• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: pomysły na śniadanie bez chleba

Viola Urban
28 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla śniadaniowej kanapki. Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla śniadaniowej kanapki.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu podpowiada pomysły na zdrowe śniadanie bez chleba. Dwa tygodnie temu radziła, jak prawidłowo parzyć kawę i herbatę, za dwa poleci kilka przepisów na zdrowy i szybki posiłek do pracy.



Wielu z nas praktycznie nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba. Oczywiście, jeśli wybierzemy dobrej jakości pieczywo, nie ma w tym niczego złego. Dzisiaj chciałabym jednak podrzucić wam kilka pomysłów na pierwszy posiłek bez dodatku klasycznego pieczywa. W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona. Co zatem wrzucić na talerz rano, aby zastąpić chleb i jednocześnie odżywić swoje ciało i nasycić na długi czas?

Okiem dietetyka: Pomysły na śniadania bez chleba Okiem dietetyka: Pomysły na śniadania bez chleba

Owsianka

Owsianka to tanie, proste i bardzo odżywcze danie, które możemy przygotować w dosłownie pięć minut. Z dietetycznego punktu widzenia najlepszym wyborem będą płatki owsiane górskie połączone z mlekiem (krowim lub roślinnym), jogurtem, świeżymi owocami i orzechami. Taki zbilansowany posiłek to dobra opcja dla osób, które dobrze tolerują węglowodany i preferują słodkie poranki. To również świetne rozwiązanie dla osób mających problemy z podwyższonym cholesterolem. Naturalnie występujące w owsie betaglukany mają udowodnione działanie redukujące poziom "złego cholesterolu" we krwi.

Owsianka z owocami i siemieniem lnianym. Owsianka z owocami i siemieniem lnianym.
Jaglanka, gryczanka i inne

Niedalekimi kuzynkami owsianki są jej wariacje oparte na innych zbożach. W zależności od tego, jaki smak preferujemy, możemy wybrać delikatną kaszę jaglaną lub nieco bardziej aromatyczną kaszę gryczaną. Osobom, które nie mają czasu na gotowanie kaszy, polecam wykorzystanie płatków jaglanych lub gryczanych - ich przygotowanie trwa o wiele krócej, a wartości odżywcze są praktycznie takie same. Analogicznie można także przygotować płatki z brązowego ryżu albo nasiona amarantusa. Wystarczy dodać źródło białka (nabiał, mleko sojowe, orzechy, odżywkę z serwatki) oraz niewielką ilość zdrowych tłuszczów (np. w postaci pestek, awokado, nasion chia, siemienia lnianego czy nierafinowanego oleju kokosowego), a powstanie pełnowartościowy posiłek. Do każdego posiłku zbożowego warto też dodać świeże owoce lub warzywa. W przypadku diety o normalnej lub podwyższonej kaloryczności w zasadzie nie ma tutaj ograniczeń. W przypadku diety redukcyjnej najbezpieczniej dodać świeże lub mrożone owoce jagodowe albo cytrusy.

Kasza manna lub mamałyga

Z dietetycznego punktu widzenia drobno zmielone, oczyszczone ziarno pszenicy lub kukurydzy nie jest niczym, o czym mogłabym wygłaszać pochwalne elaboraty. Nie dajmy się jednak zwariować. Są na świecie dzieci, które preferują bardziej delikatne smaki i osoby, które z różnych przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną. Kaszka manna i mamałyga, czyli ugotowana na mleku lub wodzie kaszka kukurydziana mogą stanowić element dobrze zbilansowanej diety, o ile nie dodamy do nich dwóch łyżek cukru i dżemu, lecz mus ze świeżych owoców albo surowe kakao i naturalny miód. Lekkostrawne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Warto spróbować. Polecam także poszperanie na półkach sklepów ze zdrową żywnością w poszukiwaniu pełnoziarnistej kaszki orkiszowej. Smakuje jak manna, a ma o niebo więcej składników odżywczych oraz błonnika.

Gryczanka z orzechami i miodem. Gryczanka z orzechami i miodem.
Pudding chia

Bardzo popularnym ostatnio śniadaniem stał się pudding na bazie nasion szałwii hiszpańskiej. Te małe, niepozornie wyglądające kuleczki pełne są dobroczynnych kwasów omega-3, błonnika oraz wapnia. Warto więc na stałe włączyć je do swojej diety. Jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych dań zawierających ten składnik jest pudding chia, czyli coś na kształt kleiku, który przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, mleka (zazwyczaj kokosowego) lub soku owocowego. Pudding podaje się z owocami lub musami ze świeżych owoców. Często wzbogaca się o inne tzw. "superfoods", takie jak np. sproszkowaną spirulinę, surowe kakao czy też morwę białą. Co bardzo ważne, taki pudding przygotowuje się dzień wcześniej, dlatego rano wystarczy tylko otworzyć lodówkę. Danie z uwagi na sporą zawartość błonnika oraz zdrowego tłuszczu ma niski indeks glikemiczny i syci na długi czas.

Placuszki, gofry, wytrawne muffiny

Popularne w Stanach Zjednoczonych naleśniki typu pancake zdecydowanie do zdrowych posiłków nie należą. Podgrzane masło, pszenna biała mąka i sporo cukru to nie najlepsze rozwiązanie nawet na diecie o podwyższonej kaloryczności. Są jednak ciekawe alternatywy dla słodkich gofrów, naleśników i muffinek. Wystarczy chwilę poszperać w Internecie, aby odkryć bogactwo przepisów na wytrawne wersje ich przesłodzonych kuzynów. Wystarczą jajka, ulubiona pełnoziarnista mąka (polecam gryczaną), garść świeżych ziół, trochę wody, ulubione dodatki i możemy smażyć, opiekać lub piec. Kto powiedział, że gofry muszą być z bitą śmietaną i frużeliną? Ja zdecydowanie bardziej lubię moje popisowe słone gofry z hummusem, warzywami i jajkiem sadzonym. Warto eksperymentować ze zdrowymi produktami tworząc zdrowsze odpowiedniki dań.

Szakszuka - sycąca i zdrowa potrawa z jajek i pomidorów. Szakszuka - sycąca i zdrowa potrawa z jajek i pomidorów.
Jajecznica, omlet i inne śniadania na bazie jajek

Moda na śniadania białkowo-tłuszczowe i najnowsze badania na temat braku wpływu spożycia jaj na poziom cholesterolu we krwi sprawiły, że jajecznica, omlety, jajka na miękko i inne frittaty wróciły do łask na dobre. Dla osób, które mają problemy z metabolizmem węglowodanów i cierpią z powodu insulinooporności, takie śniadanie może okazać się zbawienne. Przede wszystkim dlatego, że syci na bardzo długo i nie powoduje dużych wyrzutów insuliny. Jako dietetyk najbardziej lubię jajka gotowane, w koszulkach lub sadzone na wodzie. Najzdrowsze są ugotowane na miękko lub półmiękko. Wysuszone na wiór żółtko i spalone białka to nie najlepszy pomysł - tego nie jemy. Potrawy z jaj najlepiej łączyć z dużą ilością warzyw. Ciekawym połączeniem jajka z warzywami jest szakszuka, czyli jajka sadzone na pomidorach.

Recykling wczorajszego obiadu

Kto powiedział, że śniadanie musi być standardowe? Że kasza z gulaszem nie może stanowić dobrego śniadania? Może! Nie powinniśmy popadać w stereotypowe myślenie i jeść na śniadanie tylko to, co "śniadaniowe". Lepiej zjeść to samo, co na wczorajszy obiad niż nic. Warzywna sałatka zamieni się w wartościowe śniadanie, jeśli dodamy do niej kurczaka z rosołu albo kawałek upieczonego łososia. Niewykorzystana kasza jaglana lub ryż? Z łatwością zamienisz je w szybką jaglankę lub pudding ryżowy. A ziemniaki? Pokrój je na plasterki, dodaj cebulę, paprykę i ulubione przyprawy oraz jajka i chwilę podsmaż pod przykryciem, a uzyskasz jedno z moich ulubionych śniadań, czyli hiszpańską tortillę. Warto kombinować - w końcu dietetyczne odżywianie nie oznacza marnowania.

Budyń jaglany z marakują. Budyń jaglany z marakują.
Mam nadzieję, że ta garść pomysłów na śniadanie bez chleba przypadnie wam do gustu i spróbujecie niedługo czegoś nowego - zamiast swojej ulubionej kanapki.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (165) 2 zablokowane

  • bez sensu (10)

    Żeby to przygotować musiałbym wstawać godzine wcześniej aby np zrobić ciasto na gofry czy gotować kaszkę. A tak chlebek z twarogiem i miodem, pomidorek, herbata i tez jestem najedzony

    • 70 5

    • Lilo

      Można przygotować na wieczór i podgrzać.

      • 0 0

    • Twaróg , miód i pomidor razem??? (5)

      Niezła kaszana...

      • 6 4

      • (4)

        chlebek razowy posmarowany dobrym miodem na to warstwa dobrego twarogu lub serka wiejskiego. Pomidor pokrojony obok ze szczypiorkiem i sałatą. I herbata do popicia. Gdzie tu kaszana ?

        • 7 3

        • Miód , pomidor i szczypior?? (3)

          Chłopie , tylko Tobie chyba to smakuje.

          • 1 7

          • (2)

            gadaj z debilem .... zrozum dzbanie, że nie jesz tego naraz tylko najpierw jedno, potem drugie. Opóźnionej gimbazie wszystko trzeba tłumaczyć.

            • 6 3

            • Ja cię nie wyzywałem. (1)

              A ty właśnie pokazałeś klasę - dokładnie taka jaka uprawiasz na swoje śniadanie.
              Czyli beznadzieja bez smaku.

              • 4 3

              • przegrałeś dzbanie

                • 2 0

    • wieczor wczesniej

      niekoniecznie
      wieczor wczesniej wystarfczy 20 minut (akurat nastwic przed prysznicem i wyjac po) i na noc w koc gar z kasza- rano domiksowac owoce i voilla trzyma do 13-ste

      • 4 1

    • (1)

      Dokładnie, ja też wyznaję filozofię "jeść żeby żyć" a nie "żyć żeby jeść".

      Bardzo możliwe, że posiłki przedstawione w artykule mogą być smaczne i sycące ale kto ma na to czas? Jeśli mam do wyboru spędzić godzinę w kuchni albo pouczyć się angielskiego to wybiorę to drugie.

      • 19 1

      • no jeśli wybierasz taką filozofię to musisz liczyć się z konsekwencjami, teraz nie masz czasu a później na rencie będziesz mieć mnóstwo czasu na stanie w kolejkach do lekarzy czasem trzeba spojrzeć dalej niż na koniec tyg/miesiąca

        • 6 14

  • zamawianie

    Ja teraz jak nie mam pomysłu na śniadanie to korzystam z dobrodziejstwa jakim jest internet i zamawiam sobie coś dobrego do domu :-) https://pizzaportal.pl/pomysl-na-sniadanie/

    • 0 0

  • zdrowe śniadanie

    Po pierwsze muszę powiedzieć, że zdjęcia z jedzeniem są rewelacyjne, od samego patrzenia już ślinka leci. Po dwa u mnie zamiast chleba najczęściej pojawiają się rożnego typu owsianki. W weekendy jak mam więcej czasu wyciągam moja gofrownicę profi i pikę w n niej gofry. Oczywiście nie słodkie a wytrawne. Dodaje do nich np. kawałki pieczonego kurczaka, szpinak, rukole i zajadam. Są bardzo dobre i można się nimi najeść. A wiadomo śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bo daje nam dużo energii.

    • 1 0

  • jem tylko wegańskie i bez glutenu, czuję się świetnie! (6)

    • 20 40

    • Zwróć uwagę czy będziesz miała odpowiedni poziom cukru we krwi. Badania wykazują większą podatność na cukrzycę tzw. bezglutenowców

      • 0 0

    • Bo mózgu nie ma przeszkadzał jej to sie teraz lepiej czuje jak w kazdej sekcie! (1)

      • 4 1

      • Smutne ćwoki z Was. Nawet nie wiecie ilu z Was pomogłaby na główkę dieta odpiowiednia dla Waszych organizmów. Nietolerancje i alergie pokarmowe mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, a często ludzie nawet nie wiedzą, że mają jakiś problem i myślą, że wszystko z nimi w porządku i po prostu każdy ma wielkie gazy i mnóstwo chorób. Smacznego dla weganina bezglutenowego! Fajnie, że znalazłeś/aś dla siebie dobrą dietę.

        • 5 4

    • a podcieram się liścmi akantu (2)

      • 26 5

      • ja mam od nich uczulenie (1)

        • 14 1

        • lewak

          • 7 2

  • owsianka co rano!

    Każdego wieczora sypie do miseczki 30g płatków owsianych górskich, 10g orzechow, trochę suszonej żurawiny i zalewam odrobina wody. Rano są juz miękkie, wystarczy dodać troche jogurtu, odzywke bialkowa i śniadanie gotowe! Mniam!
    A w weekendy szalenstwo- jajecznica, sadzone plus koktajl :)

    • 1 0

  • (2)

    Dlaczego wszyscy truciciele nazywają się dietetykami?

    • 2 1

    • na tej samej co księża udają świętych (1)

      a Korea Północna ma w nazwie Demokratyczna

      • 1 1

      • Księża świętych nie udają a jednak dietetycy chcą uchodzić za fachowców, choć są takimi samymi szarlatanami jak sprzedawcy cudownych wód w czasach Dzikiego Zachodu.

        • 0 0

  • nigdy nie jem naczczo (2)

    • 6 0

    • A ja nigdy nie zapijam pierwszego.

      • 1 0

    • ja nie jem pierwszego śniadania rano

      jem je później, razem z drugim śniadaniem :)

      • 3 0

  • (2)

    Jak śniadanie bez chleba to najlepsze będą trzy tabliczki czekolady. Najlepiej te 400g.

    • 56 8

    • (1)

      Ale żeby nie były zbyt mdłe, można je przesmarować miodem. Tylko naturalnym!

      • 3 0

      • miód na wierzchu, a spód nutellą.

        • 2 0

  • Zaczynam dzień od prażonego ślimaka, (1)

    następnie wysysam jad z osy i okraszam to oddechem pająka. Tak przygotowana potrawa sprawia, że już nic nie jem do końca życia.

    • 4 0

    • Chuck Norris też nie je miodu

      on żuje pszczoły

      • 1 0

  • (2)

    Moje ulubione sniadanie :
    1. Smaruje patelnie olejem kokosowym, wrxucam dwa trzy jajka, mieszam, dorzucam pokrojona papryke szpinak szczypior i robi sie szybko pyszny omlet. Do tego bulka grahamka i kawa bez cukru.
    2. Serek wiejski z dodatkiem tego co mam w lodowce, czyli znowu pewnie papryka czerwona i do tego grahamka.
    3. Grahamka z twarogiem i miodem
    4. Grahamka ze szpinakiem kurczakiem i pomidorem
    5. Owsiane platki z zurawina i rodzynkami

    • 2 0

    • serek wiejski doskonale pasuje z dobrym pomidorem (1)

      polecam

      • 1 0

      • ja lubię dodać cebulę, ale przed pracą kiepsko

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane