Impreza już się odbyła
PATRONAT

Restaurant Week (1 opinia)

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym b.r. dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

ZAREZERWUJ STOLIK

Restauracje w Trójmieście:

Gdańsk: AiOLI Inspired by Gdańsk, Alchemia Wina, Dancing Anchor, Gvara, Klatka B, Majolika, Papieroovka Cider Garden, Restauracja 5. piętro, Restauracja Filharmonia, Sugoi Sushi, Verres en Vers, Villa Eva

Sopot: Fidel, Nowy Świat, Pélican, Sztuczka Bistro

Gdynia: Chwila Moment, Cozzi Ristorante, Dodo Roti, Fedde Bistro, Moje Miasto, Oberża 86, Osteria Fino, Północ Południe, PUNKT Gdynia, Taverna Zante


Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie.

W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

Przeczytaj także

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    49 zł
Rezerwacje na stronie: https://restaurantweek.pl/

Opinie (1) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wkrótce otwarcie

AleBrowar Wajdeloty

Gdańsk
Wajdeloty 21

Puby

Planowane otwarcie

29 listopada 2019

Wyspa Północ

Gdańsk
Chmielna 3

Restauracje

Planowane otwarcie

23 listopada 2019

Treinta y tres

Gdańsk
al. Grunwaldzka 472

Restauracje

Planowane otwarcie

Listopad 2019

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Mount Blanc 3.2

Kawiarnie i herbaciarnie
Tragiczna obsługa w dniu dzisiejszym. Przy znikomym ruchu w kawiarni Pani kelnerka zapomniała połowy zamówienia pewni... więcej

Pizzeria La Parma 2.2

Pizzerie
Nie polecam. Dania obiadowe zamówione w Święto przyjechały bardzo szybko. To tyle z plusów. Jeśli chodzi o samo zamów... więcej

Trattoria Gusto 6.0

Restauracje
Odwiedziliśmy wraz z żoną ten lokal dwa dni temu - piątek wieczór - w restauracji wszystkie stoliki zajęte, zrezygnow... więcej

White Star 1.7

Restauracje
Najgorszy burger jakiego jadłem. Mięso smakuje jak gotowe z biedronki, sosy najtańsze bez smaku i za dużo, długi czas... więcej