- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (8 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Pizzeria Gdynianka kończy 30 lat
Gdynianka przy ul. Świętojańskiej 65 karmi w ten sam sposób od trzydziestu lat, a tamtejsza pizza na grubym cieście drożdżowym, obficie polana domowym sosem i posypana pieprzem ziołowym ma już kilka pokoleń wielbicieli. W sobotę w godz. 11-16, z okazji urodzin, drugą porcję będzie można zamówić za 1 grosz. Oto pięć faktów, które powinieneś znać, zanim staniesz w kolejce po ten legendarny przysmak.
Zaczęło się od ciastek
Gdynianka ruszyła w czerwcu 1987 roku. Pomysł na biznes wymusiło życie - prowadzona w tym miejscu wcześniej cukiernia (pod tą samą nazwą) nie przynosiła ponoć zadowalających zysków. Pani Elżbieta Malinowska z mężem, którzy przejęli lokal po mamie, postawili z miejsca na pizzę. Mieli wyczucie - włoski przysmak był powiewem Zachodu w szarej, jeszcze PRL-owskiej Polsce. Gdynianka stała się momentalnie jednym z modniejszych lokali w Gdyni.
Boazeria z dawnych lat
Obecnie epitet modny powinien zostać raczej zastąpiony słowem "vintage". Wystrój to relikt estetyki przełomu lat 80. i 90. Boazeria na ścianach, bar i stoliki pamiętają poprzednie dekady. Na przestrzeni lat dodano raptem parę rustykalnych bibelotów, ściany ozdobiono charakterystycznymi "obrazami z makaronu" i wymieniono lampy. Czas się tutaj zatrzymał, ale tak naprawdę nikomu to nie przeszkadza. Ponoć niektórych klimat retro przyciąga na równi ze smakiem pizzy.
Kolejki największe w mieście
Na klientów właściciele Gdynianki narzekać nie mogą. To lokal gastronomiczny z prawdopodobnie największymi kolejkami w całym Trójmieście - z kilkoma minutami w ogonku trzeba się liczyć szczególnie w porze obiadowej. Stoją dzieciaki i emeryci, korpopracownicy i hipsterzy. Wszyscy z gotówką w ręku (bo kartą w Gdyniance płacić nie można i pewnie nigdy nie będzie można) i w oczekiwaniu na wyjątkową pizzę.
Włoski placek po polsku
Pizza w Gdyniance tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. To nie jest cienki, pieczony w piecu opalanym drewnem placek z wymyślnymi dodatkami. Smakosze gdyniankowej pizzy - w powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł), ewentualnie "Serową" (tylko z serem) czy "Szynkową" i "Pieczarkową". Przepis na puszyste, grube ciasto jest taki sam, jak 30 lat temu - nawet jeden z pizzermanów pracuje tutaj od początku.
Sos z chochelki i pieprz ziołowy
Gdy zamówione placki zostaną już upieczone i przyniesione z zaplecza, a pani za barem rozparceluje je na tekturowe tacki, zaczyna się rytuał doprawiania. Grzechem jest zjeść gdyniankową pizzę bez domowego pomidorowego sosu - nakładanego obficie chochlą z metalowego dzbana. Niepisana etykieta mówi, że to właściwy moment, aby wziąć do ręki metalowe solniczki i oprószyć placek majerankiem i pieprzem ziołowym. Potem pozostaje tylko usiąść przy jednym z kilku stolików i zjeść. O ile oczywiście znajdzie się wolne miejsce.
Miejsca
Opinie (190) ponad 10 zablokowanych
-
2017-10-21 09:10
Najlepsza pizza
Najlepsza pizza od wielu lat! Zawsze smaczna, z dużą ilością skladnikow. Obsluga zawsze usmiechnieta i mila. Zaczelam chodzic do Gdynianki ok. 15 lat temu.
- 5 1
-
2017-10-21 09:57
(1)
trochę lipa że nie można płacic kartą.
Halo, właściciele - mamy XXI wiek !- 4 16
-
2017-10-21 11:22
A ja wypłacę sobie pieniądze, bo umiem to robić, i pojadę spróbować,,,,,
- 5 0
-
2017-10-21 11:40
Echhh tyle wspomnień!
Często wracając po lekcjach z liceum zrzucaliśmy się we dwie-cztery osoby na jedną Gdyniankę :) To były czasy. Smak ten sam od lat - wspaniały! Teraz nasze dzieci ją uwielbiają :)
- 5 0
-
2017-10-21 12:02
Szacun
Zawsze dobra
- 3 0
-
2017-10-21 12:23
Żałuję, że nie można na telefon zamawiać :(
- 5 1
-
2017-10-21 13:26
Byłem tam.
Jadłem i smakowało mi, naprawdę smaczne ale.... z pizzą to nie ma nic wspólnego.
- 3 3
-
2017-10-21 13:29
To jest pizza?
Ludzie się tym zapychają bo jest tanie i tyle w temacie.
- 1 20
-
2017-10-21 17:20
GDYNIANKA !!
Gratulacje z okazji 30 - lecia . Nie macie konkurencji - jesteście najlepsi . Pierwszą pizzę jadłem u WAS w 90 roku !!! Oby tak dalej !!!
- 4 1
-
2017-10-21 19:01
Więcej niz 30!!!
Moim zdaniem jest ona starsza niż 30 lat. Pamiętam ją z czasów liceum 1978-1982 (tak, tak: wojenna matura!).
Prosze dokładnie sprawdzić!!!- 1 1
-
2017-10-21 20:06
Obecnie w USA (1)
Aż się popłakałem. Nie długo wracam i pierwsze co zrobię odwiedzam moją kochaną Gdyniankę. Sto lat! Takiej pizzy nie ma nigdzie indziej!
- 7 1
-
2017-10-22 01:43
No i fajnie..
I pewnie to będzie mile jak wspomnienia wrócą po tylu latach...
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.