 3 lata zamiast 1.5 roku wiec bedzie wiadomo ze nie faszeruja ich nie wiadomo czym na przyspieszenie rozwoju. W Lidlu widzialam mrozone filety z wielu ryb ktore pochodza z dzikiej hodowli na Pacific Salmon czyli lososc z polowow z Pacyfiku. Smak i kolor sa nieco inne niz te hodowane.

      • 0 0

    • Musisz coś jeść. Warzywa wystarczy umyć płynem do naczyń.

      Kasze lepiej kupować bio, bo nie stosuje się roundapu. Resztę jak uważasz, na pewno kurczak jest zdrowszy od czerwonego mięsa, ale to z zasady a nie że względu na antybiotyki. Poza tym jedzenie z dużych sklepów typu biedronka czy Auchan wcale nie jest gorsze, bo podlega ścisłej kontroli sanitarnej inaczej niż małe sklepiki czy targowiska.

      • 4 0

  • (7)

    Wszystko fajnie ale kto ma na to czas i pieniądze?

    • 16 20

    • Akurat najdrożej wychodzi mięso i masło. I słodycze. (2)

      Kwestia zmiany trybu życia. Jednych już nie kupujesz i masz kasę na te inne, np. orzechy, sałatę i szpinak.

      • 2 2

      • (1)

        Aha, akurat, słodycze tańsze od orzechów? Zdrowe jedzenie jest drogie. To zjawisko globalne. Proszę spojrzeć no kto w USA/UK jest najczęściej osoba otyła? Podpowiedź: nie są to osoby zamożne.

        • 6 1

        • fast foods

          zgadzam sie ale tam tez jest problem mega popularnosci fast foodow gdzie na codzien ludzie jedza w McDonalds czy KFC. U nas MacDonald nawet w srodku wyglada elegancko, czysto i na poziomie ale jest drogi w porownaniu tam ludzie biedniejsi sie zywia bo jest mega tanio.

          • 1 0

    • czas tak

      zgadzam sie potrzeba duzo czasu aby poczytac i nauczyc sie o tym co i jak jesc. Co do pieniedzy wydaje tyle samo miesiecznie na zdrowe odzywianie jak przedtem miesiecznie na niezdrowe glownei dlatego ze w 90% nie jem gotowych posilkow na zewnatrz

      • 0 0

    • Chcieć to móc. Jak ci zależy to ogarniesz.

      • 2 0

    • Pinokio

      Bo on nie wie ile chleb kosztuje

      • 0 0

    • Nie masz czasu, żeby nie jeść ciastek i masła??

      • 23 3

  • Buzia mi sie usmiecha patrzac na to zdjecie pelne lisciastych warzyw :)

    Mowi sie ze w Polsce zdrowo jemy, fakt nie jestesmy otyli jak np w USA ale to ze nasza maka czy chleb jest zdrowszy niz ten za oceanem nie oznacza wcale ze zdrowo jemy. Mieszkajac za oceanem dopiero tam nauczylam sie zdrowego odzywiania bo pomimo ze wielu ludzi jest tam otylych, to tez duzy odsetek mega praktykuje zdrowe odzywianie i zdrowy styl zycia np. poprzez zakupy w sklepach ze zdrowa zywnoscia, omijanie aptek szerokim lukiem a w zamian ziololecznictwo i naturalne antybiotyki jak oregano czy imbir, aktywnosc fizyczna na swiezym powietrzu. W Polsce jest maly wybor zdrowych produktow pomimo sklepow majacych sekcje ze zdrowa zywnoscia jak np Auchan. wszedzie jest cukier (to taki sam nalog jak nikotyna czy alkohol ktore w Polsce sa mega problemem spoleczenstwa). Dlaczego o tym pisze? Poniewaz 3 lata temu przeszlam na diety zdrowotne i np. pijac na czczo przez 30 dni sok ze swiezego selera wyleczylam zoladek z nadmiaru kwasow z ktorymi borykalam sie wiele lat. Dlatego wierze w moc lecznicza jedzenia szczegolnie warzyw. Niestety kiedy spotykam sie z rodzina w Polsce i widze jak ciocie czy wujkowie z mega nadcisnieniem biora po ponad 10 tabletek a na stol stawiaja smazone kotlety i pieczone ciasta z cukrem czy glutenem to ciesze sie ze nauczylam sie jesc inaczej. Nie mam zadnych alergii pokarmowych ale wybralam zdrowe odzywianie bo jak otwieram swoja lodowke to buzia mi sie usmiecha na widok salaty, owocow czy olejow z omega 3. Kiedys czytalam o jedzeniu zgodnie ze swoja grupa krwi. Moja matka w wieku 60 paru lat choruje na postepujacy reumatyzm ktory jest bardzo widoczny plus inne przewlekle choroby.Od wielu lat staram sie jej pomoc, niestety na sile. Ostatnio nakrzyczala na mnie ze jest dziwna i nikt ze mna nie wytrzyma bo jem takie dziwne rzeczy. Jest to bardzo przykre, tym bardziej ze ja wiem ze zmiana diety moze jej pomoc zatrzymac lub spowolnic rozwoj wielu chorob. Dlatego zachecam kazdego aby sprobowal zmienic kilka nawykow zywieniowych i sam zobaczyl cuda.

    • 1 0

  • Moj mozg wysyla informację (1)

    Zjedz mięso, zjedz jabłko, zjedz chleb, ser. Idź się poruszać, praca, ćwiczenia. Nic nie muszę planować, mózg wysyła informację czego brakuje w organizmie. To jest prawdziwa dieta mózg. Szarlatanom udajacych naukowcow pokaż palec

    • 6 1

    • Ja mam tak samo, 40 lat, od 18 roku życia ważę 50 kg przy 168 cm wzrostu, a nigdy nie byłam na diecie. Staram sie troche ruszać, ale nie katuje się codziennie siłownią, dwa razy w tygodniu fitness, czasami basen, w weekend duzo spaceruję, jak jest cieplej - rower. Lubię jeść różnorodnie, jak np. jest zimno mój orghanizm domaga się mięsa i gęstych zup, jak jest upał, mam ochote na warzywa, sałatki i ryby. Jedzenie codziennie tego samego mnie nudzi, więc przeplatam jedzenie mięsne i bardziej tradycyjne, wegetatriańskim i bardziej egzotycznym. Fast foody jem może raz w miesiącu, częsciej pizzę. Ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma taki wyregulowany organizm jak ja i niektórzy moga potrzebowac diety. Ja mogę być wdzięczna mojej mamie i babci, bo w dzieciństwie nigdy nie wychodziłam z domu bez śniadania, a obiad zawsze był o tej samej porze. Teraz staram sie utrzymac te przyzwyczajenia, co oczywiście kiedy się pracuje nie zawsze jest możliwe.

      • 2 0

  • a keto? (2)

    Alzheimer, co raz częściej nazywany curzycą typu 3 a tutaj zalecenia diety roślinnej i wysokowęglowodanowej. Cudownie i totalnie bez sensu xD

    A no i jak zawsze tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso. Powodują raka i choroby serca. xD Bzdura na resorach.

    Olejem roślinnym to 150 lat temu siodła smarowali. Nie powinno się tego jeść. Ale smalec? Kto dzisiaj tego używa? Prawie nikt. A prawie wszyscy mają cukrzycę i nadciśnienie. Faktycznie, trzeba winić tłuszcze zwierzęce, notabene z których zbudowani są... ludzie xD

    • 5 1

    • Smutne, że na ponad 40 komentarzy trafiaja się 2 sensowne

      No ale cóż, przemysł żywieniowy działa jak niegdyś koncerny tytoniowe. Byle sprzedać jak najwiecej produktów, na których jest najwieksza marża

      • 1 0

    • Racja. Tak zwana piramida żywienia to przyczyna chorób cywilizacyjnych. Praktycznie sam cukier. Ale skoro dla przeciętnego człowieka cukier to tylko sacharoza a np chleb pelnoziarnisty już nie cukier to co się dziwić że ludzie taką wiedzę łykają.

      • 3 1

  • Jak zawsze Guzik warte porady przedruk pobieżny z neta bez żadnej weryfikacji. (5)

    Wystarczy to Oliwa z oliwek to marketingowy bełkot. 50 razy zdrowszy jest olej rzepakowy nierafinowany i tańszy

    • 12 8

    • Brednie

      Brednie

      • 0 0

    • Roundap. Jak już to olej lniany lub rydzowy. A do smażenia oliwa. (2)

      • 3 6

      • (1)

        Oliwa do smażenia ? Rozkłada się powyżej 200 stopni na toksyczne związki !

        • 8 2

        • Zależy jaka oliwa. Vergin owszem ale na oliwie Sansa można i warto smażyć.

          • 3 0

    • Smażyć najlepiej na rafinowanym, bo nie ma już składników, które są szkodliwe w wysokiej temperaturze.

      Olej rydzowy jest pyszny.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane