• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc w Trójmieście z naturalnym chlebem bez chemii

Mateusz Groen
16 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji. Gdzie kupimy dobry chleb? Przedstawiamy nasze pięć propozycji.

"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć" - Jodi Picoult. O chlebie i jego roli w życiu człowieka rozwodzą się poeci, pisarze i filozofowie. Jest fundamentalną potrawą dla człowieka na całym świecie, mimo że występuje pod różnymi postaciami. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedstawiamy wam pięć wyjątkowych trójmiejskich piekarni, w których chleb wypiekany jest w sposób naturalny, bez chemii i spulchniaczy.




Chleb nieodłączną częścią ludzkości



Jaki chleb lubisz najbardziej?

Chleb wymieniany jest jako najstarszy posiłek spożywany przez ludzi. Wzmianki o nim znajdziemy w najstarszych rękopisach, a nawet w Biblii. Przeciętny Polak spożywa około 37,5 kg chleba rocznie. Jego fenomen od zawsze tkwi w prostocie. Według ekspertów, na dobry chleb nie musi składać się wiele składników. Często tworzą go zaledwie cztery z nich: mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól.

Pieczywo znajduje się w jadłospisie wielu osób. Ten mączny produkt może stać się zarówno znakomitym śniadaniem, ale też dobrą przekąską w trakcie dnia. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze i zwróceniu uwagi na skład naszego pieczywa. Warto włączyć do swojego menu wypieki z mąki pełnoziarnistej (żytniej czy też razowej). Sycą one na dłużej, zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Niemniej, pieczywo potrafi być ciężkostrawne i warto o tym pamiętać. A tymczasem zobaczcie nasz subiektywny przewodnik po pięciu trójmiejskich piekarniach, w których chleb smakuje jak chleb, a nie produkt chlebopodobny.

Czytaj też: Jak wybrać dobry chleb? - mówi dietetyk

Nowy Chleb


Ul. Śląska 17A, Gdańsk Mapka

Swój przegląd rozpoczniemy od wyjątkowej mikropiekarni, która wyrabia chleb na własnym zakwasie. Miejsce powstało z zamiłowania do tej dziedziny kulinarnej właściciela - Łukasz Stafiej dla rzemieślniczego piekarnictwa rzucił zawód dziennikarza. Pierwotnie wypiekane w warunkach domowych specjały, kupowane były głównie przez rodzinę i znajomych. Oddźwięk był tak pozytywny, że Łukasz postanowił karmić ludzi chlebem na szerszą skalę. Otworzył mikropiekarnię, do której dziś ustawiają się długie kolejki.

W ofercie Nowego Chleba mamy: oliwski (pszenno-żytni), kanapkowy (pszenno-żytni), ziarnisty (pszenno-żytni), sezamek (pszenno-żytni), owsiany (pszenno-żytni), zielona oliwka (pszenno-żytni), jasny (żytni), czarnuszka (żytni), razowy (żytni), trzy ziarna (żytni). Od niedawna uruchomione zostały w piekarni wegańskie czwartki. Tego dnia wszystkie wypieki są całkowicie roślinne. Warto wspomnieć, że piekarnia zamknięta jest w poniedziałki z uwagi na to, że chleb potrzebuje długiej fermentacji i przygotowania bochenków na kilkanaście godzin przed wypiekiem. Jej wyjątkowość dostrzegło wiele osób. Chleby w piekarni schodzą, jak "świeże bułeczki". Dlatego też została uruchomiona strona internetowa pozwalająca zarezerwować swój ulubiony wypiek.

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście

Majchrowski


Dolna Brama 12, Gdańsk Mapka

Tradycyjna gdańska piekarnia z duszą, w której chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. W piekarni przy Dolnej Bramie pierwszy chleb wypieczono 17 stycznia 1973 roku, ale tradycja zakładu jest dużo starsza.

- Ojciec był mistrzem piekarstwa, a po wojnie głód był ogromny. Przejął więc małą piekarnię na Chełmie przy ul. Lubuskiej 50 i zaczął piec. Zakład z krótką przerwą działał do 1972 roku. Gdy pojawiły się plany budowy Armii Krajowej, dostaliśmy przydział na Dolnej Bramie - mówił naszemu dziennikarzowi właściciel piekarni Ryszard Majchrowski.
Ryszard Majchrowski trzyma się rodzinnej tradycji i dawnych receptur opracowanych jeszcze przez swojego ojca. W chlebie Majchrowskiego nie znajdziemy spulchniaczy i chemii, a chleb wytwarzany jest tylko i wyłącznie na bazie mąki.

- Sztuczne spulchniacze czy inne chemikalia nie mają wstępu do tej piekarni. Nie będę karmił ludzi chemią, którą trzeba dodawać do ciasta w rękawicach i ochronnych okularach, co zaleca w instrukcji producent. Dobry chleb musi być naturalny i przygotowany ręcznie - dodaje Ryszard Majchrowski.
W piekarni Majchrowski znajdziemy chleb oliwski, razowy, ziemniaczany, razowy ze słonecznikiem oraz żytni. Wszystkie chleby wypiekane są w przedwojennym, kaflowym piecu opalanym drewnem.

Tone


Al. Grunwaldzka 99, Gdańsk Mapka

Ciekawą alternatywą do polskiego pieczywa może być gruziński chleb wypiekany w tradycyjny sposób w piecu chlebowym Tone. Piec jest wykonany z szamotowego kamienia, ma baryłkowaty kształt z dużym otworem od góry. I to właśnie w tej metodzie tkwi sekret niezwykłego smaku chleba gruzińskiego Shotis Puri, wszak jedyne składniki, jakich się używa do jego wypieku to mąka pszenna, drożdże, woda i sól.

- Uformowane ciasto przyklejamy do ścianek pieca chlebowego. Kiedy chleb zaczyna lekko odchodzić to znaczy, że jest gotowy do wyjęcia. Chleb Shotis Puri jest dość cienki. Łatwo się go rwie rękami. Ma aromatyczną skórkę i jest pyszny. Można go jeść bez dodatków, ale jest też idealny jako dodatek do zup, sosów czy mięsa - informuje właściciel Teimuraz Gogua.

Manufaktura Mojej Mamy


Ul. Jana Kamrowskiego 2/6, Gdynia i siedem innych lokalizacjiMapka

Manufaktura Mojej Mamy jest cukiernio-piekarnią założoną przez Dawida Gryniewicza, młodego przedsiębiorcę, który większość przepisów na ciasta i pieczywo dostał od swojej mamy. Jak mówi właściciel, pomysł na biznes to podążanie z duchem czasu i z szacunkiem do tradycji. Jedno jest niezmienne, produkcja ma być naturalna. W ofercie piekarni jest kilkadziesiąt rodzajów pieczywa wysokogatunkowego wypiekanego w 100 procentach naturalnie, na zakwasie.

Sękacz z Mazur w Trójmieście - pomysł na biznes Dawida Gryniewicza



Znajdziemy tutaj m.in.: chleb baltonowski z formy (tradycyjny chleb pszenny z domieszką mąki żytniej), baltonowski z makiem, chleb orkiszowy (chleb wyprodukowany na zakwasie, z mąki orkiszowej i mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika), chleb "Nasz" (chleb pieczony bez użycia mąki. Jego bazą są tylko ziarna płatków owsianych i orkiszowych oraz ziarna słonecznika, siemienia lnianego, nasion dyni sezamu, żyta, kiełków pszenicy), chleb wiejski, chleb zakopiański (okrągły chleb pszenny), chleb żytni (ciemny chleb na naturalnym zakwasie żytnim), żytni z cebulą, żytni z dynią, żytni z żurawiną, żytni z ziarnami, żytnio-razowy w wielu wersjach z różnymi dodatkami.

Must Bake


Ulica Mysłowicka 20, Gdynia Mapka

Must Bake, czyli pracownia cukiernicza i piekarnia. Oprócz szerokiego wachlarza znakomitych wypieków, produkują tutaj również bardzo dobry chleb zachwalany przez wiele osób. Pieczywo wypiekane jest na bazie własnego zakwasu, a w ofercie jest chleb żytni, pszenny oraz pszenno-żytni. Produkcja nie jest masowa, a pieczywo szybko znika z półki.

Miejsca

Opinie (254) ponad 10 zablokowanych

  • Jaka cena za bochenek?

    10zl?

    • 5 0

  • (2)

    Jak posmarować masłem chleb na pierwszym zdjęciu ? Ma dużo dziur.

    • 8 1

    • Proste, nakładasz masło do dziur.

      • 0 1

    • Odrywasz kęs chleba, nakładasz nań masło, bierzesz do ust. Po chwili to samo z kolejnym kęsem. Itd. Serio myślisz, że chleb zjada się tylko w postaci kromek i kanapek?

      • 1 0

  • Od miesiąca piekę sam

    Piekarnie to teraz z nazwy są tylko. Kolega, który zajmuje się produkcją chleba ostrzegał mnie, żebym go nie jadł- nie ma nic wspólnego ze słowami: naturalny, na zakwasie, bogaty a błonnik....

    • 8 1

  • Bienvenu (1)

    A gdzie w tym zestawieniu mała rzemieślnicza piekarnia francuska Bienvenu z Garnizonu? Cudowne, przepyszne, naturalne pieczywo na zakwasie pszennym bez jakichkolwiek ulepszaczy.

    • 2 4

    • A cena ?

      Myślę że cena zaporowa , co z tego że przepyszny jak drogo !!!

      • 2 1

  • Fakt (1)

    Fakt na ul.kartuskiej w Gdyni wiecznie kolejki za pieczywem tylko taki leciutki dodatek ten wystrój i te pomieszczenia zatrzymały się w latach 80 tych.

    • 6 1

    • I w tym chyba jest moc ;) nie fancy szmansi wystrój ma to swój urok

      • 0 0

  • Bochen

    Niech pomyśli nad inną recepturą bo ten w sklepkach jest go pełno beznadziejny. Ogólnie jesteśmy zawaleni w marketach wyrobami piekarskimi gniotami .Najlepsze są te ogłoszenia w sklepach zapraszamy na świeże pieczywo brakuje informacji z mrożonego ciasta potem podgrzewanego .

    • 9 0

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    Najzdrowsze chleby są na zakwasie, z pieca opalanego drewnem z maki żytniej i orkiszowej.

    • 72 8

    • a najbardziej paskudne na kociewiu....

      • 2 5

    • drewno z mąki żytniej i orkiszowej

      ciekawy wynalazek :) gdzie mozna kupić?

      • 6 2

    • Durnyś. Chciałeś zabłysnąć ale wyszedłeś na i**otę

      • 0 2

    • Czad ze spalania i inne trucizny wchodzą w chlebek, jeszcze niech piekarz jara fajki

      • 0 1

    • zdrowe to juz nic nie jest
      nie zachwalajmy czegos co jest tylko w nazwie

      • 0 0

  • a piekarnia kidzińscy?

    Przecież sami robiliście artykuł o tym, ze używa również zabytkowego pieca i nie dodaje dodatków.

    • 5 0

  • Opinia wyróżniona

    W tradycyjnych piekarniach u mistrzów cechowych (7)

    były co najwyżej dwa trzy rodzaje chleba i bułki. Reszta to współczesna komercja.Ale takie widać są potrzeby rynku.

    • 87 4

    • No tak, wybór taki zły... (4)

      Tęsknota za PRL, co?

      • 8 20

      • Nie chodzi o to ze wybór jest zły (2)

        tylko o to, że nie da się robić perfekcyjnie 30 gatunków pieczywa, oczywiście codziennie pełny asortyment musi być dostępny dla jasniepaństwa.

        • 30 4

        • dokładnie tak

          sam sobie wypiekam 2-3 rodzaje, grunt to zboże od małorolnego rolnika który nie przesadza z nawozami i chemią, własny przemiał i dojrzewanie mąki oraz proces wyrastania i wypieku bez przyśpieszania procedury; żytni razowy zajmuje 24 h od nastawienia do upieczenia, wcale nie musi być specjalny piec, dobra maszyna do pieczenia też daje radę; taki chleb spokojnie nadaje się do jedzenia przez dwa-trzy dni

          • 8 1

        • można robić dobrze 3 rodzaje a tylko nadać 30 nazw, niby że się róznią

          I tak mało kto kupuje kilka bochenkow, a nawet jesli to i tak się nie połapie jaka jest różnica pomiędzy jednym pszenno-żytnim a innym pszenno-zytnim

          • 1 0

      • wolę mniejszy wybór pieczywa, ale dobrego i "dopieszczonego", niż zalew piekarniczego badziewia.
        to tak jak z knajpą, jak masz w menu 100 pozycji, to nie ma bata, żeby to była dobra restauracja.

        • 4 0

    • jakie potrzeby rynku?!!!!

      Wcisnęli nam to g..., zamiast zwykłego tradycyjnego pieczywa dodając mnóstwa chemii i spulchniaczy i zachwalali ....,a ludzie, którzy mało widzieli a jeszcze mniej wiedzieli o składzie proponowanych specjałów i ich szkodliwości .. kupowali i kupują nadal chwaląc jeszcze, że wspaniały.

      • 12 0

    • chleb to sobie w domu upiecz a reszta to porazka, a najbardziej ten wypiekany na miejscu
      lapami nakladaja bez rekawiczek

      • 2 1

  • (2)

    Mieszkam akurat na Kamrowskiego i jadłem nie które rzeczy z manofaktury jak dlamnie sam syf i najgorsza cukiernio piekarnia które się znajduje w okolicy !

    • 18 0

    • Dokładnie. Od momentu powiększenia powierzchni, zmiany Pan sprzedających, jest tragicznie . Mam pod nosem i omijam szerokim łukiem

      • 3 0

    • Zgadzam się. W okolicy lepiej wypada już piekarnia Gotowały (tak ze 6/10 ale czasami spalą) albo niektóre chleby z Miśka. Niedawno odkryłem piekarnię Eres też niedaleko - mocne 9/10 ale za to ceny wysokie. Manufaktura ma gorsze pieczywo niż pobliskie supermarkety, zwłaszcza odgrzewane bułki.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane