• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki gdańszczan podczas Nocy Restauracji

Aleksandra Wrona
3 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Troć wędrowna, smażona i marynowana w occie ryżowym  marchew i skorzonera, majonez koperkowy, olej z jagody rokitnika w Żabusi
  • Wędzony młody węgorz, ziemniak, pietruszka, grzyby, boczek w Zafishowanych
  • Gdańska śledziowa pasta babci Marianny w Winnym Gronie
  • Ryba belona, fondant ziemniaczany, warzywa sezonowe, czosnek niedźwiedzi, sos winny, ziołowe pesto w Eliksirze
  • Otwarta lazania - gęś, ser Bursztyn, beszamel w Otwartej

Już po raz siódmy będziemy mieli okazję wybrać się nocą do gdańskich restauracji, żeby skosztować specjalnego starogdańskiego menu. Tegoroczna Noc Restauracji rozpocznie się 6 lipca i potrwa aż trzy dni. Po raz kolejny wezmą w niej udział lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska. Ceny za zestaw dla jednej osoby mieścić się będą w przedziale 69-149 zł.



Czy znasz tradycyjne gdańskie potrawy?

W tym roku Noc Restauracji połączona została z V Światowym Zjazdem Gdańszczan oraz Baltic Sail Gdańsk, z tego powodu restauratorzy spodziewają się wielu gości, którzy zechcą spróbować tradycyjnych gdańskich przysmaków. W tegorocznej edycji festiwalu weźmie udział 12 restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotują starogdańskie menu oraz potrawy inspirowane znanymi gdańszczanami, m.in. Danielem Chodowieckim, Janem Bernardem Bonifacio, Johannem Speymannem czy Abrahamem van den Blockiem.

W wydarzeniu wezmą udział: restauracja Amber Side, Browar PG4, Eliksir, Magiel, Mercato, Motlava, Niepokorni, Otwarta, Szafarnia 10, Winne Grono, Zafishowani oraz Żabusia.

Menu degustacyjne zawierać będzie od trzech do pięciu dań, w cenach od 69 zł do 149 zł za zestaw.

Jakie smaki czekają nas podczas tegorocznej odsłony projektu?



Restauracja Magiel zaprasza na carpaccio z półgęska, zupę serową Speymanna i rzeźbione pierożki z kaczki. W Zafishowanych spróbujemy szczupaka smażonego z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym, wędzonego węgorza, smażonego śledzia oraz gdańskich lodów na bazie marcepana.

Winne Grono przygotowało dania inspirowane życiorysem Daniela Chodowieckiego.

- Matka Chodowieckiego była hugenotką z Moraw, dlatego w nocnym menu Winnego Grona znajdą się hugenockie knedliki Daniela Chodowieckiego ze schabem z kością i polędwiczką wieprzową sous-vide oraz młodą kapustą i półgęskiem od Masarni Dreszlera. Co ciekawe, Chodowiecki odbył podróż konną z Gdańska do Berlina, gdzie studiował, po drodze musiał przejeżdżać przez Kaszuby, gdzie spróbować mógł kaszubskiej truskawki - tłumaczy Arkadiusz Onasch, właściciel restauracji Winne Grono.
  • Kurczak, botwina, lazur, truskawka, palone masło, rodzynki w Niepokornych
  • Golonka z młodą kapustą w Motlavie
  • Dorsz smażony, młoda kapusta, koperek, miodowa pikla, majeranek w Mercato Hotel Hilton.
  • Rzeźbione pierożki z kaczki, oliwa pietruszkowa, tarty ser Bursztyn w Magiel Hotel Almond
  • Zupa rybna zabielana, sandacz, węgorz, szczupak, olej porowy w Browarze PG4
  • Pieczony łosoś podany na szparagach z sosem holenderskim i wędzonym ziemniakiem w restauracji AmberSide
W propozycjach Szafarni 10 znajdziemy solonego dorsza, jagnięcinę i tradycyjny jabłecznik. Paweł Stawicki, szef kuchni w Mercato zaprasza na pięciodaniowe menu, w którym znajdziemy m.in. raki, dorsza i topinambur. W Żabusi spróbujemy podpłomyków z kwiatem cukinii, kaczej wątroby, troci wędrownej, wieprzowego żebra z ogniska i sorbetu z rabarbaru.

Jakie jeszcze są smaki gdańszczan? Pieczywo domowego wypieku, ozory wołowe, dania z kaczki i gęsi oraz kaszubski kuch, taką odpowiedź na to pytanie przygotowała restauracja Otwarta. Browar PG4 postawił na kaszubskie produkty kulinarne, spróbujemy tam wykwintnej zupy rybnej, sandacza z tatarakiem i rokitnikiem oraz deser z kaszubską truskawką w roli głównej.

- Dla mnie prawdziwy smak to idea gotowania z tego, co mamy pod ręką, czyli łączenia produktów i receptur charakterystycznych dla Gdańska i Kaszub. Takie też będzie moje menu na Noc Restauracji - mówi Przemysław Formela, szef kuchni Restauracji & Browar PG 4.
W Niepokornych spróbujemy m.in. siekanego tatara z ongleta, boczku z groszkiem, kurczaka oraz truskawek z palonymi rodzynkami i serem. Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem oraz tatar z tuńczyka. W Motlavie skosztujemy krokietów z dorsza, kaczki oraz golonki z młodą kapustą. Miłośnicy mocniejszych trunków powinni wybrać się do restauracji Eliksir, gdzie do festiwalowego menu dobrane zostaną specjalne drinki.

Warto dodać, że w gdańskiej edycji Nocy Restauracji biorą udział wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska. Jest to inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku, skupiająca lokale, które w swoim menu wykorzystują lokalne i jakościowe składniki.

Szczegółowe informacje o menu można znaleźć na stronie: nocrestauracji.pl

Wydarzenia

Noc restauracji - Smaki gdańszczan (8 opinii)

(8 opinii)
60 - 120 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (28) 2 zablokowane

  • ale szlam

    tylko Janusz Januszajtis sie na to nabierze

    • 5 3

  • rzeźbione pierożki z kaczki

    rzeźbione pierożki mnie rozwaliły kompletnie! XD a co na to PiS? XD

    • 8 2

  • Potrawy z serii: wytęż wzrok.
    Dłużej trwa czytanie składników niż zjadanie tego czegoś

    • 3 1

  • Tir (1)

    Dlaczego takie duże talerze?

    • 3 0

    • Złudzenie optyczne

      To porcje są małe.

      • 2 0

  • Ładnie to wygląda na ................na foto sie nadaje .

    Ja wole standard : Bulewci,kotleta i surówke .a zupa , a deser a suruuuutututu...........sorry nie .

    • 3 0

  • może się czepiam

    Ale co to za noc, która będzie trwać 3 dni?

    • 2 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane