• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udana kolacja w restauracji Fisherman

Julia Rzepecka
13 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie

Tatar z pstrąga, pierś z kaczki i karmelizowane śliwki z lodami piernikowymi. Restauracja Fisherman z Sopotu w środę wieczorem przygotowała znakomitą, trzydaniową kolację degustacyjną. Autorem potraw był szef kuchni Rafał Koziorzemski. Do wyśmienitych dań dopasowano hiszpańskie wina, o których opowiedział specjalny gość - Conrado Herrero Fernandez, producent z Hiszpanii.



Polecane restauracje w Trójmieście



Czy znasz się na winie?

Sopocka restauracja Fisherman zorganizowała w środowy wieczór degustację, podczas której połączono nieco polskich elementów kuchni z hiszpańskim winem. Wszystkie stoliki lokalu były zajęte, a goście z zainteresowaniem smakowali trzy dania autorstwa Rafała Koziorzemskiego, do których dopasowano łącznie sześć odmian wina.

Hiszpański klimat



Pochodziły one z trzech najbardziej znanych regionów uprawy winorośli i produkcji win z Hiszpanii, którymi są: Rueda, RiojaRibera del Duero. Regiony te położone są dość blisko siebie, a jednak diametralnie różnią się mikroklimatem. Rueda to klimat atlantycki, w regionie Rioja panuje klimat śródziemnomorski, natomiast w ostatnim z nich, Ribera del Duero, klimat kontynentalny.

- Idea, jaka nam przyświecała przy kompozycji dzisiejszego wieczoru i doborze win do potraw, była taka, by każdego z serwowanych dań móc spróbować z dwoma wariantami wina, nieco pobawić się smakiem - mówił Conrado Herrero Fernandez. - Region Rueda, położony około tysiąca metrów nad poziomem morza, charakteryzuje się bardzo wysokimi temperaturami, przekraczającymi latem nawet czterdzieści stopni. Winogrona, porastające tamte wzgórza, wytworzyły naturalną ochronę poprzez grubą skórkę. Oprócz kolorytu dostarczają takich elementów, jak taniny, i zapewniają strukturę wina.
Przystawką podczas kolacji był tatar z pstrąga tęczowego, z gorczycą, żółtkiem, kaparami i piklowaną cebulką. Dopasowano do niego dwa białe wina. Pierwsze z nich można było określić jako mineralne, cytrusowe, z podwyższoną kwasowością, rześkie i sprężyste, natomiast drugie jako bardziej tropikalne, mające w sobie więcej dojrzałego, cięższego owocu.

  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie Rafał Koziorzemski
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie Conrado Herrero Fernandez
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie

Wino czerwone



Jako danie główne zaserwowano pyszną pierś z kaczki z szarlotką z pieczonego jabłka, sosem żurawinowym i selerem z palonym masłem. Do tej potrawy zaproponowano wina czerwone.

- Dwa różne wina. Ten sam producent, ten sam styl, ta sama filozofia, ale znów odmienne ze względu na różny klimat. - mówił producent. - Po wielu latach produkcji postanowiono wytworzyć wyższej klasy kategorię wina, które będzie oddawało charakterystykę nie tylko szczepu, ale także miejsca, siedliska, w którym posadzone są winorośle. Miało być unikatowe, oddawać charakter nie tyle całego regionu, a konkretnego miasta lub miejscowości, z której pochodzi. Dobrze określa to angielskie hasło - "village wine". Takie wina może produkować zaledwie garstka producentów w regionie Rijoa. Warunki, jakie trzeba spełniać, są bardzo rygorystyczne. Poza posiadaniem winiarni i winnicy w konkretnej miejscowości muszą one należeć do rodziny od przynajmniej trzech pokoleń.
Dynia na 5 sposobów w trójmiejskich restauracjach Dynia na 5 sposobów w trójmiejskich restauracjach

Jak dodał producent, wspomniane wina, ze względu na swoją strukturę i charakterystykę, doskonale nadają się do czerwonych mięs z dużą ilością protein, jak dziczyzna czy jagnięcina. Tym razem jednak szef kuchni zdecydował się na kaczkę, która również fantastycznie komponowała się z trunkami.

  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie Conrado Herrero Fernandez
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie
  • W krainie niezapomnianych potraw i win w Fisherman w Sopocie

Ciepło-zimny deser



Jako trzecie danie, na zakończenie spotkania, podano deser, na który składały się karmelizowane śliwki, wiśniówka, lody piernikowe, strzelająca kruszonka lawendowaporzeczki. Doskonałe połączenie ciepłych śliwek z zimnymi lodami zapewniały wyjątkowe doznania, potęgowane jeszcze przez strzelającą kruszonkę.

Wina, które podano z deserem, mają bardzo ciekawą metodę produkcji, o długiej historii. Metoda ta została zapoczątkowana przez rzymskie legiony już 2 tys. lat temu. Polega na podsuszaniu winogron w celu zwiększenia koncentracji soku w gronach. Wino ma wtedy bardziej wyrazisty smak, lekko pieczonego owocu. Sześć dni po zbiorze winogrona wystawione są na działanie promieni słonecznych. W tym czasie tracą około 10 proc. swojej objętości. Wyparowuje część wody i w ten sposób zostaje w nich treściwy nektar.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



- Jedno z dwóch win serwowanych do deseru, nazwane Salomon, pochodzi z jednej z najstarszych winnic ze swojego regionu - opowiadał ekspert. - Co istotne, przy produkcji używane są bardzo specyficzne, unikatowe beczki z dębu hiszpańskiego, których właściwie nigdzie poza Hiszpanią się nie używa. Tego dębu jest bardzo mało, dlatego też takich beczek jest niewiele. Z takiego dębu uzyskiwane są bardzo ciekawe aromaty. Z jednej strony jest to chłodna, świeża woń mięty, z drugiej strony - karmelu.
Kolacja w restauracji Fisherman w połączeniu z degustacją wina była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Po zakończeniu wydarzenia można było również kupić całe butelki alkoholu testowanego w trakcie wieczoru.

Miejsca

Opinie (37) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Hmmm.,.. (2)

    Kolacja Degistacyjna ? Czy to znaczy jak wyciągnąć kasę od jeleni ?

    • 27 4

    • Raczej od osób, które się nie przejmują cena

      • 8 6

    • Dobre

      • 0 0

  • Region Rioja a nie Rijoa (7)

    :-)

    • 17 1

    • (1)

      Literówka zapewne, ale wytłuszczona i dlatego bardziej boli ;)

      • 2 1

      • A nie, jednak błąd jest powielony też dalej.

        • 4 1

    • (4)

      Swoją drogą kategoria "village wine" - co chyba ma oznaczać to samo co hiszpańskie "Vinedo Singular", jest świeżą kategorią Rioja, wprowadzoną przez regulatora w 2017 roku i pierwsze wina pojawiły się na rynku bodajże w ubiegłym roku. Producentów mających prawo do takiej etykiety wcale nie jest znowu tak mało, zdaje się, że w tej chwili jest ich chyba już ponad stu.

      • 1 0

      • Wójek google wszystko podpowie (3)

        "Vinedo Singular" faktycznie już ponad 100, natomiast tych z opisu mniej jak 5 i tylko dla rodzin od 3 pokoleń.
        Fajny artykuł i wiele się można nauczyć.

        • 1 1

        • Nie "wójek" tylko strona Rioja Consejo Regulador :) (2)

          Można prosić o nazwę tej kategorii?
          U żródła nie można znaleźć o niej informacji.

          Jest mowa o wspomnianym Viñedo Singular, o Vinos de Municipio i o Vinos de Zona.

          • 0 0

          • Village Wines (1)

            Musiał to powiedzieć ktoś sugerując jakość i oznajmić podobieństwo lub swoja wewnętrzną kategoryzację do Burgundii.
            Tam jest to łatwiej zrozumieć natomiast trudniej ogarnąć wszytko.
            Taką kategorię Rioja Oriental Vinedos Familiares , do tego Monovarietal Tempranillo i jeszcze Asoleao w stopniu limitowanym nie potrzeba szukać w regulatorach bo to jest nie powtarzalne wino w ilości jednorazowej serii.
            Osoby zbierające serie znaczków to wiedzą o czym mowa.

            • 0 0

            • Dzięki za informacje. Nie chcę tego ciągnąć, a i artykuł trafił już do archiwum, ale ta "garstka producentów" to nadal w moim odczuciu jakaś legenda - z czym oczywiście nie ma problemu, jeśli tylko wino dobre ;)

              • 0 0

  • Najlepsze są

    Te panie co robią zdjęcia. Co za czasy...

    • 18 3

  • Opinia wyróżniona

    Byłem, wspaniała uczta. Do tego towarzystwo na poziomie. (5)

    Janusz

    • 10 22

    • a ile zapłaciłeś ? Wszystko może i pasowało - ale jaka cena za to . (1)

      myśmy też byli tydzień temu w tym lokalu. Przerost formy nad treścią. Dania maksymalnie drogie - a wcale ani syte ani wystawne. Przez takie lokale idzie opinia o sopockich knajpach,że to " dla nabzdyczonej i snobistycznej warszawki" Miejscowi raczej tam nie chodzą.

      • 4 1

      • dania "syte" buhahaha :) widzć, że chamstwo i drobnomieszczaństwo...

        • 1 1

    • Same tuskowe

      Nie dzięki

      • 2 1

    • Z Grażynką? :@)))

      • 2 0

    • Najważniejsze było "towarzystwo na poziomie"?

      • 1 0

  • Najdroższa w tym lokalu jest woda. (1)

    W tej restauracji woda jest droższa od wina. Kilka miesięcy wcześniej zadałem właścicielowi pytanie o wysoką cenę wody, cisza bez odpowiedzi, nie odpisał.
    Może właściciel zorganizuje degustację wody do obiadu?

    • 54 0

    • kapitalizm i rentierstwo w czystej postaci

      A tymczasem są już bardziej cywilizowane miejsca w europie, gdzie za wodę w restauracji się nie płaci - chyba, że koniecznie chce się z bąbelkami lub z butelki. W Karlskronie woda z kranu do obiadu bez ograniczeń, także ta z bąbelkami. Można się czepić szwedów o parę rzeczy (w tym o potop;), ale jednak w tej kwestii są cywilizacyjnie przed nami.

      • 24 0

  • Opinia wyróżniona

    Mamy takie wspaniałe potrawy z Kaszub (3)

    dziwi mnie to, że ich nie serwują a podają jakieś drogie, zagraniczne rarytasy. Trzeba propagować kulturę kulinarną Kaszub bo jest o wiele bogatsza niż hiszpańska a nawet polska

    • 35 10

    • a jakie?

      serio pytam. rzuci Pani parę haseł?

      • 10 8

    • Fajne też są modyfikacje tradycyjnych dań

      Polecam i pozdrawiam

      • 3 0

    • Jo, masz Ty białko recht :)

      • 4 0

  • Ą Ę, kurka (3)

    wymiotować mi się chce od takich degustacji i artykułów na ich temat. Sprężyste wino, cięższe owoce. Czy wam już całkiem blachy wygięło?

    • 40 1

    • to nie czytaj

      albo wymiotuj

      • 0 11

    • Oj to niedobrze. Wymioty na widok nawet zdjęcia z jedzeniem (1)

      świadczą o chorobie układu pokarmowego. Oby to nie był nowotwór.

      • 1 4

      • np. nowotwór mózgu. jak u ciebie

        • 2 0

  • napiszcie ile zapłaciłby klient za taki poczestunek z całą tą opwiedzianą legendą i filozofią

    chyba wtedy kolacja nie byłaby tak udana (przynajmniej dla portfela)

    • 18 1

  • Szeroki uśmiech wywołuje dorrabianie teorii do sfermentowanych winogron.

    Oddaje ducha regionu, sprężyste.

    Co za różnica w beczkach z jakiego drzewa jest leżakowane, jak nawet nazwy szczepu winogron nie podajecie?

    • 16 3

  • Nie lubię ludzi bogatych.

    Wiekszość z nich dorobiła się na cwaniactwie , znajomościach i krzywdzie innych ludzi.

    • 16 6

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane